Fire netter og 17. mai på Skjernøya utenfor Mandal med bobilen

Det var 20-21 grader når jeg dro fra Merkebekk brygge og det ble veldig fort varmt i bobilen. I motsetning til min forrige bobil med helautomatisk klimaanlegg, har jeg manuelt klimaanlegg nå. Så jeg trykker inn AC-knappen ved behov, og det gjorde jeg for aller første gang på denne turen! Steike det var behagelig! Jeg tok en tur innom Kiwi Nedenes for å handle litt matvarer og stod i kø igjennom Kristiansand i rushtrafikken. Tok også en tur innom Grønvika renseanlegg i Mandal for å tømme toalettanken, gråvannet og fylle opp vanntanken. Det var ikke nødvendig å gjøre dette enda, men greit å få gjort det så man start med fulle/tomme tanker når man allikevel er ute og kjører.

Det ble en tur innom Extra i Mandal for å sikre meg litt mer pølser, så var jeg klar for å kjøre ut til Skjernøya som jeg har besøkt med min forrige bobil to ganger. Skjernøya er Norges sydligste bebodde øy, ligger i Lindenes kommune og er forbundet med fastlandet med den samle Skjernøysundbrua som ble bygget i 1964. Øya har omlag 400 innbyggere og er den største øya i kommunen. Jeg kjørte ut til Skjernøy kapell på Skjernøya som er det eneste stedet jeg har brukt til å stå parkert med bobilen når jeg har vært her ute. Vanligvis parkerer jeg ikke ved kirker eller kapell, men dette er en generell parkeringsplass til området og står også i Bobilguiden. Det har ikke vært noe nevneverdig trengsel på parkeringsplassen de gangene jeg har vært på Skjernøya hittil ihvertfall.

Det hadde regnet en del på vei fra Merkebekk brygge til Skjernøya, på et tidspunkt styrtregnet det også. Temperaturen hadde derfor sunket litt og lå på 15-16 grader når jeg kom frem til Skjernøya. Det var ikke aktuelt å dra grillen ut på parkeringsplassen i litt utrygt vær, så jeg tilberedte middagen i stekepanna inne i bobilen isteden. Det ble middag med grillribbe av kam med pølser, grill potetsalat med cherrytomater til. Jeg hadde ingen store planer for fredagen, så jeg rigget meg til  for å se de to første episodene av serien The Serpent (2021).

Det regnet fra natt til lørdag og skulle regne hele lørdagen, jeg planla derfor en innedag i bobilen. Det skulle ifølge yr bli bedre vær på søndag. Det var ikke mer enn 10-12 grader i løpet av lørdagen. Jeg for min del så ferdig serien The Serpent (2021) som jeg startet på fredag kveld. På formiddagen kom det to bobiler som parkerte ved siden av hverandre innerst på plassen, der jeg stod første gangen jeg var på Skjernøya. De reiste åpenbart sammen.  Etter middag og at jeg hadde sett ferdig serien så jeg filmen Moonlight (2016). Istedenfor å se mer film satt jeg meg heller til å lytte til “Recharged” med KORN med hodetelefonene.

Rundt Rossnesvågen

Søndag våknet jeg til bedre vær, selv om det var overskyet så regnet det ihvertfall ikke. Etter lunsj pakket jeg derfor baggen for å gå meg en tur ut over den smale hengebrua til Rossnes. Hengebrua ble først bygget i 1953 og var bare 80 cm bred. Den ble revet vinteren 2010 og det  ble bygget en bredere hengebro som ble innviet den 27. april samme år. Derfra gikk stien ut til friområdet og rundt Rossnesvågen var planen. Jeg hadde på meg en hettegenser og en softshelljakke i tilfelle det ville blåse litt. Men det var ikke langt jeg kom før jeg tok av meg jakka og fikk heldigvis plass til den litt større baggen jeg hadde tatt med meg på denne turen. Men jeg burde skaffe meg en liten ryggsekk til slike turer, det er mer praktisk.

Det er en veldig fin merket tursti rundt Rossnesvågen, men det er også avstikkere man kan ta hvis man har lyst til å gå enda lengre. Det har ikke jeg gjort enda, så det kunne vært en idè for neste besøk til Skjernøya. Hvis man ser bort fra den lille avstikkeren jeg har tatt et par ganger nå er det vel til Komodeskuffa som ligger vest for Slyhola. Men det er bare en liten tur og så har man utsikt blant annet nordover til Indre Nodevika. Etterpå gikk jeg til Slyhola og satt meg på krakken der. For å være på den sikre siden hadde jeg tatt på meg mine Viking Victory gummistøvler. Det hadde jo regnet hele dagen før, så jeg regnet ikke med at det ville være veldig tørt på turen. Selv om mesteparten av turen går på en gruslagt sti, så pleier jeg å ta noen avstikkere og da er ikke joggesko tingen på slike turer.

Jeg hadde tatt med min Kowa SV 12×50 kikkert også på denne turen. Så da kunne jeg ta en nærmere titt på naturen rundt for å se om det var noe interessant å se. Sikkert fordi det hadde vært dårlig vær lørdag og det ikke var tipp topp vær søndag heller, så var det ikke så mange turgåere ute denne gangen. Men noen få traff jeg på. På runden rundt Rossnesvågen så jeg at det faktisk var to barn som hadde rodd ut til Nebeholmen som ligger helt syd i Rossnesvågen ved Torjushola. Der lå det 4 båter når jeg kom frem dit. Rett før forlot en femte båt brygga og tok turen nordover. Det ser utrolig fint ut ved brygge i Torjushola. Tidligere når det har vært bedre vær har dem vært på brygga flere av de som har ligget til kai der, men i dag var mesteparten i båtene sine.

Når man kommer opp på toppen syd for Torjushola har man veldig bra utsikt over oversikt over området, og man ser også ut til Ryvingen fyr som ligger utenfor Skjernøya. Siden jeg hadde med meg kikkerten på denne turen, kunne jeg ta en nærmere titt. Ryvingen fyr er Norges sydligste fyr, beliggende på øya Ryvingen i Lindesnes kommune. Låven er noen ganger brukt som navn på øya, men Låven er det høyeste punktet der varden står. Første fyr ble reist i 1867, deretter kom et nytt fyrtårn i 1897 som ble det første elektriske fyr i Norge. Dette fyrtårnet står den dag i dag og er 22,5 meter høyt. Fyret har vært automatisert siden 2002.

Jeg satt på krakken en halvtimes tid før jeg valgte å rusle videre. Når jeg startet turen var det mer eller mindre helt overskyet, men så lettet skydekket og sola kom frem og det ble i grunn veldig fint vær. Men så skyet det over igjen utover ettermiddagen. Jeg var tilbake ved bobilen og Skjernøya kapell ved 16-tiden etter å ha vært ute på tur i overkant av 3 timer. Batteriet ble ikke helt fulladet i løpet av dagen, selv om jeg hadde ganske god lading når sola titta frem, men batteriet kom opp i 99% før forbruket var høyere enn ladingen jeg fikk fra solcellepanelet. Etter litt middag så jeg filmen The Discovery (2017) og lyttet til “Melody A.M.” og “The Understanding” med Röyksopp.

   

17. mai

For at bobilen skulle være pyntet allerede mandag morgen som var 17. mai, var jeg ute litt over midnatt og festet flaggene til speilene på bobilen! Det var veldig bra lading fra solcellepanelet på morgenen før det skyet over og regnet skulle starte litt før klokka 12. Jeg hadde gjort meg klar for å rusle en liten tur, ifølge YR sin nedbørsradar skulle jeg være trygg, det skulle ikke komme noen nedbør de neste 90 minuttene. Men det  begynte å småregne litt når jeg skulle ta bilder av bobilen med flaggene, så jeg gikk inn i bobilen for å avvente litt. Da tok det ikke lang tid før himmelen åpnet seg og det virkelig plasket ned noe voldsomt. Like etterpå er nedbørsradaren til YR oppdatert med masse regn.

Jeg ventet til litt senere med å gå meg en tur. Jeg hadde bestemte meg for at jeg hadde lyst til å gå meg en tur, så måtte jeg heller bare kle meg etter det været vi hadde fått på 17. mai. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær sies det. Jeg tok derfor på meg regnjakke, regnbukse, gummistøvler og hadde i tillegg på meg forede hansker i PVC, matchende i oransje og svart. Har vært på tur i regntøy i regnværet før uten hansker og det blir veldig fort kaldt på hendene. Man har ikke lommer å ha hendene i en regnjakke heller, så da har jeg kjøpt meg et par matchende forede arbeidshansker på Jula som jeg kan bruke til slike turer. Det er rett og slett en helt annen verden når man slipper å fryse på hendene!

Det var 10-12 grader bare og jeg gikk over hengebrua til Rossnes og mot Slyhola, men gikk ikke ned dit. Var litt bekymret for at det ville være veldig sleipt på fjellet på grunn av regnværet. Men gikk en liten tur bort til Komodeskuffa og tok en selfie der. Gikk tilbake mot den grå hytta, den som på skiltene er omtalt som den gule hytta. Gikk ikke helt tilbake til den grå hytta, men satt meg på en stein på toppen der vendt sydover og bare nøt utsikten. Det regnet ganske kraftig, men hva spilte vel det noen rolle når man var ikledd regntøy fra topp til gå, gummistøvler og hadde i tillegg sørget for å holde hendene både tørre og varme? Bare å sitte og høre det trommet på hetta til regnjakka og nyte å være ute i elementene. Det er vel unødvendig å si at jeg ikke møtte noen andre som var ute og gikk tur i dette været.

Når jeg var tilbake til bobilen hadde jeg vært ute i regnværet i 1,5 time. Det hadde kommet en helintegrert Hymer og parkert på min venstre side mens jeg hadde vært ute og gått tur. De var tilbake bare fem minutter etter at jeg var tilbake og kjørte få minutter etter det igjen. Og da var det på tide å få laget seg noe mat. Grilling var det ikke vær for, så det ble tilberedt i stekepanna. Det ble trøffelmarinerte nakkekoteletter, habanero grillpølser, potetsalat, fetaost og cherrytomater! Det må jeg si smakte fortreffelig! Etterpå så jeg filmene The Dead Don’t Die (2019) og Stowaway (2021). Etter en god natts søvn var batteriet fulladet klokka 12.04 tirsdag og jeg dro fra Skjernøya klokka 12.13.

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

Tur med bobilen til Sørlandet startet med to netter ved Merkebekk brygge (09.03.22)

                                                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/10/fire-netter-og-17-mai-pa-skjernoya-utenfor-mandal-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.