Uvirkelig med terrorhandlinger på norsk jord

Det er bare helt utrolig det som har skjedd. Det er i tillegg uvirkelig, tragisk og ikke minst ufattelig trist. Jeg var på jobb i går og på vei inn til Fredrikstad fra Engelsviken når jeg hørte om bombingen i regjeringskvartalet på p4. På det tidspunktet ble det rapportert at det hadde vært en kraftig eksplosjon og at høyblokka i regjeringskvartalet var rammet. Det er ingen vits å skrive om alle detaljene, de får vi via media på tv, nett og aviser kontinuerlig. Så og si alt annet ble ryddet av sendeskjemaet og det var samsendinger på flere av tv-kanalene. TV2 og TV2 nyhetskanalen hadde samsending, ingen hørte et ord om Tour de France og i dag er det samsending mellom NRK1, NRK2 og TVNorge. Jeg ble rimelig paff når jeg slo på tv’en tidligere i dag og så NRK1 nyheter på TVNorge HD.

Etter jobb i går var jeg bare en kjapp tur hjemme for å få i meg en matbit og skifte før jeg skulle videre til Brilleland for en synsundersøkelse. Jeg hadde derfor ikke sett noen tv-bilder fra terrorhandlingene i Oslo før jeg kom hjem til foreldrene mine. På det tidspunktet visste jeg ikke noe om hva som hadde skjedd på Utøya enda, men det dukket etterhvert opp en «nyhetsstripe» på TV2 om at det hadde vært skytinger på Utøya. Det var rett og slett helt uvirkelig og ufattlig trist alt sammen. Norge mistet i går sin uskyld og vi blir nok ikke helt den samme nasjonen etter dette. Vi hadde frem til i går, 22. juli 2011 ikke vært utsatt for terrorhandlinger og var nok mer eller mindre forberedt på at det bare var et tidsspørsmål før det ville skje.

Men hvem ville ha trodd at det skulle utføres av en etnisk nordmann som gjerningsmann? Det er jo helt absurd. Hvem med vettet i behold klarer å gjøre dette mot sine egne? Hva er det egentlig som foregår i hodet på en slik person? Det virker ikke som en «sinnsyk» handling fra hans side, men en godt planlagt og kaldblodig handling. Bombingen av regjeringsvartalet kl 15.20 gjorde enorme materielle skader, og det har forløpig «bare» blitt bekreftet 7 døde. Når meldingene om skytingen på Utøya under AUF sin sommerleier med nærmere 700 AUFere samlet får man raskt inntrykket av at det må henge sammen. Etterhvert som det kommer uoffisielle meldinger om at det er snakk om 20-30 døde fremstår bombingen av regjeringskvartalet bare som en avledningsmanøver.

Hvis målet var å drepe så mange som mulig ville nok denne bombingen vært utført enten tidligere på dagen eller helst etter at sommerferien var over. Men en fredag ettermiddag i fellesferien var det begrenset med døde i regjeringskvartalet. Jeg er helt overbevist om at det er skytingen og terrorhandlingen på Utøya som var hovedmålet for den etnisk norske gjerningsmannen. De første tallene vi fikk var at det var drept fire på Utøya, men dette ble oppjustert til minst 10 etter kort tid. Det ble etterhvert pågrepet en gjerningsmann med nordisk utseende og blondt hår i politiuniform. Dette viste seg etterhvert å være 32 år gamle etnisk norske Anders Behring Breivik. Mange hadde nok på forhånd trodd at det var en av ikke norsk opprinnelse som stod bak dette. Det er forferdelig uansett hvem som har gjort det. Men det føles så utrolig mye værre ut når det er en av våre egne som står bak dette.

Vel hjemme i natt var det forløpig bare rapportert om 17 døde etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Men det tok ikke lang tid før jeg våknet av et forferdelig regnvær i natt. Jeg sjekket nyhetene på mobilen min  og så at politiet hadde oppjustert antall døde på Utøya til 80. Åherregud for en forferdelig tragedie på norsk jord! Jeg ble liggende og leste nyheter på flere nettaviser før jeg omsider prøvde å sove litt igjen. Jeg har sovet ekstremt dårlig i natt, våknet med 1-2 timers mellomrom og vært utrolig trist. En av mine første tanker i natt var at jeg ville ha veldig store problemer med å gjennomføre helgens planer. Men vi får se litt senere i dag. Jeg tror ikke jeg kommer til å sitte hjemme alene i hele dag ihvertfall. Jeg har nok behov for å ha noen å prate med, selv om man selvfølgelig også kan gjøre det på internett.

Jeg sitter og leser nettavisene på internett, hører på p4 og prater med en venn av meg som er helt rystet over hva han kom hjem til etter en ferietur. Dette er helt uvirkelig, jeg vet jeg har skrevet det noen ganger nå, men det ER uvirkelig. Kan ikke noen vekke meg fra dette marerittet og komme tilbake til den hverdagen som i grunn er ganske grei. Det er nå 3 år siden jeg mistet min kjære Anders torsdag 17. juli 2008. Sist søndag var derfor en litt spesiell dag, selv om det er mindre tung for hvert år som går. Jeg var ikke innom kirkegården den søndagen, men hadde vært innom på fredagen. I dag ser jeg på statistikken til min egen blogg at Hvil i fred, min Anders er den mest leste i dag. Jeg ser at søkekriteriene «norsk flagg», «jeg kjente Anders», «hvil i fred blogg utøya» og «utøya hvil i fred» har endt opp på min blogg og til nettopp dette innlegget. I tillegg ser jeg at bildesøk som «gro harlem brundtland» og «blomster» også har endt opp på min blogg.

Jeg må innrømme at jeg til tider har vært veldig trist, har grint en del når jeg har tenkt på alle de berørte, både de som er direkte berørte og ikke minst hele det norske folk som har fått hverdagen sin snudd på hodet i løpet av en fredag ettermiddag. Mine tanker går til alle berørte, pårørende, etterlatte og ikke minst overlevende som har måttet oppleve dette på nært hold! Må også innrømme at det falt noen tårer når jeg oppdaget at Hvil i fred, min Anders er det mest leste innlegget på bloggen i dag, bare en knapp uke etter 3 års dagen for hans bortfall. Det er selvfølgelig fordi den arresterte gjerningsmannen for terrorhandlingene i Oslo og på Utøya i går også heter Anders, men også fordi internettbrukere har søkt etter fraser som «hvil i fred». Men det er selvfølgelig en like tilfeldig som at mitt siste innlegg her i bloggen før Anders døde var Varg Veum – Din til døden.

Vi skal selvfølgelig ikke la disse forferdelige handlingene mot Norge og nordmenn stoppe oss eller kneble oss, men akkurat her og nå er det litt vanskelig å gjøre så veldig mye. Jeg sitter som sagt og hører på p4 og spillelista dems er rimelig annerledes enn hva den vanligvis er. Det spilles mye mer «lavmælt» musikk i dag, dårlig med «fart og godstemning» for å si det sånn. Det er mange såre temaer og fine sanger som står i stemning til det vi nettopp opplever. Det dårlige været er det nok heller ingen som bryr seg noe som helst om. Noe av det første jeg hørte p4 spilte etter at jeg stod pop i dag var Amasing Grace og ikke minst Eg ser med Bjørn Eidsvåg. Begge to veldig ofte brukt i begravelser. Jeg brukte også Eg ser i begravelsen til min Anders.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2011/07/23/uvirkelig-med-terrorhandlinger-pa-norsk-jord/

1 kommentar

  1. Det er lett å la følelser om hevn ta overhånd etter det som skjedde i Oslo og på Utøya i går 22. juli 2011, og f.eks kreve økte strafferammer for avskrekking og økt overvåking og økt væpning av politiet for å umuliggjøre at noe som dette kan gjentas. Rett etter en sånn hendelse som dette er vi imidlertid ikke helt tilregnelige, så en debatt om straff vil lett få et element av hevn. Hevn er en udemokratisk følelse.

    Dette er derfor dagen for familie, venner og kjente. Ta vare på de som har mistet noen og ta vare på hverandre!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.