Suveren 1-2 seier til Ferrari i Spania

Kimi Raikkonen startet fra pole position i dag med teamkollega Felipe Massa i tredje startspor. Fernando Alonso overrasket stort i går med å kvalifisere seg til andre startposisjon, bare 0.091 sekunder bak pole-vinnende KImi Raikkonen. Det ble nok fort spekulert i om Fernando Alonso hadde kjørt den tredje og siste kvalifiseringen med mindre bensin enn de andre, noe Pat Symonds hos Renault bekreftet senere på dagen. Det store spørsmålet var selvfølgelig hvor mye mindre bensin Fernando Alonso hadde i sin Formel 1-bil. Teamkollega Nelson Piquet Jr i den andre Renault Formel 1-bilen klarte bare å kvalifisere seg til tiende startposisjon under Spania Grand Prix rett utenfor Barcelona.

I starten var det selvfølgelig stor spenning rundt hvem som ville ta starten og hvem som ville vinne og tape posisjoner. Under starten er den beste muligheten til å klatre mange plasser oppover i startfeltet hvis man er både litt frekk og ikke minst har en liten dose flaks. Det kan gå veldig fort galt under starten, spesielt i de første svingene. Felipe Massa hadde en veldig god start fra tredje startposisjon og var ganske raskt oppi girkassa til Kimi Raikkonen. Fernando Alonso prøvde å legge seg inn bak Kimi Raikkonen og dermed sperre for Felipe Massa, men klarte det ikke. Lewis Hamilton hadde også en veldig god start og gikk forbi Robert Kubica og var på 4. plass etter den første svingen.

Adrian Sutil og Sebastian Vettel kræsjet på den første runden og måtte kaste inn håndklet etter bare noen få svinger. Nelson Piquet gjorde flere småfeil under de første rundene i løpet og måtte bryte etter 6 runder. Resten av løpet var ganske kjedelig  og det var svært få spennende kamper om posisjoner i løpet. Den største hendelsen var uten tvil når Heikki Kovalainen kjørte ut på den 22. runden. I denne svingen har man omlag 260 kilometer i timen ved inngangen og det var et eller annet som løsnet fra hans forstilling som resulterte at han kjørte rett ut og inn i dekkbarrieren. Mer eller mindre hele hans McLaren-Mercedes Formel 1-bil ble begravd inni den enorme dekkbarrieren med seks lag med dekk.

Etterhvert som vi fikk se reprise av bildene fra kameraet i bilen til Heikki Kovalainen så vi at det venstre framdekket eksploderte midt i svingen. Men det så ikke ut til at det var dekkeksplosjonen som var det første som skjedde. Mest sannsynlig var det en bremseskive som eksploderte som igjen resulterte i at dekket eksploderte. Hjulopphenget på venstre side var helt ødelagt og han hadde overhodet ingen sjanse til å unngå det voldsomme sammenstøtet med dekkbarrieren. Det tok ganske lang tid før banemannskapet fikk trukket bilen ut fra dekkbarrieren og vi fikk se svært lite av dette underveis. TV-produsenten valgte å fokusere på bilene som kjørte bak sikkerhetsbilen på banen. Vi fikk bare se noen oversiktsbilder fra luften.

Det så også ut til at de holdt opp en stor blå presenning for å skjerme tilskuerne for hva som foregikk mens de reddet Heikki Kovalainen etter det voldsomme sammenstøtet. Etterhvert fikk vi se at de fraktet bort vraket av Formel 1-bilen, fronten og hjulene var borte og vi kunne se tvers igjennom fronten på McLaren-bilen. Vi var derfor veldig spent på hvordan det hadde gått med beina til Heikki Kovalainen. Vi fikk se ett lite klipp av Heikki Kovalainen på en båre ble bært bort til en sykebil. Heikki Kovalainen var oppe med armen og ga oss tommelen opp for å vise at han var ved bevissthet og tilsynelatende i god form. Vi la derimot merke til at hans venstre bein var veldig slapt og det virket ikke som han hadde noe særlig kontroll over dette.

Selv om det er leger og veldig høy beredskap ved slike tilfeller under alle Formel 1-løpene ble Heikki Kovalainen flydd til det nærmeste sykehuset i ett helikopter. Det tydet på at det var noe ekstraordinært. Men mot slutten av løpet fikk vi heldigvis beskjed om at det ikke var noen synlige skader på Heikki Kovalainen og at han hadde det bra. Han hadde derimot vondt i den ene albuen og i hodet. Han har nok da fått seg en hjernerystelse, men McLaren regnet med at han ville være tilbake for å kjøre Tyrkia Grand Prix om to uker. Det blir nok avgjørende hvordan formen hans er de nærmeste dagene.

I sammenheng med denne episoden stupte Nick Heidfeld inn i depotet for å foreta ett depotstopp. Men han var litt for sein og var i depotet mens den var stengt. Depotet blir nå automatisk stengt når sikkerhetsbilen har kommet ut på banen og forblir det i noen runder. Nick Heidfeld måtte derfor inn til en 10 sekunders stop and go-straff så fort sikkerhetsbilen hadde kjørt inn igjen. Hvis man ser bort fra at Fernando Alonso måtte bryte etter at hans Renault-motor tok kvelden var det svært lite som skjedde under Spania Grand Prix. Det var mange som måtte bryte med tekniske problemer og etter diverse sammenstøt og det var til slutt bare 13 som fullførte Spania Grand Prix. Rubens Barrichello hadde ett sammenstøt med en annen Formel 1-bil i pit lane og fikk sin frontvinge ødelagt. Etter å ha måttet kjøre med frontvingen delvis under sin bil en hel runde hadde nok dette forårsaket såpass store skader på hans bil at det bare var å kjøre rett i garasjen.

Løpet ble ikke overraskende vunnet av Kimi Raikkonen med Felipe Massa på andre plass, Lewis Hamilton på tredje plass og Robert Kubica på fjerde plass. Disse holdt disse posisjonene under mer eller mindre hele løpet. Hvis vi ser bort fra Fernando Alonso som måtte bryte etter motorhavari på runde 35. De neste poengplassene gikk til Mark Webber, Jenson Button, Kazuiki Nakajima og Jarno Trulli. En hendelse mellom Timo Glock i Toyota og David Coulthard i Red Bull vil forøvrig bli gransket etter løpet. Timo Glock bremset for seint inn i en sving og kjørt inn i David Coulthard sitt venstre bakhjul med sin frontvinge. Bilen til David Coulthard så ikke ut til å ha tatt skade av dette med en gang men frontvingen til Timo Glock måtte byttes. Men etter en kort stund punkterte David Coulthard på nettopp dette dekket og måtte inn for å bytte  alle sine dekk, for å være på den sikre siden.

Kimi Raikkonen satt forøvrig den raskeste rundetiden under Spania Grand Prix på 1m 21.670s og slo dermed banerekorden som Felipe Massa satt i 2007. I førermesterskapet leder Kimi Raikkonen nå med 29 poeng. Lewis Hamilton ligger på andre plass med 20 poeng, Robert Kubica ligger på tredje plass med 19 poeng, Felipe Massa ligger på fjerde plass med 18 poeng, Nick Heidfeld ligger på femte plass med 16 poeng og Heikki Kovalainen ligger på sjette plass med 14 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Ferrari med 47 poeng. BMW Sauber ligger på andre plass med 35 poeng, McLaren-Mercedes ligger på tredje plass med 34 poeng og Williams-Toyota ligger på fjerde plass med 12 poeng. Neste løp er Tyrkia Grand Prix den 11. mai. Mer på motorsport.com, vg.no og dagbladet.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/27/suveren-1-2-seier-til-ferrari-i-spania/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.