Lewis Hamilton vant kaotisk Monaco Grand Prix

Felipe Massa og Kimi Raikkonen i Ferrari startet fremst i dagens Monaco Grand Prix. Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen stod oppstilt på de neste startposisjonene før oppvarmingsrunden. Heikki Kovalainen ble derimot stående igjen når feltet kjørte avgårde på oppvarmingsrunden. McLaren-teamet måtte derfor dytte Heikki Kovalainen tilbake til pit lane og starte derfra. Heikki Kovalainen mistet derfor sin fjerde startposisjon og ville havne bakerst etter å ha startet fra pit lane. Det hadde tidlig blitt spådd at det ville bli regn under Monaco Grand Prix denne helgen. Det hadde regnet tidligere på dagen i Monaco og begynte å regne igjen rett før Monaco Grand Prix skulle starte. Absolutt alle førerne startet derfor med intermediate-dekk som er en mellomting mellom tørrværsdekk og regnværsdekk.

I starten gikk Lewis Hamilton forbi Kimi Raikkonen og opp på en andre plass bak Felipe Massa. Jeg er fortsatt imponert over at alle førerne klarte seg på den første og kritiske runden i Monaco. Men etterhvert var det flere førere som gjorde noen små misser og måtte bytte frontvingene sine. Lewis Hamilton var også en av de som hadde ett lite uhell i starten av løpet når han var borti autovernet og fikk en punktering på høyre bakhjul. Det store spørsmålet var om det hadde blitt mer skader på bilen til Lewis Hamilton. Men i depotet ble kun dekkene byttet og Lewis Hamilton ble sendt rett ut igjen. Ikke lenge etterpå ble sikkerhetsbilen sendt ut på banen etter at David Coulthard og Sebastian Bourdais hadde kræsjet i autovernet. Det var faktisk Fernando Alonso som var først ute i autovernet, men han fikk ikke så store skader på sin bil. David Coulthard derimot fikk så store skader at det var umulig å fortsette. Det gjorde selvfølgelig ikke saken noe bedre at Sebastian Bourdais kjørte inn i han bakfra etter uhellet.

Lewis Hamilton fikk derfor en gyllen mulighet til å hente inn noe av den tiden han tapte med å skifte dekkene. Felipe Massa var lederen i løpet men ble jaget av en utrolig rask Robert Kubica i sin BMW. I en av svingene misset Felipe Massa nedbremsingen og hadde griseflaks med at det var en liten avkjøringssone akkurat der. Ellers hadde han raskt sittet klistret i autovernet. Men dette var nok til at Robert Kubica kom forbi Felipe Massa og tok over ledelsen i løpet. Men det var stor spenning om Robert Kubica skulle klare å komme ut før Felipe Massa etter sitt depotstopp. Og det var ikke mer enn på hengende håret at Felipe Massa hadde klart å beholde sin posisjon etter Robert Kubica sitt depotstopp. Men Robert Kubica som som ett olja lyn opp bakken idèt Felipe Massa var på vei ut etter sitt depotstopp.

Lewis Hamilton hadde ett forrykende tempo i sin McLaren-Mercedes og klarte å opparbeide seg en ledelse på 40 sekunder når Nico Rosberg kolliderte kraftig i autovernet på begge sider av veien etter 59 runder. Dermed mistet Lewis Hamilton sin opparbeidede ledelse og hadde Robert Kubica og Felipe Massa rett bak seg. Det var såpass mange hendelse i løpet av Monaco Grand Prix at det er vanskelig å huske og ikke minst holde styr på alle sammen. Men en fører som kjørte sitt livs løp i dag var Adrian Sutil i Force India F1. Han hadde startet fra 19. startposisjon og lå på fjerde plass bak sikkerhetsbilen. Adrian Sutil fikk virkelig vist seg frem i dag når han var blant det absolutt raskeste i dag. Det er tydelig at Adrian Sutil og Force India F1 trives i de utrolig vanskelig forholdene i Monaco i dag. Det er nok takket være at han har kjørt Formel-bil i Japan og der er det som kjent mye regnvær.

Sikkerhetsbilen ble ute i ganske mange runder og de gjenværende rundene gikk utrolig sakte. Det ble ganske tidlig klart at de ville få store problemer med å fullføre alle Monaco Grand Prix sine 78 runder i dag. Ett Formel 1-løp skal nemlig ikke vare i mer enn 2 timer. Uansett hvor mange runder som måtte gjenstå så vil ett Formel 1-løp alltid bli flagget av som ferdig når man rundet 2 timer. Jeg for min del har aldri tidligere sett ett løp bli flagget ferdig før alle rundene har blitt kjørt før i dag.

Når sikkerhetsbilen omsider kjørte inn og starten i løpet gikk igjen klarte Lewis Hamilton som ved flere anledniger tidligere å rykke litt ifra Robert Kubica og Felipe Massa. Adrian Sutil lå som nummer fire og hadde Kimi Raikkonen rett bak seg. Adrian Sutil virket litt som en bremsekloss der han lå men klarte fint å holde Kimi Raikkonen bak seg. Det virket  som han kjørte utrolig kaldt og konsentrert. Men det hjalp jo lite når Kimi Raikkonen mistet kontrollen over sin Ferrari under nedbremsing og kjørte rett inn i Adrian Sutil bakfra. Kimi Raikkonen fikk ødelagt sin frontvinge og måtte inn for å bytte denne. Adrian Sutil derimot hadde fått så store skader på sin bil at han måtte bryte Monaco Grand Prix fra sin fjerde plass. Vi så at både mekanikerne og Adrian Sutil var helt fra seg etter denne hendelsen. De var på vei til sin beste plassering noensinne og fikk den ødelagt av en litt for ivrig Kimi Raikkonen. Utrolig synd for Adrian Sutil og Force India F1.

Kimi Raikkonen kunne kjøre ut og fortsette, men klarte ikke å sikre seg noen poeng i Monaco i dag. Kimi Raikkonen endte til slutt på en 9. plass, etter en mildt sagt hendelsesrikt løp fra hans side. Såvidt jeg husker måtte Kimi Raikkonen inn for å bytte sin frontvinge to ganger i dag. Lewis Hamilton klarte å øke sin ledelse til omlag 4 sekunder. I dag er første gang jeg har sett ett Formel 1-løp bli telt ned på antall minutter og ikke antall runder. Det var når det gjenstod 11 minutter og 40 sekunder av Monaco Grand Prix at det ble klart at de ikke ville kunne fullføre 78 runder.

Lewis Hamilton klarte å fullføre det regntyngede Monaco Grand Prix uten flere problemer og kjørte derfor inn til sin første Formel 1-seier i år siden Australia Grand Prix. Det er også hans første seier i Monaco Grand Prix. I fjor kjørte han inn til en andre plass bak den gang teamkollega Fernando Alonso. Robert Kubica kjørte inn til andre plass 3 sekunder bak vinnende Lewis Hamilton. Felipe Massa tok den siste pallplassen 4.8 sekunder bak vinneren. De neste poengplassene gikk til Mark Webber, Sebastian Vettel, Rubens Barrichello, Kazuki Nakajima og Heikki Kovalainen. Heikki Kovalainen var også blant de som hadde hatt mange uhell i dag, men klarte stadig å klatre oppover i feltet. Så en åttende plass og ett poeng i dag burde Heikki Kovalainen være fornøyd med etter alle de problemene han hadde. Fernando Alonso som vant her i 2006 og 2007 måtte nøye seg med en 10. plass, han også etter mye problemer. Det var i grunn ganske mange som hadde hatt problemer i dag, Felipe Massa var kanskje den som hadde hatt minst problemer i dag, kun en feilslått nedbremsing som gjorde at Robert Kubica kunne kjøre forbi. Adrian Sutil hadde heller ikke hatt noen problemer eller gjort noen feil før han ble kjørt i bakfra av Kimi Raikkonen.

Det var i grunn ganske utrolig at det bare vare seks førere som måtte bryte Monaco Grand Prix i dag. Det sier seg i grunn selv, siden det er så utrolig mye som kan skje i ett regnløp, men det er ikke alltid en selvfølge at det er den som starter fra pole som vinner løpet. Felipe Massa som startet fra pole endte til slutt på en tredje plass. Kimi Raikkonen tok ingen poeng med sin niende plass. Dette var uten tvil det mest spennende løpet i år. Australia Grand Prix var også ett utrolig spennende løp! I førermesterskapet leder nå Lewis Hamilton med 38 poeng, Kimi Raikkonen ligger på andre plass med 35 poeng, Felipe Massa ligger på tredje plass med 34 poeng og Robert Kubica ligger på fjerde plass med 32 poeng. I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Ferrari med sine 69 poeng, McLaren-Mercedes ligger på andre plass med 53 poeng og BMW Sauber ligger på tredje plass med 52 poeng. Neste Formel 1-løp er Canada Grand Prix den 8. juni. Mer på itv-f1.com og vg.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/05/25/lewis-hamilton-vant-kaotisk-monaco-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.