Tur med bobilen til Tanum og Resö

Med bare en uke uten en tur med bobilen siden sist var jeg klar for en liten tur med bobilen. Denne gangen var jeg sent ferdig på jobb på fredagen, så jeg valgte å ikke dra før på lørdagen. Dette ble med andre ord en tur med bare en natt i bobilen. Denne gangen skulle jeg først innom Værste på Kråkerøy for å fylle opp ferskvannstanken og så innom Nordby for å bunkre litt. Både billig brus og det jeg trengte av mat, drikke og snacks på turen! Fra å ikke vært noe særlig i Sverige den siste tiden og dermed kjøpe det meste jeg trengte hjemme, skulle det bli fint å få hamstra inn litt av det jeg trengte. Primært brus og det jeg trengte på denne turen. Men det ble også en tur innom godteavdelingen på Nordby supermarket for å kjøpe litt Marabou. Utrolig mye god sjokolade derfra! Og det som i Norge er tilbudspris er vanlig pris i Sverige. Jeg må innrømme at det er helt uaktuelt å betale over 40 kroner for ei plate sjokolade. Dette koster jo ikke mer enn 19,90 i Sverige.

Jeg fikk bunkret opp bobilen med det jeg trengte og ville ha av brus før turen gikk videre til Tanum shoppingsenter. Jeg hadde via en av appene jeg bruker funnet ut at de hadde gratis bobilparkering på baksiden av kjøpesenteret. Her kunne man i tillegg være tilkoblet strøm helt gratis. Det er jo helt makaløst. Men man kan jo heller si at de har skjønt det. For hvis man overnatter med bobilen her, så er det rimelig stor sjanse for at man tar turen innom shoppingsenteret for å handle litt også. Og dette var faktisk min aller første tur til Tanum shoppingsenter. Det har liksom ikke vært så veldig interessant å kjøre den ekstra biten til Tanum shoppingsenter, når jeg får alt jeg trenger på Nordby shoppingsenter. Men nå hadde jeg en god grunn, jeg kunne parkere og overnatte i bobilen bak kjøpesenteret og i tillegg være tilkoblet strøm gratis! Hvis man ser bort fra at jeg var tilkoblet strøm den lille stunden jeg stod parkert hos Perry & Williams for en tid tilbake, så er dette min første overnatting tilkoblet strøm!

Dermed kunne jeg bruke så mye strøm jeg bare ville. Både varmtvann, fyring og kjøleskapet kan driftes på 220 volt og da sparer man en del gass. Da er det bare til gassblussene i bobilen når man skal lage mat at man bruker gass. Og som jeg nevnte når jeg var tilkoblet strøm hos Perry & Williams er det roligere og dermed mindre støy når man fyrer med strøm istedenfor gass. Det gjør jo heller ingenting at man ikke bør tenke på hvor mye strøm man bruker til lys eller til å se på tv for den saks skyld i bobilen. Som et ekstra bonus lades jo både bodelsbatteriet og startbatteriet også når man står tilkoblet 220 volt strøm. Jeg kan sikkert ikke få nevnt mange nok ganger at det i tillegg faktisk er helt gratis? Dette er et tilbud som flere kjøpesentre burde kopiere spør du meg! Kanskje ikke de mest idylliske stedene å står parkert, men utrolig praktisk da! Og så lenge kjøpesenteret er åpent, har man også tilgang til toaletter hvis man ønsker det.

Etter forrige tur med bobilen til Hvaler og Tangen hadde jeg forresten bare en halv kilo gass igjen på den gassflaska som fulgte med bobilen. Jeg lurte først på om jeg skulle bytte over til den andre gassflaska allerede før jeg startet på denne turen, men jeg ville se om jeg fikk brukt den opp og hvor langt jeg kunne komme med en halv kilo gass. Nå brukte jeg ikke noe gass til å fyre mens jeg stod parkert på Tanum shoppingsenter, det gikk bare med litt gass til å lage maten. Dermed ville jeg jo ikke gå tom for gass i løpet av natta og oppleve at det ville bli kaldt i bobilen. Siden jeg var tilkoblet strøm og fyrte med bare strøm. En annen ting som hadde skjedd siden sist var at jeg hadde fått lagt om til vinterdekk på bobilen. Vinterdekkene som jeg fikk med når jeg kjøpte bobilen var piggdekk. Noe som de bobilforhandlerne jeg har snakket med hittil anbefaler å bruke på bobilen. Nå er det selvfølgelig veldig avhengig av hvor man kjører og hvor mye man skal kjøre i løpet av vinteren. Det er sikkert mange som vil klare seg utmerket med piggfrie vinterdekk. Jeg for min del har ikke hatt piggdekk på noen av mine biler på mange, mange år. Jeg har faktisk aldri kjøpt piggdekk noen gang. Men jeg har kjøpt biler som det har fulgt med piggdekk til. Slik som nå med bobilen.

Det første jeg la merke til når jeg la ut på turen til Sverige var at den gikk en del billigere med piggdekkene enn hva jeg opplevde at den gjorde med sommerdekkene. Dekkene er en annen dimensjon og litt smalere. Diameteren på dekkene er også mindre enn på sommerdekkene. Men det er originaldimensjonen til bobilen, og dimensjonen på sommerdekkene er også oppgitt som et alternativ. Men jeg ble litt overrasket over hvor stor forskjell det var på disse to hjulsettene. For det la jeg veldig fort merke til når jeg kom hjem med bobilen og den stod parkert ute i gården hos mamma og pappa. I forhold til hvordan den hadde sett ut med sommerdekkene en time tidligere. Men summasummarum er ihvertfall at det virker som bobilen går billigere, altså bruker mindre diesel per mil enn hva den gjorde når jeg hadde sommerdekkene på. Jeg la veldig fort merke til det, fordi estimert antall kilometer igjen på tanken kom opp i rekkevidde som jeg ikke hadde sett noen gang hittil på de turene jeg har hatt med bobilen! Det gjør jo selvfølgelig ingenting. Bobilen ser dog litt annerledes ut i profil med vinterdekkene. Vinterdekkene har en senterkopp på stålfelgene, mens sommerdekkene har heldekkende hjulkapsler fra Fiat.

På “bobilparkeringen” utenfor Tanum shoppingsenter benyttet jeg anledningen til å se litt på tv også. Men hver gang jeg parkerer et nytt sted, må jeg søke inn kanalene på RiksTV-antenna  på nytt. Og siden jeg nå befant meg i Sverige, fikk jeg inn litt andre kanaler enn hva jeg gjør hjemme. Hjemme får jeg inn NRK1, NRK2 og NRK3 gratis, mens de selvfølgelig ikke er tilstede når jeg er i Sverige. Med mindre jeg er litt nærmere grensa selvfølgelig. I Sverige er det SVT1-kanalene, TV4, TV6 og slik som brått er tilgjengelig. Jeg ser ikke så mye på tv at det har vært aktuelt å tegne noe abonnement hos RiksTV. Det ville man selvfølgelig også bare hatt glede av så lenge man befinner seg “hjemme” i Norge. Eller ihvertfall ikke så veldig langt unna en av senderne i det digitale bakkenettet i Norge.

Man vet jo aldri, men kanskje det kan bli aktuelt å streame noe på et eller annet tidspunkt? Enten med å sørge for å ha nok mobildata tilgjengelig eller å laste ned tv-serier eller filmer fra Netflix som man kan se på når man er på tur. Direkte på iPad’en er selvfølgelig en veldig enkel sak, men det skal nok ikke så mye til for å få dette på tv’en i bobilen heller. Enten med at jeg kjøper meg en Chromecast til eller at jeg bruker en kabel til dette. Jeg leser i et par bobilgrupper på Facebook at det er en del som investerer i parabol på bobilen, men dette koster en formue i innkjøp spør du meg. Så for meg som ser såpass lite på tv, så er det helt uaktuelt. Jeg ville kalt det sløsing med penger. Men vi har forskjellige behov og tv-vaner. For andre er det innafor og helt perfekt. Fordelen med parabol, er jo at så lenge man har fri sikt til satellittene, så får man inn de tv-kanalene man abonnerer på uten at man må bruke noe mobildata eller noe slikt. I tillegg er jo parabol tilgjengelig også når man befinner seg utenfor Norges grenser. Der sliter RiksTV litt.

Men til slutt var det på tide å pusse tennene, trekke for gardinene og rullegardinene og blende for taklukene i bobilen og krype til sengs. Opp den lille stigen eller trappa om du vil det er opp til dobbeltsenga helt bak i bobilen. Det er alltid deilig med en god natts søvn. Jeg har foreløpig ikke overnattet noe sted hvor det har vært noe leven eller uro på noen som helst måte, for det kunne man brått våknet opp av selvfølgelig. Mener forøvrig at det var tilsammen fire bobiler på “bobilparkeringen” til Tanum shoppingsenter denne natta. Det er første gangen jeg står parkert sammen med så mange bobiler, og det er som nevnt første gangen jeg er tilkoblet strøm. Den første natta jeg hadde ved Femsjøen var sammen med en tyskregistrert bybobil, i Vikerhavna overnattet jeg sammen med to andre bobiler, de andre stedene har jeg stått alene der jeg overnattet. Men jeg har jo også valgt å overnatte på steder som kanskje ikke er det naturlige stedet å overnatte med bobilen.

Hittil har det ikke vært de helt store mengdene med kondens jeg har hatt på frontruta og siderutene fremme i bildelen av bobilen, men denne gangen var det en del. Og siden sola kom opp på baksiden av bobilen, fikk jeg ikke noe hjelp av sola til å tørke frontruta for kondens heller. Så da måtte mikrofiberklutene frem for å få tørket det bort. Årsaken til kondensen er selvfølgelig at disse vinduene er enkeltglasset, mens alle andre vinduer og takluker i bobilen er dobbeltglasset (plast riktignok) og dermed isolerte. Hadde det ikke vært noen forskjell på temperaturen på innsiden og utsiden av vinduene, hadde man heller ikke fått noe dugg. Men sånn er det nå bare. Hittil er det vel bare en natt jeg overhodet ikke har hatt noe dugg og kondens på frontruta, og det var den natta jeg hadde på Tangen, når bobilen stod parkert “feil vei” i forhold til vinden. Da hadde jeg nok hatt litt “gjennomtrekk” i bobilen og sørget derfor for å holde kondensen borte. Jeg hadde ikke hatt så mye den natta jeg stod i Vikerhavna heller, men det var nok fordi det blåste litt inn igjennom luftekanalene på bobilen og dermed fikk god sirkulasjon på lufta. Men jeg har forstått det slik at dette er noe man må leve med i mer eller mindre grad. Man kan sørge for god ventilasjon og ikke ha for stor temperaturforskjell inne og ute. Men er det kaldt ute, så vil det selvfølgelig alltid være ganske stor forskjell på temperaturen inne og ute.

Etter frokost og sørget for å koble meg fra strømmen igjen, og fått vekk duggen på frontruta kjørte jeg pent videre fra Tanum shoppingsenter. Jeg hadde på forhånt sett for meg å ta en tur til Saltö, men jeg endte isteden med å dra en tur til Resö isteden. Det var søndag og jeg så ikke for meg at det ville være noe problem å få parkert på parkeringsplassen til butikken der. Butikken som tidligere har hatt Tempo, men som nå hadde blitt omdøpt til Handlar’n. Det var faktisk overhodet ingen biler på parkeringsplassen, så det var bare å velge parkeringsplass fra øverste hylle. Ikke burde jeg ta noe særlig hensyn heller, for jeg regna ikke med at det kom til å komme så veldig mange biler. Jeg har jo vært på Resö utenfor sesong tidligere, kanskje ikke så mye ute av sesong som dette, men det har vært rimelig folketomt. Etter at bobilen var parkert satte jeg i gang fyringa i bobilen. Jeg hadde tenkt til å tilbringe litt tid i bobilen etter en liten gåtur, og da var det greit å ha litt varme i bobilen.

Jeg tok meg selvfølgelig en gåtur ned til havna og ut til Hamnholmen som jeg tidligere trodde het Läxö. Det er derimot sommerrestauranten der ute som heter Läxö ble jeg gjort oppmerksom på av en leser når jeg var på Resö sist. Det er ikke til å stikke under en stol at det ble veldig mange turer med min Kia Sportage den første tiden etter at jeg kjøpte den. Etter fire uker tok jeg en tur til IKEA Uddevalla og en tur til Resö etterpå. Som vanlig hadde jeg også med meg kameraet for å ta litt bilder. Det var i april, og det var overhodet ingen biler på parkeringsplassen den dagen heller. Nå i begynnelsen av november hadde jeg til og med fått plass helt nede på brygga hvis jeg ville parkert enda nærmere. Men det oppdaget jeg ikke før jeg gikk turen ned til brygga og båthavna. Men det er uansett ikke de helt store avstandene vi snakker om. Uansett stod bobilen veldig fint parkert på parkeringsplassen til butikken.

Jeg hadde et fantastisk vær denne dagen og jeg tatt noe fine bilder på Resö. Jeg husker dog at det blåste ganske friskt, så jeg brukte hetta på hettegenseren hele tiden. Jeg burde ha tatt med meg lua, det hadde vært mer behagelig. Og jeg mener at jeg faktisk hadde med meg lua i bobilen, men glemte å ta den med meg. Jeg hadde nok ikke trodd at det skulle blåse såpass kraftig. Men ikke værre enn at jeg hadde en kjempefin runde på Resö denne søndagen helt i starten av november! Jeg møtte også på en og annen turgåer, men ikke flere enn at jeg fortsatt hadde noen fingre igjen på den første hånda. De samme fiskebåtene lå i havna som jeg har pleid å se når jeg har vært på Resö. Jeg har som regel ikke klart å huske navnet på dem alle, men EROS III har det ikke vært noe problem å huske. Det er den blå som ligger lengst frem, altså lengst vekk fra brygga over til Hamnholmen.

Men så veldig kreativ med bildene jeg tok, kan jeg vel ikke skryte på meg at jeg var, det er motiver som jeg har tatt bilder av flere ganger. Det er lenge siden jeg har tatt en stor runde rundt på Hamnholmen, kanskje prøve å få til det neste gang? Jeg burde kanskje også prøve å utforske litt mer av Resö enn bare butikken og båthavna? Men det får komme senere. Vel tilbake til bobilen etter en litt forblåst tur var det godt å komme inn i varmen! Jeg fyrte på gass og det blir veldig godt og varmt i bobilen. Det er jo bare å stille inn de gradene man ønsker å ha, og så ordner Truma resten. Jeg har Truma luftvarme i bobilen, men det er veldig populært med Alde vannbåren varme i både bobiler og campingvogner har jeg forstått. Jeg hadde nok ikke lest om eller satt meg så veldig mye inn i akkurat de forskjellige alternativene når det kommer til varme. For alle de bobilene jeg hadde sett på, i den størrelsen og i den prisklassen jeg ønsket å kjøpe, så har det bare vært Truma luftvarme. Det sies at det er en lunere varme og det støyer mindre med vannbåren varme. Og det har jeg ingen problemer med å se for meg. Men det sies også at det blir fortere varmt med Truma.

Jeg har uansett aldri hatt noe annet enn Truma luftvarme selv, så jeg aner ikke hvordan det fungerer i praksis. Hittil synes jeg det har fungert veldig bra med Truma i min bobil! Det blir godt og varmt, og man kan justere temperaturen, hvor mye vifta skal (maks) blåse og kan senke temperaturen på nettene også hvis man ønsker det. Alt dette kan man også stille inn slik at det ordner seg automatisk. Jeg senker alltid temperaturen i bobilen når jeg går og legger meg. Det er jo ingen grunn til å ha 20-23 varmegrader når man skal sove. Da senker jeg den til 15-16 grader. Det er perfekt å sove i. Hvis man alltid skal sove mellom midnatt og klokka 8 på morgenen, kan man stille inn Truma til å automatisk senke temperaturen til 15 grader i dette tidsrommet. Man kan også stille inn en boost (eller varme i det hele tatt) på varmtvannet på morgenen når man skal ta seg en dusj. Det er veldig mange muligheter med den digitale skjermen jeg har til Truma i bobilen.

Etter en liten stund var det dags for å diske opp med litt mat. Stekepanna fra Tefal tas frem og det braser fort i stekepanna! Jeg la faktisk ikke merke til det selv med en gang, men tydeligvis noen få sekunder før jeg var ferdig med maten hadde jeg gått tom for gass, det var ihvertfall for lite gass til å bruke gassblusset. Kjøleskapet fungerte i noen minutter til før det begynte å blinke fordi det ikke “virket”. Rett og slett fordi det var tomt for gass på den gassflaska som var tilkoblet. Men jeg hadde fått laget den maten jeg skulle, hadde ikke behov for noe mer varmtvann enn det jeg allerede hadde i varmtvannsberederen og det var heller ikke noe stort behov for å skifte gassflaske for å holde kjøleskapet i  gang. Jeg hadde nå brukt det jeg hadde av matvarer i kjøleskapet og kjøleskapet holder seg kaldt en stund selv om det ikke står på. Så lenge man ikke åpner og lukker kjøleskapdøren i ett sett selvfølgelig.

Maten smakte fortreffelig og det ble brus til denne gangen, jeg skulle tross alt kjøre hjem igjen samme ettermiddg. Jeg så også litt på de få turgåerne som passerte utenfor. De hadde parkert bilen rett bortenfor der jeg hadde bobilen. På ettermiddagen var det etterhvert dags for å kjøre pent og pyntelig hjemover. Jeg skulle tross alt opp tidlig på jobb igjen på mandagen. Men siden jeg hadde gått tom for gass på den første gassflaska som fulgte med bobilen, tok jeg en tur innom Extra Yven for å bytte den ut med en full en på gassautomaten som står der. Inntil da hadde jeg ikke helt visst hva det ville koste å bytte gassflaskene der. Så jeg ble litt overrasket over at det var såpass mye som 279 kroner. Men etter å ha sjekket opp med hva de andre leverandørene / gassautomatene tar for å bytte gassflasker med industrikobling, var dette tross alt ikke så værst. Billigere enn konkurrentene faktisk. Selv om vi ikke snakker om så veldig mange kronene riktignok.

Men det er ganske dyrt i forhold til hva jeg er vant til å gi for komposittflaskene med husholdningskobling. Jeg betaler 229 kroner per gassflaske, men jeg får den tredje gratis. Det vil si at gjennomsnittsprisen per gassflaska da blir litt over 152 kroner. Men jeg kan jo ikke si at det har vært veldig dyrt med 10 kilo gass i løpet av 9 netter. Det vil si en pris per natt på 31 kroner. Jeg har ikke betalt fem øre per natt for å stå parkert der jeg har stått parkert med bobilen heller. Men jo kaldere det blir ute, og hvis man står lengre per sted med fyringa i gang, vil selvfølgelig øke forbruket av gass. Men det mest ekstreme jeg har lest om hittil er at man klarer 2 netter på 10 kilo gass. Men vi snakker da fortsatt bare om 139,50 per natt. Men i disse ekstremtilfellene er det sikkert ikke prisen på gassen som er det man tenker mest på, men derimot tilgangen til å få byttet eller fylt dem opp igjen.

På turen hjemover ble det en tur innom Gamle Svinesund, der er det mulighet til å få tømt toalettanken og restene av ferskvannet lot jeg bare renne ut på bakken. Det er jo tross alt bare rent vann. Jeg brukte litt tid på å få tømt bobilen for alt av vann, for det var nok rimelig unødvendig å fylle opp hele ferskvannstanken som rommer hele 140 liter vann. Når jeg bare skulle ha en natt i bobilen og heller ikke bruke dusjen. Men det tar tross alt ikke så lang tid å fylle opp ferskvannstanken. Det skal etterhvert blir interessant å se hvor lenge jeg klarer meg på en tank med vann, også når jeg bruker dusjen hver dag. Siden jeg hittil ikke har dusja i bobilen, har jeg ingen fjerneste anelse om hvor mye vann det vil gå med. Men det finner jeg tidsnok ut av. Jeg har hittil ikke vært i noen tilfeller hvor jeg har hatt begrenset med vann tilgjengelig når jeg skal dusje, så jeg har liksom ikke tenkt på det. Men jeg har siden jeg var guttunge alltid stengt av vannet når jeg såper meg inn og sånn. Det er jo ingen grunn til å la vannet renne da, sant? De eneste tilfellene hvor jeg bare lar vannet renne hjemme er når jeg bruker kaldtvann. For meg som ikke har vannmåler og som bor i et borettslag, koster det ikke noe å bruke kaldtvann. Varmtvann derimot koster jo å varme opp.

Det er bra at jeg stadig får trent på full vinterklargjøring av bobilen. Dette er noe som må gjøres korrekt hver gang, ellers kan man gå på en veldig dyr smell. Og det ønsker man jo ikke. Men jeg må samtidig innrømme at jeg synes det er litt styr. For man må demontere sittegruppa (fjerne alle putene) for å få tilgang til tappingen av ferskvannstanken, sørge for å åpne alle de andre kranene og blåse ut siste rest av vann av kranene. Og spesielt når ferskvannstanken er såpass full av vann, tar dette litt tid. Men jeg setter i gang dette før jeg tømmer toalettanken. Så ordnet det seg jo selv mens jeg holder på med andre ting. Jeg tømmer også bobilen for alt som skal i søppeldunken og pakker ned alt som skal ut av bobilen når jeg kommer “hjem” til mamma og pappa der bobilen står parkert. Når jeg holder på med toalettanken har jeg også begynt å bruke engangshansker som jeg bare kaster etterpå. Det er lettere enn å få vasket hendene. Det er ikke alltid like lett å få gjort. Og jeg ønsker ikke å gå inn og ut av bobilen å få gjort dette heller. Så da fungerer engangshansker fint. Som et alternativ til å sette i gang ferskvannsanlegget og dermed måtte ha full vinterklargjøring av bobilen etterpå, er det også mulig å ha med seg vann i kanner. Det er det en av de på Norum bobilgården som har nevnt som en mulighet. Det skal jeg nok se nærmere på ved en anledning tenker jeg.

Her kan dere lese mer om turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/01/24/tur-med-bobilen-til-tanum-og-reso/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.