Dobbel Brawn GP da Jenson Button vant Australia Grand Prix

Formel 1-debut’en til Brawn GP kunne ikke gått bedre enn dette! I går kvalifiserte Jenson Button og Rubens Barrichello til de to første startposisjonene for Brawn GP i Australia! I dag fikk Jenson Button en strålende start fra pole position, mens Rubens Barrichello derimot klønte det skikkelig til og tapte en masse plasser med en gang. Jeg har ikke fått helt klarhet i hva som faktisk skjedde, men Rubens Barrichello endte opp med å få bilen i fri etter å ha rullet litt. Det tok derfor litt tid før han fikk den tilbake i første gir og kom seg avgårde.

Allerede i første sving ble det store problemer for flere av førerne. Den første som fikk seg en smell var Rubens Barrichello, men kom seg greit avgårde igjen, dog med en skadet frontvinge. Men det var rene dominoeffekten vi så etter han, for det var flere som smalt i hverandre og fikk problemer. Det var vel allerede her Heikki Kovalainen ødela bilen og måtte bryte.

Resten av løpet har jeg litt problemer med å huske alle detaljene fra, det skjedde rett og slett for mye til å huske alt. Kanskje jeg bør begynne å ta notater? Ferrari var blant de som startet løpet med de mye dekkene (med grønne ringer på dekksidene) og var tidlig inne til depotstopp. Det har under testing og denne helgen raskt vist seg at de myke dekkene blir brukt opp veldig fort og er etter dette forferdelige å kjøre på. Vi har sett at bilene sklir og seiler rundt på banen når de mye dekkene er utslitt.

Men Jenson Button og Rubens Barrichello i Brawn GP var blant de som startet med de harde dekkene. De er vanskelig å holde varme bak sikkerhetsbilen, noe førerne fikk erfare etter at Kazuka Nakajima mistet bakenden på bilen og smalt i murveggen. Nelson Piquet var blant de som misset fullstendig under nedbremsing rett etter at sikkerhetsbilen kjørte inn og snurret av banen og måtte bryte. Nelson Piquet mente at det  var noe feil på bremsene, teamet på sin side kunne ikke se at det var noen feil på bilen.

Felipe Massa og Kimi Raikkonen startet fra 6. og 7. startposisjon i dag og vi hadde nok regnet med at disse to førerne ville hevde seg under Australia Grand Prix. Men der skuffet Ferrari stort. Felipe Massa måtte bryte med tekniske problemer på bilen, Kimi Raikkonen måtte inn i depotet etter at han hadde snurret og smelt inn i murveggen parallellt med murveggen, men det ga seg ikke med det. Det virket rett og slett som om Kimi Raikkonen hadde klippekort i depotet og var vel tilsammen inne 5 ganger før han brøt løpet han også. En tragisk start på 2009-sesongen av Formel 1 med andre ord. Ferrari-fansen er nok mektig skuffet over dette tragiske resultatet.

Jarno Trulli og Timo Glock i Toyota på sin side som ble diskvalifisert i går pga en for fleksende bakvinge valgte i dag å starte fra depotet. Dermed unngikk de problemene i første sving og måtte jobbe seg oppover i feltet. Jenson Button i Brawn GP var i en klasse for seg i dag og det tok ikke mange rundene før han hadde en luke på 4-5 sekunder ned til Sebastian Vettel i Red Bull. Dette forspranget holdt han ganske stødig frem til Kazuka Nakajima kræsjet og sikkerhetsbilen kom ut. Dermed var det en ny start etter at sikkerhetsbilen hadde kjørt inn i depotet igjen. Men Jenson Button tok starten uten problemer og opparbeidet seg raskt ett forsprang igjen.

Selv ikke problemer med bensinfyllingen i hans andre og siste depotstopp klarte å ødelegge løpet. I tillegg hadde Jenson Button ved en feiltagelse stoppet i depotet i 2. gir og sleit derfor litt med å komme seg i gang igjen. Dette tapte han ganske mange sekunder på. Men han kom ut foran Sebastian Vettel. De siste rundene skulle både Jenson Button og Sebastian Vettel kjøre med de myke dekkene. Jeg mener at det var 13 runder igjen når Jenson Button var inne i depotet for siste gang. Jenson Button klarte ikke å opparbeide seg ett like stort forsprang etter dette. Sebastian Vettel hadde øyekontakt med Jenson Button og avstanden var ikke mer enn knappe 2 sekunder.

Bakfra kom Robert Kubica i BMW-Sauber på de harde dekkene. Jenson Button fikk beskjed over radioen at Robert Kubica var på de harde dekkene og at han kunne være en trussel. Robert Kubica tok veldig raskt innpå Sebastian Vettel og man begynte å se for seg at han kunne være i stand til å også ta igjen Jenson Button og komme over målstreken først. Med Robert Kubica rett bak så vi tydelig at Sebastian Vettel sleit noe veldig med de utslitte myke dekkene og han sklei både hit og dit. Når Robert Kubica skulle forsøke å kjøre forbi Sebastian Vettel når det gjenstod 3 runder svingte han inn for tidlig og klarte å kræsje. Som igjen resulterte at han snurret og begge fikk frontvingene sine ødelagt. Sebastian Vettel sin frontvinge var helt vekk og han mistet veldig fort kontrollen over bilen sin. Robert Kubica så kanskje ikke at bare halvparten av hans frontvinge var vekk og prøvde å kjøre som normalt. Det tok derfor ikke lang tid før han smalt inn i murveggen så dekket fløy i vei. Løpet var derfor over for disse to som enkelt kunne ha sikret seg en 2. og en 3. plass. Det blir spennende å se hvor mye disse 6 og 8 poengene har å si når vi er i slutten av årets Formel 1-sesong.

Dette resulterte i en ny sikkerhetsbil og Ross Brawn kunne slippe jubelen løs når Rubens Barrichello plutselig var oppe på en 2. plass bak Jenson Button! Det er første gang jeg ser at et løp avsluttes bak sikkerhetsbilen i Formel 1. Sikkerhetsbilen kjørte riktignok inn i depotet på siste runde, men ingen har lov til å kjøre forbi før man passerer start/mål og dermed var resultatet av Australia Grand Prix allerede avgjort! Jenson Button og Rubens Barrichello sikret en dobbeltseier for Brawn GP! Jenson Button sikret britenes 200. Formel 1-seier og Brawn GP var de første til å debutere med en dobbeltseier siden 1954! Som nevnt i går var det første gang siden 1970 at et debuterende løp sikret seg de to fremste startposisjonene!

Imponerende var det også at Jarno Trulli som startet fra depotet kjørte inn til en utrolig flott 3. plass i dag! Det var i grunn flere som imponerte stort etter å ha startet langt bak i dag. Lewis Hamilton kjørte inn til en 4. plass, Timo Glock kjørte inn til en 5. plass og Fernando Alonso kjørte inn til en 6. plass. Vi hadde nok ventet mer fra Nico Rosberg som i dag endte på en 7. plass. Det siste poenget gikk til Sebastien Buemi som debuterte i Formel 1 denne helgen! De neste plassene gikk til Sebastien Bourdais, Adrian Sutil, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Mark Webber, Sebastian Vettel, Robert Kubica og Kimi Raikkonen. (De tre siste brøt løpet men hadde kjørt mange nok runder til å bli klassifisert) De som brøt og ikke ble klassifisert var Felipe Massa, Nelson Piquet, Kazuka Nakajima og Heikki Kovalainen. Raskeste rundetid ble forøvrig satt av Nico Rosberg med tiden 1:27.706.

Brawn GP har dermed tatt med maksimalt antall poeng etter Australia Grand Prix og leder derfor Formel 1-mesterskapet med sine 18 poeng. På 2. plass finner vi Toyota med 10 poeng. På 3. plass ligger McLaren-Mercedes med 5 poeng. På 4. plass ligger Renault med 3 poeng. Det er duket for Malaysia Grand Prix allerede neste helg, treningene, kvalifiseringen og selve løpet sendes selvfølgelig live på Viasat Motor! Første trening sendes fredag kl 3:55, andre trening sendes fredag kl 7:55, tredje trening sendes lørdag kl 7:55, kvalifiseringen sendes lørdag kl 10:55 og løpet sendes søndag kl 11:00! Det er med andre ord mulighet for å sove litt lengre neste helg!

EDIT: Det har blitt delt ut noen straffer etter dagens Australia Grand Prix, en av dem har også endret resultatlista. Jarno Trulli har blitt ilagt en straff på 25 sekunder for å ha kjørt forbi under gulflagg. Han mister derfor sin 3. plass og ramler ned til en poengløs 12. plass. Den endrede resultatlista ser derfor slik ut: Jenson Button, Rubens Barrichello, Lewis Hamilton, Timo Glock, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Sebastien Buemi, Sebastien Bourdais, Adrian Sutil, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Mark Webber, Sebastian Vettel, Robert Kubica og Kimi Raikkonen. Rekkefølgen i førermesterskapet i Formel 1-vm er selvfølgelig identisk med resultatlisten. Men rekkefølgen i konstruktørmesterskapet i Formel 1-vm har endret seg litt etter straffen til Jarno Trulli. Brawn GP ligger fortsatt på 1. plass med 18 poeng, mens McLaren-Mercedes har rykket opp til 2. plass med 6 poeng, mens Toyota nå ligger på 3. plass med 5 poeng.  Renault, Williams og Scuderia Toro Rosso ligger på de neste plassene med henholdsvis 4, 3 og 3 poeng. Sebastian Vettel har også blitt ilagt en grid straff for det neste løpet i Malaysia Grand Prix for kollisjonen med Robert Kubica. Det vil i praksis si at han blir flyttet 10 plasser ned på startfeltet. I tillegg har Sebastian Vettel og Red Bull Racing blitt ilagt en bot på 50.000 dollar for å kjøre videre med en skadet bil.

EDIT2: Lewis Hamilton har blitt disket fra Australia Grand Prix!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/03/29/dobbel-brawn-gp-da-jenson-button-vant-australia-grand-prix/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. En ting som overrasket meg var at da Kubica smalt i veggen løsnet begge fordekkene og trillet avgårde for seg selv. Virker veldig rart om man skal ha gått bort fra sikkerhetsvaierene som fester dekkene eller at de ikke var festet på bilen til Kubica. Det kunne jo ha blitt skikkelig stygt om det hadde kommet noen i større hastighet bak.

  Løpet var uansett en glimrende start på sesongen!

  • kak29 mars, 2009 kl 17:08
   Forfatter

  Det var en utrolig hendelsesrik og GLIMRENDE start på årets Formel 1-sesong! Utrolig gøy at resultatlista har blitt snudd helt på hodet. Reversed grid som de kaller det i blant annet WTCC!

  Under kvalifiseringen tok det veldig lang tid før de norske kommentatorene kom «på lufta» og hadde tydeligvis tekniske problemer. Under selve løpet kom de ikke «på lufta» i det hele tatt. Jeg var derfor nødt til å skifte over til svenske kommentatorer. Jeg hadde aller helst hatt Atle Gulbrandsen som kommentator til Formel 1, men svenske kommentatorer er i det minste utrolig mye bedre enn ingenting! Formel 1 eller motorsport generelt sett er utrolig kjipt uten kommentatorer!

  Flere som hadde dette problemet? Regner med at det var ett generelt problem og ikke bare her hos meg.

  Tidligere under Australia Grand Prix har jeg lagt merke til at alle intervjuer ikke har hatt lyd, bare tekst, og det er da en utrolig lite smidig måte å gjøre dette på? Med mindre man faktisk har norske kommentatorer/lyd tilgjengelig, burde vel «originallyden» som tydeligvis er svensk komme isteden? Så man slipper å bytte frem og tilbake, mener jeg?

  Forløpig har jeg ikke fått tilgang til Brawn GP sine Formel 1-bilder, men håper at dette ordner seg før Malaysia Grand Prix. Force India er derimot i boks, selv om det kanskje ikke er altfor interessant. Men det er ihvertfall i boks!

 2. Hadde samme «problem», men jeg trives veldig godt med de svenske kommentatorene i utgangspunktet. Jeg tror de klarte å fubare hva de sendte på den norske språkkanalen, ettersom det ikke engang var ordentlig bakgrunnslyd fra banen der.

  Er jeg alene om å ville ha F1 på Viasat Sport HD også? På tide å få sånt i god kvalitet! Veldig fornøyd med at det ikke er noen reklameavbrekk og annet ræl på Viasat Motor, bare det gjør det verdt at det er på en betalkanal framfor TV3 🙂

  Nå er det shorttrack fra NASCAR om en times tid, noe som forhåpentligvis blir mer spennende enn sist helgs shorttrack-løp. En god dag å være motorsportinteressert!

  • kak30 mars, 2009 kl 21:19
   Forfatter

  Nei, du er ikke alene om å ønske Formel 1 i HD på Viasat Sport HD. Alt ligger jo til rette for det, kanalen ligger jo der. Spørsmålet er hva Formel 1-sirkuset produsere. Aner ikke om Formel 1-sendingene sendes i HD på andre kanaler i andre land. Vet du?

  Nå i første omgang er veien fra TV3 til Viasat Motor en STOR forbedring for mitt vedkommende! Men jeg hadde på forhånd håpet på at de også ville benytte seg av Viasat Sport HD. Det går jo mye annet rart der, og for meg totalt uinteressant.

  Hvis ikke i år, kanskje senere?

  NASCAR har jeg liksom aldri fattet interesse for.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.