Fjøløy fyr

Når jeg var på Fjøløy fort tok jeg selvfølgelig også turen ut til Fjøløy fyr, som bare ligger noen minutters gåtur fra fortet. Det geniale med denne plasseringen var også at jeg fikk mulighet til å ta bilder av Fjøløy fort fra sjøsiden, noe som vanligvis er vanskelig å få til, med mindre man har båt eller drone for den saks skyld! Fjøløy fyr ligger rett nord for Stavanger og ble bygget i 1849. Fyret hadde ikke full drift fra starten av, og jeg er usikker på når det ble drift året rundt ved dette fyret. Det første fyret på Fjøløy var knapt større enn ei vanlig fyrlykt. Det ble tent i 1949 og skulle bare lyse et par måneder under sildefiske hver vinter. Fyret var ment som en midlertidig løsning. Men snart kom det krav om kontinuerlig drift. I 1867 ble den lille lykta derfor erstattet med et moderne trefyr. Fyret var bemannet med fyrmester og fyrbetjent frem til 1977, da det ble automatisert. Fyrstasjonen består i dag av bolig, uthus, naust, maskinhus og selve fyrlykta. Dagens betongfyr er forøvrig fra 1954.

Litt mer informasjon om Fjøløy fyr fra wikipedia:

Fjøløy fyr ble bygget i 1849 og ligger i Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i 1977, men eies av Kystverket. Nærmeste nabo er Utstein kloster på naboøya Klosterøy, og fyret blir derfor lett oversett av turister. Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. Det er også fine muligheter for fuglekikking.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Dette året ble ikke mindre enn åtte nye fyr satt i drift på strekningen fra Bergen til Stavanger. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Selve fyrhuset målte 2,5×2,5m. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Snart kom det krav om å forlenge driften. I 1852 ble fyret driftet i syv måneder og senere i 1855, ti måneder. Fyret lå i seilingsleden til byen og var veldig viktig for ferdselen. I 1866 satte Fyrvesenet opp en 70 m² stort hus til bolig for fyrvokteren. Huset lå kloss i fyrlykta. Så i 1954 ble det bygget et fyrtårn i betong og ny bolig for fyrvokteren nedenfor selve lykta. Fyrvokteren har i fritiden anlagt en kjøkkenhage rett ved huset. For at hagen skulle ligge i live ble det bygget en mur av stein rundt hagen.

Bygningene er stengt for publikum, men en kan vandre fritt i området rundt. Våren 2013 ble det også anlagt tursti langs sjøen fra fyret og inn til friluftsområdet ved Fjøløy fort.

Jeg hadde strålende vær når jeg besøkte Fjøløy fort og Fjøløy fyr denne lørdagen! Den første dagen på Stavangerturen min hvor jeg ikke hadde behov for å bruke lue faktisk. Men jeg hadde nok ikke helt sett for meg at jeg skulle være ute i sola så lenge. Jeg burde nok ha tatt med meg en caps og brukt på hodet. Men i slutten av april var ikke sola noe jeg tenkte på som et «problem». Jeg kunne selvfølgelig ha smurt meg med solkrem også. Siden det tross alt luftet litt der ute på Fjøløy, merket jeg overhodet ingenting til at jeg faktisk ble ganske rød i løpet av dagen. Det var først når jeg kom tilbake til Stavanger jeg merket at det «kokte» litt i trynet og når jeg tok en titt i speilet så jeg jo at jeg hadde blitt ganske rød i både ansiktet og ikke minst panna. Men det gikk heldigvis bra, prøvde å forebygge litt med å smøre meg med aloe vera. Det ble heldigvis ikke noe mer ut av det enn at jeg ble rød og at jeg var litt varm den kvelden.

Jeg hadde også tatt noen selfies av meg selv med mobilen rett før jeg dro fra Fjøløy fyr, og la ikke merke til noe spesielt på disse bildene. Men samma det, fikk litt farge ihvertfall, selv om jeg selvfølgelig foretrekker å ikke bli knall rød med en gang. Men kan ikke gjøre annet enn å skylde på meg selv. Men jeg hadde en fantastisk dag på Fjøløy, først på Fjøløy fort og så på Fjøløy fyr. Jeg brukte 5 timer bare på Fjøløy fort og var på Fjøløy i 6 timer totalt før jeg tok turen videre. Da hadde jeg blant annet sittet og kost meg i godværet ute ved fyret på Fjøløy og selvfølgelig tatt en masse bilder. Jeg tok faktisk også noen bilder av noen måker som fløy forbi. Det er veldig sjeldent at jeg tar bilder av fugler, og disse bildene ble tatt på 300 mm. Men jeg måtte beskjære dem ganske kraftig for at måka skulle «fylle bildet». Men ble i grunn ganske fornøyd med disse bildene. Dette er ikke noe jeg har mye erfaring med, så det er sikkert ikke de mest spennende fuglebildene riktignok.

Det er faktisk ganske sjeldent at jeg bruker så mange objektiver på et og samme sted. Jeg startet med Nikon 24-120 mm, så ble det en del Nikon 70-300 mm for å ta bilder av Fjøløy fort fra sjøsiden og nevnte måker, før jeg avsluttet med Nikon 16-35 for å få litt mer vidvinkelbilder. Tidligere hadde jeg med meg mange flere objektiver i fotoryggsekken når jeg dro ut på tur. Men jeg erfarte etterhvert at det ble for tungt å dra på alt sammen på ryggen, så da tok jeg ut en del objektiver etterhvert. Og da endte jeg opp med disse tre. 16-35, 24-120 og 70-300 dekker vel så og si alt man skulle ha behov for når man er ute for å ta bilder. Optisk er uten tvil Nikon 70-300 det dårligste av disse objektivene. Så det er bare når jeg trenger mer enn 120 mm at jeg bruker dette objektivet. Skal jeg derimot ut på en tur hvor jeg på forhånd vet at jeg trenger noe annet enn disse tre objektivene, er det jo bare å ta det med seg. Skulle jeg derimot bare ha med ett av disse objektivene, er det uten tvil Nikon 16-35 mm objektivet jeg hadde valgt! Det er det objektivet jeg bruker aller mest.

Mens jeg var ute på Fjøløy fyr var det en bobil som valgte å la være å parkere på den store fine parkeringsplassen og kjøre videre inn mot fyret. De parkerte og campet rett og slett på en liten møteplass som var anlagt rett før man kommer til fyret. Nå husker jeg ikke helt om det stod et innkjøring forbudt-skilt der, men denne lomma var uten tvil ikke beregnet til å brukes til å parkere en bobil på for å sette opp «camp» for kvelden. Men det skal de ha, det var ekstremt idyllisk der de satt utenfor bobilen og hadde Fjøløy fort til venstre og Fjøløy fyr til høyre, og et strålende vær over det hele! Men, noen tar seg rett og slett bare til rette og bryr seg ikke om hvor man skal og hvor man ikke skal parkere. På det siste bildet jeg har lagt ut, ser man hvor de har parkert bobilen sin. Jeg prøvde å ta en titt med Street View på Google maps, for å se om det var satt opp noe skilt. Men Street View-bildene på Google maps er per august 2010. Det er før den store fine parkeringsplassen til området var ferdig. På det tidspunktet ser det ut til at det var grusvei ut til fyret.

Når jeg var ferdig på Fjøløy hadde jeg fortsatt litt tid igjen av lørdagen, så jeg tenkte å ta en tur til Finnøy kystfort på Finnøy. Turen fra Fjøløy fort til Finnøy fort skulle bare ta 39 minutter, så det var jo ikke rare turen. Men når jeg kom til tunnelåpningen på Finnøytunnelen og så «AutoPASS» og «150 kr» ble det rett og slett bråstopp. Jeg svingte inn på en liten plass før tunnelåpningen for å google om man måtte betale 150 kroner en vei eller om man måtte betale begge veier. Og da fant jeg ganske raskt ut at man måtte betale begge veier. Og jeg var rett og slett ikke interessert i å betale 300 kroner i bompenger for en liten visitt på øya for å ta noen bilder av Finnøy kystfort. Hvis jeg skulle ønske å ta turen ut dit ved en senere anledning, så vil jeg ihvertfall ha litt mer tid til rådighet når jeg først skal måtte betale så mye bare for å kjøre igjennom en tunnel.

Dermed ble det helomvendig og jeg valgte heller å kjøre «hjem» igjen. Jeg stoppet underveis hos Pizzabakeren for å få meg en matbit. Litt skuffende å droppe Finnøy, men med den blodprisen, glemte jeg det rimelig fort. Hadde uansett hatt en STORVEIS dag på Fjøløy! Det ble tilsammen 9.867 skritt denne dagen!

                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/15/fjoloy-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.