Lewis Hamilton vant overraskende Ungarn Grand Prix

Nå var riktignok Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen med sine McLaren-Mercedes Formel 1-biler på topp i alle tre treningene denne helgen, men man hadde vel aldri regnet med ett slikt resultat. Heikki Kovalainen var raskest foran Nico Rosberg og Lewis Hamilton i den første treningen og Lewis Hamilton var raskest foran Heikki Kovalainen og Nico Rosberg i den andre treningen på fredag. På lørdagens tredje og siste trening var Lewis Hamilton raskest foran Nick Heifeld og Nico Rosberg. Her var Heikki Kovalainen nummer fire.

Både Red Bull Racing-førerne Sebastian Vettel og Mark Webber og Brawn GP-førerne Jenson Button og Rubens Barrichello var lengre ned i feltet under fredagens og lørdagens trening. I de siste løpene har vi vært vant til at Jenson Button og Rubens Barrichello har vært litt akterutseilt, men jeg hadde forventet å se Sebastian Vettel og Mark Webber lengre oppe etter at Mark Webber vant Tyskland Grand Prix og Sebastian Vettel vant Storbritannia Grand Prix. Det føles ekstremt lenge siden allerede, men det er ikke lengre tilbake enn Tyrkia Grand Prix siden Jenson Button vant sist. Men da måtte Rubens Barrichello bryte. Men det har vel noe med at man føler at Red Bull Racing har overkjørt Brawn GP fullstendig i de to siste løpene.

Under kvalifiseringen fikk vi derimot litt forskjellige overraskelser. Den første var at Rubens Barrichello ikke klarte å komme seg videre til den tredje og siste kvalifiseringen og måtte nøye seg med 13. startposisjon. Den neste var nok uten tvil at Felipe Massa fikk en 0.8 kilo fjær fra Brawn GP-bilen til Rubens Barrichello rett i hjelmen i over 250 km/t. Felipe Massa svimte av et øyeblikk og skar rett av banen, men klarte tydeligvis å bremse ned en del og møtte dekkbarrieren i bare 150 km/t. Men det var ett massivt og brutalt sammenstøt vi var vitne til. Felipe Massa fikk seg en real trøkk og ble kjørt til nærmeste sykehus for videre behandling.

Den siste store overraskelsen var nok at Fernando Alonso var den som var raskst under den tredje og siste delen av kvalifiseringen. Men rett etter kvalifiseringen var det nok mange som satt og lurte på hva som egentlig var utfallet av kvalifiseringen. Tidtagingen tok midlertidig kvelden og det var ingen som visste hvem som egentlig hadde sikret seg pole position foran Ungarn Grand Prix. Men etterhvert ble det kjent at Fernando Alonso hadde vært raskest foran Sebastian Vettel og Mark Webber. Hele startoppstillingen til Ungarn Grand Prix var: Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Mark Webber, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen, Kimi Raikkonen, Jenson Button, Kazuki Nakajima, Felipe Massa, Sebastien Buemi, Jarno Trulli, Rubens Barrichello, Timo Glock, Nelson Piquet, Nick Heifeld, Giancarlo Fisichella, Adrian Sutil, Robert Kubica og Jaime Alguersuari. Jaime Alguersuari har erstattet Sebastien Bourdais i Scuderia Toro Rosso-teamet til Red Bull.

Det overrasket sikkert ingen at Felipe Massa ikke stilte til start i dagens Ungarn Grand Prix etter den kjempesmellen han fikk under kvalifiseringen i går. Det var heller ingen som skulle erstatte Felipe Massa under løpet. Det heter seg egentlig at ingen kan stille til start uten å ha kjørt kvalifiseringen, men det har vært tilfeller tidligere hvor andre førere har steppet inn i tolvte time.

Fernando Alonso hadde en kjempestart fra pole position og klarte å dra litt i fra de andre førerne med en gang. Lewis Hamilton klarte også kjøre seg opp fra fjerde til tredje plass i starten med hjelp av KERS. På første runde var det derfor Fernando Alonso som ledet foran Mark Webber og Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen hadde også hatt en kjempstart og hadde litt klabb og babb med Lewis Hamilton og Sebastian Vettel. Men det var Sebastian Vettel dette gikk mest ut over.

Fernando Alonso startet med den aller letteste bilen i dag og var den første som måtte inn til sitt første depotstopp. Det var på forhånd spådd at han ville kjøre ett tre stopp-strategi i dag. Det første depotstoppet forsterket den mistanken med ett raskt depotstopp. Men det var problemer med høyre framhjul på Fernando Alonso sin bil. Det så rett etter depotstoppet ut som en punktering, men det viste seg at hjulkapselen man bruker på dagens Formel 1-biler som snurret rundt og ikke var festet skikkelig. Denne falt av etter noen få svinger og ikke lenge etterpå falt rett og slett hele hjulet av. Fernando Alonso måtte derfor inn i depotet igjen og få på ett nytt hjul. Men det var ikke lenge han kjørte før han måtte bryte hele Ungarn Grand Prix. Det var den pole position og ikke minst den gode starten han hadde hatt på løpet.

Sebastian Vettel måtte også bryte dagens løp etter å ha fått skadet bilen sin i sammenstøtet med Kimi Raikkonen på den aller første runden. Det var nok ingen ønskesituasjon for Sebastian Vettel og Red Bull som kjemper om å ta igjen forspranget til Jenson Button og Brawn GP. Jenson Button og Brawn GP hadde derfor en gyllen mulighet til å øke forspranget noe til Sebastian Vettel. Men etter å ha startet fra åttende startposisjon i dag var det ikke mye å skrive hjem om for Jenson Button. Både han og Rubens Barrichello rotet i midtre del av feltet i hele dag og ble mer eller mindre glemt bort etter å ha vært midtpunktet i hele Formel 1-sirkuset i starten av årets sesong.

Lewis Hamilton på sin side var i en klasse for seg i dag. Han hadde tatt over ledelsen etter at Mark Webber hadde falt litt tilbake og bare økte forspranget sitt utover i løpet. Kimi Raikkonen og Ferrari viste nye takter og lå på en andre plass bak Lewis Hamilton. Men forspranget til Lewis Hamilton lå på 6-7 sekunder etter første runde med depotstopp og det så ikke ut til at det var mulig å gjøre noe med Lewis Hamilton i dag.

Under dagens depotstopp skjedde det derimot ting vi ikke har sett så mye av i det siste. Flere ganger ble førerne holdt tilbake for å unngå kollisjoner i pit lane. Friskt i minnet de straffene som FIA har delt ut for å ha sluppet ut førerne sine på et farlig tidspunkt og dermed nesten holdt på å kollidere med andre biler som kjører nedover pit lane. Det var derfor flere førere som «tapte» en posisjon i pit lane i dag. Men bedre å «tape» en posisjon i pit lane og kjempe om den ute på banen igjen, enn å bli idømt en drive through eller en tiddstraff i ettertid vil jeg tro. Sammenstøttet til Kimi Raikkonen med Lewis Hamilton og Sebastian Vettel skal forøvrig ses på etter løpet og det er en viss fare for at det vil vanke en straff til finnen for denne manøveren.

Etter den imponerende oppvisningen til Lewis Hamilton i dagens Ungarn Grand Prix var det ikke akkurat noen stor overraskelse at han kjørte over målstreken først i dag. Han hadde valgt å roe ned litt på slutten, ledelsen hadde vært på 16-17 sekunder på det meste, men ved målgang var det «bare» 11.5 sekunder. Det er imponernede nok i seg selv! Andreplassen gikk til Kimi Raikkonen og tredjeplassen gikk til Mark Webber som sikret verdifulle poeng i konkurransen med Brawn GP.

Jenson Button klarte kun å kjøre inn til en 7. plass i dag og sikret seg derfor 2 poeng. Hele resultatlista etter Ungarn Grand Prix ble: Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Mark Webber, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Jenson Button, Jarno Trulli, Kazuki Nakajima, Rubens Barrichello, Nick Heidfeld, Nelson Piquet, Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, Jaime Alguersuari og Sebastien Buemi. Sebastian Vettel, Fernando Alonso og Adrian Sutil måtte bryte dagens løp. Felipe Massa stilte aldri til start etter gårsdagens kjempesmell. Debutanten Jaime Alguersuari fullførte sitt første Formel 1-løp på en 15. plass, foran Toro Rosso-kollega Sebastien Buemi. Det går jeg ut ifra at han selv og teamet vil være fornøyd med.

Fernando Alonso på sin side bør ikke være særlig fornøyd med løpet i dag. En ting er å starte fra pole position og måtte bryte løpet. En annen ting er at de har blitt suspandert fra Europa Grand Prix for å ha sluppet Fernando Alonso ut på banen med ett hjul som ikke var sikret godt nok. Det var helt tydelig problemer med hjulet allerede når Fernando Alonso ble sluppet avgårde fra depotet. Og når det etterhvert ble synlig for oss alle ble det ikke gjort noe for å unngå den farlige situasjonen det tross alt er når det begynner å ramle av deler fra en Formel 1 bil. Se bare på hvordan det gikk med Felipe Massa under gårsdagens kvalifisering! Renault vil garantert anke suspanderingen, men slik det er i dag vil ikke Fernando Alonso eller Nelson Piquet få stille til start under Europa Grand Prix!

Jenson Button leder derfor førermesterskapet med 70 poeng med Mark Webber med 51.5 poeng på andre plass, Sebastian Vettel med 47 poeng på tredje plass, Rubens Barrichello med 44 poeng på fjerde plass og Nico Rosberg med 25.5 poeng på femte plass. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP med 114 poeng med Red Bull Racing med 98.5 poeng på andre plass, Ferrari med 40 poeng på tredje plass og Toyota med 38.5 poeng på fjerde plass. Neste løp er Europa Grand Prix i Valencia den 23. august!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/07/26/lewis-hamilton-vant-overraskende-ungarn-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.