Fjerde dobbeltseier til Brawn GP etter Italia Grand Prix

Rubens Barrichell og Jenson Button i Brawn GP hadde kvalifisert seg til 5. og 6. startposisjon på Monza til Italia Grand Prix. Noe som i utgangspunktet ikke er så ekstremt mye å hoppe i taket for. Men når det viser seg at de er blant de tyngste i feltet, var ikke dette så dumt allikevel. Førerne foran måtte derfor kjøre inn mye tidligere til sine første depotstopp og Brawn GP-gutta kunne derfor ligge ute ganske mange runder og klatre oppover i feltet. Lewis Hamilton hadde kvalifisert seg til pole med Adrian Sutil i Force India, Kimi Raikkonen og Heikki Kovalainen etter seg før Brawn GP-gutta. Etter at vektene etter kvalifiseringen ble offentliggjort var det Lewis Hamilton som var aller lettest. Under sjåførparaden bak på lastebilen rundt Monza uttalte Lewis Hamilton sin bekymring om at førerne rundt seg hadde en bedre strategi enn han.

Lewis Hamilton hadde ingen perfekt start, men klarte allikevel å beholde ledensen når man hadde kommet seg igjennom første sving på Monza. En utrolig trang og krapp sving etter den ekstremt lange start/mål-strekningen. I likhet med på den første runden i Belgia Grand Prix var det også litt kaotisk på Monza. Men mannefallet var bare en sjåfør på Monza mot fire på Spa. På Spa gikk både Lewis Hamilton og Jenson Button ut blant de høyt profilerte førerne, på Monza var det Mark Webber som måtte bryte allerede på den første runden. Etter hva jeg kunne se så fikk han ett støt av Robert Kubica i BMW. Robert Kubica ble på et senere tidspunkt teknisk svartflagget og måtte derfor inn for å bytte sin frontvinge.

Etter den noe hektiske starten og enorm kniving om posisjoner var det ikke så forferdelig mye som skjedde resten av Italia Grand Prix på Monza. Se bort fra at Adrian Sutil gjorde akkurat det samme som Giancarlo Fisichella gjorde på Spa, nemlig å ligge bak Kimi Raikkonen under hele løpet. Det var klin umulig for Force India-føreren å komme forbi Kimi Raikkonen med KERS i sin Ferrari. På andre og siste depotstopp for disse to førerne kjørte de inn samtidig, og det var derfor spennende å se om noen av disse ville gjøre en feil. Det som hadde gjort det utrolig spennende var om det ble gjort en feil hos Ferrari slik at Adrian Sutil kom ut først. Og jaggu gjorde de en feil også, de tapte omlag ett sekund på dette. Jeg regnet derfor med at dette var muligheten Adrian Sutil trengte for å komme forbi. Men, det ble dessverre gjort en liten feil hos Force India også, eller nærmere sagt, Adrian Sutil stoppet litt for seint og holdt på å kjøre ned to av sine mekanikere. De forlot derfor pit i samme rekkefølge som de kom inn i pit.

Brawn GP-gutta med Rubens Barrichello i spissen hadde ligget og fulgt hverandre mer eller mindre hele løpet, noen flere sekunder mot slutten av løpet. Brawn GP hadde lagt opp en enstopp-strategi for begge sine førere i dag og innen de andre førerne hadde gjort seg ferdig med sine to depotstopp, var både Rubens Barrichello og Jenson Button oppe i en ledelse i løpet. Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen og Adrian Sutil lå på de neste plassene. Lewis Hamilton kjørte maksimalt på hver eneste runde under dette løpet og knappet litt og litt innpå Jenson Button på 2. plass, men på den aller siste runden så vi den ellers rutinerte Lewis Hamilton gjøre en feil som kostet han både tredjeplassen og hvert eneste poeng i løpet. Han ga nok litt for mye gass ute på kerbs’en og mistet derfor hele baken på sin McLaren-Mercedes og kræsjet inn i dekkbarrieren så både karbonfiberdeler og dekk fløy veggemellom. De som kom bak måtte derfor roe ned noe veldig for å komme seg helskinnet igjennom alle delene som lå strødd over banen. Rubens Barrichello og Jenson Button som tok 1. og 2. plassen hadde allerede passert og fikk seg nok litt av en overraskelse når de kom til ulykkesstedet på seiersrunden deres!

Rubens Barrichello kjørte derfor inn til sin andre seier i år med Jenson Button på en andre plass 2.8 sekunder bak. Kimi Raikkonen endte 30.6 sekunder bak, men den store avstanden var forårsaket av kræsjen til Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen tok derfor en 3. plass og Adrian Sutil kom på en 4. plass, fortsatt ett utrolig godt resultat for Force India! Teamkollega Vitantonia Liuzzi derimot måtte bryte etter 22 runder i dag fordi girkassa hans tok kvelden. Litt tidligere i løpet hadde han fått beskjed om å være mer forsiktig med girkassa og bruke 2. gir istedenfor 1. gir. Når han brøt lå han på en 6. eller 7. plass. Hele resultatlista fra Italia Grand Prix: Rubens Barrichello, Jenson Button, Kimi Raikkonen, Adrian Sutil, Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Nick Heidfeld, Sebastian Vettel, Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima, Timo Glock, Lewis Hamilton, Sebastien Buemi, Jarno Trulli, Romain Grosjean og Nico Rosberg. De som måtte bryte i dag var Vitantonio Liuzzi, Jaime Alguersuari, Robert Kubica og Mark Webber.

I førermesterskapet leder fortsatt Jenson Button med 80 poeng, Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 66 poeng, Sebastian Vettel ligger på 3. plass med 54 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 51.5 poeng, Kimi Raikkoen ligger på 5. plass med 40 poeng og Nico Rosberg ligger på 6. plass med 30.5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP med 146 poeng, Red Bull Racing ligger på 2. plass med 105.5 poeng, Ferrari ligger på 3. plass med 62 poeng, McLaren-Mercedes ligger på 4. plass med 47 poeng og Toyota ligger på 5. plass med 38.5 poeng. Neste løp er Singapore Grand Prix den 27. september!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/14/fjerde-dobbeltseier-til-brawn-gp-etter-italia-grand-prix/

2 kommentarer

  • mats15 september, 2009 kl 00:20

  dette var jo kjempespennende løp i starten da, masse action og greier.
  Men det roet seg som du skriver, dessverre brøt den andre force india bilen, de hadde jo ganske så imponerende posisjoner begge to med tanke på at de er pytte lite team.

  Ellers var det jo utrolig surt for Lewis da, men gleder meg til neste løp

  • kak15 september, 2009 kl 00:25
   Forfatter

  Det er fryktelig imponerende hva Force India får til for tiden! Vitantonio Liuzzi gjorde det i grunn veldig bra i sin comeback. Kvalifiserte seg til 7. startposisjon og lå på en 6. eller en 7. plass når girkassen hans dessverre tok kvelden!

  Man kan ikke si at Giancarlo Fisichella (ex Force India) sin første helg i Ferrari var like bra. Han kvalifiserte seg til 14. startposisjon og endte på en 9. plass. Ikke det vi hadde forventet av føreren som tok pole og 2. plass i Belgia Grand Prix, eller hva?

  Sammendraget fra søndagens løp kom litt senere denne gangen, da jeg var helt kaputt og lå rett ut med 39.4 i feber i går og natt til mandag. Men er i bra form nå og håper det holder seg, siden jeg skal dra til København i morgen! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.