Blir det regn under Monaco Grand Prix?

Formel1.no har i dag meldt at det har regnet i Monaco, men at det for øyeblikket er opphold og varmt. Men de forskjellige værmeldingstjenestene gir forskjellige prognoser. Det blir derfor veldig spennende å se hva slags vær vi ender opp med å få under Monaco Grand Prix. Grand Prix-banen i Monaco kommer nok til å bli litt av en utfordring på tørt føre nå uten traction control i Formel 1-bilene. Hvis det i tillegg kommer til å regne under løpet, kommer det nok virkelig til å bli underholdende. Ett Formel 1-løp med våt bane har tendens til å få store konsekvenser for resultatet.

Jeg klarer ikke å huske alle Formel 1-løpene, men en av de jeg selv har skrevet ganske mye om er Hungarian Grand Prix i 2006. Det hadde vært tørt hele Formel 1-helgen, men rett før løpet skulle starte hadde det regnet noe fryktelig. Det regnet også underveis i løpet. Under normale omstendigheter hadde det sikkert ikke skjedd, men Jenson Button kjørte inn til sin første seier i karrieren den helgen! Det er flere momenter som gjør ett regnløp så lite forutsigbart.

Hvis løpet starter på tørr bane og det begynner å regne underveis i løpet, er det varierende hvor fort teamene går inn for å legge om til regnværsdekk. Enda mer varierende er det hvis løpet starter på våt bane. Når banen begynner å tørke opp utover i løpet er det veldig spennende å se hvem som våger å gå inn for å legge om til tørrværsdekk. Den første som gjør dette har ofte en tendens til å måtte gå inn og legge på regnværsdekkene igjen. Hvis man legger om til tørrværsdekk på en tildels våt bane er det veldig stor fare for at man gjør en feil og kjører av banen. Dette får fatale konsekvenser i Monaco, siden mesteparten av banen er dekket av høye autovern på begge sider av banen. Derfor er det høyst sannsynlig at man må bryte løpet hvis man gjør en minste lille feil under Monaco Grand Prix. En våt bane gjør nok også at det blir større forskjell mellom førerne avhengig av om de kjører på regnværs- eller tørrværsdekk. Vi må derfor forvente å kunne se flere forbikjøringsforsøk og ikke minst uhell hvis Monaco Grand Prix går av stabelen på våt bane. Det er selvfølgelig lite forutsigbart, men det gir oss en utrolig høy underholdningsfaktor!

Skotske David Coulthard som kjører for Red Bull Racing og var uheldig mot slutten av andre del av kvalifiseringen i går blir flyttet fem plasser nedover startfeltet. Årsaken er at girkassen hans ble skadet i kollisjonen og må derfor byttes. Da sier reglene at man blir flyttet fem plasser nedover startfeltet. David Coulthard starter derfor fra 15. startposisjon i dag. Det resulterer i at Timo Glock, Jenson Button, Nick Heidfeld, Kazuki Nakajima og Rubens Barrichello rykker en plasser opp i startfeltet.

McLaren-sjef Ron Dennis er selvfølgelig skuffet over at ingen av hans biler starter fra pole i dag, men han mener at de har en stor sjanse for å vinne Monaco Grand Prix i dag. McLaren har valgt å fylle Formel 1-bilene til Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen med ekstra bensin for ett lengre første stint. Hvordan konkurrentene har fylt opp sine biler vet vi ingenting om. Martin Whitmarsh antyder også at McLaren sine biler er satt opp for ett vått løp, og at det er årsaken til at de ikke klarte å kvalifisere seg til pole lørdag. Whitmarsh har også spådd at det blir regn under Monaco Grand Prix i dag, at det vil bli fire perioder med sikkerhetsbil og at det ikke blir mer enn 10 biler som fullfører løpet.

Statistisk sett har vi ofte sett at å starte fra pole er det samme som å vinne Monaco Grand Prix. Har Felipe Massa derfor allerede vunnet dette løpet? Det er selvfølgelig avhengig av om vi får regn, om de gjør noen feil i mangelen av traction control. I tillegg starter begge Ferrari-bilene fra første rad og begge McLaren-bilene fra andre rad. Alle disse førerne gjør nok det som må til for å vinne det prestisjetunge Monaco Grand Prix. Monaco Grand Prix sendes live på TV3 i dag og sendingen starter kl 13:45!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/05/25/blir-det-regn-under-monaco-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.