Ny tur til Lista fyr

Selv om jeg var en tur på Lista fyr i fjor, måtte jeg selvfølgelig en tur innom når jeg var like i nærheten. Det sier seg jo nesten selv. Det blåste mildt sagt litt mindre enn i fjor. Kanskje ikke like stilig solnedgang denne gangen, men det var allikevel fint, bare på en litt annen måte. Lista fyr bestod opprinnelig av tre fyr og det første fyret ble bygget i 1833. Det ruver godt i landskapet med sine 34 meter. Det er også noen stillinger som tyskerne bygde under andre verdenskrig på stedet. Deriblant en MG-stilling i muren på stedet og en åpen stilling for 5 cm KwK (stridsvognkanon). Jeg var heller ikke alene etterhvert om å nyte utsikten og solnedgangen fra Lista fyr denne kvelden. Det kom en familie syklende etter at jeg hadde vært på Lista fyr en liten stund.

Det er generelt sett ganske mye interessant å se ved og rundt Lista fyr, for ikke å snakke om hvis man tar turen langs kysten på hele halvøya Lista. Etter at jeg var i Kristiansand og på Lista sist, har jeg skaffet meg boka «Festung Lista» som vil gjøre det mye enklere å lokalisere de forskjellige tingene. For ikke å snakke om at det blir mye lettere å vite hva som faktisk er å finne av interesse på stedet. Under okkupasjonen 1940-45 ble Lista-halvøya vurdert som et mulig sted for en alliert invasjon. Resultatet ble en omfattende utbygging av militære anlegg, og begrepet festning ble tatt i bruk om området. På tysk ble dette «Festung Lista». Lista, tidligere skrevet Lister og også kalt Listalandet, er en halvøy og tidligere kommune i Vest-Agder fylke. Lista har siden 1964 vært en del av Farsund kommune. På halvøya ligger byene og tettstedene Farsund, Vanse og Vestbygda. Lista fyr ligger ytterst på Lista. Navnet Lister ble forøvrig brukt frem til 1918.

Mer om Lista fyr:

Lista fyr (27.07.15)

                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/05/31/ny-tur-til-lista-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.