TEST: Volkswagen Polo 1.4 Comfortline

Den nye Poloen er en helt ny bil, etter at forrige generasjon av Polo har blitt faceliftet noen ganger. Denne leveres med nye motorer, klima (Climatic) mot pristillegg på Firstline, Trendline og Comfortline. På Highline er helautomatisk klimaanlegg (Climatronic) standard. Førsteinntrykket mitt var at dette var en utrolig liten bil, men etter litt tilvenning og tilpassing av sittestillingen og rattet, var dette slettest ikke en så værst bil. Virkelig økonomisk i drift er den også. Det er første gangen jeg har hatt virkelige problemer med å få en bil til å bruke opp den bensinen jeg har fyllt.

Ved blandet kjøring skal Polo med 1.4 liter 75 hk bensinmotor bruke ca 0,65 liter pr. mil. 0,89 liter pr. mil på bykjøring og 0,53 liter pr. mil på langkjøring. Og selv med en bensintank på 45 liter tar det rimelig lang tid å tømme tanken. Ved ett gjennomsnittsforbruk på 0,65 liter pr. mil vil en bensintank vare i 69 mil og 84 mil ved langkjøring. Dieselvarianten på 1.4 liter og 75 hk er faktisk enda mer gjerrig. Den bruker 0,41 på langkjøring, 0,65 på bykjøring og 0,50 på blandet kjøring. Uansett hvilken motor man velger, er dette en skikkelig sparebørse!

1.4 liter og 75 hk høres kanskje lite ut på en slik bil, når den tross alt veier nærmere 1100 kg med den tradisjonelle føreren på 75 kg, men bilen føles på ingen måte undermotorisert. Det er selvfølgelig på ingen måte en «sportsbil», men til å være en liten bil føles dette som nok. Den føles kjapp og kvikk på småveier og i byen, men på motorveien kommer den nok litt til kort. Og en 0-100 etappe er vel ingen store opplevelse. Men når kjører man egentlig fra stillestående og opp i 100 km/t?

Man får også 1.4 literen med 100 hk, men begge bilene har 126 nm, derfor er jeg ikke så sikker på om denne motoren oppleves så veldig mye kjappere. På 75 hesters motoren oppnår man også maks dreiemoment ved ett lavere turtall, 3800 kontra 4400 på 100 hesters motoren.

Prisforskjellen på 3-dørs og 5-dørs er 5.000 kroner, og etter å ha kjørt en 5-dørs ville jeg absolutt gått for en 3-dørs. Nå har det kanskje noe med at jeg er litt større enn en gjennomsnittlig nordmann, og at jeg derfor «slåss» litt med b-stolpen når jeg skal ut av bilen. For de som ikke må skyve setet helt bak for å få plass til beina, er nok ikke dette noe stort problem, og jeg ser helt klart de positive fordelene med 5-dørs. Jeg ville derfor valgt en 3-dørs som har større dører og gjør at designet og linjene blir renere og lekrere. På generelt basis synes jeg at små biler gjør seg best med 3 dører.

Interiøret har virkelig blitt bra og for meg er det ett stort pluss at rattet kan justeres i både høyde og lengde. Siden hanskerommet er såpass lite, er det veldig praktisk å ha lommer/hyller her og der, og ikke minst oppbevaringsboksen under fører- og passasjersetet. Disse kommer nok godt med hvis man skal ha med seg litt mer enn ei bok og ett lite kamera. Utrolig positivt at alle hyller, rom og oppbevaringsboksen har antiskli-matter, slik at man slipper at tingene sklir frem og tilbake og lager en masse unødvendig og irriterende lyd.

Koppholder-løsningen de har valgt i Polo er ikke blant de beste jeg har sett. Ideen med å utnytte den lille plassen som er igjen til høyre for stereoanlegget er god den, men koppholderen virker ikke av en god og solid type. I min demobil som hadde gått ca 11.000 km var mekanismen allerede ødelagt. Når man trykker på koppholderen, skal den komme ut fra dashbordet og gå til maks åpning. Når man plasserer koppen i holderen skal man trykke/justere holderen for å passe til din kopp, og låse seg i denne posisjonen. Her i demobilen ville den ikke gjøre det, og spratt ut til utgangspunktet. Jeg vil derfor anbefale å behandle denne koppholderen varsomt!

Bilen hadde utstyr som ESP (Elektronisk Stabilitets Program) som skal forhindre at du skal minste kontrollen over bilen ved gasspådrag ved glatt føre og hindre hjulspinn. Klimaanlegg er ekstrautstyr og koster 11.250 for Climatic og 15.500 for Climatronic. På denne delen av året er det derimot ett godt varmeapparat og Volkswagen sine 5-trinns setevarmere som kommer best med! Elektriske vinduer fremme er også ett must, tåkelys nede i spoileren kan også være praktisk på svingete veier og tåkete vær. Man kan også få elektriske vinduer bak på 5-dørs for ett pristillegg på 1.650 kroner. Radioforberedelse med 4 høyttalere er standard på Comfortline, men i demobilen var det 8 høyttalere. Dette koster 1.850 kroner ekstra. Bilen jeg kjørte var utstyrt med en Blaupunkt-spiller av typen «Heidelberg CD51» og fungerte veldig bra sammen med Volkswagen sine 8 høyttalere. Spesielt positivt er det at belysningen på Blaupunkt-spilleren er blå, samme som instrument/knappebelysningen i Volkswagen. Hvis man justerer ned lysnivået i instrumentene og knappene følger belysningen i Blaupunkt-spilleren med! Hvis man kjører på veier i mørket uten gatebelysningen kan kanskje instrumentbelysningen bli litt skarp når den står på maks, så da er det praktisk å kunne justere den ned til ønskelig nivå.

Vindusviskeren på Poloen var av en ny type jeg ikke har sett på noen andre biler fra VAG (Volkswagen Audi Group) noen gang. Denne var ene og alene en gummivisker, uten noe synlig metall av noe slag, og vil nok være en veldig stor forskjell under kalde forhold som vi har her oppe i nord. Hvor ofte er det ikke at en ordinær visker fryser, blir mindre bevegelig enn normalt og resulterer i at deler av vinduet ikke blir visket? Nå fikk jeg ikke testet denne nye typen visker under frysepunktet denne gangen, men går ut ifra at dette må være en av tankene bak. Det eneste negative jeg kunne komme frem til var at det nok blir vanskelig å få tak i uorginale viskere til denne bilen. Her er det nok Volkswagen originaldeler som gjelder!

Så når man har kommet til rette bak rattet i nye Polo, er det masse økonomisk og morro kjøring som ligger foran deg. Bilen er morro å kjøre, og har en god svingradius. Vanligvis er jeg vant til å måtte rygge opp på gårdsplassen hjemme, men med Polo var det bare å kjøre rett opp og snu uten problemer. Det har sine fordeler med små biler! Selv om ikke bilen var utstyrt med sportsunderstell (4.250 kroner ekstra) føltes den ganske hard å kjøre, men dette er nok en kombinasjon av ekstremt dårlige veier grunnet telehiv og den korte akselavstanden på bilen. En bil med lengre akselavstand har mye lettere for å takle brå dumper og slikt. Men ett ikke for mykt understell kommer godt med i svinger og slikt, da bilen ikke krenger like mye og ligger bedre på veien.

Bilen var utstyrt med 14-toms lettmetallfelger og 185/60-14 dekk. Dette er en helt grei vinterdekk-dimensjon, men på sommeren ville jeg nok ha satset på 16-toms lettmetallfelger og 205/45-16 dekk. Dette vil nok heve «cool-faktoren» på nye Polo betraktelig, og på sommeren er ikke telehiv noe problem!

I motsetning til Trendline og Highline er ikke Comfortline utstyrt med sportsseter foran, og det er ikke like mye sidestøtte på standard-setene i Comfortline som jeg ønsker. Jeg ville nok da heller gått for enten Trendline eller Highline, men dette er selvfølgelig en vurderingssak for hver enkelt.

Volkswagen Polo får man i ganske mange forskjellige versjoner som spenner fra 145.240 kroner for den billigste med 1.2 liter 55 hk til 244.220 kroner for den dyreste med 1.9 TDI 100 hk. Bilen jeg har testet var en 1.4 75 hk Comfortline og koster 179.690 kroner for 3-dørs.

Hvis man da skal se på alternativer til Volkswagen Polo, er det vel ikke unaturlig å ta en titt på søstermerket Seat. Seat Ibiza (klikk her for å lese vår test av Seat Ibiza) får man også med 1.4 75 hk motor og denne koster 183.900 kroner. Men da må man ta med i beregningen at helautomatisk klima, stereoanlegg med 8 høyttalere, tåkelys, sportsseter, ratt og girspak i skinn, sportsunderstell, kjørecomputer, fjernbetjent sentrallås og aluminiumsfelger er inkludert! Det er ganske mye ekstrautstyr for ett tillegg på 4.210,- kroner i forhold til Poloen.

Men valget av bil er jo ikke alltid avhengig av hvor mye den koster, men hva hjertet banker fortest for. Lykke til med bilvalgene dere!

Bilen er lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad. Skal du prøvekjøre en Volkswagen, ring dem på 69360600!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/01/29/test-volkswagen-polo-1-4-comfortline/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.