Engeløya rundt i Steigen

I løpet av de dagene jeg har vært på Engeløya har jeg nå vært rundt øya to ganger, to ganger på hver side av øya, fylkesvei 638. Det er utrolig vakkert rundt på øya, så hvis man skal en tur til Engeløya, bør man kjøre begge veiene. Man skal jo alltids til og inn på øya, velg den ene veien og så bare fortsetter man rundt den andre veien på vei tilbake, enkelt og greit. Jeg har nå vært rundt tilsammen to ganger. Og jeg har tatt litt bilder alle gangene unntatt den første hvor jeg kjørte på vestsiden (mot klokka) og kjørte direkte til Batterie Dietl. Jeg valgte derfor å kjøre den siden av øya, men motsatt vei når jeg nå skulle forlate Engeløya for siste gang på denne turen!

Og det tok ikke så lang tid før det ble ble et par stopp langs veien. Først bare for å ta litt bilder av fantastisk natur, landskap og ikke minst det samme fjellet i bakgrunnen som jeg har tatt bilder av så mange ganger tidligere. Det samme fjellet har jeg tatt bilder av fra Batterie Dietl, fra plassen jeg stod parkert de to siste nettene på Engeløya og ikke minst når jeg var på Bøsanden. Det var da jeg var aller nærmest dette majestetiske fjellet! Men jeg har fortsatt ikke fått med meg om dette fjellet har et navn. For det har det jo garantert. Men siden det ikke er det høyeste fjellet, kanskje ikke det nest høyeste heller, på Engeløya, har jeg ikke snublet over navnet enda. Men det er kanskje noen andre som vet hva det heter?

Legg forresten merke til hvor ekstremt lavvann det er her om dagen! Nå er det nok veldig langgrunt den siste biten inn til land, så det er kanskje ikke så ekstremt lavvann som det kan se ut til. Sist ble det også en stopp ved Steigen kirke, en gammel steinkirke fra 1250. Kirken har blitt restaurert i 1869 og 1965.

Her er litt informasjon om kirken fra wikipedia:

Steigen kirke er en gammel steinkirke i Steigen kommune og sogn i Salten prosti, Nordland. Dens eldste deler er bygget rundt 1200–1300.

I årenes løp har kirken vært gjenstand for ulike reparasjoner som følge av brann og uvær. På 1600-tallet blåste kirketaket av tre ganger, og i 1657 slo lynet ned og kirken og inventar ble ille tilredt. «Stegens Kirche er aff Torden og Liunild antænt st. Lucia nat og gandske opbrændt med alle sine ornamenter; och bahre forbrændte muhr igjenstod». Rester etter noe av det gamle inventaret er bevart på Tromsø Museum.

I 1869 ble påbyggingsarbeidet av Steigen kirke fullført. Halvparten av den gamle steinkirkens murer ble beholdt som kor, og nytt stort kirkeskip ble bygd. Dette var i pietismens tid, så mesteparten av gammelt inventar og historiske materialer som fantes i den gamle kirken ble kastet ut, og nytt inventar ble forært kirken mot slutten av 1800-tallet. Noen få av gjenstandene fra den gamle kirken ble likevel bevart, bl.a. en lysekrone i messing fra 1684.

I 1963–65 ble Steigen kirke restaurert på nytt og fikk tilbake sitt middelalderpreg. Blant annet ble det bygget nytt tårn, og veggene ble kalket innvendig.

Det er fortsatt mer å utforske her ute på Engeløya, men jeg tenkte ikke å bruke hele ferien på Engeløya heller. Men dette har vært noen fantastiske dager med fire netter på Engeløya! Selv om jeg hadde en tur litt rundt på Steigen etter de to først nettene ved Batterie Dietl for å ta turen til tømmestasjonen i Leinesfjord, kunne jeg tenkte meg å se litt andre deler av Steigen også. Derfor gikk turen videre over  Engeløyabrua og en liten tur innom Bunnpris på Bogøy for å handle litt.

Deretter på oppdagelsesferd med kameraet i andre deler av Steigen. Resten av Steigen kan jeg på ingen måte si, da ville jeg nok hatt behov for å bruke hele ferien her ute i Steigen. Men det tror jeg faktisk overhodet ikke hadde vært noe problem. Det er også mange flotte steder man kan fricampe og nyte fantastisk natur, landskap, fjell og ikke minst frisk luft! Det er også utrolig deilig at det er så stille, rolige og lite trafikk!

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

Bøsanden på Engeløya i Steigen (14.07.19)
To netter til på Engeløya i Steigen (12.07.19)
Idyllisk i Auvika i Steigen (12.07.19)
Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen (11.07.19)
Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/07/15/engeloya-rundt-i-steigen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.