TEST: Audi A4 1.8T Avant S-line

Mens vi venter på at nye Audi S4 skal komme, er det nærmeste man kommer Audi A4 S-line. Jeg har i helgen testet en Audi A4 1.8T Avant S-line, nå med 163 hestekrefter. Etter at 2.0 FSI-motoren ble introdusert i Audi A4, har 1.8T blitt «trimmet» opp til 163 hestekrefter, siden 2.0 FSI-motoren har 150 hestekrefter. Det mest synlige med S-line-pakken er at bilen leveres med aluminiumsfelger i 9-eikers design (såkalt RS4-felg) med 235/45-17 dekk og de unike sportssetene for S-line i delskinn.

I tillegg har bilen sportschassis fra quattro GmbH (et heleid datterselskap av Audi AG), som er av en mer sportslig type enn den vanlige sportchassisen som leveres på Audi. Sportchassiset inkluderer også 20 mm senking, noe som gjør at bilen får den rette look’en. Noe av det styggeste jeg ser på veien, er de som har montert store felger (17- eller 18-tom) på en bil uten å senke bilen. De burde kanskje ha kjøpt seg en Audi Allroad isteden?

S-line-bilene kan også leveres i tillegg til de vanlige fargene i 2 spesielle farger, som kun er tilgjengelig for S-line og RS-modellene til Audi. De heter Misanorød perleeffekt og Avussølv perleeffekt. Disse to fargene koster 2.000 kroner mer enn en vanlig metallic/perleeffekt, og koster da 7.800 kroner. Begge disse fargene er tidligere kjent fra Audi RS4 og RS6. I tillegg er det montert en S-line-logo på sidebeskyttelseslistene bak på høyre og venstre side (bakdørene). Her er diskresjon tingen! Ingen skal kunne se at man har en spesiell bil, uten å ta bilen i nærmere ettersyn eller at man er en Audi-kjenner.

Sportssetene leveres med setevanger (sidestøtte) i sort skinn og midtfelt i sort stoff «Speed». Det samme stoffet er brukt i dørtrekket. Setene har også elektrisk justerbar korsryggstøtte som kan justeres inn, ut, opp og ned. Panelene (som vanligvis er i sort eller tre) er på S-line-bilene i matt aluminium og taktrekket er i sort. Bilen har selvfølgelig sportsratt i 3-eikers design med perforert sort skinn. (De vanlige sportsrattene har ikke perforert skinn) Girspakkulen blir levert med det samme perforerte sorte skinnet som på sportsrattet, men kan også leveres i aluminium. Ellers er girspakmansjett og håndbremshåndtak (håndbrekk) også i sort skinn. Førerinformasjonssystemet FIS og lyspakken er også standard i S-line-pakken.

Med andre ord: Det er ganske mye ekstrautstyr man får for de 20.500 kronene det koster for S-line sportspakken på Audi A4 1.8T. Hvis man i tillegg vil være enda råere enn de fleste, kan man mot et pristillegg på 5.500 kroner få felger og dekk i 18-tom istedenfor 17-tom. Da får man samme felgdimensjon som Audi RS4 ble levert med.

Audi A4 1.8T Avant koster i utgangspunktet 383.600 kroner, men når man har lagt til det ekstrautstyret som var på testbilen, kom den på 429.900 kroner. Da har man betalt 7.800 kroner for Avussølv, 1.540 kroner for midtarmlene foran, 8.480 kroner for Radio Concert II, 6.170 kroner for gassutladningslamper (xenon), 1.810 kroner for blanke sidelister (rundt vinduene) og 20.500 kroner for S-line sportspakken.

Noen vil kanskje mene at dette er veldig mye for en Audi A4, men en onkel av meg var overbevist om at en slik bil, med det utstyret som bilen har, kostet ihvertfall 100.000 kroner mer enn hva den faktisk koster. 429.900 kroner er derfor kanskje ikke så avskrekkende allikevel?

Det er selvfølgelig ikke noen problemer å få biler til lavere priser enn dette, men da får man heller ikke det man betaler for når man kjøper en Audi. Noe betaler man selvfølgelig også for Audi-merket, men det er en helt annen kvalitet og finish på en Audi enn f.eks konsern-bror Seat. Her har man krommede ringer der det føles riktig, krommede detaljer på justeringen av luftdyser, lys i alle knapper og brytere og det er en mye høyere kvalitet på alle de materialene som brukes i interiøret. Man får ingen «plast-følelse» når man tar på dashbordet, i motsetning til f.eks i Seat Ibiza. Men det er også en av årsakene til at Audi koster mer enn Seat. Man får rett og slett det man betaler for!

Audi er også flinke til å ha kupèlys der det trengs. I tillegg til kupèlyset i førersetet, er det også kupèlys i baksetet og ikke minst bak i bagasjerommet. Og alle disse kan selvfølgelig slås av og på etter behov, utover at de slås på når man åpner en av dørene. Det er også lys i fotbrønnene foran og bak, slik at det ikke skulle være noen tvil om hvor man plasserer beina sine i mørket. Det er også utstigningslys på alle 4 dører, så skulle du være uheldig å parkere i nærheten av en vannpytt eller annet griseri, blir dette oppdaget idèt man åpner døren, og kan derfor velge å parkere et annet sted isteden.

I selve bagasjeluken på Avant’en er det også et form for utstigningslys, som lyser hvitt rett ned på bakken, og rødt bakover slik at andre trafikanter skal bli observante på at du har bakluka åpen. Det er også plassert et 12 volt-uttak i bagasjerommet som man f.eks kan benytte til kjøle/fryseskap for bil. Legg også merke til på en av bildene i bunn av artikkelen at man kan åpne gulvet og sette det i ett spor slik at man kan stable bæreposer bortover. På en mye mer stabil måte enn å plassere dem rett i bagasjerommet. Audi har også to lysdioder som lyser rødt (fra foran kupèlyset fremme) og ned på midtkonsollen, slik at man til enhver tid ser sin egen hånd når man skal trykke eller skru på noe. Den lyser også opp koppholderen når den er i bruk. Med andre ord; Ingenting er opp til tilfeldighetene!

Men det som er litt snodig er at Audi for en stund tilbake gikk bort fra rød instrumentbelysning, men har alle knapper og annet lys i denne fargen. Instrumentbelysningen er nå i et blålig hvitt. (Ikke blått slik som på Volkswagen) Seat derimot har rød instrumentbelysning. Det er både pent og behagelig slik Audi har det idag, men jeg synes det gir et enda mer sportslig utseende når man har rødt.

Det er selvfølgelig en bagatell, men irriterende når det skjer: Bryteren for de elektriske vinduene på passasjersiden foran er plassert på en slik måte at man en gang i blant er uheldig og trykke på bryteren med armen, slik at vinduene går ned. Er man obs på dette, er det sikkert ikke noe problem til daglig, men allikevel irriterende. F.eks Seat har løst dette på en mer elegant måte på Seat Ibiza, der bryteren er plassert som en forlengelse av døråpneren. På førersiden er ikke dette noe problem, da bryterne er plassert lengre frem.

De unike sportssetene i S-line-pakken har som sagt setevanger i sort skinn, men midtfeltet er i stoff. Det er ikke uten baktanker at Audi har valgt å bruke stoff i setene, da seter i fullskinn kan oppleves glatte under sportslig kjøring. Det er ikke for ingen grunn at f.eks Audi S3 blir levert med Recaro-stoler med alcantra i midtfeltet. Nettopp for å gjøre friksjonen større slik at man sitter mer «klistret» i setet. Stofftrekket i sportssetene på S-line kan nesten oppleves som en «borrelås». Det eneste som mangler for å gjøre den sportslige opplevelsen komplett må være 4-punkts sikkerhetsseler!

Sportssetene har i tillegg høydejustering i forkant og for hele setet. Sittekomforten gjøres enda bedre med å elektrisk justere korsryggstøtten slik man ønsker å ha den. Korsryggstøtten kan justeres i både høyde (opp og ned) og trykk (inn og ut). Man har også mulighet til å justere den fremre sitteputen lengre frem hvis det er behov for dette! Sportsrattet i perforert skinn kan selvfølgelig også justeres i høyde og lengde.

Alle Audier leveres med helautomatisk klimaanlegg som standard, med unntak av Audi A2 som du får det mot et lite pristillegg. I Audi A4 har man et 2-sone klimaanlegg der man kan stille inn hver sin temperatur på hver side, fra 18 til 26 grader. Ifølge brosjyren på Audi A4 leveres visst bilen uten klimaanlegg enkelte andre steder, og der har de gått bort fra de gamle tradisjonelle vridebryterne, og bruker det samme displayet og knappene som på det helautomatiske klimaanlegget. Den eneste forskjellen er at ECON- og AUTO-knappene mangler. Men man har fortsatt mulighet til å stille hver sin temperatur.

Dette er den tredje Audi A4 jeg tester, den første en Audi A4 1.8T (150 hk) sedan, den andre en Audi A4 2.0 Avant og nå Audi A4 1.8T Avant S-line (163 hk). Det er utvilsomt den peneste, best utstyrte og den råeste A4 jeg har kjørt. Bilen opplevdes ganske død når jeg hentet den, men det har med at bilen ikke hadde gått mer enn 21 kilometer. Bilen trenger noen mil på nakken før den «våkner» til liv. I tillegg til å ha fått økt hestekreftene fra 150 til 163, har også dreiemomentet (nm) økt fra 210 til 225. Dette merket jeg overhodet ikke noe særlig til i starten, men etter at bilen hadde fått noen mil på nakken (på tur til Åmål i Sverige) våknet villdyret i den velbrukte turbomotoren til VAG-konsernet.

Plutselig gikk den fra å være dau og kjedelig til å være frisk og morsom, og man kunne tydelig føle når turboen slo inn og ga bilen ekstra skyv fremover. På turen til Åmål var ikke bensinforbruket så forferdelig imponerende, hvis man vil at bilen skal bruke skal bruke lite drivstoff, men dette utjevner seg etterhvert som bilen har fått gått en del bil. Men jeg ble ikke skremt av et forbruk på 1.04 liter pr. mil heller. Det er det samme som min egen (94) Audi 100 2.6E Avant bruker.

Men nå har nok noe av skylden for dette forbruket at det var litt morsomt å bruke de hestekreftene man hadde fått utdelt når de først hadde våknet fra dvalen fra Ingolstadt.

Etter turen til Lillestrøm (via Rakkestad/Mysen) ble jeg rimelig imponert over bensinforbruket. Denne turen, som dog ble kjørt ganske rolig, men ikke kjedelig, hadde bilen et forbruk på 0.74 liter pr. mil. Underveis var jeg imponert over at forbruket kom med i 0.85, men når den ved veis ende hadde kommet helt ned i 0.74 ble jeg mektig imponert. Ifølge Ole Petter Simensen hos Skolt Auto er det derimot ikke noe problem å kjøre denne bilen på 0.71 på mila når bilen har fått enda flere mil på nakken.

Veien tilbake fra Lillestrøm langs riksvei 22 som endte opp i Halden var forbruket på 0.75, dette inkludert en «foto-session» på tomgang underveis. Med andre ord; Bensinforbruket bestemmer du selv. Men bensinforbruket er nok ofte en kompromissløsning avhengig av hva slags kjørestil man ønsker å ha.

Og kjørestiler er det plenty av med denne bilen. Selv med sportchassis og 235/45-17 dekk oppleves bilen komfortabel når du ønsker å kjøre komfortabel og sportslig når du ønsker å kjøre sportslig. Bilen ligger som en rem på veien igjennom kurvene og med slikt understell og dekk er det ikke noe problem å bruke alt det «pulveret» man har under panseret. Bilen krenger lite igjennom kurvene og i kombinasjon med sportssetene sitter du godt, stabilt og ikke minst komfortabelt i Audi A4 S-line. En annen fordel som jeg har glemt å nevne i forhold til at det er stoff i midtpartiet, er at setene ikke blir like varme og kalde, avhengig av hvilken sesong det er!

Jeg må ærlig innrømme at jeg bare har lagt merke til «turbo-plystringen» (når man slipper gassen etter at turboen har spint opp) på biler som har ettermontert «dump valve» eller lignende utstyr som gjør denne plystringen ekstra tydelig. Men den er også ganske hørbar på en bil som det ikke er gjort noe ekstra med. Men du må nok dempe stereoanlegget litt for å høre dette. Og litt morro er det! Det er ikke noen tvil om hva slags motor man har under panseret når man hører denne lyden.

Når man er ute og tester en slik bil, må man også teste hvor mye oppmerksomhet en slik bil får, og det får den så absolutt. Oppmerksomhet, altså. Audi A4 Avant med ett krommet rør på hver side bak, RS4-felger i 17-tom og i en farge som kun leveres på S-line og Audi RS4/RS6, sier det seg selv at man får oppmerksomhet! Noen får nesten hodet ut av ledd idèt man passerer og noen bare gliser bredt. Morsomt er det uansett. Jeg kunne godt tenke meg å eie en slik bil selv ja!

Det eneste som mangler på denne bilen må være quattro, men da må man legge ekstra 29.000 kroner på bordet. Men det er vel ingen tvil om hva som er best på vinterføre spesielt! Når man ligger nedover motorveien kunne det kanskje også være interessant å legge 3.540 kroner i cruse control, da vil nok også bensinforbruket kunne holdes på så lavt nivå som mulig, hvis dette er et poeng i seg selv. Det er kanskje snodig at elektriske vinduer bak på en slik bil ikke er standard, men uansett koster det ikke mer enn 3.060 kroner. Etter 99 mil iløpet av helgen var det rimelig vemodig å måtte levere fra seg bilen igjen!

Bilen er lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad. Skal du prøvekjøre en Audi, ring dem på 69360600!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/08/26/test-audi-a4-1-8t-avant-s-line/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.