Dobbelt Brawn GP etter kvalifiseringen til Australia Grand Prix

Det har ikke skjedd siden 70-tallet at et nytt team har kommet inn og tatt pole position i sitt første løp. Nå har riktignok ikk Brawn GP dukket opp av intet heller, siden Ross Brawn har kjøpt opp Honda-teamet som valgte å trekke seg før jul. Jeg tipper at Honda føler at de sitter med skjegget i postkassa etter å ha rotet bakerst i feltet i lange tider. Men så fort Ross Brawn tar over teamet og erstatter Honda-motoren med en Mercedes-motor er de helt på toppen av feltet. Brawn GP har ikke deltatt på noe særlig av vintertestingen og vi så dem først under den aller siste testen som var en 4 dagers test. Ingen hadde nok regnet med at de skulle være helt der oppe fra første stund.

En ting er å gjøre det bra under testing hvor man har mulighet til å gjøre som man vil, men når løpshelgen er der og alt må være ifølge reglementet. Det er også første gang alle teamene har mulighet til å måle krefter mot hverandre under like forhold. Det eneste som henger litt løst er at Brawn, Williams og Toyota har blitt klaget inn til FIA for å ha ulovlige diffusorer (disse er under og helt  bak på bilen og styrer luftstrømmene). FIA på sin side har godkjent disse, men teamene som valgte å sende inn klagen har anket vedtaket til en høring som vil finne sted 14. april i Paris. Det vil si at noen få dager før Kina Grand Prix. Disse teamene vil kjøre med disse diffusorene også under Malaysia Grand Prix neste helg. Siden diffusoren er godkjent av FIA har de ikke lov til å gjøre endringer på bilene sine før de eventuelt blir erkjent ulovlig. Hva skjer da isåfall med de poengene de eventuelt har tatt i de to første løpene i år?

Jeg håper for guds skyld at de får lov til å beholde poengene sine, FIA har tross alt godkjent diffusorene, senest her for noen dager siden. Hvis FIA derimot ombestemmer seg og erkjenner at de ikke er i tråd med reglementet, burde de ikke få en annen reaksjon enn at de må endre diffusoren slik at den er i tråd med reglementet. Ellers blir det for dumt.

Men tilbake til Australia Grand Prix. Jeg har for første gang hatt gleden av å kunne se alle treningene og kvalifiseringen på Viasat Motor. Jeg har riktignok ikke sett treningene og kvalifiseringen live, men hatt muligheten til å se alt sammen i reprise litt senere på dagen. Det har ikke vært veldig fristende å sitte oppe midt på natten og stå opp i 6-7-tiden om morgenen for å få det med seg. Jeg har derfor heller valgt å holde meg langt unna alt som heter Formel 1-nyheter og se på sendingene i reprise. I dag begynte den tredje treningen kl 12 og kvalifiseringen kl 13. Brawn GP, Williams og Toyota har gjort det utrolig bra under disse treningene, spesielt Nico Rosberg og Williams. Han har toppet alle tre treningene med imponerende tider. Den første treningen toppet han med 1:26.687, den andre treningen toppet han med 1:26.053 og den tredje treningen toppet han med 1:25.800.

Jeg trodde derfor det  var stor sannsynlighet for at Nico Rosberg og Williams ville stikke av med pole position foran Australia Grand Prix. Men der var det derimot det nye Brawn GP teamet som trakk det lengste strådet. Formel 1-kvalifiseringen foregår på følgende måte: Alle førerne har en 20 minutters første kvalifisering å sette så  bra tider som mulig. De som havner på de 5 siste plassene blir slått ut og får ikke lov til å delta i den andre kvalifiseringen. Den andre kvalifiseringen består av 15 minutter og ytterligere 5 førere blir slått ut. Den siste kvalifiseringen består bare av 10 minutter og her fylles alle bilene opp med det drivstoffet de skal starte løpet med. Det vil si at bilene er mye tyngre under denne kvalifiseringen enn hva som er tilfelle i den første og andre kvalifiseringen.

I den første kvalifiseringen så vi at Nelson Piquet i Renault ble slått ut. Heikki Kovalainen og Lewis Hamilton klarte bare såvidt å komme seg videre til den andre kvalifiseringen på henholdsvis en 14. og en 15. plass. Men Lewis Hamilton startet aldri den andre kvalifiseringen, han må hatt store problemer med bilen. Lewis Hamilton noterte derfor ingen ny tid i den andre kvalifiseringen og starter derfor fra 15. startposisjon. Heikki Kovalainen klarte ikke å komme seg videre til den tredje kvalifiseringen. Det klarte heller ikke Nick Heidfeld, Fernando Alonso, Kazuki Nakajima. Sistnevnte var en stor overraskelse, da han i likhet med Nico Rosberg har holdt ett forrykende tempo i Australia. Men han klarte ikke å få til det helt store i den andre kvalifiseringen og måtte nøye seg med en 13. startposisjon. Det var bare såvidt at Ferrari-førerne Kimi Raikkonen og Felipe Massa klarte å komme seg videre til den tredje kvalifiseringen med en 9. og 10. plass.

I den tredje og siste kvalifiseringen ble det fort satt veldig raske rundetider og det var til slutt Jenson Button i Brawn GP som var raskest med tiden 1:26.202. Rubens Barrichello, han også i Brawn GP sikret seg andre startspor med tiden 1:26.505. Sebastian Vettel i Red Bull sikret seg det tredje startsporet med tiden 1:26.830. De neste startposisjonene etter den tredje kvalifiseringen ble: Robert Kubica, Nico Rosberg, Timo Glock, Felipe Massa, Jarno Trulli, Kimi Raikkonen og Mark Webber. Men etter gjennomgang av bilene etter kvalifiseringen har Toyota blitt diskvalifisert. Bakvingen deres har blitt tatt for å «flekse» mer enn den skal og blir derfor flyttet bakerst i feltet. Toyota vil gjøre om bakvingen frem til løpsstart søndag morgen kl 08:00! Lewis Hamilton har også blitt flyttet bakover for skifte av girkasse.

Startefeltet for Australia Grand Prix vil dermed se slik ut: Jenson Button, Rubens Barrichello, Sebastian Vettel, Robert Kubica, Nico Rosberg, Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Mark Webber, Nick Heidfeld, Fernando Alonso, Kazuka Nakajima, Heikki Kovalainen, Sebastien Buemi, Nelson Piquet, Giancarlo Fisichella, Adrian Sutil, Sebastien Bourdais, Lewis Hamilton, Timo Glock og Jarno Trulli. Australia Grand Prix sendes live på Viasat Motor og Viasat Sport fra kl 08:00! (Husk at klokken skal stilles en time frem kl 02:00 i natt!) Australia Grand Prix sendes også i reprise kl 11:30, 15:30 og 00:30 på Viasat Motor og kl 13:30 på Viasat Sport. Det skulle derfor være mulig å få med seg Australia Grand Prix en eller annen gang i løpet av morgendagen! Jeg for min del skal opp i morgen tidlig og se løpet live kl 08:00!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/03/28/dobbelt-brawn-gp-etter-kvalifiseringen-til-australia-grand-prix/

2 kommentarer

 1. Dette ligger jo an til å bli like bra som fjorårets sesong! Imponerende av Button, og ja, jeg står selvsagt også opp tidlig i morgen.

  • kak28 mars, 2009 kl 19:14
   Forfatter

  Det er mektig imponerende at Brawn GP er helt der oppe fra første stund! De har kun deltatt på EN test før denne helgen, så dette hadde nok ingen ventet av dem! Gøy når «nye» aktører kommer opp og snur opp ned på alt sammen! Det samme gjelder selvfølgelig Williams, Toyota og til dels Red Bull!

  Dette gjør også at jeg må skaffe meg flere rettigheter/tilganger til Formel 1-feltet.. som tidligere holdt til bakerst. De har jeg ikke brydd meg så mye om før. Men nå må jeg skaffe meg Brawn GP, Williams F1, Red Bull Racing, Scuderia Toro Rosso. Det er derfor det for øyeblikket mangler bilder til artikkelen.

  Det er mildt sagt en helt annen verden å følge med på Formel 1 med Viasat Sport! 🙂 Det er første gang jeg har tilgang til alle treningene, kvalifiseringen og løpet. I 2006 og 2007 hadde jeg ikke tilgang til løpet en gang. Dette blir gøy!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.