Kimi Raikkonen vant Belgia Grand Prix

Etter at Giancarlo Fisichella sensasjonelt kvalifiserte seg til pole position til helgens Belgia Grand Prix i går, var det stor spenning rundt hvor tung eller lett hans Force India hadde vært. Man regnet med at Giancarlo Fisichella hadde kjørt med en rask bil under kvalifiseringen, men etter å ha tatt en nærmere titt på tidene de forskjellige førerne statt i de 3 kvalifiseringene i går, var det ingenting spesielt med tidene til Giancarlo Fisichella. Og etter en times tid fikk vi svaret vi ventet på i går. Giancarlo Fisichella hadde ikke vært noe særlig lettere enn konkurrentene, og den aller letteste under gårsdagens kvalifisering var Rubens Barrichello som kvalifiserte seg til fjerde startposisjon.

Selv om Giancarlo Fisichella hadde kjørt med en lettere bil i går, hadde det vært rimelig sensasjonelt at han klarte å sikre seg pole position. Men nå viste det seg altså at han ikke var noe særlig lettere enn de andre. Dermed var sensasjonen ett faktum! Hva er det Force India har gjort for å kunne være så raske og konkurransedyktige over natta? De har tross alt ikke tatt ett eneste poeng hittil i Formel 1-sesongen! Men nå blir det jo spennende å se hvordan Force India gjør det resten av sesongen, kanskje det bare var Spa-Francorchamps som passet deres bil ekstremt godt? Men det er uansett utrolig gøy at det minste og fattigste teamet på hele startfeltet klarte å kvalifisere seg til pole position i går!

Med Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Nick Heidfeld, Rubens Barrichello, Robert Kubica og Kimi Raikkonen fremst i feltet når starten gikk på Spa-Francorchamps i dag, var det utrolig spennende å se hvem som kom til å ta starten! En tok ihvertfall ikke startet, han stod bom stille mens alle andre måtte kjøre unna for å ikke kollidere i Rubens Barrichello som sleit med å komme seg avgårde fra startplata. Han fikk etterhvert fart på sin Brawn GP, men var aller bakerst før han visste ordet av det. Giancarlo Fisichella hadde en god start og klarte å dra litt avgårde fra resten av feltet. Kimi Raikkonen hadde hatt en kjempestart og klatret raskt opp fra sin sjette startposisjon. Men allerede på den første runden skjedde det litt av hvert. Mye mer enn hva man er vant til i dagens Formel 1  i grunn.

Jaime Alguersuari, Lewis Hamilton, Romain Grosjean og Jenson Button kræsjet ut og måtte bryte allerede på den første runden! Jeg må innrømme at jeg ikke husker helt rekkefølgen og hvordan de enkelte kræsjet ut av banen, men la spesielt merke til at Jenson Button fikk ett dytt bakfra, snurret og endte med å rygge av banen og inn i veggen. De andre kom også kræsjende på rekke og rad med deler sprutende i alle retninger. Dermed stod det 4 stk Formel 1-vrak i millionklassen før vi hadde klart å komme oss en runde rundt den utrolig populære banen Spa-Francorchamps. Sikkerhetsbilen ble kalt ut når dette skjedde og samlet sammen feltet og kjørte rundt banen i noen runder før feltet ble sluppet igjen. Hvordan ville Giancarlo Fisichella klare seg mot Kimi Raikkonen med KERS?

Det gikk som det måtte ha gått, Kimi Raikkonen klarte ganske lett å komme seg forbi Giancarlo Fisichella når han trykte inn KERS-knappen. Kjipt at Kimi Raikkonen tok over ledelsen så fort, men det hadde nok vært en helt annen situasjon uten KERS. Men det var ett utrolig tempo Giancarlo Fisichella hadde rett bak Kimi Raikkonen gjennom Belgia Grand Prix i dag. Man hadde kanskje trodd at Kimi Raikkonen bare skulle dra i fra i sin Ferrari F60, men det var det overhodet ikke snakk om. Det er første gang denne sesongen som vi har sett så utrolig mange forbikjøringer som dette! Spa-Francorchamps i seg selv er en lettere bane å kjøre forbi på enn de andre moderne Formel 1-banene, men i år har det vært enda mer! Utrolig kult å se hvordan bilene kunne utnytte slipstream’en bak bilene og kjøre forbi på de lange rettstrekkene man har på denne banen!

I tillegg til den enormt dårlige starten til Rubens Barrichello, måtte han også inn i depoet for å gjøre et eller annet med sin bil. Han fikk også fylt opp bilen med mer bensin. En annen som også fikk sitt løp ødelagt i dag var Fernando Alonso. Under ett av sine depotstopp sleit de med å få på venstre framhjul og «hjulkapselen» de bruker på denne bilen ville ikke stå slik den skulle. De sleit med dette ganske lenge før de omsider slapp ut Fernando Alonso. Men man så tydelig at det var noe galt med Fernando Alonso sitte venstre framhjul og det tok ikke lang tid før han fikk beskjed over radioen å kjøre sakte tilbake til depoet. Dette hadde nok ikke skjedd hadde det ikke vært for en tilsvarende episode under Ungarn Grand Prix. Renault ble faktisk utestengt fra Europa Grand Prix som straff for å ha sluppet ut Fernando Alonso med ett dekk de visste ikke var festet skikkelig. Renault anket riktignok dommen og fikk den omgjort til en bot slik at de kunne stille til start til Europa Grand Prix for en uke siden. Dermed var løpet over for Fernando Alonso i dag. Vi fikk i denne sammenheng sett en reprise fra ett sammenstøt han hadde med en annen bil allerede på den første runden. Da fikk nemlig hans venstre framhjul en real smell.

Jarno Trulli startet fra andre startposisjon i dag, men hadde i likhet med Fernando Alonso ingen god dag på jobben i dag. Han måtte bryte med bremsefeil etter halvkjørt løp. Det vil si at det totalt var 6 biler ute av Belgia Grand Prix ved halvkjør løp. Men det var ingen flere som måtte bryte dagens løp. Ikke en gang Luca Badoer. Men han imponerte selvfølgelig ikke under løpet i dag heller. Han hadde kvalifisert seg til bakerst i feltet, og det var nettopp slik han endte dagens løp også. Kimi Raikkonen og Giancarlo Fisichella fulgte hverandre igjennom hele løpet, både ute på banen og i depoet. De gikk faktisk inn på den samme runden på deres begge depotstopp. Og ingen av dem gjorde en eneste feil. Ikke på banen og ikke i depoet. Det var utrolig spennende å følge denne kampen fra start til mål i dag. Hvem ville gjøre en feil? Hvem ville være raskest under depotstoppene?

Det skilte aldri mer enn 2.1 sekunder mellom Kimi Raikkonen og Giancarlo Fisichella. Men det lå  som regel +/- sekundet. På det minste var det vel 0.7 sekunder mellom disse to. Hvem skulle vel tro at en Force India skulle følge en Ferrari i Formel 1? Vi hadde fått meldinger via teamradioen til Ferrari om at de regnet med at Giancarlo Fisichella skulle kunne ligge en ekstra runde ute, og Kimi Raikkonen fikk derfor beskjed om å sette opp tempoet. Men Force India følger nok også med på tv-sendingene, og snappet raskt opp dette og fikk opp tempoet på deres bil også. Derfor klarte ikke Kimi Raikkonen å opparbeide seg noen større ledelse. Men heldigvis for Ferrari sin del kjørte Giancarlo Fisichella inn på den samme runden begge gangene og hadde ingen fordel av å ligge ute med fri bane foran seg. Hvis Giancarlo Fisichella hadde hatt mulighet til å ligge ute en ekstra runde eller to, skal du ikke se bort fra at han hadde kommet ut foran Kimi Raikkonen på neste depotstopp.

Det er utrolig lenge siden sist jeg satt og var så spent på hvordan dette ville ende som i dag. Det er også første gang vi har Force India i en slik posisjon. Den som hadde satt penger på at Force India skulle sikre seg pole position i går, hadde nok vunnet noen penger. Når det gjenstod noen få runder begynte det å ryke noe veldig fra Brawn GP-bilen til Rubens Barrichello. Han lå på en 7. plass og kjempet for å kunne komme seg forbi Heikki Kovalainen og sikre seg en sjette plass i dag. Men så fort dette ble oppdaget fikk han beskjed over radioen å slippe Heikki Kovalainen og ta vare på motoren sin. Men vanligvis når man ser en slik røykutvikling tar det ikke mange sekundene før hele motoren blir blåst og løpet er over. Men Rubens Barrichello fortsatte å kjøre i ett forrykende tempo med en blårøyk etter seg. Etterhvert fikk han beskjed over radioen at det ikke var noe galt med motoren og at det mest sannsynlig bare vare en oljelekkasje. Men det er jo ikke akkurat å spøke med det heller. Når det gjenstår bare to runder er det ikke gitt at man kommer seg til mål når slike problemer dukker opp. Men Rubens Barrichello og hans Brawn GP klarte faktisk å komme seg til mål i dag, på den syvende plassen han hadde.

Det er ikke akkurat vanlig at jeg skriver hvem som kommer til mål nedover i feltet før jeg skriver hvem som har vunnet, men men. Giancarlo Fisichella klarte aldri å komme seg forbi Kimi Raikkonen og Kimi Raikkonen sikret derfor Ferrari sin første seier i dag. Giancarlo Fisichella kom inn på en utrolig flott andre plass, bare 0.9 sekunder bak vinnende Kimi Raikkonen! Sebastian Vettel hadde klart å kjøre seg oppover i feltet og hadde vært utrolig rask i siste del av Belgia Grand Prix og kom inn til den siste pallplassen. De neste poengplassene gikk til Robert Kubica, Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello og Nico Rosberg. Hele resultatlista fra dagens Belgia Grand Prix er: Kimi Raikkonen, Giancarlo Fisichella, Sebastian Vettel, Robert Kubica, Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello, Nico Rosberg, Mark Webber, Timo Glock, Adrian Sutil, Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima og Luca Badoer. Det var de 14 bilene som fullførte dagens Belgia Grand Prix.

Det har vært utrolig gøy å se Formel 1 i dag, både med den omvendte startoppstillingen, alle forbikjøringen og selvfølgelig alt det som skjedde på den første runden! Kjipt at førere må bryte, spesielt tittelkandidaten, men det er jo en del av spillet. I førermesterskapet leder fortsatt Jenson Button med 72 poeng, selv om han ikke fikk ett eneste poeng i dag. På andre plass ligger Rubens Barrichello med 56 poeng, på tredje plass ligger Sebastian Vettel med 53 poeng, på fjerde plass ligger Mark Webber med 51.5 poeng og på femte plass ligger Kimi Raikkonen med 34 poeng. I førermesterskapet leder Brawn GP med 128 poeng, Red Bull Racing ligger på andre plass med 104.5 poeng, Ferrari ligger på tredje plass med 56 poeng og McLaren ligger på fjerde plass med 44 poeng. Neste løp er Italia Grand Prix på Monza om 2 uker den 13. september!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/08/30/kimi-raikkonen-vant-belgia-grand-prix/

2 kommentarer

  • Robban30 august, 2009 kl 21:34

  løpet idag var det mest spennende F1 løpet denne sesongen i mine øyne 🙂

  men moro at force india og fisi gjorde det så bra. imponerende må jeg si

  • kak30 august, 2009 kl 21:54
   Forfatter

  Dette var uten tvil det mest spennende Formel 1-løpet denne sesongen! Det er lenge mellom hver gang vi opplever noe sånt! Hvorfor kunne man ikke kjøre på Spa-Francorchamps flere ganger i løpet av sesongen?

  Eller som Atle Gulbrandsen sa, Hermann Tilke burde ta en titt på Spa-Francorchamps før han designer nye Formel 1-baner!

  Giancarlo Fisichella og Force India gjorde noe utrolig stort denne helgen! Selv om det ikke ble en seier i år, så er pole i går og 2. plassen i dag en SENSASJON for Force India!! Det blir utrolig spennende å se hvordan Force India gjør det på Monza (Italia Grand Prix) om 2 uker! Det er også en rask bane!

  Jeg regner med at Giancarlo Fisichella, Vijay Mallya og resten av Force India feirer enda! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.