TEST: Audi A3 1.6

Audi A3 har nå kommet i ny versjon, med en liten facelift. For de som ikke har noe kjennskap til Audi A3, vil kanskje ikke legge merke til dette, men for de som i det minste har tittet nærmere på en Audi A3 en gang, vil legge merke til de forandringene som er. Det man først legger merke til utvendig er nye lykter foran og bak. Nye Audi A3 har også fått nye sidespeil og man har nå også mulighet til å bestille sin nye Audi A3 med tåkelys, noe som har vært forbeholdt Audi S3 tidligere.

Den største forandringen når det gjelder sidespeilene er at begge speilene er like store. Tidligere har speilet på høyre side vært mindre. Dette gjør at man har større oversikt over hva som skjer bak bilen på høyre side. Sidespeilene er også oppvarmede. Utrolig praktisk i vintersesongen! Innvendig er det noen små forandringer her og der, men den aller største forandringen er at Audi A3 har fått nye sportsseter. Disse er sinnsykt rå. Det er som onkelen min sa da han fikk gleden av å sette seg bak rattet på nye Audi A3: – Dette var helt rått, her følte jeg meg hjemme med en gang! Vanligvis må man justere litt og jobbe litt for å tilpasse seg, men i nye A3 sitter man perfekt på plass med en gang.

Bilen jeg fikk prøvekjøre var A3 med Ambition-sportspakke og med 1,6 liters motor med 102 hestekrefter. Siden bilen ikke veier mer enn 1090 kg ble ikke dette så værst allikevel. Venner av meg i VW Audi Club Norwegen har vel kort og greit uttalt tidligere at 1,6 liter’n er for dau og duger ikke til noen ting. Man må satse på minst 1,8 liter eller 1,8 liter turbomotor. MEN, det kan jeg på ingen måte være enig i. Jeg synes bilen går ganske bra, og den er på ingen måte undermotorisert. Skal man ha en «racerbil», velger man selvfølgelig ikke en 1,6 liter. Da går man selvfølgelig for 1,8 liter turbo. Men vær obs på at dette koster betraktelig mer. Mye dyrere å forsikre er turbomotoren også. En annen ting som jeg synes var overraskende med denne bilen, var at selv med bare en 1,6 liters rekkefirer, er det skikkelig brummelyd i bilen. Sånt liker jeg! Dette var ikke i like stor grad tilfelle på gamle Audi A3.

Noe jeg vil nevne med en gang, er at uansett hvilken Audi du velger, får du en skikkelig Audi. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og alt er så gjennomført og fullført. Hvis man velger en rimelig(ere) Audi, får man fortsatt en Audi med stor A. For selv om man velger en Audi til 220.000 eller en til 750.000, så har man fortsatt den såkalte Audi-følelsen. Hva er så denne Audi-følelsen? Kjøper man en Audi får man en «tight» bil som er godt skrudd sammen, det eksisterer ikke skrangle- eller knirkelyder som man ofte får på andre biler. Audi legger stor vekt på gode seter, og velger man sportspakke får man skikkelige seter. Noe nærmere Recaro kommer man neppe! Men noe jeg synes kanskje er litt skuffende er at man ikke får korsryggstøtte som standard. Det hadde jeg til og med på min første bil, en 79-modell Volvo 240. Men hvis man legger 1600 kroner på bordet får man denne finessen med elektrisk justering. Så da var det problemet løst. Den klare fordelen med at ikke «alt» er standardutstyr, er selvfølgelig at inngangen til Audi A3 kommer på et så lavt nivå som mulig. Så er det opptil hver enkelt å velge og vrake i hva slags ekstrautstyr man ønsker å prioritere utifra hvor mye penger man har å bruke på bil. Inngangsprisen på nye Audi A3 er 221.700 kroner. Testbilen hadde følgende utstyr montert: Ambition sportspakke, Denimblå perleeffekt, Elektronisk klimaanlegg, midtarmlene, utetemperaturmåler, tåkelys i støtfanger, belyst sminkespeil og ekstra høyttalere bak. Den totale prisen på testbilen ble da 256.050 kroner. Jeg for min del synes dette er et minimum av utstyr på denne bilen, med unntak av belyste sminkespeil. Det kan man godt klare seg uten. Dette koster dog kun 650 kroner ekstra. Hvis man først har prøvd de nye sportsetene vil man aldri i verden velge en slik bil uten disse setene. Tåkelys i støtfangeren foran er også et must. En ting er at du får bedre lys, en annen ting er at jeg synes dette ser veldig pent ut. Disse tåkelysene bruker hele tiden, men på dagtid demper jeg nærlysene til kun parklys. Pent? JA! Dette var ikke mulig å få på den gamle A3 og var kun forbeholdt S3.

Det var montert ekstra høyttalere bak i testbilen og ble rimelig imponert over lyden fra alle høyttalerne i bilen. Med et slikt standardmontert stereoanlegg, er ikke behovet for å ettermontere forsterker/subwoofer tilstede. Så sant man ikke vil ha noe ekstremt da, selvfølgelig! Jeg synes det er litt rart at Audi fortsatt satser på så mye kasettspillere i bilene sine. Man kan velge mellom 3 forskjellige spillere. Audi chorus og Audi concert, begge kasettspillere. Det siste alternativet er Audi symphony som er kombinert kassettspiller og cd-spiller. Denne tar nødvendigvis veldig stor plass. Hvorfor har ikke Audi kommet med rene cd-spillere? Er det virkelig så mange som er interessert i å bare ha kassettspiller? I testbilen jeg har kjørt stod det dog en Blaupunkt cd-spiller. Den spilleren var bra den, og den hadde en veldig bra radiomottaker. Men den matcher ikke interiøret i Audi sine biler som Audi sine egne spillere gjør, så når kommer en egen Audi cd-spiller?

På veien er dette utvilsomt en bil jeg trives godt i. Man sitter godt, bilen ligger godt på veien og dette er utvilsom en bil for de som ønsker noe som er mer enn bare et transportmiddel fra A til B. Med denne bilen kjører du gjerne noen omveier for å ha mulighet til å kjøre så mye som mulig, for her ønsker man gjerne å kjøre til både C og D også! :o) Bensinforbruket er også tilpasset Norges avgiftsnivå. Bilen bruker i snitt 0,69 pr mil. På bykjøring bruker den 0,91 og på landeveiskjøring bruker den ikke mer enn 0,55 liter pr. mil. Dette er ikke mer enn 0,09 liter pr. mil mer enn hva Audi A2 bruker. A2 veier nesten 200 kg mindre og har en 1,4 liters motor. Det er vel ikke til å legge skjul på at baksetet på en Audi A3 er ganske trangt. Det er blant annet bedre plass i en Audi A2. MEN, hvis man kjøper en småbil forventer heller ikke de fleste at det skal være like stor plass i baksetet som f.eks Audi A6. Det sier seg jo selv. På samme måte som med bagasjerommet. Men til å være en såpass liten bil er det allikevel ganske god plass. Ønsker man mer plass er det full mulighet til å legge ned baksetene. Så det er mulig å dra på ferie med denne bilen hvis man pakker med måte. Så for å oppsummere så er dette en god, fleksibel og praktisk bil for 4 personer. Hvis man velger en Audi A3 med quattro vil dette problemet bli større da quattro «stjeler» en del av bagasjeplassen. Skal man ha en bil med quattro må man opp på Audi A3 1,8T. Denne koster 301.800 kroner med quattro. Audi A3 1,9TDI får man også med quattro. Denne varianten koster 316.400 kroner. Skal man skikkelig slå på stortromma leves også denne bilen som Audi S3. Da begynner bilen virkelig å koste penger. Audi S3 koster 431.500 kroner. Men da har man kjøpt en virkelig kjøremaskin også! Jeg har ikke hatt gleden av å prøvekjøre S3 enda, men jeg har sittet på en del mil, og dette er utrolig en morsom bil å kjøre. El. justerbare Recaro-stoler, sportsunderstell, quattro, 1,8 liters turbomotor med 210 hestekrefter. Audi A3/S3 fås altså fra 221.700 til 431.500 kroner, avhengig av hvilken motor og utstyr man ønsker.

Både elektriske vinduer og speil er standard på Audi A3. Og det er morsomt å se at det også er standard med både automatisk opp og ned på vinduene på begge sider. Dette så jeg først på Audi A2. Etter å ha hatt elektriske vinduer på min forrige bil, er det skikkelig nedtur å sette seg inn i min nåværende bil etter å ha kjørt Audi A3. På min nåværende bil har jeg ikke elektriske vinduer og er pent nødt til å sveive. Elektriske vinduer burde være standardutstyr på alle biler. En ting er at det er lettvint og praktisk. En annen ting er at det er trafikksikkerhet. Istedenfor å sitte og sveive vinduene opp og ned, kan man bare trykke eller dra i bryteren for de elektriske vinduene. Vi alle har sikkert opplevd hvor mye jobb det er å sveive vinduene på passasjersiden? Som regel blir det til at man ikke gjør dette. Men med elektriske vinduer åpner og lukker man vinduene omtrent uten å røre en finger. Det er iallefall det eneste du må gjøre! De er også gledelig at klima blir billigere og billigere og har blitt standardutstyr på veldig mange biler. På Audi A3 koster elektronisk klimaanlegg 7.500 kroner ekstra. Og det er det utvilsomt verdt. Da min bil (94 Audi 100 2,6E Avant) ble solgt kostet slikt ekstrautstyr 25-30.000 kroner. Jeg har ikke noen problemer med å forstå at slikt ikke bli prioritert like høyt den gangen.

På vei hjem fra Oslo i regnværet var muligeten til å justere intervallene på vindusviskerne praktisk å ha. Du kjenner sikkert til problemet at det regner for lite å ha vindusviskeren på trinn 1, og at det regner for mye for å ha den på intervaller. Audi har nå løst det med at man kan justere hastigheten på intervall-trinnet. Koppholder i midtkonsollen er også utrolig praktisk. Det var ingen andre steder å ha ei brusflaske, så da var koppholleren i midtkonsollen utrolig praktisk å ha. Og uansett hva man gjorde, stod den trygt og godt der. Det eneste negative var kanskje at det ikke var to slike koppholdere? Men, det har nok med plass å gjøre!

Audi A3 blir levert med 3 forskjellige utstyrspakker. Den første utstyrspakken som heter Attraction er den pakken som er «standard» og som ikke koster noe. Den inneholder aliminiumsfelger i 10-hulls design, setetrekk i stoff «Solo» og ratt i 4-eikers design. Den neste pakken som testbilen hadde, Ambition er dynamisk og sportslig ned til minste detalj. Den inneholder aliminiumsfelger i 5-eikers design, sportchassis, sportsseter foran, setetrekk i stoff «Jacquard Sateng», sportsratt med sportgirspakkule og mansjett i skinn, Easy-Entry-funksjon for forsetene (kun for 3 dørs modeller) og oppbevaringsnett på baksiden av forseteryggene. Denne pakken koster 11.900 kroner. Den siste pakken heter Ambiente og overbeviser med sin suverene og elegante stil. Den inneholder aluminiumsfelger i 5-eikers design, setetrekk i Alcantra, ratt i 4-eikers design med girspakkule og mansjett i skinn, Easy-Entry-funksjon for forsetene (kun for 3-dørs modeller), oppbevaringsnett på baksiden av bakseteryggene, fjernkontroll for sentrallåsen med utklappbar nøkkel, belyst make-up-speil og midtarmlene foran. Denne pakken koster 14.200 kroner. Testbilen er forøvrig lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad.

Nye bilder tatt 19.11.01:

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/04/13/test-audi-a3-1-6/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.