Ålesund

Det var nok uten tvil Ålesund vi brukte mest tid på iløpet av denne turen. Men nå synes jeg også at det var en utrolig fin by. Aksla var et utrolig fint utkikkspunkt på toppen av byfjellet i Ålesund, det gjorde heller ikke noe at det kom litt overraskende tysk betong på meg der oppe. I tillegg var vi en liten tur utenom Marinekystbatteriet 2/505 Aalesund på Tueneset, Hessøya. Men vi brukte ganske mye tid oppe på Fjellstua på byfjellet Aksla. Det var utrolig fint og ikke minst avslappende å bare sitte og se på utsikten, solnedgangen, se at utsikten endret seg utover kvelden, og selvfølgelig benytte anledningen til å ta en nærmere titt på byen og de nærliggende øyene med kikkerten. Hurtigruta ankom også mens vi var oppe på Aksla. Det er ikke ofte, men jeg brukte «hele arsenalet av optikk» her oppe. Både 18-105 mm objektivet som jeg har på kameraet i utgangspunktet, men i tillegg 10-24 mm og 70-300 mm. Da får man alt fra de store oversiktsbildene med ultravidvinkel til nærbilder med 300 mm tele.

Men det var jo også etterhvert dags for middag, og den valgte vi å spise på nettopp Fjellstua på Aksla. Nå tar jeg det ikke nødvendigvis som et kvalitetsstempel og får litt bange anelser når jeg ser at de har bilder av maten på veggen. Det er ofte ikke de beste stedene som har dette, men jeg forstår at det gjør det utrolig mye enklere for turistene. Maten vi fikk derimot var en stor overraskelse. Jeg valgte røkt svinekam som rett og slett smakte foretreffelig. Jeg er vanligvis ikke så glad i tyttebærsyltetøy, dette var riktignok rørte tyttebær etter hva jeg kunne skjønne, men dette smakte veldig godt! Den øverste delen av Fjellstua (med panoramavinduene, også taket) var reservert for et eller annet selskap, så vi havnet i etasjen under. Men her hadde de også vinduer med utsikt til hele Ålesund. Mens vi ventet på maten, var kikkerten lett tilgjengelig for å titte litt.

Det var etter dette at vi tok en tur til Marinekystbatteriet 2/505 Aalesund på Tueneset, men det har jeg omtalt for seg selv. Siste post i Ålesund var å rusle litt rundt i byen og titte. Vi prøvde først å finne en ledig parkeringsplass i gatene, noe som viste seg å ikke være det letteste i verden, vi prøvde derfor å kjøre inn i et parkeringshus. Men herregud for et trangt parkeringshus, for ikke å snakke om at inn/utkjøringen var samme sted, og det var bare plass til en bil av gangen. Her måtte jeg virkelig ta det pent og passe på å ikke skrubbe opp fangerne på bilen! Det værste var at det var ikke en eneste plass ledig heller, for etter å ha kjørt opp noen etasjer i dette parkeringshuset, så var det bare reserverte plasser øverst. Så da var det bare å komme seg ut igjen og prøve lykken på gatenivå. Og jaggu hadde det ikke blitt en ledig plass like i nærheten mens vi drev og prøvde å finne plass i parkeringshuset! Det var også såpass sent at det var gratis å parkere overalt. Det er nok også noe av årsaken til at ikke var så mange ledige plasser.

Vi tok en titt på den eldste begyggelsen i Ålesund som overlevde bybrannen i Ålesund i 1904. Etter dette ble mer eller mindre hele byen bygget opp igjen i mur. Så det er derfor ikke så mye igjen av den gamle trebebyggelsen i Ålesund. Men jeg må si at byen er utrolig sjarmerende og det er enda godt at den ikke brant på 70-tallet. Da tør jeg ikke tenke på hvordan byen ville sett ut i dag. Mest sannsynlig usannsynlig stygg. Vi tok selvfølgelig også turen ut på moloen til Molja fyr. Vi gikk litt langs kaia og så på båtene, litt innover i byen, Skippergården, Rongve-bygget, i tillegg til Redningsskjøyta hadde de også den lille redningsskøyta Elias liggende til kai. Etterhvert fristet det noe veldig med en soft-is og litt mer å drikke på. Til slutt fikk jeg noen bilder av havna i Ålesund i solnedgangen før vi kjørte tilbake til hytta. Det ble fort mørkt og det var derfor ikke stort å ta bilder av på vei tilbake, selv om det hadde vært det med dagslys.

Selv om dette var den korteste turen i antall mil, var dette den dagen vi kom senest tilbake til hytta, nærmere bestemt kl 1.30 på natta. Hittil hadde denne turen bestått av 57, 50 og 40 mil kjøring per dag. Fikk en kommentar fra en jeg kjenner forleden: «Du har ferie, men kjører like mye?» Hm, jeg har vel faktisk kjørt mer i ferien enn hva jeg vanligvis gjør når jeg kjører buss på jobb. Men det er jo utrolig gøy når man kjører for å se og oppleve samtidig! Vi begge var nok enige i at det hadde vært ok å komme tilbake på hytta litt tidligere på kvelden, slik at man fikk slappet av litt, pratet og kost oss med noen øl, men det blir fint lite øl når man kommer tilbake så seint. Da er det mer eller mindre bare å tømme bilen og komme seg i seng.

                                                                                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/12/alesund/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.