Felipe Massa vant i Tyrkia for tredje gang på rad

På forhånd var det spådd at Ferrari ville være så mye raskere enn konkurrentene på Istanbul Park under Tyrkia Grand Prix. Felipe Massa kvalifiserte seg til pole for tredje år på rad, mens Kimi Raikkonen bare klarte å kvalifisere seg til fjerde startspor. Den største overraskelsen var nok at Heikki Kovalainen kvalifiserte seg til andre startspor, bare to uker etter at hans seriøse kollisjon under Spania Grand Prix. Lewis Hamilton kvalifiserte seg til tredje startspor i Tyrkia. I starten av løpet var det noen som fikk en veldig bra start, men andre raste nedover feltet i stort tempo.

Felipe Massa forsvarte sin pole i starten mens Lewis Hamilton var raskt oppe på andre plass mens Kimi Raikkonen falt litt tilbake. Kommentatorene skjønte ikke helt hvorfor Heikki Kovalainen kom så raskt inn for å skifte dekk, men Kimi Raikkonen ga oss ett svar på det under pressekonferansen etter løpet. Kimi Raikkonen og Heikki Kovalainen hadde hatt kontakt som resulterte i at Heikki Kovalainen måtte skifte ett punktert dekk. Kimi Raikkonen på sin side hevdet at han hadde fått sin frontvinge ødelagt. Men siden Ferrari ikke valgte å bytte den og han samtidig satt banens raskeste rundetid, kan den umulig ha vært særlig ødelagt.

Heikki Kovalainen fikk derfor sin start fra den fremste raden ødelagt av en punktering. Heikki Kovalainen kunne derfor ikke annet gjøre enn å klatre oppover i feltet for å prøve å få en så bra plassering som mulig. Jeg tipper ta Heikki Kovalainen var den som hadde det mest gøy under hele Tyrkia Grand Prix, med så mye kjemping om posisjoner og ikke minst utrolig flotte forbikjøringer. Men tre besøk i depot’et gjorde at sluttresultatet ikke var så veldig mye å rope hurra for. En 12. plass var nok ikke det Heikki Kovalainen og McLaren hadde håpet på i dag.

Ellers var det primært Felipe Massa, Lewis Hamilton og Kimi Raikkonen løpet i dag dreide seg om. Felipe Massa hadde utrolig store problemer med holde Lewis Hamilton bak seg og klarte til slutt å komme seg forbi med en utrolig forbikjøringsmanøver! Lewis Hamilton hadde ikke mer enn kommet seg forbi Felipe Massa før han rett og slett forsvant i horisonten. Lewis Hamilton kjørte over sekundet raskere per runde enn Felipe Massa og Kimi Raikkonen i Ferrari. Kommentatorene på TV3 var like overrasket over dette som vi var. Ferrari var som sagt spådd på forhånd til å være tilnærmet uslåelige på Istanbul Park.

Men vi fikk etterhvert svaret på hvorfor Lewis Hamilton var så utrolig mye raskere enn Ferrari-førerne. Det er ikke ofte vi ser dette i Formel 1 lengre, men Lewis Hamilton var på en tre-stopps-strategi i dag. Han kunne derfor kjøre med mye mindre drivstoff i bilen enn konkurrentene og dermed holde ett mye høyere tempo. Men å måtte kjøre tre ganger inn for å skifte dekk og fylle drivstoff tar også mye tid. Men det var utrolig spennende på slutten om Lewis Hamilton hadde noen sjanse mot de to Ferrari’ene. Rett før Kimi Raikkonen og Lewis Hamilton skulle inn til sine sisste stopp var det klart at det bare var en feil fra Felipe Massa sin side som kunne ødelegge for hans tredje seier på rad i Tyrkia.

Men Lewis Hamilton klarte å komme ut foran Kimi Raikkonen, men hadde ikke ett slikt tempo som tidligere i løpet. Nå hadde Lewis Hamilton tilsvarende like mye drivstoff i bilen som Ferrari-bilene og måtte avslutte Tyrkia Grand Prix på de mye dekkene. Lewis Hamilton hadde hatt problemer med å få ting til å fungere optimalt på de myke dekkene, og valgte derfor å både kjøre siste kvalifisering og de tre første periodene i løpet på de harde dekkene. Forskjellen på disse to dekkene skal vistnok ikke være veldig store, men store nok til at enkelte av bilene og førerne ikke får de til å fungere like godt. Ulempen er at man må benytte begge dekktypene i løpet. Med en to-stopps-strategi vil det si at man må kjøre minst en periode med den dekktypen man liker minst.

Felipe Massa kjørte over målstreken først for tredje gang på rad i Tyrkia etter 58 runder. Lewis Hamilton var bare 3,7 sekunder bak med Kimi Raikkonen bare halvsekundet bak der igjen. Robert Kubica og Nick Heidfeld sikret fjerde og femte plass for BMW Sauber-teamet. De neste poengplassene gikk til Fernando Alonso, Mark Webber og Nico Rosberg. Kimi Raikkonen satt løpets raskeste rundetid på 1m 26.506s. Det var bare tre førere som måtte bryta Tyrkia Grand Prix i dag. Giancarlo Fisichella fløy lavt over bilen til Kazuki Nakajima idag og måtte bryte løpet allerede etter ett par svinger. Kazuki Nakajima fikk sin bakvinge ødelagt og endte opp i garasjen til Williams. Sebastien Bourdais endte løpet etter 24 runder i sandfella. Under nedbremsing gjorde hans Ferrari-motoriserte Scuderia Toro Rosso ett rykk og endte opp i sandfella utenfor banen.

I førermesterkspaet leder fortsatt Kimi Raikkonen med sine 35 poeng. Felipe Massa ligger nå på andre plass med 28 poeng. Lewis Hamilton har falt ned til tredje plass, han også med 28 poeng, men Felipe Massa har en seier i år, det har ikke Lewis Hamilton. Robert Kubica ligger på fjerde plass med 24 poeng og Nick Heidfeld ligger på femte plass med 20 poeng. I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Ferrari med 63 poeng. BMW Sauber ligger på andre plass med 44 poeng og McLaren-Mercedes ligger på tredje plass med 42 poeng. Neste løp i Formel 1-sesongen er det mest prestisjefylte av dem alle, nemlig Monaco Grand Prix. Monaco Grand Prix går av stabelen om 2 uker den 25. mai. Mer på itv-f1.com!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/05/11/felipe-massa-vant-i-tyrkia-for-tredje-gang-pa-rad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.