TEST: Audi A4 1.8T

Audi har nå kommet med ny utgave av den populære A4. Dette er ikke kun en facelift som A3 kom med, men en helt ny bil. Bilen har blitt 7 cm lengre og 3 cm bredere. I tillegg kan baksetepassasjerene glede seg over 4 cm ekstra beinplass. Mange vil kanskje si at nye Audi A4 er en mini-A6, og det er vel heller ikke så langt unna sannheten. I motsetning til gamle A4 har nye A4 mye familielikhet til nåværende A6. Men er det noen ulempe?

Hvis man liker A6, skal det vel mye til for at man ikke da også liker nye A4? Men det er fortsatt en del som gjør at nye A4 skiller seg fra A6. Den har nye lykter og for ikke å snakke om at bakpartiet på A4 har mer rene og lekre linjer enn hva storebror har. En annen stor forbedring med bakluka er at den sorte «skiltplaten» som er på A6 hvor tåkelyset også er plassert, er fjernet på nye A4. Såfremt man ikke har bilen i en mørk farge, synes jeg denne detaljen på A6 blir altfor dominerende.

Noe som også gleder de som virkelig er interessert i bil og utseende, er at nye A4 med 1.8T og deres nye 3.0 liter V6 blir levert med et enkelt krombelagt eksosrør på hver side, ikke dobbel potte i stål som har vært vanlig før. Dette ser rett og slett ekstremt potent ut!

Det er også gledelig å se at Audi har tatt til fornuft når det gjelder stereoanlegg, man kan nå få A4 levert med original cd-spiller, og ikke kun kassettspiller (med cd-veksler om man ønsket det). Testbilen var utstyrt med Audi Consert II med 10 aktive høyttalere, noe som låt utrolig overbevisende. Jeg var imponert over lyden når jeg prøvekjørte Audi A3 med ekstra høyttalere bak, men dette tok kaka. Jeg kjenner ikke detaljene til alle disse 10 høyttalerne, men her fikk man i tillegg til bra og høy lyd, også det basstrykket man måtte ønske! Denne pakken koster 8.580,- kroner. Noen vil kanskje synes at dette er forferdelig mye penger for bedre lyd, men jeg skal si deg at man slipper ikke så veldig mye billigere unna hvis man gjør det selv! Og hva er vel bedre enn originalmontert cd-spiller og høyttalere som står i stil til resten av bilen?

To nye utrolig praktiske detaljer med nye Audi A4 er «3 blink og ekstravisk». Det går ut på at hvis man gir blinklys-hendelen et dytt så vil bilen blinke 3 ganger mot kun 1 gang tidligere. Dette er utrolig praktisk ved f.eks filskifte og når man skal ut av en rundkjøring. Det vil si at i veldig mange av situasjonene man bruker blinklyset har man ikke behov for å slå på blinklyset lenger, bare gi den et lite dytt! I tillegg har Audi nå også kommet med ekstra visk. Det går ut på at når man vasker vinduene/lyktene med spylervæske, så vil den etter en 5 sekunders pause viske over vinduet en siste gang. Utrolig praktisk til å viske bort spylervæske som renner og slikt. Hvor vanlig er det ikke at man må ta en ekstra visk for hånd etter en liten stund, nettopp fordi det har rent spylervæske nedover vindusruta? Men nå gjør nye Audi A4 dette for deg automatisk! 3 blink var noe jeg benyttet meg mye av når jeg kjørte nye Audi A4, og jeg savner både 3 blinken og ekstravisken når jeg var tilbake til min egen bil.

Andre kan få lov til å si hva de vil når det gjelder Xenon… at de er sterke og til tider kan være litt mer blendende enn vanlige lys, hovedpoenget er at de lyser opp så mye bedre enn vanlige pærer! Jeg for min del synes ikke det på noen måtende er blendende å møte en bil med Xenon-lys i trafikken, men var ikke noe av det første man lærte på trafikkskolen at man IKKE skal se inn i lysene til møtende trafikk? De 6.050 kronene det koster ekstra å få dette montert på nye Audi A4, er vel investerte penger i bedre sikt!

Jeg har lenge sagt at klimanlegg burde være standardutstyr i alle nye biler. For når man snakker om klimaanlegg er det ikke bare fordi det er behagelig å kunne selv bestemme den temperaturen man ønsker i bilen, men det er også trafikksikkert. Hva er vel mer trafikkfarlig enn at det er så varmt i bilen at man blir søvnig? Det å være trøtt bak rattet på en bil tilsvarer faktisk 1 i promille, og statistisk sett er trøtthet en medvirkende årsak i 43% av trafikkulykkene her i landet! Nettopp derfor er det gledelig å se at Audi nå leverer sin nye Audi A4 med automatisk klimaanlegg som standardutstyr. Uansett om man kjøper den med 1.6 liter eller 3.0 liter!

Testbilen var utstyrt med standard lakkerte paneler, men jeg ville nok ha kostet på meg aluminiumspaneler til 1.870,- kroner. Standardpanelene er greie nok de, men jeg synes de kanskje er litt kjedelig, derfor ville jeg lagt litt ekstra i å få aluminiumspaneler isteden.

Siden bilen var utstyrt med sportsunderstell (20mm senking) hadde bilen nettopp de kjøreegenskapene jeg vil ha. Jeg vil at bilen skal gi tilbakemeldinger om hvordan vei og føre er, og at bilen krenger minimalt. Derfor er disse 2.830,- kronene vel investert. I tillegg ser bilen mye bedre ut når man får senket den 20mm nærmere bakken. Men ønsker man ikke at bilen skal være senket eller ha sportslige kjøreegenskaper, bruker man selvfølgelig ikke penger på dette!

Bilen var en drøm å kjøre, og hvis man slo av stereoanlegget og bare gled fremover på motorveien var det en fryd for øret. Bilen er bra støyisolert, men man hører fortsatt motoren når den virkelig jobber. Og det er også meningen, spør du meg. Testbilen hadde en 1.8 liters turbomotor med 150 hk og 210 nm under panseret, og gjorde at bilen kunne være både kvikk og morsom når man ønsket dette. Forbikjøringer kunne gjøres i en fei, selv på vinterføret jeg hadde da jeg prøvekjørte bilen. Og det var morsomt å se hvor utrolig bra ESP-systemet virket på vinterføre. Det var ikke snakk om i det hele tatt å la meg få lov til å miste kontroll over bilen. Uansett om jeg ga full gass fremover eller i en sving, var det ikke snakk om å spole eller å dra ut til siden. Såfremt man ikke kobler ut ESP-systemet (med en knapp på midt-konsollen), skal man være rimelig klønete i trafikken for å dra denne bilen av veien. Men ønsket man å spole og leke litt, var det bare å koble ut ESP-systemet. Enda råere hadde det vært med quattro på vinterføre, men det var ikke testbilen utstyrt med. Uansett hvilken Audi jeg skulle ha kjøpt meg, ville jeg ha brukt de 29.000 kronene det koster å få dette montert. (Quattro er ikke tilgjengelig på Audi A2)

Når det gjelder økonomi, er ikke denne bilen så værst. Jeg har ikke klart å oppnå de tallene som Audi oppgir i sine brosjyrer, men det har nok noe med at jeg ikke har tøffet nedover E6 i 90 km/t hele tiden, så forbruket ligger litt høyere enn de optimale tallene til Audi. På blandet kjøring brukte bilen 0,98 liter pr. mil og på landeveiskjøring var målingen 0,78 liter pr. mil.

Noen ville ikke valgt skinninteriør i sin bil, nettopp fordi det er iskaldt om vinteren og kjempevarmt om sommeren, men LITT må man da «lide» for å kunne ha lekre skinnseter? Jeg for min del synes ikke dette «problemet» med kalde og varme skinnseter er så stort som noen skal ha det til. Det er noe man er obs på og venner seg til. Det tar nemlig ikke spesielt lang tid før setet er varmt med Audi’s 6 trinns setevarmer!

Det er også gledelig å se at Audi har satt sluttstrek for å bruke mindre venstrespeil. Jeg har det på min egen bil (94 Audi 100 2.6E Avant), og det blir mye mer oversiktlig bakover på venstre side når speilene er like store.

Basisutgaven av Audi A4 1.8T koster 347.900, men med ekstrautstyret som var montert på testbilen, koster den totalt 404.670 kroner. Da er følgende ekstrautstyr inkludert: Delfingrå metallic lakk (5.710), sportsunderstell (2.830), skinn-sportsratt (3.130), midtarmlene foran (1.670), fører-info-system (2.560), radio concert II med 10 aktive høyttalere (8.580,-), Xenon (6.050), blanke sidelister (1.770), el. vindu foran og bak (3.020), buffalinolær (19.480) og lyspakke (1.970). Noen synes kanskje at 404.670 kroner er mye for en Audi A4, men hvis vi skal sammenligne med Audi A6, får man en Audi A6 1.8T for 370.600. Det er den rimeligste varianten, og en 1.8T vil ikke være like sprek og kvikk på denne bilen som tross alt er en større og tyngre bil. Da vil kanskje Audi A6 2.4 (V6) være et bedre alternativ å sammenligne med? Den koster 432.400 kroner. Er den ekstra plassen man får i Audi A6 verdt så mye mer? Jeg for min del synes Audi har vært mer «heldig» med designet på nye A4 enn storebror A6, men til syvende og sist er det selvfølgelig et spørsmål om smak, pris og plassbehov? Testbilen er forøvrig lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/04/13/test-audi-a4-1-8t/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.