Gamle Lier Psykiatriske sykehus

Det er sikkert noen som har lagt merke til at jeg liker å ta bilder av forfall, enten gamle militærhistoriske anlegg eller f.eks Tanums Sommarland. Nå har jeg også vært en tur innom Gamle Lier Psykiatriske sykehus. I dag heter sykehuset bare Lier sykehus, men i starten het det Lier Asyl og Lier Psykiatriske sykehus. Sykehuset ligger i Lier i Buskerud og ble åpnet i 1926 etter at fylkene Buskerud og Vestfold gikk sammen i 1921 for å bygge et felles «sindsykehus». Lier Psykiatriske sykehus hadde på det meste en kapasitet på 600 pasienter. Men i 1985 var det ikke lenger behov for så mange sengeplasser. Bygning A, B, E og F på tilsammen nesten 15.000 kvadratmeter ble derfor stengt. Men det var først i 2012 at bygningene ble tømt for inventar, papirer og lignende. I dag fremstår de avstengte bygningene på Lier psykiatriske sykehus som tomme skall.

Men det er utrolig spennende å se hvordan disse bygningene forfaller. Tidens tann tærer i et raskt tempo når bygningene står tomme uten vedlikehold. Det har vært veldig frem og tilbake hva man skal gjøre med disse gamle sykehusbygningene i Lier. Det har vært innhentet rapporter som mener at flere av bygningene er meget verneverdig, men det har flere ganger blitt besluttet at disse skal rives. Bygning A som var den som kom frem som mest verneverdig i en rapport, er faktisk den bygningen som har blitt revet først. Per i dag er det bare bygning A som har blitt revet, men flere står for tur, etter hva jeg har forstått. Det er derfor ikke så lang tid før disse bygningene jevnes med jorden og blir til en grushaug slik som bygning A er i dag. Nå er det selvfølgelig ikke noe poeng i å ha slike bygninger som bare står og forfaller til de raser sammen av seg selv. Men det hadde sikkert vært av historiske grunner vært interessant å ta vare på noen av disse bygningene.

Nå er det jo fortsatt aktivitet i bygning C, G, H og et administrasjonsbygg. Men etter hva jeg har forstått, er disse bygningene delvis «modernisert» og vernemessig derfor av mindre interesse enn de bygningene som står og forfaller, spesielt bygning A som allerede har blitt revet. Gamle Lier Psykiatriske sykehus har blitt et veldig kjent og populært område for fotografer og interesserte verden over som ønsker å ta disse bygningene i nærnere øyesyn. Frem til alt inventaret ble fjernet i de avstengte bygningene i 2012 så det mer eller mindre ut som man bare hadde sluppet alt man hadde i hendene og låst dørene for fremtiden. Jeg har sett ganske mange bilder fra disse bygningene på internett, og spesielt den gamle elektriske rullestolen har blitt fotografert av utallige fotografer. Nå er dessverre alt dette inventaret borte og det eneste man ser i dag er tomme rom, ganger, trapper osv. Det er spennende i seg selv, men det hadde vært utrolig mye mer spennende med inventar i bygningene selvfølgelig.

Gamle Lier Psykiatriske sykehus er nok mest kjent for alle de eksperimentelle behandlingene som ble utført, mer om dette fra wikipedia:

Mellom 1945 og til 1974 ble det gjennomført forsøk med LSD, Lobotomi, utprøving av nye medikamenter, dødsfall under ECT-behandling og forskning med radioaktive isotoper på pasienter innlagt på sykehuset. Et av de mest aktive sykehusene i utprøving av nye medisiner i Norge var Lier sykehus. Ifølge overlege Odd Lingjærde, måtte sykehuset selv utprøve nye medisiner på mennesker i de tilfellene industrien selv ikke kunne utprøve dem. Lingjærde anså det for en moralsk plikt å bistå farmasøytisk industri i forskningen.

I tillegg har tidligere pleiere som Ingvar Ambjørnsen stått frem og fortalt om grufulle forhold for de innlagte som isolasjon, lengre tids bruk av belter, tvangstrøye og generell mislighold. I sin debutroman 23-salen fra 1981 beskrev han et sjokkartet møte med pasientene og om kollektive overgrep. Romanen er skrevet med utgangspunkt i årene 1974 og -75, da Ambjørnsen selv jobbet som pleiemedhjelper på Lier sykehus. Det var en rar erfaring å se hvor fort du kunne forfalle moralsk, fortalte Ambjørnsen. Oppholdet satte dype spor og har preget han som menneske og forfatter siden.

Ønsker du å lese mer om Gamle Lier Psykiatriske sykehus, ta en titt her!

Bildene er fra bygning F som ligger nærmest veien og som er den bygningen som har forfalt minst av de avstengte bygningene.

                                                                                                                                                                                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/06/25/gamle-lier-psykiatriske-sykehus/

3 kommentarer

 1. Fantastisk beliggenhet, historie og bilder. Du kan gå inn uten problem og trenger å få tillatelse?

  • kak21 februar, 2015 kl 09:10
   Forfatter

  Takk for det, Andrzej! Det er en utrolig historie som ligger i veggene på Gamle Lier Psykiatriske sykehus! Hvis man ser på bygningsmassen alene, så er det veldig interessant å ta bilder av bygninger i forfall! Men jeg må si at det er merkelig at de har latt disse bygningene stå tomme i så mange år uten at de har gjort noe med dem. Enten sørge for å holde dem (nok) vedlike slik at de fortsatt kunne brukes til noe, eller rett og slett bare jevne dem med jorden.

  Enhver fotograf som interesserer seg for forfall og gamle bygninger, setter selvføgelig pris på at dem ikke har blitt jevnet med jorden enda. Lier sykehus og Lier kommune prøver å holde alle nysgjerrige fotografer og interesserte på avstand, av hensyn til sikkerheten. Bygningsmassen er i veldig dårlig forfatning og det er, etter hva jeg har forstått, trappene de er mest redd for at skal gi etter.

  Nå skal det sies at jeg ikke har vært og sett på (eller vært inni) de to bygningene som er i størst forfall, bygning B og E. Bygning A har allerede blitt revet. Bygning F som disse bildene er fra, er den bygningen som har forfalt minst. Men det er også den bygningen som ligger mest synlig fra resten av bygningsmassen som fortsatt er i bruk.

  Selv om det hadde vært veldig interessant å ta en titt på bygning B og E også, har jeg bestemt meg for å la være. De fleste vil nok også være enig i at fotomessig var det mye mer interessant før bygningene ble tømt for alt av inventar i 2012.

 2. Sikkert om det var utstyr som ville være fantastisk atmosfære 🙂
  Jeg var der for tre år siden, men jeg turte ikke gå inn i deg selv … og nå angrer jeg :(. Gjør hun også det området et flott inntrykk.
  Kanskje en dag vil jeg ha en mulighet til å dra dit.
  Sorry for feil, men jeg skriver med hjelp av oversetteren google 🙂

  Takk og hilsen – Andrzej

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.