Felipe Massa vant når Kimi Raikkonen fikk problemer i Frankrike

Kimi Raikkonen startet fra pole under dagens Frankrike Grand Prix på Magny-Cours-banen. Rett bak seg hadde han teamkollega Felipe Massa og Fernando Alonso. I starten av løpet falt Fernando Alonso raskt to plasser bak mens Jarno Trulli og Heikki Kovalainen avanserte. Fernando Alonso hadde rett og slett en dårlig start i dag. Kimi Raikkonen dro ifra med Felipe Massa på slep. Disse to Ferrari-førerne så ut til å kunne dra ganske lett ifra resten av feltet. Allerede på den første runden hadde Lewis Hamilton en helt vill forbikjøring som endte med at han måtte krysse gresset med alle fire hjulene.

Når han krysset gresset utenfor banen med alle fire hjulene passerte han samtidig en konkurrent. Dette ble raskt satt under etterforskning og Lewis Hamilton ble idømt en drive through straff. Han gikk umiddelbart inn for å avtjene denne straffen. Dette var en utrolig stor nedtur for Lewis Hamilton som hadde klatret ganske voldsomt oppover i feltet på de første rundene. For at han skulle unngått denne straffen måtte han ha sluppet forbi den han passerte når han var utenfor banen. Men siden dette ikke ble gjort, ble han idømt en drive through for å ha tjent på å kjøre utenfor banen.

Resten av løpet til Lewis Hamilton var i grunn ikke noe å rope hurra for. Det er vel heller ikke særlig motiverende etter en slik straff og ligge langt bak i feltet. Men Lewis Hamilton ga oss litt underholdning underveis i løpet allikevel. Kimi Raikkonen dro sakte men sikkert ifra Felipe Massa i den andre Ferrari-bilen og halvveis i løpet hadde han ett forsprang på 6 sekunder. Men under reklamepausen på TV3 skjedde det dramatiske ting for Kimi Raikkonen. Han kjørte plutselig mye treigere enn tidligere og forspranget han hadde til Felipe Massa ble spist opp i løpet av noen få runder. Eksosanlegget til Kimi Raikkonen hadde blitt ødelagt på høyre side av bilen og hang og slang. Den varme eksosen som hadde fri utløp hadde også brent og smeltet ett stort hull i karbonfiberkarosseriet på hans Ferrari.

Uten motstand i eksosen mistet Kimi Raikkonen mesteparten av kreftene i hans Ferrari til tider, men plutselig var de tilbake igjen. Men Felipe Massa hadde overhodet ingen problemer med å passere Kimi Raikkonen når han hadde tatt igjen forspranget Kimi Raikkonen hadde opparbeidet seg. Det så lenge ut til at det var liten sjanse for at Kimi Raikkonen skulle kunne klare å fullføre med hans ødelagte Ferrari. Eksosrøret hang og slang bak på bilen og det ble raskt spekulert i om han ville bli svartflagget av sikkerhetsmessige årsaker. Men det ble han vist ikke. Om det var fordi det rett og slett er en Ferrari vi snakker om, eller om dette ikke anses for å være en sikkerhetsrisiko, vet jeg ikke. På ett senere tidspunkt så vi en reprise på når denne eksosrørdelen løsnet og fløy avgårde i luften.

Spørsmålet var nå om det ville være mulig å fullføre løpet uten eksosrøret og det forholdsvis store hullet han hadde fått i karosseriet. Etter noen runder hvor Kimi Raikkonen kjørte veldig sakte fikk han plutselig opp farten igjen og stabiliserte rundetidene. Men han var fortsatt nesten ett sekund treigere per runde enn Felipe Massa. Men Kimi Raikkonen hadde heldigvis opparbeidet seg ett ganske stort forsprang til resten av feltet, i tillegg til at Ferrariene var i en klasse for seg selv på Magny-Cours i Frankrike.

Det var forøvrig overraskende å se at Nelson Piquet klarte å holde både Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen bak seg på forskjellige stadier under Frankrike Grand Prix. Nelson Piquet har lenge blitt kritisert for å være en kjedelig sjåfør som ikke klarte å innfri de forventningene han tross alt har i Formel 1. Men i dag viste han seg frem bedre enn noensinne med blant annet å klare å holde både Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen bak seg. Heikki Kovalainen var forøvrig en annen fører som viste en bra profil i dag.

Jarno Trulli hadde helt fra starten hatt ett godt løp og lå på en solid tredjeplass når det begynte såvidt å regne litt på banen. Bak seg hadde Jarno Trulli Heikki Kovalainen og Robert Kubica. Robert Kubica hadde hatt en vanskelig helg og ikke klart å få ett oppsett på hans BMW som fungerte optimalt. Men når det begynte å småregne litt på Magny-Cours-banen virket det som om Jarno Trulli hadde større problemer enn de to bak seg. Heikki Kovalainen og Robert Kubica var derfor raskt oppi girkassa til Jarno Trulli. Jarno Trulli fikk forøvrig raskt beskjed over teamradioen å holde Heikki Kovalainen bak seg. Men jeg regner ikke med at erfarne Jarno Trulli hadde behov for å få en slik beskjed om radioen.

Jarno Trulli og Heikki Kovalainen ga oss ett ekstremt høyt spenningsnivå de siste 10-12 rundene av Frankrike Grand Prix. På noen dele av banen var Heikki Kovalainen mye raskere enn Jarno Trulli og lå helt oppi girkassa, mens på andre partier klarte Jarno Trulli å dra ifra. I en av svingene trodde kommentatoren på TV3 stadig at Jarno Trulli misset, men det viste seg raskt at det bare var ett annet sporvalg fra Jarno Trulli sin side. Det så ut som Jarno Trulli klarte å få mer fart i sin Toyota Formel 1-bil med dette litt videre sporet. Når det gjenstod bare ett par-tre runder igjen lå Heikki Kovalainen og Jarno Trulli side om side, men Jarno Trulli slakket ikke av på gassen ett eneste sekund og de hadde kontakt med dekkene. Dette resulterte i at Heikki Kovalainen raste rett over gresset og kom inn bak Jarno Trulli igjen. Dette var det eneste reelle forsøket Heikki Kovalainen hadde på å passere Jarno Trulli. Resten av løpet klarte Jarno Trulli å holde McLaren-føreren bak seg.

Løpet ble ikke overraskende vunnet av Felipe Massa, mens Kimi Raikkonen på ett mirakuløst vis klarte å fullføre løpet på en andre plass og sikre seg 8 viktige poeng i mesterskapet. Jarno Trulli sikret seg sin første pallplass siden Spania Grand Prix i 2005 med tredje plassen i Frankrike. Under pressekonferansen etter løpet dedikerte Jarno Trulli denne pallplassen til deres nylig avdøde tidligere teamsjef Ove Andersson. Hele Toyota-teamet var i dag iført sorte sørgebånd. Heikki Kovalainen endte på fjerde plass mens Robert Kubica sikret seg femte plass. Robert Kubica hadde i grunn ingen reell sjanse til å blande seg inn i kampen om tredje plassen. Men jeg regner med at han satt og ønsket at de begge skulle kjøre av veien når Jarno Trulli og Heikki Kovalainen lå side ved side og hadde kontakt med dekkene.

Mark Webber kjørte inn til sjette plass, mens Nelson Piquet passerte når Fernando Alonso gjorde en feil i en av svingene. Nelson Piquet sikret seg derfor sine første Formel 1-poeng med en syvende plass i dag. Fernando Alonso måtte nøye seg med en åttende plass. David Coulthard som tok en utrolig flott tredje plass under Canada Grand Prix fikk ikke med seg noen poeng fra Frankrike Grand Prix når han endte på en niende plass. Lewis Hamilton endte til slutt på en skuffende tiende plass. Jenson Button var den eneste som måtte bryte i dag, og det bare etter å ha kjørt 16 runder. Jeg vet ikke hvorfor han måtte bryte, men han mistet frontvingen sin og måtte inn for å bytte denne. Hva som skjedde etter dette fikk vi aldri med oss.

I førermesterskapet i Formel 1 har det nå endret seg litt. Felipe Massa har tatt over ledelsen fra Robert Kubica med sine 48 poeng. Robert Kubica ligger nå på andre plass med sine 46 poeng. Kimi Raikkonen ligger på en tredje plass med 43 poeng. Lewis Hamilton fikk ingen nye poeng i dag og ligger på fjerde plass med sine 38 poeng. Nå har både Kimi Raikkonen og Lewis Hamilton har hatt flere løp uten ett eneste poeng. Nick Heidfeld ligger på femte plass med 28 poeng og Heikki Kovalainen ligger på sjette plass med 20 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Ferrari med 91 poeng, mens BMW Sauber ligger på andre plass med 74 poeng og McLaren ligger på tredje plass med 58 poeng. Neste Formel 1-løp er England Grand Prix på Silverstone den 6. juli.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/22/felipe-massa-vant-nar-kimi-raikkonen-fikk-problemer-i-frankrike/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.