Solnedgang i Monaco

Etter å ha vært på markedet i Ventimiglia i Italia gikk turen til Monaco. Monaco er verdens nest minste land, men samtidig verdens mest folketette land. Da høres det kanskje litt snodig ut at det faktisk bare bor halvparten så mange i Monaco som det bor i hele Fredrikstad kommune. Men nå er Monaco et knøttlite sted også da. Jeg har vært i Monaco to ganger tidligere, sist gang i 2010 hvor jeg tok bilder av byen både på dagtid og på kvelden. Siden vi kom til Monaco såpass kort tid før solnedgang, var det bare å få tatt noen bilder før det ble mørkt. En kjempebonus fikk vi i form av en fargerik solnedgang over den største havna i byen! Nettopp derfor ble det kanskje litt mange bilder fra havna denne gangen. Men gøy å se hvor stor forskjell det er fra det første bildet fra havna frem til det siste jeg tok.

Jeg måtte selvfølgelig også benytte anledningen til å få tatt en selfie med havna i Monaco i bakgrunn. Normalt sett hadde jeg nok tatt en tur inn i Saint Nicholas Cathedral i Monaco, men det ble bare noen bilder utenfra denne gangen på vei til palasset. På plassen foran palasset står det noen gamle kanoner som jeg selvfølgelig måtte ta bilder av. Stablene med kulene mellom kanonene antar jeg er sveisa sammen, ellers er det vel en viss fare for at noen hadde stjålet med seg en. Legg også merke turisttoget jeg tok bilder av foran palasset. De finner man nesten overalt har jeg inntrykk av. De første bildene jeg tok av den litt mindre båthavna til venstre for palasset valgte jeg å ikke bruke, da jeg fikk sola rett i trynet. Men jeg tok noen bilder litt senere når sola hadde gått ned over åsen.

Den elektriske Smart’en jeg tok bilder av ser ut til å tilhøre «Monaco Carabiniers du Prince». Etter å ha fått tatt litt bilder kjøpte jeg meg en Monaco-caps i suvenirbutikken på plassen. Jeg hadde sett på caps’er allerede når vi kom opp fra parkeringshuset, men jeg syntes den var litt dyr. Og med å ha litt is i magen sparte jeg faktisk 75 kroner på å kjøpe caps’en utenfor palasset isteden. Mener det var 13 euro jeg ga for den til slutt. Etterpå satt vi oss ned på stedet ved siden av for å kjøpe en matbit og ikke minst leske meg med en øl! Jeg valgte et lokalt øl fra Monaco, jeg hadde aldri hørt om merket før, kan ikke si at jeg husker det nå en måned senere heller. Det var lyst, men «grumsete» fargen eller hva jeg skal kalle det. Helt greit, men det var ingen høydare vil jeg si. Men morsomt å smake på lokalt øl når man er ute på tur. Man kan finne noen veldig gode innimellom!

I tillegg til at jeg tok litt bilder av vaktene utenfor palasset ved vaktskiftet, benyttet jeg også anledningen til å ta et «nærbilde» av en av dem som stod i bua si helt lengst til høyre ved palasset. Jeg ville helst komme så nærme som mulig, tok frem kameraet og gikk mot vakta. Etterhvert ga han meg et tegn med hånda at det var nærme nok. Så da var det bare å stoppe, høflig som jeg er, og ta bilder derfra. Med å zoome litt inn, så ble det i grunn et ganske fint bilde. Jeg tok flere bilder for å være på den sikre siden. På de aller fleste bildene så han rett mot meg, men på et av dem så han opp til høyre (venstre for han) av en eller annen grunn. På det bildet så han derfor litt «ukonsentrert» ut, så det bildet droppet jeg å bruke. Mens noen av vaktene har et automatgevær av et eller annet slag, har denne vakta et håndvåpen i beltet sitt. Jeg går ut utifra at det er dette som er «Monaco Carabiniers du Prince«. Men ser på linken til wikipedia at de har på seg hvite uniformer, mens de på mine bilder har blå. De hadde de samme blå uniformene når jeg var i Monaco i 2010. Det viser seg at den hvite uniformen brukes om sommeren, mens den blå brukes om vinteren. Det forklarer hvorfor jeg aldri har sett den hvite uniformen, siden alle tre gangene jeg har vært i Monaco har vært i februar.

På vei tilbake tok vi en litt annen vei og snublet over et butikkvindu med noen artige lamper hvor hodene på figurene hadde blitt erstattet av en lampeskjerm. Sikkert bare klær som er «kledd på» en lampefot, men synes de var morsomme. Og måtte derfor ta noen bilder av dem. Men det er på ingen måte noe jeg kunne tenkt meg å hatt hjemme. En ting du garantert kommer til å legge merke til når du kommer til Monaco er at bussjåførene har på seg hvite frakker. Det ser unektelig litt merkelig ut, men det er tydeligvis «dresskoden» for bussjåfører i Monaco. Det kan ikke være veldig lange rutene disse bussjåførene kjører i løpet av en dag? Jeg regner med at disse hvite Monaco-bussene bare går inne i selve Monaco og ikke videre til Frankrike eller Italia. Når jeg studerer bildet jeg har lagt ut, så er det tydeligvis ikke noen streng «dresskode» for hva de skal ha under denne hvite frakken, for han til venstre har hvit skjorte og slips under, men han til høyre som sitter i sjåførstolen har på seg en blå skjorte og jeg kan ikke se at han har på seg noe slips.

I parkeringshuset som er under renovering, så det var ikke så veldig mange av etasjene som var «åpne» for hvermansen fant jeg forøvrig en Ferrari 355 F1 Berlinetta som jeg selvfølgelig måtte ta noen bilder av. Om det er fordi bilen har stått veldig lenge eller om det kan være fordi det foregår renoveringsarbeide i parkeringshuset som er årsaken vet jeg ikke, men Ferrarien var ihvertfall veldig støvete! Og det er ikke veldig snilt å gjøre, men det var noen som hadde tegnet flere hjerter i støvet på bilen! Med det var vårt lille besøk i Monaco over for denne gangen. Selv om Monaco er lite, så er det mye mer å se hvis man tar turen ned i byen. Men det får vi ta ved en senere anledning! Vi var på en lengre tur i Monaco for seks år siden.

Sist vil jeg gjerne vise frem et bilde jeg tok mot horisonten og båthavna til venstre for palasset etter at sola hadde gått ned og vi fikk en utrolig fin gulfarget himmel som gikk gradvis over i den knall blå himmelen. I forgrunn trær, en enslig utelampe som er tent og man kan skimte krakker, kanoner og ikke minst stabler av kuler til disse kanonene! I tillegg danner de to trærne i bildet en utrolig fin ramme for hele bildet synes jeg. Når jeg satt og redigerte dette bildet, så kunne jeg justere opp forgrunnen ganske mye mer slik at den ble lysere. Men jeg synes i grunn det ble aller finest når den var såpass mørk, og man bare kunne skimte detaljene i forgrunn og heller sørge for at det er himmelen som er hovedfokuset i bildet.

                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/03/17/solnedgang-i-monaco/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.