MKB 2/505 Aalesund (Tueneset i Ålesund)

Marinekystbatteriet på Tueneset, Hessøya i Ålesund, kalt MKB 2/505 Aalesund av tyskerne ble påbegynt juli 1940 og stod klart allerede i september 1940. Ved et sprengningsuhell i august 1940 mistet en av de norske arbeiderne livet. Da var kystbatteriet utstyrt med tre 15 cm L/47,5 Armstrong med en skuddvidde på 13.000 meter. Kanonene kommer fra det gamle norske batteriet på Gleodden i Kristiansand sommeren 1940. Senere fikk batteriet tildelt fire 8,8 cm Flak 37 fra Luftwaffe. Disse kanonene kom fra Åndalsnes i mai 1942. I likhet med Aksla i Ålesund har jeg ikke klart å finne noe norsk navn på dette batteriet/fortet heller. De aller fleste ex-tyske fortene fikk ett nytt norsk navn når det norske forsvaret tok over. Derfor har jeg brukt det tyske navnet. Det er dog noen som opererer med Ålesund kystbatteri, men det er nok bare en fornorsking av det tyske navnet.

Dette fortet var noe jeg i et forsøk på å finne noe interessant betong i Ålesund fant frem til med mobiltelefonen seint kvelden i forveien. Jeg hadde ikke sett noe særlig bilder og derfor visste jeg heller ikke noe særlig om hva som ventet meg. Eller hva jeg kunne forvente. Og dette marinekystbatteriet er i rimelig dårlig stand, men det er fortsatt masse betongrester å finne ute på Tueneset i Ålesund. Men det er på ingen måte i «museumstand» eller nødvendigvis så lett å finne frem til. Man kan vel trygt si at jeg burde valgt noe annet enn shorts og joggesko på akkurat denne bunkerturen. For her ble det litt «busker og kratt» og lignende. Og siden jeg hadde gjort en såpass dårlig research på forhånd og det ikke var innlysende hvor man kom til å finne de interessante tingene, bestemte meg meg ganske fort at dette ville bli et kort besøk på marinekystbatteriet på Tueneset. Men jeg fant noe som er verdt å dele med dere. Men jeg har sett på bilder i ettertid at det er ganske mye mer å finne der ute. Men jeg kan tenke meg at det er mye mer takknemmelig å gå rundt på Tueneset når det er litt mindre vegetasjon.

                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/12/mkb-2505-aalesund-tueneset-i-alesund/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.