Würzburg Riese FuMO 214 radar på Lista flyplass

Jeg måtte selvfølgelig en tur innom Lista flyplass, der har de nemlig en restaurert Würzburg Riese FuMO 214 radar. Det stod tre slike i området under krigen, to på HKB 23/978 Marka (Marka skyte- og øvingsfelt) og en på Nordberg fort. Må si det var en selvfølge å ta en tur innom når jeg først fant ut at det stod en slik restaurert radar på Lista flyplass! Det er første gang jeg ser den i virkeligheten, tidligere har jeg bare sett den på bilder og lest om den selvfølgelig. Würzburg Riese FuMO 214-radaren på Lista flyplass stod ferdig restaurert i oktober 2011. Det skal visstnok også stå en slik restaurert radar på Flymuseet på Sola og det skal være en under restaurering i Haugesund.

Den de har på Flymuseet på Sola stod opprinnelig på Vigra ved Ålesund. Utviklingen av radarer startet tidlig på 1930-tallet i Tyskland. Würzburg Riese FuMO 214 ble det laget 1.500 eksemplarer av. Og de ble plassert langs Atlanterhavskysten fra Spania til Nord-Norge. Normalt ble to radarer brukt i par, en til å følge fiendtlige fly og en til å lede egne fly. Den hadde en rekkevidde på 70 kilometer for varsling, men for ildledning hadde den en rekkevidde på 50 kilometer for en nogenlunde nøyaktig peiling. Antenna har forøvrig en diameter på 7,5 meter.

Mer informasjon om Würzburg Riese FuMO 214 radar fra wikipedia:

Funkmessortungsgerät 214 «Würzburg-Riese» var en tysk luftvarslings- og ildledingsradar for luftvern, bygget like før og satt i tjeneste under andre verdenskrig. Den hadde en rekkevidde på 70 kilometer for varsling, men ved ildleding måtte man ha målet på ca. 50 kilometers avstand for å få en noenlunde nøyaktig peiling. Nøyaktigheten ved ildleding var ± 15 meter. Radaren ble produsert i rundt 1500 eksemplarer.

En annen radar, Freya gerät, ble bygget for å opptre som varslingsradar for «Würzburg-Riese» – med andre ord fant Freya mål, og leverte dem over til en «Würzburg-Riese»-radar.

En «Würzburg-Riese»-radar ble erobret av britiske fallskjermsoldater i operasjon Biting i 1942. Dette ga de allierte god informasjon om virkemåten til disse radarene.

Jeg har dog ikke klart å finne ut hvor Würzburg Riese FuMO 214-radaren som står på Lista flyplass opprinnelig kommer fra. Om det er en av de to radarene fra Marka eller den ene som stod på Nordberg vet jeg ikke. Den stod ihvertfall ikke der den står i dag på Lista flyplass. Fundamentet ble laget i 2011 som en kopi av fundamentet som står på Nordberg.

Jeg må si at det var utrolig gøy å se en slik i virkeligheten, man kan også titte inn i «hytta» med å gå opp trappa, der sitter det en «tysker» foran et skrivebord med en rekke instrumenter.

Jeg burde forøvrig ta meg en tur ut til Hankø (Vikane), for der bygde tyskerne en radarstasjon under andre verdenskrig. Det står naturlig nok ikke igjen noen radarer der, men fundamentene og noen bunkere er å finne på stedet. Denne radarstasjonen het Stellung Heinbuche og bestod av to stykk Würzburg Riese FuMO 214, en Freya og en Wassermann M.

                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/05/30/wurzburg-riese-fumo-214-radar-pa-lista-flyplass/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.