Dobbel Brawn GP da Jenson Button vant Spania Grand Prix

Endelig er Formel 1 tilbake til Europa igjen, og det medfører som regel en masse oppdatering på Formel 1-bilene. De andre teamene har jobbet på spreng med å ta igjen forspranget til Brawn GP. Men det viste seg at Brawn GP har kommet med like store oppdateringer og har derfor beholdt forspranget de hadde fra starten av årets Formel 1-sesong. Under den første treningen på fredag var Jenson Button raskest med Jarno Trulli og Robert Kubica bak seg.

I den andre treningen derimot Nico Rosberg raskest med teamkollega Kazuki Nakajima og Fernando Alonso bak. Rubens Barrichello og Jenson Button var henholdsvis nummer 4 og 6. Under den siste og tredje treningen på lørdag før kvalifiseringen var Felipe Massa og Kimi Raikkonen med sine Ferrari Formel 1-biler raskest. Jenson Button og Rubens Barrichello var på de neste plassene. Det kunne derfor se ut til at Ferrari endelig hadde kommet med noen oppdateringer på sine biler som hadde tatt igjen forspranget til teten.

Men under kvalifiseringen gjorde Ferrari ytterligere en stor feil. Det værste er at de allerede har gjort denne feilen en gang tidligere i åretse sesong. De sendte ut både Felipe Massa og Kimi Raikkonen på bare 5 runder under den første kvalifiseringen. Felipe Massa var raskest, mens Kimi Raikkonen ikke var helt fornøyd med sin runde. Men Ferrari valgte å ikke sende ut sine førere på ytterligere runder under den første kvalifiseringen. Tiden til Felipe Massa toppet resultatlista til slutt, mens Kimi Raikkonen hadde blitt dyttet ned til en 16. plass og gikk derfor ikke videre til den andre kvalifiseringen. Hvordan er det mulig at et team med så mye erfaring som Ferrari gjør denne feilen, og attpå til to ganger i løpet av så kort tid?

I tillegg til Kimi Raikkonen gikk også Sebastien Bourdais, Heikki Kovalainen, Adrian Sutil og Giancarlo Fisichella ikke videre til den andre kvalifiseringen. At de to siste ikke gikk videre er vel ingen stor overraskelse, men Kimi Raikkonen (Ferrari) og Heikki Kovalainen (McLaren) burde så absolutt klare å komme seg videre fra den første kvalifiseringen. Under den andre kvalifiseringen var det ytterligere store navn som ikke klarte å komme seg videre. De som røk ut var Kazuki Nakajima, Nelson Piquet, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton og Sebastien Buemi. Dermed var begge McLaren og Scuderia Toro Rosso ute av kvalifiseringen.

I den tredje og siste kvalifiseringen ble det hele avgjort på den aller siste runden på overtid som vanlig. Jenson Button var raskest med Sebastian Vettel, Ruben Barrichello og Felipe Massa bak seg. Det var nok en positiv kvalifisering for Felipe Massa sin del i dag, men det var rett og slett en tragedie for Kimi Raikkonen. Hele resultatet fra kvalifiseringen var: Jenson Button, Sebastian Vettel, Rubens Barrichello, Felipe Massa, Mark Webber, Timo Glock, Jarno Trulli, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Robert Kubica, Kazuki Nakajima, Nelson Piquet, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton, Sebastien Buemi, Kimi Raikkonen, Sebastien Bourdais, Heikki Kovalainen, Adrian Sutil og Giancarlo Fisichella.

Under dagens start fikk vi uten tvil det største mannefallet vi har hatt i den første svingen hittil i sesongen. Men det hele startet med at Rubens Barrichello hadde en bedre start og klarte å komme seg forbi både Sebastian Vettel og Jenson Button fra sitt tredje startspor. Felipe Massa hadde også en god start og kjørte seg opp fra fjerde til tredje posisjon. Men når vi kom til den første svingen begynte det virkelig å skje ting. Jarno Trulli ble presset ut av banen og på vei inn på banen igjen tok han med seg ikke mindre enn tre andre biler. Det fløy karbondeler i alle retninger og Scuderia Toro Rosso-bilene klarte faktisk å klatre oppå hverandre i denne mildt sagt kaotiske massekollisjonen! Så allerede i første sving var Jarno Trulli, Sebastien Buemi, Sebastien Bourdais og Adrian Sutil ute av løpet. Den allerede dårlige helgen var dermed komplett for Scuderia Toro Rosso-teamet som eies av Red Bull.

Sikkerhetsbilen ble derfor sendt ut på banen for å få ned tempoet på bilene og ikke minst sørge for at banemannskapet skulle få tid til og sikre arbeidsforhold til å rydde unna alle vrakrestene i den første svingen. Men det var allerede flere biler som hadde måttet kjøre tvers igjennom dette karbonkaoset, blant annet Lewis Hamilton som vi så plukket med seg en masse karbonbiter med dekkene sine. Sikkerhetsbilen ble ute 3-4 runder før den slapp feltet avgårde igjen med Rubens Barrichello, Jenson Button og Felipe Massa i tet. Rubens Barrichello og Jenson Button klarte omstarten bra og Felipe Massa klarte ikke å utnytte sin KERS til å få heng på Jenson Button og eventuelt komme forbi.

De første som var inne til sine første depotstopp i dag var Timo Glock, Rubens Barrichello, Jenson Button og Fernando Alonso. Det var de som hadde kjørt kvalifiseringen med de letteste bilene. Men de var inne 3-4 runder seinere enn planlagt pga rundene bak sikkerhetsbilen. Men det var stor overraskelse når Jenson Button og Rubens Barrichello ikke ble sendt avgårde med samme strategi. I utgangspunktet trodde vi at Brawn GP hadde endret strategien til Rubens Barrichello fra en to-stopp til en tre-stopp, da han ble sendt avgårde med mye mindre (ca 18 runder) bensin enn Jenson Button (ca 29 runder). Atle Gulbrandsen som er kommentator på Viasat Sport og Motor regnet med at dette var for å sørge for at Jenson Button skulle vinne i dag, og ikke Rubens Barrichello. Av hensyn til førermesterskapet er det fordelaktig at Jenson Button får flest poeng.

Men etterhvert som man så hvor mye raskere Rubens Barrichello var med sin lettere bil i forhold til Jenson Button, begynte man virkelig å lure om det var det rette valget. Men man regner jo med at de som sitter og beregner dette i Brawn GP har mer oversikt og peiling enn vi som følger med. Underveis i løpet var det i grunn ikke så forferdelig mye som skjedde, foruten at Heikki Kovalalainen måtte bryte etter 7 runder pga problemer med girkassa og at Kimi Raikkonen måtte bryte med tekniske problemer etter 17 runder. Allerede i starten av løpet ble det sagt via teamradioen at Kimi hadde problemer med KERS. Problemene er derfor langt ifra over for Ferrari-teamet.

Selv om vi hadde inntrykk av at Sebastian Vettel var raskere enn Felipe Massa klarte han ikke å komme forbi. Regner med at det både har med KERS å gjøre og at det generelt sett er veldig vanskelig å kjøre forbi på denne banen. Det letteste stedet å kjøre forbi er i enden av start/mål-rettstrekningen. Men der hadde Felipe Massa mulighet til å bruke KERS og dra ifra Sebastian Vettel. Når siste runde med depotstopp var unnagjort hadde Mark Webber klart å komme seg opp på en tredjeplass, mens Jenson Button lå i tet med Rubens Barrichello på andre plass. Felipe Massa lå på en fjerde plass med Sebastian Vettel bak seg.

På det siste depotstoppet til Felipe Massa og Sebastian Vettel var de inne på den samme runden og Ferrari brukte ett sekund mindre tid enn det Red Bull-teamet brukte. Litt senere fikk Felipe Massa beskjed over teamradioen at han måtte spare bensin for å komme seg helt til mål og slippe å måtte kjøre inn til depotet for ytterligere bensin. Men med Sebastian Vettel til stadig helt oppi girkassa var det ikke lett for Felipe Massa å spare bensin. Felipe Massa fikk atter igjen beskjed om at han måtte spare bensin, han brukte mer bensin enn de hadde «råd til». Felipe Massa virket frustrert og viste ikke helt hva han skulle gjøre, han måtte jo forsvare posisjonen sin.

Men noen runder før mål fikk Felipe Massa beskjed over radioen at han måtte bare gi opp og slippe forbi Sebastian Vettel. Felipe Massa måtte sette ned tempoet noe fryktelig for å i det hele tatt klare å komme seg til mål. Fernando Alonso lå egentlig omlag 16 sekunder bak Felipe Massa, men fikk nok beskjed om dette over radioen og satte opp tempoet litt ekstra for å prøve å komme i kapp med Felipe Massa. På den siste runden hadde Fernando Alonso klart å ta igjen Felipe Massa og hadde overhodet ingen problemer med å komme forbi. Felipe Massa gjorde ikke engang et forsøk på å forsvare posisjonen sin når Fernando Alonso kjørte forbi på yttersiden i en av svingene. Da dukker det atter igjen opp ett spørsmål: Hva er det Ferrari driver med? Ikke fylle nok bensin for å kunne fullføre løpet? Jeg håper for Ferrari sin del at det var problemer med bensinfyllingen, og at det ikke var ytterligere en feil fra det italitenske teamet.

Dagens Spania Grand Prix ble overlegent vunnet av Jenson Button med Rubens Barrichello på en andre plass. Mark Webber var ikke langt bak og sikret seg den siste pallplassen. Fjerdeplassen gikk til Sebastian Vettel og femteplassen gikk til Fernando Alonso. Felipe Massa klarte såvidt å sikre seg sjetteplassen og måtte stoppe langs banen etter målpassering. Hele resultatlista ser slik ut: Jenson Button, Rubens Barrichello, Mark Webber, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Felipe Massa, Nick Heidfeld, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Timo Glock, Robert Kubica, Nelson Piquet, Kazuki Nakajima og Giancarlo Fisichalla. Kimi Raikkonen, Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Sebastien Buemi, Sebastien Bourdais og Adrian Sutil måtte bryte dagens løp. Under pressekonferansen etter løpet kom det faktisk frem at begge Brawn GP-førerne egentlig skulle ha en tre-stopps strategi. Det var derfor strategien til Jenson Button som ble endret, ikke Rubens Barrichello sin. Jenson Button var skeptisk til å endre til en to-stopp, men det fungerte jo utmerket til slutt.

I førermesterskapet leder Jenson Button med 41 poeng, Rubens Barrichello ligger på andre plass med 27 poeng, Sebastian Vettel ligger på tredje plass med 23 poeng, Mark Webber ligger på fjerde plass med 15.5 poeng og jarno Trulli ligger på femte plass med 14.5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP med 68 poeng, Red Bull ligger på andre plass med 38.5 poeng, Toyota ligger på tredje plass med 26.5 poeng og McLaren ligger på fjerde plass med 13 poeng. Neste løp er Monaco Grand Prix om 2 uker den 24. mai. Løpet sendes live på Viasat Sport og Motor kl 14:00, sendingen starter kl 13:30!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/05/10/dobbel-brawn-gp-da-jenson-button-vant-spania-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.