TEST: Toyota Avensis 2.0 D4D

Nye Toyota Avensis er vel mer eller mindre en revolusjon når det gjelder biler ifra japanske Toyota. Fra å være fra traust og driftssikker, kommer nye Toyota Avensis med spennende design, sportslige kjøreegenskaper og ett interiør det oser kvalitet av. Vanligvis må man velge mellom om man skal ha en komfortabel bil eller en bil med sportslige kjøreegenskaper. I nye Avensis får du begge deler, uten at den ene egenskapen har gått så mye utover den andre. Vi har testet Toyota Avensis 2.0 D4D Sol stasjonsvogn i 2 dager.

Toyota Avensis 2.0 D4D Sol er utstyrt med en 2.0 liter turbodiesel motor som yter 116 hk ved 3.600 omdreininger og 280 nm mellom 2.000 og 2.200 omdreininger. Avensis Sol har en rekke standardutstyr, som f.eks innfeldbare speil, tåkelys foran, automatisk to-sone klimaanlegg, el. vinduer foran og bak, automatisk avblendbart bakspeil, kjørecomputer, radio/cd-spiller med 8 høyttalere og betjening fra rattet, midtarmlene foran og bak og regnsensor.

Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde rimelig store forhåpninger til nye Toyota Avensis etter å ha sett på bilen og prøvesittet den ganske mange ganger før jeg omsider har fått kjørt bilen. Førsteinntrykket når man ser bilen er at fra å ha ett kjedelig design, så har nye Toyota Avensis fått ett spennende design. Toyota har også lagt ganske mye i interiøret på nye Avensis. Istedenfor å bruke en masse hard plast, er det nå brukt mykere materialer og skinn. Rattet er standard i skinn. Det samme med girspakkule og håndbrekk. Du vil også legge merke til den tyngden dørene har fått, og de skramler ikke når man lukker dem igjen lengre. Nå gir de fra seg en lyd som man normalt sett har vært forbeholdt tyske biler.

Overraskelsen er kanskje enda større når du faktisk tar bilen for en kjøretur. Bilen har helt standard oppsett, men har kjøreegenskaper og sportslige egenskaper i bøtter og spann. Dette hadde jeg ikke forventet fra en Toyota. Det er det vel heller ingen andre som har forventet fra Toyota tidligere heller. Det er tydelig at Toyota har satt seg som mål å ihvertfall komme på samme nivå som tyskerne, og kanskje slå dem. Alle kjenner til Toyota sin driftssikkerhet og problemfrie bilhold, men nå skal Toyota også ha gode kjøreegenskaper og ett spennende design.

Når de første bildene av nye Toyota Avensis ble offentliggjort, må jeg si at jeg likte det jeg så. Men samtidig ikke helt skjønte at samme firma hadde designet og laget både nye og gamle Toyota Avensis. Det er som to forskjellige verdener. Endelig har Toyota skjønt det de burde ha skjønt for lenge siden.

Jeg hadde nok forventet å teste en bil som bare var komfortabel, men her overrasket nye Avensis meg stort. Foran benytter Toyota vanlig MacPherson hjuloppheng, men bak benyttes det hjuloppheng med doble opphengsarmer og sporingskontroll. Dette gjør bilen stabil, lettkjørt og oppnår gode egenskaper når veien blir svingete, humpete og under kraftig bremsing.

Toyota Avensis er også standard med stabilitetsprogrammet VSC og antispinnsystemet TRC. VSC er ett automatisk system som registrerer om bilen skrenser enten fordi du svinger brått eller det plutselig er et glatt parti på veien. Systemet regulerer både bremser og motorkraft slik at sideskrensen begrenses og hjelper deg til å ta full kontroll over bilen igjen. Om du trykker hardt på gasspedalen vil drivhjulene lett minste grep og spinne. For at du ikke skal minste kontrollen på vanskelig føre, sørger TRC automatisk for å tilpasse kraften til det veigrepet dekkene har. Dermed kan du styre bilen sikkert og ha full kontroll selv under de vanskeligste føreforhold.

Sikkerheten ivaretas også med at Toyota Avensis er den første bilen i Europa med 9 kollisjonsputer. Avensis er den første bilen i markedet med en egen kollisjonspute som beskytter førerens ben og knær. Sammen med pedalfester som gir etter i tilfelle kollisjon minimaliserer dette risikoen for fot og benskader. Frontkollisjonsputene har to-trinnsutløsning og en føler registrerer hvor tett til rattet føreren sitter og hvor kraftig en kollisjon er slik at putene får best mulig effekt i den aktuelle situasjonen. Det er en egen kollisjonspute på passasjerplassen foran, og ved begge forsetene er det sidekollisjonsputer. Ved alle 4 dører er det egne, høytmonterte hodekollisjonsputer som beskytter dem som sitter ved vinduene mot hodeskader. Nye Toyota Avensis har også nylig blitt tildelt 5 stjerner i Euro NCAP-testen.

Man får med andre ord ganske få overraskelser når man er ute og kjører nye Toyota Avensis. Den er like god å bli fraktet på en så komfortabel måte som mulig på motorveien, som å beherske de svingete veiene på riksvei 22 fra Halden til Skee i Sverige. Det er ikke alle biler som egner seg å kjøre aktivt med på denne strekningen, men det gjør så absolutt denne bilen. Den er presis i styringen, har ett stivt og godt sammenskrudd karosseri og vil så gjerne at du utnytter de gode kjøreegenskapene den har. Det er rett og slett morro å kjøre denne bilen.

Testbilen er som sagt utstyrt med en 2.0 liters turbodiesel med 116 hk og 280 nm. Dette er med andre ord ingen slappfisk av en motor. Den er kjapp og ganske fleksibel. I de første to girene er det ikke noe problem å bruke hele turtallsregisteret, men når man kommer i 3. og 4. gir, bør man helst ikke dra den så veldig mye over 3.000 omdreininger før man skifter til neste gir. Du vil oppleve at drakraften dør ut ganske markant og motoren støyer også ganske kraftig over 3.000 omdreininger. Dra den gjerne til rundt 3.800 omdreininger på de to første girene, men gir rundt 3.100 omdreininger på de neste girene. Det er iallefall slik jeg følte at jeg fikk utnyttet dreiemmomentet i denne turbodieselen maksimalt. Maks dreiemoment på 280 nm er ved 2.000 til 2.2000 omdreininger.

Ved igangkjøring av denne motoren er det ganske lett å kvele motoren hvis man enten ikke gir nok gass, eller rett og slett gir for mye gass. Det er rett og slett fordi turbodiesel-motorer er rimelig døde ved lave turtall. Du bør derfor på ingen måte prøve å dra opp bilen på ett for høyt gir med for lavt turtall. Du bør holde deg på riktig side av 1.900 omdreininger. Ellers vil du fort oppleve at det ikke skjer noen ting.

Motoren kan ikke måle seg med Volkswagen-konsernet sin 1.9 TDI. Den leveres med alt fra 90 hk til 150 hk, og jeg har ganske mye erfaring med 130 hk-versjonen. Maken til mer dravilling motor har jeg aldri hatt muligheten til å teste. Du vil med andre ord oppleve 2.0 literen til Toyota litt slappere enn Volkswagen sin 1.9 liter, men den har på ingen måte noe å skamme seg over. Men du vil nok måtte piske Toyota-motoren litt mer enn hva du må gjøre med en 130 hk turbodiesel fra Volkswagen med 310 nm fra 1900 omdreininger.

Forbruket på Toyota-motoren er slettest ikke værst. Jeg må si at jeg har begynt å bli rimelig bortskjemt av å teste nyere biler med turbodiesel, da disse klarer seg med rundt halvliteren på mila. Ifølge tallene til Toyota bruker bilen 0.60 liter pr. mil på blandet kjøring, 0.51 liter pr. mil på landevei og 0.77 liter pr. mil på bykjøring. Jeg har hatt en langtur med bilen, og på turen fra Fredrikstad til Halden, via riksvei 22 nedover i Sverige mot Åmål, så videre til Säffle over Ørje, videre til Rakkestad, Sarpsborg og Fredrikstad, brukte den 0.66 liter pr. mil. Dette er ganske gode tall på tanke på at riksvei 22 fra Halden nedover i Sverige på ingen måte er en langstrakt landevei. Den svinger og kråler seg oppover fjellet og gjør det samme på vei ned igjen. Resten av turen går på ganske bra riksveier som man gjerne kunne ha brukt cruise control på.

Testbilen var dessverre ikke utstyrt med cruise control, da det hadde vært utrolig behagelig å hatt cruise control på denne langturen. Men hvis man ønsker cruise control, noe jeg anbefaler på det sterkeste, kan man få kjøpt dette for 3.800 kroner når man bestiller bilen. Det er utrolig hvor fort man savner dette utstyret når man har hatt gleden av å kjøre noen biler med cruise control. Mange vil kanskje anse dette som unødvendig utstyr som koster unødvendige penger. Jeg vil heller si at det er nødvendig utstyr når man skal på langtur. Du kjenner deg sikkert igjen i situasjonen der du ligger nedover på motorveien i en jevn fart og hvor du etter en stund begynner å bli sliten i høyrebeinet? Sats på cruise control du også, så slipper du dette problemet! I tillegg til at du får slappet av i beina, har det også en veldig hyggelig bi-effekt ved at du holder en stabil hastighet og slipper unødvendige overraskelser i posten hvis du skulle være så uheldig og ligge litt over fartsgrensen idet du glir forbi en av våre kjære fotobokser.

Selv om nye Toyota Avensis er en ganske stor revolusjon i forhold til den gamle, er det dog noen ting å sette fingeren på her også. Det første jeg la merke til var at teleskop-justeringen av rattet var veldig begrenset. Avstanden man kan justere rattet inn og ut er 5-6 centimeter. Dette er rett og slett for dårlig. Jeg er 1.86 høy og selv med rattet dratt helt ut, fikk jeg ikke en sittestilling helt slik som jeg ønsket. Jeg måtte derfor sitte både nærmere og rettere i ryggen enn ønskelig. En på 1.70 cm som normalt sett ikke har behov for å dra ut rattet i det hele tatt, måtte også dra rattet helt ut. Justering av selve setet er det derimot ingen problemer med, med justering opp og ned på førersetet, men ikke på passasjersetet. Bakseteplassen kan jeg på ingen måte klage på, der vil jeg si at jeg satt både romslig og behagelig, uavhengig av plasseringen av setene foran.

Setene i Avensis er utrolig gode og behagelige, men jeg synes de mangler litt sidestøtte, for å leve opp til de nye sportslige kjøreegenskapene bilen har fått. Derfor hadde det vært på sin plass med sportsseter på ekstrautstyr-listen. Displayet på radio/cd-spilleren og klimaanlegget kan også være litt vanskelig å se i solskinn. Toyota har valgt å ha bakgrunnsbelyste svarte tall og ikke lysende tall. Når solskinnet ikke står på er det ikke noe problem i det hele tatt. Jeg synes også at det var litt snodig at når Toyota først har lagt så mye jobb i en helt ny bil, som er så annerledes enn hva man har sett fra den kanten før, at de plukker deler fra deres gamle delelager. Sikter da spesielt til knappene for justering av de elektriske speilene. Denne ser du blant annet i Toyota Yaris. Dette er ting som kan være med på å dra ned den eksklusive linjen som Toyota nå vil inn på.

Kjørecomputeren synes jeg var litt kronglete. Det er positivt at du kan se 2 forskjellige funksjoner samtidig, men hvorfor ha en knapp til hver eneste funksjon? Jeg synes dette blir veldig mye unødvendige knapper. Andre satser heller på en opp/ned-bryter på hendelen for lysene. Men du har også mulighet til å bruke knappen på høyre side av rattet til å skifte mellom de forskjellige funksjonene i kjørecomputeren. Siden jeg har liten erfaring med kjørecomputere fra Toyota fra før, hadde jeg rimelig store problemer med å finne ut hvordan jeg kunne resette kjørecomputeren, slik at jeg kunne starte snittmålingen av drivstofforbruket på nytt. Ifølge selgeren gjøres dette med å holde knappen for valgte funksjon inne. Den støreste ulempen med kjørecomputeren i Avensis er nok at den resettes hver gang man fyller drivstoff på tanken. Det er derfor veldig vanskelig å kunne ha en langsiktig oversikt over drivstofforbruket.

Under kjøring er vel de eneste ulempene jeg oppdaget var at det til tider var ganske vanskelig å få bilen i revers. Dette er ett problem jeg kjenner igjen fra f.eks Toyota Yaris. Hvis du da lot bilen trille litt frem eller tilbake (sette den i fri), var det ikke noe problem å få den i revers. Men dette problemet burde Toyota ha løst på forhånd.

Ellers oppleves nye Toyota Avensis som en godt sammenskrudd bil som ikke lager noen uventede lyder, med unntak av en irriterende knirning bak fra lasterommet på stasjonsvogna. Jeg er ikke 100% sikker, men tror at denne knirkelyden kommer fra bagasjeromstildekningen. Det hjalp ikke om den var dratt for eller ikke, og det er mulig dette er ett problem skal lett kan fikses. Alle disse tingene er i utgangspunktet bare småting, men samlet har det litt å si.

Nå som Toyota nærmer seg nivået til langt mer eksklusive merker, vil du nok også legge merke til at prisene også er ganske høye. Testbilen Toyota Avensis 2.0 D4D Sol stasjonsvogn koster 328.900 kroner, mens rimeligste modell med 1.6 liters motor og i Business-utgave koster 252.900 kroner. Dyreste modell 2.0 D4D Executive stasjonsvogn koster 359.400 kroner.

Til sammenligning koster en Audi A4 Avant (stasjonsvogn) 1.9 TDI med 100 hk 334.600 kroner og samme motor med 130 hk koster 367.400 kroner. En Volkswagen Passat Highline (stasjonsvogn) 1.9 TDI med 100 hk koster 310.340 kroner og samme motor med 130 hk koster 332.110 kroner. En Skoda Superb 1.9 TDI Comfort med 130 hk koster 337.000 kroner.

Når det gjelder ekstrautstyr til bilen, er det ikke mye å velge mellom. Cruise control til 3.800 kroner, cruise control og xenon hovedlys til 10.200 kroner, navigasjon til 23.000 kroner, navigasjon i kombinasjon med cruise control til 26.800 kroner og navigasjon i kombinasjon med cruise control og xenon hovedlys til 33.200 kroner. Navigasjon alene får du kun på Executive, mens det andre utstyret får du på Sol. Det er mulig jeg er bortskjemt med ekstrautstyr-listene til andre merker, men hvor er det bltit av valgmulighetene? Sportsunderstell? Sportsseter? Alternative paneler i interiøret? Den eneste muligheten du har for å få andre paneler i interiøret er å velge beige interiør, da får du trepaneler.

Avslutningsvis vil jeg si at nye Toyota Avensis bød på mange positive overraskelser og noen få små bakdeler. Bilen er lånt ut av Gustavsen Auto i Fredrikstad. Skal du prøvekjøre Toyota, ring dem på 69368100

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/06/27/test-toyota-avensis-2-0-d4d/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.