Jenson Button vant, Rubens Barrichello brøt Tyrkia Grand Prix

Når Formel 1-sirkuset kom til Istanbul og Tyrkia sist helg toppet overraskende nok Brawn GP ikke en eneste av treningene på fredag og lørdag. Det må være første gang hittil i sesongen? Den første treningen på fredag toppet Nico Rosberg, Lewis Hamilton og Jarno Trulli. Rubens Barrichello og Jenson Button var henholdsvis nummer 9 og 11. Den andre treningen på fredag toppet Heikki Kovalainen, Fernando Alonso og Robert Kubica. Rubens Barrichello og Jenson Button var henholdsvis nummer 8 og 12. Den tredje og siste treningen på lørdag toppet Felipe Massa, Jarno Trulli og Timo Glock. Rubens Barrichello og Jarno Trulli var henholdsvis nummer 6 og 7. Rubens Barrichello var derfor raskere enn Jenson Button på alle treningene til Tyrkia Grand Prix. Skulle dette være helgen Rubens Barrichello trakk det lengste strådet og stod øverst på seierspallen?

Under lørdagens kvalifisering til Tyrkia Grand Prix fortsatte de utrolig dårlige resultatene til McLaren når Lewis Hamilton ble slått ut allerede i den første kvalifiseringen med en 16. beste tid. De andre som ble slått ut i den første kvalifiseringen var Nelson Piquet, Sebastien Buemi, Giancarlo Fisichella og Sebastien Bourdais. I den andre kvalifiseringen var fiaskoen for McLaren komplett, Heikki Kovalainen ble også slått ut, kun raskere enn Adrian Sutil i sin Force India. McLaren må virkelig være frustrert om dagen? De andre som ble slått ut under den andre kvalifiseringen var Nick Heidfeld, Kazuki Nakajima og Timo Glock.

I den tredje og siste kvalifiseringen var det til slutt Sebastian Vettel i sin Red Bull Racing som trakk det lengste strådet. Men Jenson Button og Rubens Barrichello var ikke langt bak. Hele resultatet fra kvalifiseringen til Tyrkia Grand Prix: Sebastian Vettel, Jenson Button, Rubens Barrichello, Mark Webber, Jarno Trulli, Kimi Raikkonen, Felipe Massa, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Robert Kubica, Nick Heidfeld, Kazuki Nakajima, Timo Glock, Heikki Kovalainen, Adrian Sutil, Lewis Hamilton, Nelson Piquet, Sebastien Buemi, Giancarlo Fisichella og Sebastien Bourdais.

Nå som Sebastian Vettel hadde kvalifisert seg til pole position, det beste startsporet til Tyrkia Grand Prix, ville han kunne vise at det ikke bare var i regnværet i Kina de hadde en sjanse til å dra i land en seier? Det sier forøvrig også ganske mye om at Ferrari fortsatt henger en del etter, når det stilles opp en Red Bull Racing, Brawn GP, Brawn GP, Red Bull Racing og Toyoa før de to Ferrari-bilene kommer på 6. og 7. startposisjon. Men Ferrari henger tross alt litt mer med enn hva som er tilfelle med McLaren.

Når starten på Tyrkia Grand Prix gikk på søndag klarte Sebastian Vettel å komme seg avgårde i ledelse tett fulgt av Jenson Button. Rubens Barrichello derimot hadde girkasseproblemer og gikk i «nødmodus» for ikke å kvele hele motoren. Han raste derfor raskt nedover fra sin tredje startposisjon til 12. eller 13. Rubens Barrichello sine sjanser til å få ett topp resultat var derfor en saga blott. Men vi kom ikke lengre enn til sving 9 eller 10 før Sebastian Vettel gjorde en feil, kom delvis utenfor banen og Jenson Button kunne kjøre opp i ledelse.

Der holdt Jenson Button seg helt til mål, rett og slett. Det var tilnærmet kjedelig når det kom til hvem som kom til å vinne Tyrkia Grand Prix. Jenson Button var i en klasse for seg og dro ifra og hadde på det meste en ledelse til nærmeste konkurrent på 21-22 sekunder. Men etter det andre depotstoppet til Jenson Button og Sebastian Vettel som lå på 2. plass på det tidspunktet, dro Sebastian Vettel raskt innpå etter å ha fylt mye mindre bensin enn hva som var tilfelle med Jenson Button. Men Sebastian Vettel kom aldri nærme nok til å klare komme seg forbi. Vi regnet med at Sebastian Vettel bare skulle kjøre ett veldig kort andre stint, men det viste seg ved det andre depotstoppet at han var på en 3-stopp i dag. Mark Webber i den andre Red Bull Racing-bilen derimot var på en 2-stopp og tok raskt over «ledelsen» av de to Red Bull-bilene. Hadde de begge vært på en 2-stopp hadde nok Sebastian Vettel klart å sikre 2. plassen han lå på. Men en 2-stopp var uten tvil raskere i dag!

Mesteparten av underholdningen under Tyrkia Grand Prix, det lille det var av underholdning, foregikk nedover i feltet. Rubens Barrichello hadde store problemer med sin girkasse og manglet det siste giret og måtte derfor ta litt sjanser for i det hele tatt ha noen sjanse til å komme seg oppover i feltet. Det ga oss en del underholdning, men han ble nok litt for ivrig og tok litt for mye sjanser og endte opp med å ødelegge frontvingen sin. Til slutt valgte Rubens Barrichello å bryte med sin Brawn GP, som er første gang for Brawn GP i årets Formel 1-sesong. Når man ligger på en 17. plass er det overhodet ingen muligheter for poeng, og du skal ikke se bort fra at de valgte å bryte av strategiske grunner. Når de bryter løpet, stiller de friere til å bytte girkasse enn om de hadde fullført.

Den andre sjåføren som stod for litt underholdning under Tyrkia Grand Prix var Nelson Piquet. Han har alt annet enn imponert siden han debuterte hos Renault i fjor. Men i Tyrkia kjempet han mot Lewis Hamilton og klarte på mesterlig vis å komme seg forbi uten å skade seg selv eller andre. For Nelson Piquet er det ett stort fremskritt, kanskje han klarer å berge plassen sin hos Renault allikevel?

Selv om Jenson Button hadde på slutten en ledelse til Mark Webber på litt over 20 sekunder, var det bare 6.7 sekunder ved målgang. Men det var fordi de valgte å ikke ta noen sjanser og kjørte safe de siste rundene. Den siste pallplassen tok Sebastian Vettel, som uttalte under pressekonferansen at han overhodet ikke var fornøyd med resultatet. Først å starte fra pole og så miste 2. plassen pga feil strategi. Men for Red Bull Racing som team er uten tvil en 2. og en 3. plass ett godt resultat!

Hele resultatet etter Tyrkia Grand Prix: Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Jarno Trulli, Nico Rosberg, Felipe Massa, Robert Kubica, Timo Glock, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Nick Heidfeld, Kazuki Nakajima, Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Sebastien Buemi, Nelson Piquet, Adrian Sutil og Sebastien Bourdais. De som måtte bryte i dag var Rubens Barrichello og Giancarlo Fisichella.

I førermesterskapet leder Jenson Button overlegent med 61 poeng, Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 35 poeng, Sebastian Vettel ligger på 3. plass med 29 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 27.5 poeng og Jarno Trulli ligger på 5. plass med 19.5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP med 96 poeng, Red Bull Racing ligger på 2. plass med 56.5 poeng, Toyota ligger på 3. plass med 32.5 poeng og Ferrari ligger på 4. plass med 20 poeng. Neste løp er Storbrittania Grand Prix på Silverstone søndag 21. juni!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/06/09/jenson-button-vant-rubens-barrichello-brot-tyrkia-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.