Lisleby rundt og rundt

Det er ikke helt uvanlig at man kjører flere turer etterhverandre på samme rute, hvis det er mulig å gjøre dette uten at det blir for mye «tid til overs». Lisleby-ruta er en av de rutene dette gjøres ofte, at man har en runde eller to, jeg tror jeg aldri har opplevd flere enn fire runder etterhverandre. Det er frem til i dag, i dag har jeg totalt kjørt ni runder med Lisleby-ruta, åtte av dem etterhverandre. Jeg startet dagen med å kjøre rute 356 til Liselby kl 10.10 og kjørte til og med rute 355 til Lisleby kl 13.40. Og ikke nok med det, etter at jeg hadde fått tatt lunsj mens en annen sjåfør kjørte rute 356 kl 14.10, kjørte jeg min siste rute 355 til Lisleby kl 14.40! Lislebyruta er fin den og det har blitt lettere å holde tidene etter at vi fra i går slutta å kjøre over jernbanen og ned mot fergeleiet på rute 355.

Men det er kanskje litt merkelig at dette har blitt droppa nå som faktisk ferga er i gang igjen der nede. Men ØKT har ihvertfall bestemt seg for å ikke kjøre rute 355 ned dit lengre. Rute 2450 kjører fortsatt forbi. Rute 355 har faktisk ikke vært der nede på et års tid, og det er fordi bakken ned til fergeleiet har vært stengt og vi har hatt en midlertidig snuplass på toppen av bakken. Men det er nok mange som satt pris på å kunne sitte på med rute 355 bort til snuplassen ihvertfall. Hvis man ser bort fra at jeg var forsinka på et par turer i dag, gikk det i grunn veldig bra. At jeg ble en del forsinka på den ene turen er takket være en passasjer som kom ombord i bussen og bare viste meg en kvittering på at hu hadde betalt en busstur med sitt kontant/verdikort. Og brukte flere minutter på å finne kontakt/verdikortet sitt. Jeg måtte også gå bak i bussen til der vedkommende hadde satt seg og etterlyse en løsning. Hvis kunden ikke klarte å finne kortet sitt, så måtte det isåfall løses ordinær billett. Men kunden fant til slutt kortet sitt.

Kvitteringen er ikke noe billett eller reisebevis, det er det kortet som er . Derfor ber jeg alltid om at de tar frem kortet og legger dette på billettmaskinen. Da piper det og lyser grønt hvis overgangen er OK. Hvis det har gått for lang tid siden billetten ble kjøpt, lyser det rødt. Både på ordinære billetter og elektroniske billetter på disse kontant/verdikortene er det 90 minutters overgang, uansett rute. Det var utrolig genialt at ØKT åpnet for at man også kunne benytte overgangen på samme rute. Det vil si at det er veldig mange som tar bussen til byen, handler og gjør de ærendene de skal og bruker den samme billetten på vei hjem. Det er det nok veldig mange som setter pris på. I tillegg slipper vi sjåfører å bry oss om hvilken rute billetten har blitt kjøpt på. Det eneste som spiller noen rolle er at det er riktig dato og overgangen ikke har gått ut enda.

Når man sitter og kjører så mange runder på samme rute som jeg har gjort i dag, alle avgangene mellom kl 10.10 til og med 14.40 med unntak av 14.10 er det jeg som har kjørt, så er det veldig stor sjanse for at passasjerene er med meg både til og fra byen! Det var en av passasjerene som kommenterte: «Sitter du her enda da?» De er nok ikke vant til at samme sjåfør sitter og kjører så mange avganger etter hverandre. Som regel «hopper» vi fra rute til rute i ett sett. Dermed er de vant til å få forskjellige sjåfører hele tiden. Men i sommer har de valgt å kjøre en litt annen vri hvor vi kjører mange avganger på samme rute etter hverandre. Det er jo slik det var i «gamle dager». Da satt man og kjørte en rute frem og tilbake eller rundt og rundt hele dagen. Jeg må nok innrømme at det er helt greit at vi ikke gjør det lengre og dermed får litt mer variasjon i hverdagen som bussjåfør! I tillegg er det selvfølgelig økonomisk å utnytte så mye av den tiden vi er på jobb som mulig. Å ha dødtid i ett sett er dårlig butikk.

Men jeg har jaggu fått kjeft i av en illsint bilist i dag også. Jeg kom kjørende med rute 355 til Lisleby og hadde svingt inn i St.Croixgate i retning Lisleby og ved innsnevringen i krysset ved Rektor Østbyes gate er det ikke særlig god plass til både en bil og en buss. Så hvis biler og busser møtes her, pleier en av oss å holde igjen, avhengig av hvem av oss som kommer frem til innsnevringen først. Jeg for min del ante fred og ingen fare idèt jeg var på vei når det kommer en hvit Mercedes GLK i full fart fra Rektor Østbyes gate (på min venstre side) og mot meg. Han bruker mer av veibanen enn han burde og jeg må derfor svinge litt til mot høyre for å unngå nærkontakt med denne hvite Mercedesen. Det virker som bileieren blir tatt helt på senga og klarer å kvele motoren i bråbremsen. Han ruller ned vinduet og skriker til meg: «Hold deg på sia di, din klovn!»

Javel tenkte jeg, se hvem som snakker. Han brukte mye mer plass enn det som var praktisk talt nødvendig og han lå derfor over på min side av veien. I tillegg kommer han i en forferdelig fart. Ikke rart at han både får en «bred sving» og får en bråbrems når han kommer i møte med «store røde bussen». Men det er som sagt utrolig imponerende at det er jeg som får kjeft til syvende og sist. Men enkelte sjåfører er rett og slett bare idioter og tror de eier veien. Selv om man skal svinge til høyre i et kryss, og dermed i utgangspunktet ikke får vikeplikt for noen, så er det kanskje greit å se seg for allikevel? I dette tilfellet var han på vei inn i en veistrekning med en innsnevring som gjør at det vil bli veldig dårlig plass til to kjøretøy, spesielt hvis en av dem er buss eller lastebil. Og siden innsnevringen er like stor på begge sider, så er det førstemann som har rett til å kjøre. Det heter seg at det er den som har hindringen på sin side som skal vike, men når begge to har en like stor hindring, så er det først til mølla som gjelder. Men jeg får vel unnskylde denne herremannen i sin beste alder i sin hvite Mercedes, han har kanskje ikke bedre vett?

Jeg aner ikke om Falch Sirius’en gjorde noe utslag pga denne bremsen, selv om det ikke var så hard nedbremsing for min del, men konklusjonen for hele dagen var ihvertfall «grønn» når jeg logget ut etter dagens skift. Så da er ihvertfall jeg fornøyd med kjøringen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/06/24/lisleby-rundt-og-rundt/

3 kommentarer

  • Morten Hagen7 august, 2014 kl 18:33

  For ikke å snakke om de bortkastete pengene på en ubrukt snuplass for buss.

  • kak8 august, 2014 kl 00:17
   Forfatter

  Tenker du på snuplassen som ble anlagt før man kjører ned bakken til fergestedet? Lislebybussen har brukt den ett år nå da. Og det var bare en midlertidig greie.

  • Morten Hagen8 august, 2014 kl 00:35

  Hei.
  Det var meningen at snuplassen ved gartneriet skulle være permanent. Dr. Opsandsvei ble dessverre stengt for all fremtid, og dermed ble 356 utestengt fra ferjestedet. Odd Hasselgård syntes ikke det var noe problem, men sannheten er at snuplassen uansett var bortkastet siden alt tyder på at flere og flere lokalruter skal raderes bort, og at man skal satse på færre busslinjer med hyppigere avganger. Har sett en vill plan hvor det skulle gå 16 busser forbi Snippen pr. time. Det skulle gå en buss med kvarters avganger i Lislebyveien og en tilsvarende i Fagerliveien, og disse skulle da gå felles opp til fv 109 via Lislebyveien forbi Østgårdfeltet. Mulig denne planen er skrinlagt, men fra oss på Selbak la vi inn protest på stengningen av Dr. Opsands vei nettopp fordi ferja skulle startes opp igjen. Vi forsinket arbeidene med 2 mnd uten at det ble gjort noen form for endring.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.