Tur til Würzburg Riese FuMO 214 radaren på Lista flyplass med bobilen

Sist jeg var i området tok jeg også en tur innom Lista flyplass for å ta en ny titt på deres Würzburg Riese FuMO 214 radar, eller antenne som jeg rett som det er blir korrigert på. Men da var den under oppussing og “så ikke ut”. Det viste seg at det ikke tok så lang tid etter mitt forrige besøk før den var ferdig oppusset. Så da var det ganske naturlig at jeg tok en ny tur innom denne gangen. Fra Lista fyr til Lista flyplass, noe som uansett er på veien, er det bare 5 kilometer. De har også et “Festung Lista” museum i den ene hangaren der, men museet har aldri  vært åpent når jeg har vært innom. Denne gangen var jeg innom på en mandag, men første hverdag som de ville holdt åpent var på torsdag. Men Würzburg Riese FuMO 214 radaren står jo ute, så den er “åpen” 24-7!

Radaren, eller antenna om du vil, så mye bedre ut denne gangen! Men den stod fortsatt i “hvileposisjon”. Jeg har ihvertfall forstått det slik at selve antenna står vendt oppover når den står i “hvileposisjon”. Når den er i bruk vil den naturlig nok være vendt mer fremover, de fleste fiendene fant man ikke rett opp, isåfall ville man få litt kort varsel og mye av poenget med hele radaren ville forsvinne. Würzburg Riese FuMO 214 hadde en rekkevidde på 70 kilometer for varsling, men ved ildledning måtte man ha målet på ca 50 kilometers avstand for å få en noenlunde nøyaktig posisjon. Nøyaktigheten ved ildledning var +/- 15 meter. Det ble produsert 1.500 eksemplarer av denne typen radar. Håper de får justert den litt ned slik at den er litt mer “fotogen” ved neste besøk! Den stod nemlig ikke “rett opp” i “hvileposisjon” når jeg var innom første gang og tok bilder i 2016.

I tillegg til selve Würzburg Riese FuMO 214 radaren tok jeg også bilder av panservogntårnene som står rett ved radaren. Det stod også et tårn borte ved siden av en kontainer i enden av plassen! Dette var av en helt annen type enn de to borte ved radaren. Hva Festung Lista-museet har planer om å bruke disse tre panservogntårnene til, vet jeg ikke. Ved siden av hangaren til Festung Lista-museet stod det også en sementblander, jeg antar at også den er fra krigens dager. Hvis ikke hadde den vel vært av liten interesse for museet. Får håpe jeg “treffer” museet når det er åpent neste gang jeg er i området! Siden jeg ikke har planlagt så nøye på forhånd når jeg ville være i området, har jeg heller ikke siktet på når de har åpent. Men kanskje neste gang? Bodelsbatteriet var fulladet når jeg dro fra Lista flyplass.

Mer om Würzburg Riese FuMO 214 radaren ved Lista flyplass her:

En tur til Würzburg Riese FuMO 214 radaren ved Lista flyplass med bobilen (20.12.19)
Würzburg Riese FuMO 214 radar på Lista flyplass (30.05.16)

Nå går turen videre på min tur på Sørlandet med bobilen!

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

Tur til Lista fyr med bobilen (22.11.20)
To netter på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (19.11.20)
En liten tur til Lindesnes fyr med bobilen (19.11.20)
To netter på Skjernøya utenfor Mandal med bobilen (16.11.20)
Tur med bobilen til Sørlandet – første natt ved Steinbrygga i Borre (15.11.20)

                                                                                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/11/22/tur-til-wurzburg-riese-fumo-214-radaren-pa-lista-flyplass-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.