Østfold rundt i ny Kia Sportage

Min gamle bil, en Peugeot Partner, var snart nedbetalt og jeg vurderte å bytte den inn i noe annet. Jeg hadde sett litt på Peugeot 3008, men hadde først fått inntrykk av at den var 10-12 cm bredere enn min gamle bil. Og det ville by på store problemer i garasjeanlegget her hvor jeg bor. Men når jeg etterhvert fant ut at det faktisk ikke var noen forskjell på bredden på disse to bilene, satte lysten på ny bil virkelig fart. Jeg hadde derfor gjort en avtale med en selger hos Peugeot over helgen. Men innen den tid ville jeg gjøre litt «forarbeid» for å se hva jeg kunne få i innbytte for min gamle bil andre steder. Jeg tok derfor turen innom Kia i Fredrikstad (Bilbutikk1). Det fikk litt andre følger enn jeg hadde sett for meg.

Jeg dro nemlig ikke innom Kia for å prøvekjøre bil, og ihvertfall ikke for å kjøpe en bil. Men derimot for å gjøre litt forarbeid for å se hva jeg kunne få i innbytte for min gamle og se på hva alternative biler (til Peugeot 3008) ville koste meg. Jeg ble tatt imot av Kia-selger Frode hos Bilbutikk1 og vi begynte å prate om ny bil og Kia Sportage konkret. Etter en kort stund kommer det frem at de har en «overligger» stående i utstillingen som de hadde satt ned med ca 10% i forhold til nybilprisen. Bilen var konkret en 2016-modell med Active-utstyrsnivå med 1.7 liter diesel på 115 hestekrefter under panseret. På kilometertelleren stod det 8. Frode spør blant annet om fargen hvit er et «problem». Men som jeg sier; «Det er ikke førstevalget mitt, men det er ikke noe problem. Jeg har allerede hatt tre hvite biler».

Jeg hadde allerede sjekket hvor lang leveringstid det ville være på en Peugoet 3008, og jeg ville ikke kunne forvente å få den før i juni hvis jeg bestilte meg en. Da ble det mildt sagt utrolig fristende når det står en splitter ny Kia Sportage i Kia-butikken til Bilbutikk1 i Fredrikstad klar for registrering som kan leveres omgående! Så da fikk jeg prøveskilter på demobilen deres, en 2017 Kia Sportage 1.7 diesel med 141 hestekrefter og automat. Denne motoren med 141 hestekrefter var bare mulig å få i kombinasjon med automatgir. Eller dobbeltclutch som det egentlig er. Og automat vil jeg ikke si er spesielt aktuelt enda. Jeg foretrekker manuelt gir på mine egne biler, selv om jeg foretrekker automat i bussen.

Men forskjellen på f.eks 0-100 km/t på en Kia Sportage med 1.7 115 hestekrefter med manuelt gir og en Kia Sportage 1.7 141 hestekrefter med automatgir gjøres unna på nøyaktig lik tid. Så da er det med andre ord ikke noe ekstra å hente der. Eller som jeg tenkte, en 115 hestekrefter vill ikke oppleves noe latere enn 141 hestekrefter med automat. Og jeg kan ikke si noe annet enn at bilen var en drøm å kjøre. Men det var noen ting som jeg var litt «reservert» ovenfor, og det var dieselforbruket og det faktum at bilen var litt større enn min gamle. Mens jeg var ute og prøvekjørte demobilen tok jeg også en tur hjem i garasjen for å se hvordan den var å parkere. Første gang man parkerer en ny bil i et garasjeanlegg inntil en murvegg, så går det ikke like kjapt som med min gamle selvfølgelig. Jeg parkerte nok også litt lengre unna murveggen enn jeg gjorde med min gamle. Men etter å ha sammenlignet et bilde av Kia Sportage og min gamle parkert i garasjen, så var det ikke så ille. Men litt trangere ville det bli, for selv om det ikke er nevneverdig forskjell fra ytterkant på speilene, så er karosseriet 5 cm bredere.

Men etter å ha kjørt bilen litt «som jeg vil» i starten og så kjørt litt mer økonomisk etterpå, så falt dieselforbruket ganske mye. Men siden jeg kjenner andre som kjører samme bil og som bruker «litt mer diesel» enn hva jeg har vært bortskjemt med på min Peugeot Partner, var jeg fortsatt litt usikker. Men etter et kjapt regnestykke, så ville ikke litt økt dieselforbruk utgjøre så veldig mange kronene per år. Det er bare sånn jeg er, jeg regner på og sammenligner mer eller mindre alt. Kjører man bånn gass hele tiden, så går det selvfølgelig med mer diesel. Men har vært litt bortskjemt med min gamle Peugeot Partner, den kunne nesten kjøres like billig uansett hvordan man kjørte.

Vel tilbake til Kia ble det en prat med Frode hvor vi pratet om hvordan bilen var å kjøre, dieselforbruk, hvordan den blir å parkere hjemme i garasjen, hvor mye jeg måtte betale for vinterdekk og selvfølgelig hvor mye jeg kunne få i innbytte for min gamle bil. Jeg fikk nok kanskje litt mindre enn jeg hadde håpet på, men når man ser hva tilsvarende biler går for på nettet, så var det nok ikke så galt allikevel. Hvis man i tillegg tar med hvor mye rabatt det allerede var på den nye bilen, ble regnestykket ganske bra til slutt. Men, det hadde gått mange timer siden jeg sist spiste og drakk noe, så jeg hadde nok litt lavt blodsukker og var overhodet ikke klar for å signere et bilkjøp der og da. Så avtalen ble at Frode skulle holde av bilen frem påfølgende dag (en lørdag) og så skulle jeg dra hjem og få i meg noe mat og drikke.

Men det var mildt sagt fort gjort, for jeg tok en ny tur innom Kia på vei til jobb og fikk ned prisen litt til, så var det et håndtrykk som tegn på at kjøpet var i boks. Jeg hadde dermed kjøpt min aller første splitter nye bil med bare 8 kilometer på kilometertelleren. Min hittil nyeste bil hadde vært nettopp Peugeot Partneren som var 9 måneder gammel og hadde gått 13.400 kilometer. Snakk om helomvending, for jeg skulle ikke innom Kia for å prøvekjørebil eller kjøpe bil for den saks skyld, når jeg dro innom, litt tilfeldig på vei hjem etter å ha kjørt første del av skiftet mitt en fredag for tre uker siden. Jeg husker faktisk ikke om jeg har fortalt Frode at det var såpass «tilfeldig». Men han lurte på om hvordan jeg fant veien inn i butikken, og det er sant at jeg har sett på Kia Sportage tidligere. Det er ikke noen tvil om at det er spreke biler som i tillegg har en makaløs garanti!

De har en nybilgaranti på 7 år og 150.000 kilometer! Det fristet også noe veldig med det faktum at bilen har registerkjede istedenfor registerrem, det vil si at det ikke er en registerrem som må byttes etter f.eks 5 år. I tillegg har den serviceintervaller på 30.000 og 2 år, avhengig av hva som inntreffer først. Dette er også ting jeg spør og graver om. For første gang har jeg også spurt om hvor mye ett nytt sett dekk koster. Dyrere enn på en Peugeot Partner, men dog. Deretter var det bare å vente spent i noen dager før jeg skulle få bilen levert. Bilen måtte registreres og få skilter, forsikringen måtte flyttes over, lånepapirer og andre dokumeter måtte sendes/signeres (digitalt for min del) og bilen måtte få på vinterdekkene. I mellomtiden måtte også min egen bil tømmes for personlige ting og sommerdekkene måtte legges baki. Men det er jo utrolig lettvint når man kjører en varebil, det er veldig god plass til det meste.

Tirsdag (14. mars) var dagen der, jeg trodde egentlig ikke det ville skje før på onsdagen, men jeg fikk en times varsel om at bilen ville være klar. Den var ikke helt klar enda når jeg kom til Kia, men  Frode kom etterhvert kjørende med den fra verkstedet og rygget den inn i butikken for overlevering. Først litt papirer, så en gjennomgang av bilen, med brytere, knapper og menyer og en masse greier som jeg sikkert knapt nok husket halvparten av etterpå. Men må si at Frode tok seg veldig god tid til å gå igjennom alt som man måtte ha behov for å trykke på. Under panseret pleier man som regel bare å ha behov for å fylle på spylervæske. Men jeg pleier i tillegg å bytte lyspærer på de bilene jeg har. Det vil si hovedlys og parklys. Men parklysene vil nok ikke måtte byttes på en stund, for det er LED, kjøre- og parklysene er den samme. Hovedlysene er ikke Xenon på Active utstyrsnivået, da må man opp på Exclusive. Så jeg har halogenlys av typen HB3.

Kilometertelleren på bilen stod fortsatt på 8 og det var utrolig kult å kjøre avgårde i sin splitter nye bil for aller første gang. Synd at det var så utrolig grisete vær denne tirsdagen, for bilen ble møkkete med en gang. Og jeg kom ikke langt på Rolvsøyveien før jeg ble «teppebomba» av en eller annen fugl. Etter størrelsen på etterlatskapen å dømme, må det ha vært en gedigen fugl. Jeg har aldri sett makan noensinne. Heldigvis fikk jeg dette bare på frontruta og ikke på taket. Det er tross alt litt enklere å få det vekk fra frontruta. Men jeg må innrømme at jeg ble litt irritert over å bli «teppebomba» etter bare noen få meter. Men det er jo heldigvis greit å få vekk så lenge det ikke blir liggende for lenge.

De første dagene med ny bil ble det ikke kjempemye kjøring, men det ble mer enn det normalt sett hadde blitt med min gamle bil. Men når først helga kom, så benyttet jeg anledningen til å spyle av bilen for å få vekk møkka og kjøre meg flere turer. På lørdagen ble det en Østfold rundt til slutt. Det hele startet med at jeg kjørte en tur til Askim frukt- og bærpresseri for å kjøpe litt eplemost. Etter å ha kjørt ganske økonomisk hittil, hadde jeg bestemt meg for å kjøre litt hardere på vei til Askim, og jeg valgte riksvei 114 og 115 over Trøsken. De veiene er svingete og ganske morsomme å kjøre hvis man ønsker å kjøre litt aktivt. Hvis man heller ønsker å komme seg enkelt og greit fra A til B er det andre veier som er å foretrekke. Hittil mener jeg at hadde hatt et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,55 liter per mil. Turen til Askim brukte jeg 0,64 på, for etter en stund havnet jeg bak en hestehenger, så da ble det litt rolig deler av strekningen allikevel. Resten av turen derimot valgte jeg å kjøre økonomisk igjen.

Det ble en tur til Høytorp fort i Mysen for å sjekke at gps-koordinatene jeg henter ut fra google maps også fungerer i gps’en i bilen. Og det gjorde dem, for jeg kom frem til Høytorp fort. Men det er første gang jeg kjører til Høytorp fort og bare snur inne på parkeringsplassen og kjører videre. Tilbake til mer hjemlige trakter igjen valgte jeg å kjøre riksvei 22 og 111 for å slippe å kjøre nøyaktig den samme veien tilbake. Jeg hadde tatt med meg mitt Sony RX1000 III kompaktkamera fordi jeg hadde lyst til å ta noen bilder av den nye bilen som jeg kunne bruke her. Det ble først en tur til Vikane hvor jeg tok litt bilder, men et var litt utfordring på grunn av sola. Bilen er jo også hvit, eller hvit metallic for å være nøyaktig. Deretter ble det noen få bilder utenfor Elingaard, jeg hadde egentlig håpet å kjøre inn, men det var tydeligvis noe som skjedde akkurat denne dagen, for det var satt opp innkjøring forbudt-skilter. Deretter havnet jeg i Engelsviken, nede på brygga for å ta noen flere bilder.

Det var en såpass strålende vårdag i distriktet denne lørdagen, så jeg benyttet også anledningen til å nyte være og ta litt bilder av våren. Videre gikk turen til Saltholmen i Råde, hvor jeg tok litt bilder. Det ble også en tur til Kjøkøy fort. Det var nettopp på Kjøkøy fort jeg var sist jeg var ute med speilreflekskameraet den 3. november i fjor. Men jeg hadde jo faktisk ganske mange turer til Kjøkøy fort i fjor, deriblant på «søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort» i september. Det ble en liten runde denne lørdagen også med kompaktkameraet. Først innom kommandobunkeren som dessverre er murt igjen, en av de gamle kanonstillingene som ligger litt syd for radarmasta og til øvre kanon. Hærverket på kanonløpet til øvre kanon på Kjøkøy fort er fortsatt godt synlig, i rosa og rødt. Jeg hadde egentlig bare planlagt å ta en tur «oppe» på Kjøkøy fort, men det ble jaggu en tur ned til nedre kanon også. Før jeg avslutta med noen bilder av den sekundære kommandoposten og en av løpegravene mellom kommandobunkeren og forlegningen på området.

Helt til slutt tok jeg tur ut til Papperhavn på Vesterøy (Hvaler) og så på solnedgangen. Jeg ventet dog ikke til den gikk ned, for det begynte å bli ganske «friskt» må jeg innrømme. Jeg avslutta lørdagskvelden hjemme hos foreldrene mine med pizza. Fra å egentlig bare starte som en tur til Askim frukt og bærpresseri, ble det en «Østfold rundt» tur til slutt. Selv om jeg selvfølgelig ikke har vært helt rundt, men det var ihvertfall en real tur rundt i Østfold fylke. Turen var på 24 mil og jeg hadde faktisk klart å kjøre på 0,49 liter diesel per mil. Det må jeg si at jeg var utrolig fornøyd med! Men det er nok ikke realistisk å klare å kjøre den så økonomisk hele tiden. Bilen er oppgitt til å kunne klare å kjøres på 0,46 liter per mil, men da skal man jaggu kjøre jevnt og veldig økonomisk også. I motsetning til på min gamle bil, får jeg hver gang jeg har kjørt en tur opp i displayet hvor langt jeg har kjørt, hvor mye diesel jeg i snitt har brukt per mil og hvor mange kilometer jeg har igjen på tanken. Så jeg får hele tiden tilbakemeldinger om hvordan jeg har kjørt.

Og jeg har lagt godt merke til at det er stor forskjell på når jeg kjører på jobb om morgenen når jeg er alene på veien og når jeg kjører til eller fra jobb senere på dagen med andre bilister på veien. Det er mye lettere å kjøre økonomisk når man er alene på veien og ikke blir «forstyrret» av andre. Nå er det forsåvidt ikke så viktig hvor mye man bruker til enhver tid, men jeg synes det er interessant å få en tilbakemelding på hvordan jeg har kjørt. Noen ganger har jeg brukt mye mer enn vanlig og andre ganger blir jeg veldig fornøyd med hvor økonomisk jeg har kjørt. Selv om jeg i utgangspunktet kjører ganske «pent og pyntelig». Og det er uten tvil en vane jeg har lagt til meg etter at jeg begynte å kjøre buss. Jeg har kjørt buss i over 10 år nå, og det har uten tvil formet min egen kjørestil, også når jeg kjører bil. Men det jeg skulle frem til, er at jeg også kan være litt mer aktiv på gasspedalen innimellom.

Dette var «litt» om kjøpet av ny bil og de første dagene med min nye Kia Sportage. Selv om dette må sies å ha vært rimelig impulsivt, så må jeg si at jeg er kjempefornøyd med bilen! Utrolig god å kjøre, det er rett og slett en helt annen verden når det kommer til komfort og støynivå etter å ha kjørt varebil i over 10 år. Det skal bli utrolig digg å kjøre på tur med denne bilen! Men jeg har litt mindre plass i «bagasjerommet» enn hva jeg hadde på de to varebilene jeg har hatt de siste 10 årene selvfølgelig. Så jeg bør ikke nødvendigvis kjøre rundt med alt mulig rart baki. Men hvis jeg ikke skulle få plass til alt baki bilen, så er det mulig å bruke baksetet eller legge ned baksetene selvfølgelig. Jeg har lagt opp til flere bilturer i ferieukene mine i år, så bilen får nok kjørt seg tenker jeg. Det er ikke så lenge siden jeg økte kjørelengden på forsikringen min fra 20.000 kilometer i året til fri kjørelengde, så her er det bare å kjøre på!

                                   

Engelsviken

                      

Saltholmen

                    

Kjøkøy fort

                                        

Papperhavn

        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/04/02/ostfold-rundt-i-ny-kia-sportage/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.