Aksla i Ålesund

Når vi kom til Ålesund var det rett opp på Aksla, byfjellet i Ålesund. Et utmerket utkikkspunkt over hele byen og man kan se ganske langt herfra. Her finner man også Fjellstua, et serveringssted som ble grunnlagt i 1903 og er dermed byens eldste. Men det som fanget min umiddelbare oppmerksomhet, var selvfølgelig all den tyske betongen som befant seg her oppe! Han jeg var på tur sammen med var bekymret for at jeg bare ville konsentrere meg om betongen og ikke bry meg om utsikten over Ålesund. Men hva er galt med å få med seg begge deler? Jeg tok noen bilder av betongen før vi gikk ned til Fjellstua for å se på utsikten over Ålesund. Men måtte selvfølgelig utforske betongen fra krigens dager nærmere etterpå før vi forlot byfjellet Aksla i Ålesund. Dette kom også veldig overraskende på meg, sånn er det når man ikke nødvendigvis vet hvor man skal og dermed ikke har gjort noe særlig research på forhånd.

Men utrolig gøy å se dette, mye av dette stod også åpent, selv om ikke jeg benyttet anledningen til å ta en tur innom denne gangen. Men det var det en annen som gjorde, det var tydeligvis litt spennende med tyske bunkere allikevel? Jeg prøver som regel å få bildene mine uten noe særlig med folk, men her måtte jeg tidvis bare gi opp og la de bli en del av motivet. Mange ganger er jeg utrolig tålmodig og venter i det vide og det brede før jeg får bildene jeg vil ha, men ikke denne dagen. Men det jeg synes er litt merkelig, er at jeg ikke har funnet ut hva dette stedet eventuelt heter. Tyskerne pleide å gi alt mulig navn når de etablerte militære anlegg rundtomkring. Nå kan det selvfølgelig hende at jeg ikke har gjort grundig nok research i så måte, isåfall er det kanskje noen som kan opplyse meg?

Jeg har ihvertfall ikke forstått det slik at dette anlegget var overtatt og brukt av det norske forsvaret etter krigen, og har derfor ikke noe norsk navn, noe de fleste fortene får. Men i tillegg til det jeg så av tysk betong denne søndagen, så er det utrolig mye mer i forbindelse med byfjellet Aksla i Ålesund. Det er også et stort fjellanlegg inne i fjellet med inngang fra øst blir det vel. Men det er nok en mye større jobb å utforske alt dette. Jeg har også sett bilder inne fra dette fjellanlegget. Det er utrolig morsomt å se. Dette fjellanlegget har jeg forstått at det norske forsvaret har  brukt, men jeg vet ikke nødvendigvis til hva. Aksla var et enda bedre utkikkespunkt over Ålesund enn det Varden var over Molde synes jeg.

                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/12/aksla-i-alesund/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.