Vester Vedsted batteriet i Danmark

Søndag tok jeg en liten tur til Vester Vedsted batteriet som ligger rett nord for landsbyen i Esbjerg kommune. Dette batteriet ble etablert så sent som i januar 1944 og de begynte støpingen av de fire Regelbau R669 kanonbunkerne i slutten av mars og den siste i slutten av april 1944. R669 var en kanonbunker for feltkanoner og ble bygget for første gang andre kvartal 1943. Det gikk med 495 kubikkmeter med betong for å bygge denne typen kanonbunker. R669 bunkeren het Schartenstand für Feldgeschütze (60°) på tysk og Casemate for field guns (60°) på engelsk og var bygget som en permanent Ständig bunker med Baustärke B. Det ble bygget åtte slike R669 kanonbunkere i Danmark, ingen i Norge og 600 totalt i løpet av andre verdenskrig. Ingen uvanlig kanonbunker med andre ord, men ingen i Norge og ikke så altfor mange i Danmark. Siden det ble bygget fire slike på Vester Vedsted, befinner de fire andre seg et annet sted i Danmark.

Vester Vedsted batteriet var ikke noe stort batteri, men batteriet ble bygget for å beskytte farvannet syd for Fanø. I hver av de fire R669 kanonbunkerne stod det russiske 12,2 cm feltkanoner av typen K390/1 med en rekkevidde på 17,5 kilometer. Dette batteriet het under andre verdenskrig HKB 13/180 Vester Vedsted. I tillegg til disse R669 kanonbunkerne ble det også satt opp mindre solid bygde mannskapsbunkere og tre Vf 58c Ringstand. Vf 58c Ringstand er en ganske liten bunker og det går bare med 11 kubikkmeter med betong for å bygge denne. Den kjennes igjen med en 80 cm åpning i toppen i den ene enden. Denne brukes som observasjonspost, til maskingevær og lettere bombekastere. Denne bunkertypen ble bygget for første gang i tredje kvartal 1942. Jeg tok to bilder av den som ligger rett ved siden av den ene R669 kanonbunkeren. Men den er såpass igjengrodd og kamuflert at det er vanskelig å se hele bunkeren. Men ser i grunn bare åpningen jeg nettopp nevnte.

Ihvertfall to av disse fire R669 kanonbunkerne brukes til events av grunneier. Disse er dermed avlåst og jeg vet ikke hvordan disse ser ut innvendig. Men jeg fant den tredje R669 bunkeren på den andre siden av veien. Den er det mulig å komme inn i, og brukes i dag bare som lager av grunneier. Det er med andre ord ganske rotete. Åpningen til feltkanonen i front har derimot blitt murt igjen på alle bunkerne. Så man får ikke det helt store inntrykket av hvordan dette en gang har sett ut. Den russiske 12,2 cm K390/1-kanonen heter opprinnelig 122 mm gun M1931 (A-19). Det er forøvrig verdt å nevne at etter hva jeg har erfart, ble grunnen disse bunkerne ligger på kjøpt opp for et års tid siden og at det tidlig i år at bunkerne ble gravd frem og tømt for skrot. Grunneieren håper å kunne bruke de tre bunkerne som ligger på hans grunn til events eller lignende. Det er også mulighet for overnatting i en av bunkerne.

Med en gang man kommer inn i en av R669 kanonbunkerne har man et rom på hver side. Rommet til høyre ble normalt sett brukt til patroner og det til venstre ble brukt til granater. Etter hva jeg kan skjønne, har det blitt brukt alt fra 7,5 cm kanoner til 15,5 cm kanoner i denne typen kanonbunker. Men kanonene er dessverre vekk for lengst. Når de ble fjernet har jeg ikke klart å finne noe informasjon om. Siden jeg bare hadde sett satellittbilder av dette batteriet, visste jeg ikke helt hva som ventet meg. Men jeg hadde nok håpet at det skulle være litt mer intakt enn det det fremstår i dag. Hadde ikke åpningen til feltkanonen blitt murt igjen og heller ikke vært så gjengrodd som det var her, så hadde man fått et bedre inntrykk av at dette faktisk er en kanonbunker.

Men helt greit til en liten tur på en søndag. Turen ble på 65 kilometer med et dieselforbruk på 0,48 liter i snitt. Det ble også 3.873 skritt.

                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/12/vester-vedsted-batteriet-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.