Lista fyr

Etter å ha vært på Lindesnes fyr og kystfort hadde jeg mer tid igjen enn jeg hadde regnet med, jeg gjorde derfor litt kjapp research på mobilen med hva annet som kunne være av interesse i nærheten. Og da dukket Lista fyr opp ganske raskt. I nærheten er vel et relativt begrep når jeg er ute på tur, det er 6 mil mellom Lindesnes fyr og Lindesnes og skal ifølge google maps ta 1 time og 12 minutter. Lista fyr bestod tidligere av tre fyrtårn, men kun ett står igjen i dag, og det er det første som ble bygget i 1833. Det var i perioden 1853 til 1874 det stod tre fyrtårn på Lista. Årsaken til at det var tre fyr, var for å skille Lista fyr fra andre fyr i nærheten. Jeg for min del har aldri vært på Lista eller sett Lista fyr før, og det var ikke noen tvil om at jeg fikk en utrolig vakker kveld på Lista fyr i sommer.

Mer om Lista fyr fra wikipedia:

Lista fyr bestod tidligere av tre fyrtårn, men kun ett står igjen i dag. Det første fyret ble bygd i 1833.

Fyret ligger på Ytre Listalandet og er stadig et landemerke til hjelp for skipstrafikken. Fyrtårnet er bygget i hugget granitt, er fra 1833 og er 34 meter høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårn av denne typen på stasjonen. Årsaken til dette behovet var å skille Lista fra andre fyr. To av fyra ble fjernet da fyrteknologien gjorde det overflødig med trippellys. Tåkesignal hadde Lista med et horn fra 1877 og en diafon fra 1937. I 1914 fikk Lista en ny stor lykt. Stasjonen omfatter maskinhus, boliger med tilhørende uthusfunksjoner, uthus, tuft etter smie, vei til landing, samt naust. Elektrisk strøm ble lagt inn i bolighus og maskinhus i 1922 og i selve fyret og lykta først 10 år senere.

Fyrstasjonen har meteorologisk stasjon og kystmeldingstjeneste i tillegg til fyrdriften. Området er avsatt til landbruks-, natur-, og friluftsformål i kommuneplanen for Farsund.

Fyrstasjonen er et karakteristisk landemerke i det flate, særegne og rike kulturlandskapet på Lista. Fyrtårnet er det eneste høye steintårnet i regionen og sjeldent i norsk fyrhistorisk sammenheng. Fyrmesterboligen med uthus er blant de få bygningene ved fyrstasjonene her i landet fra begynnelsen av nittende århundre, og har derfor høy aldersverdi. Det har stor fyrhistorisk interesse at det har vært tre like fyrtårn på stasjonen. Ett av tårnene ble flyttet og gjenreist som Halten fyr i Sør-Trøndelag. Linseapparatet har fyrteknisk verdi.

Lista fyrstasjon har miljøskapende verdi slik den ligger samlet og avgrenset av steingjerder i det åpne landskapet. Fyrstasjonen har betydning sett i sammenheng med Listakysten som er Norges største skipskirkegård. Deler av bygningsmassen brukes sommerstid som informasjonskjosk, kafe, kunstgalleri m.m. Der er adgang til å gå opp i tårnet for å nyte utsikten. På dager med god sikt, er tårnet forøvrig synlig fra Utsikten i Kvinesdal.

Lista Fuglestasjon, som ble stiftet i 1990, holder til ved Lista fyr.

Ekstra gøy synes selvfølgelig jeg det var at jeg fant rester etter tyskerne fra andre verdenskrig på Lista fyr også! Det var ikke like omfattende som ved Lindesnes fyr og kystfort, men artig lell. De to viktigste stillingene var en åpen stilling for 5 cm KwK som er en kanon som kommer fra en tanks/panservogn. Den andre stillingen var en MG-stilling hvor man hadde utkikk til to sider ved muren som går rett ved Lista fyr. I tillegg er det en bunker/oppholdsrom inn bak KwK-stillingen. Hadde jeg gjort litt mer grundig research på forhånd, hadde jeg visst at det var mye mer spennende å utforske i dette området. Men sånn er det når man må gjøre det på sparket på mobiltelefonen. Da er det ikke like godt å få med seg alt som kan være av interesse, slik at man får et komplett bilde over mulighetene.

Men Lista fyr og restene etter andre verdenskrig var uansett en stor bonus i seg selv. Jeg hadde ikke regna med å få tid til noe særlig mer enn Lindesnes fyr og kystfor denne dagen. Men det betyr bare at jeg bør at meg en ny tur til området. Det er flere fort og anlegg i nærheten som jeg så absolutt kunne tenke meg å utforske nærmere! Det er vel unødvendig å si at man ikke går tom for ting å utforske med det første med denne hobbyen! Og når jeg måtte være ferdig med Lista og andre interessante anlegg i nærheten, er det bare å fortsette langs kysten oppover mot nord. Det vil nesten ingen ende ta!

Etter at jeg hadde vært på Lista fyr en liten stund, dukket det plutselig opp to biler og flere personer satte i gang og sette opp en «hytte» av et ellera annet slag. Den rosa «hytta» stod der allerede når jeg kom, men den gula var de i ferd med å bygge opp mens jeg var på Lista fyr. Sikkert en eller annen form for kunstinstallasjon eller lignende. Jeg spurte aldri hva det skulle brukes til, men spurte om når den var innflyttingsklar. Og det var ikke lenge fikk jeg beskjed om, bare å flytte inn hvis jeg ikke hadde problemer med litt trekk! Og det kan jeg se for meg, det blåser rett in fra havet, det er ingenting som tar imot. Og siden det blåste friskt på Lindesnes, blåste det selvfølgelig friskt her på Lista også. Det var i grunn enda mindre å «gjemme seg bak» her.

På vei tilbake til hotellet i Kristiansand stoppet jeg 3-4 steder underveis for å ta litt bilder. Så de siste 30+ bildene er ikke fra Lista fyr, men fra hjemturen til Kristiansand. For i tillegg til de stedene jeg har planlagt å dra, så er det ofte mange steder underveis som også er fulle av gode motiver. Jeg kan riktignok ikke ta meg tid til å stoppe overalt, for da kommer jeg aldri frem og får ikke brukt den tiden jeg trenger på de stedene jeg faktisk har planalgt å besøke. Men noen ganger blir det som sagt noen ekstra stopp. Og jeg synes jeg fikk noen ekstra gode motiver denne gangen. Så det var uten  tvil verdt å komme litt ekstra sent tilbake til hotellet denne kvelden!

                                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/07/27/lista-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.