Biltur til IKEA og Resö

Det har blitt noen bilturer etter at jeg kjøpte meg ny Kia Sportage for snart 4 uker siden. Den første helga hadde jeg en Østfold rundt tur i ny Kia Sportage og helga etter hadde jeg en biltur til IKEA i Uddevalla blant annet. Jeg har rett og slett vært såpass «rastløs» at jeg ikke har klart å bare være hjemme og «pusle med mitt». Derfor har det blitt en del turer, både i distriktet og litt lengre unna. Det var i grunn ikke så voldsomt mye jeg skulle ha på IKEA Uddevalla, jeg hadde primært lyst på en tur. Og så hadde jeg mer lyst til å kjøre sydover til Uddevalla enn til IKEA Furuset som jeg pleier å dra til. Tidsmessig er det faktisk ikke så veldig sto forskjell om man drar til Furuset eller til Uddevalla. Det er flere mil, men det går unna med motorvei helt frem.

Det er ikke til å stikke under en stol at det er en mye mer behagelig bil å kjøre enn min gamle Peugeot Partner. Ikke det, jeg var kjempefornøyd med bilen, men det er jo en helt annen type bil. Både når det kommer til komfort, støynivå og ikke minst når det kommer til utstyr og «duppeditter». Nå får man kjøpe Kia Sportage med mer utstyr enn det som er på min «Active», man får den som både «Exclusive» og «GT Line» i tillegg. Men det er mye mer enn hva jeg har vært vant til på de bilene jeg har hatt hittil. På langtur er det ikke noen tvil om at det er utrolig behagelig med cruise control. Det har jeg aldri hatt før, så jeg har har vært vant til å sitte med beinet på gasspedalen hele tiden. Og etter timesvis på veien, blir man etterhvert ganske sliten i «gassfoten».

Med cruise control holdt jeg en mye jevnere fart enn hva jeg som regel har vært vant til å klare på egenhånd. Det har som regel blitt til at man har variert litt i hastighet etterhvert som man har vært mer eller mindre opptatt av å følge med på hastigheten. Bare det å få turtallet til rett under 2.000 omdreininger når man ligger i 110 km/t gjør også en del. På min gamle hadde jeg et turtall på 2.500 i den hastigheten. En annen ting jeg har hatt det litt gøy med å teste er «filskiftevarsleren» i bilen. Den kan man velge å slå på når man vil bruke den, eller bare la den være av, hvis man ikke ønsker å benytte den. Den gjør ikke bare å varsle hvis du er i ferd med å «skifte fil» (hvis du nærmer deg hvitstripa på veien), men «tar rett og slett tak i rattet» og får deg inn på rett kjøl igjen. Dette vil kanskje føles litt merkelig ut med en gang, men det blir man fort vant til.

Men det er selvfølgelig ikke meningen at man skal slippe rattet og la bilen overta hele styringen. Dette er ment som et hjelpemiddel hvis man av en eller annen grunn skulle være uoppmerksom. Men når jeg først var i gang og teste dette, klarte jeg selvfølgelig ikke å dy meg, og slapp derfor rattet. Jeg satt riktignok med henda bare noen få millimeter fra rattet for å være på den sikre siden. Men bilen klarte å følge hvitstripene på veien og styrte deg mellom disse når veien svingte, enten til høyre eller til venstre. Men det tok ikke så mange sekundene før bilen begynner å «pipe og skrike» og varsle at man ikke skal slippe rattet! Så lenge man har henda på rattet og gir litt «feedback» i form av styring/korrigering, så går det bra. Men et lite øyeblikk så var jeg tydeligvis «i en litt annen verden» når jeg satt og tenkte på et eller annet. Jeg holdt fortsatt på rattet, men hadde tydeligvis ikke styrt/korrigert/gitt bilen noen tilbakemeldinger via rattet på noen sekunder, så da begynte det på «pipe og skrike» igjen med beskjed om at man ikke skal slippe rattet!

I bunn og grunn synes jeg systemet fungerer veldig bra. Det er dog noen steder systemet ikke fungerer så godt på grunn av mangelfull eller dårlig oppmerking. Når systemet «har kontroll» og er operativt er symbolet grønt, men så fort den mangler holdepunkter (oppmerking i veien) skifter symbolet til hvitt. Når du bruker blinklyset for å skifte fil, har du selvfølgelig mulighet til å gjøre nettopp det, uten at bilen begynner å «pipe og skrike» eller overstyre deg. Når du er over i den andre fila og den har «kontroll» på veioppmerkingen igjen, skifter symbolet til grønt. Jeg ser for meg at dette er et genialt system å aktivere hvis man skal på langtur, spesielt på motorveien. Som fort kan bli «kjedelig» i lengden. Med det mener jeg at det ikke skjer så mye, det går i jevn fart og kurvene er svake og man kan kjøre mil etter mil uten at det skjer noe spesielt.

Jeg vet forøvrig ikke hvor utbredt DAB-sendingene i Sverige, jeg vet bare at jeg hadde mulighet til å høre på litt DAB-radio når jeg var i Stockholm i påska i fjor. Men om det f.eks er DAB-sendinger rett over grensa og på vei ned til Uddevalla vet jeg ikke. Jeg klarte ikke å finne noe på denne turen ihvertfall. Om det var jeg som gjorde noe feil, eller om jeg rett og slett lette forgjeves, vet jeg ikke. Men jeg endte etterhvert opp med å skifte over til FM og fant selvfølgelig en hel haug med radiosendinger jeg kunne lytte til. Nå er jo faktisk DAB et ganske særnorsk fenomen, ihvertfall i den utstrekningen som vi har her i Norge. Slukkingen av FM-nettet er allerede i gang og innen utgangen av inneværende år, vil alle riksdekkende radiokanaler være borte fra FM-nettet. Det vil fortsatt være mange lokalradiokanaler å lytte til, men NRK, P4, Radio Norge og alle de riksdekkende vil kun være tilgjengelig på DAB.

I tillegg til å høre mye på DAB-radio, har jeg også begynt å streame mye mer fra Spotify enn hva jeg har gjort tidligere. Jeg gjorde det også litt i min gamle bil, men ikke i samme utstrekning. Det går selvfølgelig med litt mobildata hvis man streamer det «live» der og da, men hvis man gjør spillelistene sine tilgjengelig offline på mobiltelefonen, iPod’en eller hva man måtte bruke til dette, så vil man ikke bruke noe mobildata på dette. Tidligere har jeg brukt min Apple iPod Touch til dette, men det er ikke mulig ha både mobilen og iPod’en tilkoblet med bluetooth samtidig, så har jeg måttet velge, å streame musikk eller ha mobiltelefonen tilkoblet for å kunne benytte handsfree-løsningen i bilen. Det hadde tidligere blant annet noe med at batterikapasitet på min forrige mobiltelefon ikke var så mye å skryte av. Men med den jeg har nå, så er det en litt annen verden. Derfor har jeg lastet ned ganske mange spillelister på mobilen og streamer derfor fra Spotify Offline rett som det er. Uten at det koster fem øre i mobildata. Det må også sies at lyden fra stereoanlegget i min nye Kia Sportage er ganske mye bedre enn i min gamle. Så da blir det selvfølgelig ekstra morsomt. Skulle telefonen ringe, dempes musikken automatisk også.

Vel fremme på IKEA i Uddevalla, så ble det en liten runde i kjøpesenteret. Men jeg droppet hele utstillingen i andre etasje, det var bare markedshallen jeg var interessert i. Det ble noen småting, en ny 10 liters kjele, ildfaste former, grytekluter, to kniver, to skjæreunderlag, litt kubbelys og så tok jeg med meg 10 SINNLIG duftlys som var satt ned i pris. Veldig ofte når jeg er på IKEA er jeg også en tur innom kafèen eller restauranten som de kaller det, og spiser også, men det gjorde jeg ikke denne gangen. Det er mulig det var noe mer jeg kjøpte på IKEA, men jeg har vært en tur på IKEA Furuset en uke senere også.

Der handlet jeg noen kjeler til, en større skjærefjøl i bambus, ei krydderkvern, en KOPPLA trippel USB-lader og litt andre småting. I tillegg gikk jeg litt berserk når jeg kjøpte ytterligere 30 SINNLIG duftlys. Mens de var satt ned fra 25 til 15 i Sverige, var de satt ned fra 19 til 9 kroner på Furuset. Nå er ikke duften i seg selv noe stort poeng, men de fleste som kjenner meg litt, blir sikkert ikke overrasket over at det er den RØDE varianten jeg har kjøpt, og nå har 40 stykk av på «lager». På Furuset gikk jeg forøvrig rett i kafèen for å spise, da jeg dro rett etter en lang dag på jobb. Akkurat den dagen hadde jeg ikke fått noen «pause» hjemme heller, da jeg var i Sverige og handlet litt i pausa mi. Det ble i bunn og grunn en veldig lang dag.

Men tilbake til den første IKEA-turen, på vei hjemover hadde jeg bestemt meg for å ta en tur innom Resö som ligger litt syd for Strömstad. Jeg har vært der ved flere anledninger, og tatt bilder tre ganger hittil. Første gang var Tur til Resö i juli 2014, så Turistene har forlatt Resö i september 2014 og siste gang var Resö – stille før stormen i mai 2015. Man kan vel også trygt si at det var stille før stormen denne gangen. Det var helt dødt, overhodet ingen folk i det hele tatt. Men i sesongen yrer det av liv på denne øya, spesielt i båthavna og på Läxö som ligger rett utenfor. På grunn av båthavna kommer man seg tørrskodd til Läxö, så jeg har ikke vært ute og svømt eller noe. Jeg hadde forøvrig ikke planer om å ta så mye bilder av bilen denne dagen, den hadde ikke blitt vasket enda heller, for den saks skyld. Men jeg klarte ikke å dy meg, så det ble to bilder uten for Tempo, nærbutikken på Resö. Det ble nok mye av det «vanlige» av fotomotiver på Resö og Läxö, men stedet er ganske fotogent, spesielt når sola er på vei ned. Men også i vårsola er det utrolig fint der. Jeg måtte selvfølgelig ta litt bilder av fiskebåtene som ligger i havna også.

På vei mellom Resö og Läxö fant jeg også to svaner. Jeg hadde med meg mitt Sony RX100 III kompaktkamera, så jeg sleit litt med å «zoome» de nærme nok, men fikk tatt litt bilder allikevel. Etter en liten runde på Läxö for å ta litt bilder, valgte jeg å sette meg nede i vannkanten der som svanene var og tok noen bilder til. Jeg «jukset» også litt med å kaste en bitte liten gren ned i vannkanten, da kom dem ganske fort mot meg, da var det mye lettere å ta bilder. Men det tok ikke så lang tid før svanene skjønte at det var «falsk alarm» og at jeg hadde lurt dem. Det var ikke noe mat å få, med andre ord. Men det var nok til at jeg fikk tatt litt bilder av dem på nært hold!

Det ble forøvrig en del bilder av Läxö fra Resö med sola på vei ned bak øya. Fine farger og fantastisk med Läxö i silhuett. Men siden jeg tar bildene i RAW, så har jeg mulighet til å justere opp de mørke partiene en del, slik at Läxö ikke bare blir en svart silhuett. Jeg var forøvrig på Resö en times tid denne kvelden, og selv om jeg hadde kommet på en hverdag, så hadde nærbutikken Tempo vært stengt. Jeg kom nemlig litt over kl 18, og Tempo stenger kl 18 på hverdager og kl 14 på lørdager. Jeg var der på en lørdag. Jeg får benytte anledningen til å ta meg en tur dit i høysesongen neste gang, da kan jeg vel sikkert både få kjøpt noe i nærbutikken Tempo, og få meg en matbit ute på Läxö!

Jeg husker forøvrig ikke hva dieselforbruket på denne turen var nøyaktig, men det var ikke ala Østfold rundt-turen hvor jeg hadde klart å kjøre 24 mil med et snitt på 0,49 liter diesel per mil. Men tipper det var mer et sted mellom 0,54 og 0,56 hvis jeg skulle gjette. Men det sier seg selv at når man kjører primært motorvei, at dieselforbruket vil være en del høyere, enn om man kjører mer på landevei/småveier. Men den er ihvertfall mer gjerrig på diesel enn det min gamle var på motorveien, det utgjør en del å få ned turtallet fra 2.500 til rett under 2.000 omdreininger når man ligger i 110 km/t. På turen til IKEA Furuset brukte jeg ihvertfall 0,53 liter diesel per mil i snitt.

Men jeg fikk meg en stor overraskelse når jeg var ute på en liten tur i distriktet i går. Det var ingen lang tur, men på 31 kilometer lokalt i distriktet her klarte jeg å få ned forbruket i 0,47 liter diesel per mil. På papiret er bilen oppgitt til å kunne klare 0,46 liter per kilometer. Og etter at jeg klarte 0,49 hadde jeg egentlig ikke regnet med å komme noe lavere, da det ofte er vanskelig å komme helt ned på de tallene som bilprodusentene oppgir. Nå er jeg med andre ord bare 0,01 liter per mil unna det oppgitte forbruket. Men tro meg, jeg har ingen store planer om å prøve å få  til 0,46 også.

                                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/04/09/biltur-til-ikea-og-reso/

2 kommentarer

  • Tina4 juli, 2017 kl 08:53

  Trevliga bilder från Resö, men ön heter inte Läxö! Det är sommarkrögaren som heter Dan Lexö och ön Hamnholmen, eller mer lokalt Hamneholmen.

  • kak4 juli, 2017 kl 15:27
   Forfatter

  Takk for det, Tina! Et utrolig fint sted synes jeg, spesielt når været er bra! 😉

  Se der ja! Her har jeg nok latt meg lure av navnet på kroa/krogen på Google maps, men når man klikker seg inn på Läxö kommer «Hamnholmen» opp som adresse! Da skal jeg bruke det heretter!

  Takk for oppklaringen! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.