Lindesnes fyr i solnedgang

Jeg hadde overhodet ikke planlagt å ta en tur innom Lindesnes fyr denne gangen. Det er også mildt sagt en omvei når man skal kjøre fra Lista fyr og tilbake til Kristiansand. Men etter å ha vært på Lista fyr og det var i ferd med å bli en ganske fin solnedgang, var tanken at jeg kanskje var heldig og fikk en spektakulær solnedgang den kvelden, og da hadde det vært utrolig gøy og fått tatt bilder av Lindesnes fyr samtidig. Jeg regnet også med at jeg ville komme til Lindesnes fyr sånn ca rundt solnedgang, hvis det ikke skjedde noe ekstra ordinært på veien. Nå ble det riktignok ikke en spektakulær solnedgang slik som jeg hadde håpet på ved Lindesnes denne fredag kvelden. Men det var allikevel en fin tur til Lindesnes fyr. Og jeg fikk jo litt forskjellige farger i bildene av Lindesnes fyr og restene etter den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.

I likhet med sist jeg var på Lindesnes fyr og kystfort, måtte jeg også denne gangen opp i det gamle kullblussfyret på stedet for å ta bilder ut igjennom en av disse nisjene med Lindesnes fyr som hovedmotiv. Det var en idè jeg fikk sist jeg var på Lindesnes fyr og jeg synes det fungerte veldig bra. Så da ville jeg gjerne gjenskape dette motivet også denne gangen. Det hadde selvfølgelig vært ekstra kult om jeg fikk en skikkelig spektakulær og fargesparkende solnedgang ala den jeg fikk på Tunevannet i fjor, men man er dessverre ikke så heldig «på bestilling». Men det er ikke dermed sagt at man ikke må prøve og håpe på det beste når man er ute på tur. Hvordan solnedgangen til syvende og sist vet man ikke før man faktisk er der. Og da er det kjipt hvis man ikke er på rett sted til rett tid. Men sånn er det også, man klarer ikke å være på rett sted til rett tid hele tiden heller. I grunn så er det ganske ofte man ikke er det, men hvis man får med seg noen slike magiske øyeblikk innimellom, er ihvertfall jeg veldig fornøyd.

I tillegg til Lindesnes fyr i seg selv og det gamle kullblussfyret, tok jeg også litt bilder av de gamle tyske stillingene på stedet. Den første stillingen man kommer til syd for fyret og observasjonsbunkeren, skulle man ved første øyekast tro har vært en kanonstilling, men etter gamle bilder å dømme har det stått en Würzburg Riese FuMO 214 radar i denne stillingen! Men begge deler er faktisk tilfelle. HKB 17/979 Lindesnes som batteriet het fra 1941 til november 1943 ble flyttet til HKB 17/979 Ime ved Mandal i november 1943. De fire franske 10,5 cm K332 kanonene ble også flyttet fra Lindesnes til Ime. Etter det ble det satt opp en Würzburg Riese FuMO 214 radar i den gamle kanonstillingen.

Jeg har aldri vært på HKB 17/979 Ime ved Mandal noen gang. Men etter hva jeg kan forstå, er det ikke så mye interessant å finne der heller. Har også forstått det slik at HKB 17/979 var ganske feltmessig satt opp på stedet, i motsetning til HKB 17/979 Lindesnes. Siden jeg heller ikke har sett et eneste bilde fra HKB 17/979 Ime, har jeg ingen formening om det er interessant nok å ta turen dit heller. Men kan jo være noen som har vært der og kan komme med noen tips eller anbefalinger. I utgangspunktet er det meste av interesse, men hvis det så og si ikke er spor igjen etter dette anlegget, er det selvfølgelig fint liten vits å ta turen dit. HKB 17/979 Lindesnes er ihvertfall et veldig interessant sted. Både for dem som interesserer seg for fyr, kystfort og ikke minst vakker natur i seg selv!

Det ble 15.157 skritt i løpet av denne dagen på HKB 23/978 Marka (Marka skyte- og øvingsfelt), MKB 4/502 Lister (flyttet til MKB 5/503 Nordberg), Würzburg Riese FuMO 214 radar på på Lista flyplass, Lista fyr og Lindesnes fyr.

                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/06/01/lindesnes-fyr-i-solnedgang/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.