Jenson Button vant rødflagget Malaysia Grand Prix

Jenson Button startet Malaysia Grand Prix fra beste startspor i dag, men hadde en utrolig dårlig start, ala den dårlige starten til Rubens Barrichello i Australia Grand Prix. Rubens Barrichello på sin side hadde en gaske god start idet Robert Kubica ble stående og ikke kom ordentlig igang. Nico Rosberg var raskt opp i tet med Jarno Trulli bak seg. Fernando Alonso hadde også en god start. Allerede før løpet ble det meldt at det kom til å begynne å regne på Sepang-banen etter ca 10 minutter. Men det tok over en halvtime før vi så noe til dette regnet.


De aller fleste førerne måtte derfor inn til sine første depotstopp og legge på myke slicks. Nico Rosberg og Jarno Trulli var inne til sine depotstopp før Jenson Button som fikke satt et par raske rundetider før han måtte stupe inn i depotet for sitt stopp. Når han kom ut igjen kom han ut foran både Nico Rosberg og Jarno Trulli og ledet Malaysia Grand Prix. Vi fikk aldri med oss hva Timo Glock gjorde under sitt depotstopp, men det kom tydelig frem etterhvert som regnet begynte å pøse ned og alle stupte inn for å legge på regnværsdekk. Kimi Raikkonen og Ferrari på sin side hadde allerede flere runder før det begynte å regne lagt om til regnværsdekk. De hadde nok håpet at regnet ville komme tidligere enn det faktisk gjorde. Det gjorde at Kimi Raikkonen holdt ett utrolig dårlig tempo mot de andre på slicks og klarte i tillegg å slite sine regnværsdekk helt ned før regnet omsider kom.

Timo Glock hadde valgt å legge på intermediate og kjørte 5-6 sekunder raskere enn alle de andre som hadde lagt om til regnværsdekk. Det viste seg derfor å være ett utrolig smart trekk. Vanligvis når det begynner å regne i Malaysia på denne tiden av året regner det i bøtter og spann, men det gjorde det ikke på dette tidspunktet. Timo Glock var derfor raskeste mann på banen og kjørte seg utrolig lett oppover i feltet. Men etterhvert var det flere som valgte å gå inn og legge om til intermediate-dekk de også. Både fordi det ikke hadde begynt å bøtte ned enda og at de så hvilket tempo Timo Glock hadde bakfra. Gjorde ikke de andre teamene noe var de nok redde for at Timo Glock lett skulle gå opp i ledelse og dra fra dem alle sammen.

Men det var ikke lenge Jenson Button og de andre kunne kjøre på intermediate før de måtte inn og legge om til regnværsdekk igjen. Det samme gjelder selvfølgelig Timo Glock. Nick Heidfeld derimot hadde bare vært inne en eneste gang når FIA valgte å rødflagge hele Malaysia Grand Prix. Det er såvidt jeg kan huske første gang jeg har sett ett Formel 1-løp bli rødflagget. Jeg har heller aldri sett lignende regn noen gang. på den siste runden før løpet ble rødflagget bak sikkerhetsbilen var det en hel haug med førere som snurret av banen, selv om det så ut til at de kjørte i gangfart. Det var helt forferdelige forhold ute på den regnfulle Sepang-banen. Atle Gulbrandsen som er den norske kommentatoren syntes dette lignet mer på Bjørn Rune Gjelsten og hans offshore-båt.

Hele feltet stoppet derfor opp på mål/start-området og alle teamene kom løpende ut med alt nødvendig utstyr til førerne. Det så mer eller mindre ut som det komplette kaos. Dette var 1 time og 10 minutter ut i Malaysia Grand Prix og det gjenstod 23 av de 56 rundene som skulle kjøres for å tilbakelegge 310,408 kilometer på den 5,543 kilometer lange Sepang-banen. Det vil si at de ikke hadde fullført 75% av løpsdistansen og hvis de ikke startet løpet igjen ville man ikke kunne dele ut alle poengene. Da er det kun halve poeng som gjelder.

Mark Webber i Red Bull som er formann i førerforeningen i Formel 1 gikk rundt og snakket med de forskjellige førerne og loddet stemningen for hva de skulle gjøre videre. Det virket som det var stemning for å avbryte hele løpet fra førernes side, men FIA ønsket i det lengste å starte løpet igjen. Det gikk underveis rykter om at FIA hadde stoppet klokka og at man derfor skulle omgå 2 timers regelen. Det heter seg ifølge Formel 1-reglene at et Formel 1 ikke skal vare mer enn 2 timer, da vil det bli avsluttet. Det gikk derfor spekulasjoner om at de skulle omgå denne regelen med å stoppe klokka. 2 timers regelen er for å unngå at førerne sitter i bilen i mer enn 2 timer, men i dette tilfellet hadde de mulighet til å gå ut av bilene og få seg en pause.

Men etterhvert kom det frem fra de norske kommentatorene at dette ikke er lov og klokka nærmet seg med stormskritt de nevnte 2 timene. 13-14 minutter før gikk det rykter om at de skulle starte løpet bak sikkerhetsbilen og at de skulle avslutte løpet når det hadde gått 2 timer. Men 9-10 minutter før 2 timer kom det endelig en offisiell melding på skjermen om at løpet ikke ville bli startet på nytt. Synes det var ekstremt dårlig med offisiell informasjon undreveis, rett og slett ingenting. Både kommentatorene, seerne og ikke minst førerne og teamene satt derfor bare og ventet på at det skulle skje noe i 40-45 minutter. Kimi Raikkonen på sin side hadde forlatt bilen og hoppet ut av kjøredressen og koste seg med en is i garasjen. Det var derfor helt klart at han ikke kom til å bli med på en restart av løpet uansett.

Når hele feltet ble stoppet på mål/start og når det omsider kom en beskjed om at løpet ikke ville bli startet på nytt viste grafikken at Jenson Button hadde vunnet med Timo Glock på 2. plass og Nick Heidfeld på 3. plass. Men etter at førerne hadde blitt veid inn hos FIA så ble det plutselig veldig forvirrende. Timo Glock og Nick Heidfeld fikk beskjed om at de byttet plass og at Nick Heidfeld gikk opp på 2. plass og Timo Glock ble flyttet ned til en 3. plass. Det er fordi det er den nest siste runden før rødflagget som er gjeldene. Men hvordan stillingen var på det tidspunktet var det tydeligvis ingen som hadde oversikt over, med unntak av FIA. De norske kommentatorene hadde trodd at Nick Heidfeld skulle bli flyttet lengre ned, ikke overta plassen til Timo Glock.

Jenson Button vant derfor sitt andre løp på rad for Brawn GP her i Malaysia Grand Prix. Nick Heidfeld tok 2. plassen hele 22.7 sekunder bak og Timo Glock tok 3. plassen 23.5 sekunder bak vinnende Jenson Button. Den komplette resultatlista ser slik ut: Jenson Button, Nick Heidfeld, Timo Glock, Jarno Trulli, Rubens Barrichello, Mark Webber, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Felipe Massa, Sebastien Bourdais, Fernando Alonso, Kazuki Nakajima, Nelson Piquet, Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel, Sebastien Buemi, Adrian Sutil og Giancarlo Fisichella. Robert Kubica og Heikki Kovalainen ble ikke klassifisert etter å ha brutt i starten av løpet.

Men det deles som sagt bare ute halve poeng etter dette løpet og det er bare den 5. gangen det har skjedd i Formel 1s historie. Dagens seier blir derfor bare belønnet med 5 poeng. I førermesterskapet leder derfor Jenson Button med 15 poeng, Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 10 poeng, Jarno Trulli liggerp å 3. plass med 8.5 poeng, Timo Glock ligger på 4. plass med 8 poeng, Nick Heidfeld liggerp å 5. plass med 4 poeng, Fernando Alonso ligger på 6. plass med 4 poeng og Nico Rosberg ligger på 7. plass med 3.5 poeng. I konstruktørmesterskapet leder ikke overraskende Brawn GP med 25 poeng, Toyota ligger på 2. plass med 16.5 poeng, BMW Sauber ligger på 3. plass med 4 poeng, Renault ligger på 4. plass med 4 poeng og Williams ligger på 5. plass med 3.5 poeng. Ferrari og Force India er de eneste to teamene som ikke har tatt ett eneste poeng hittil i sesongen!

Regner ikke med at Malaysia Grand Prix blir kjørt så seint som kl 17:00 lokal tid neste år, da det alltid regner på ettermiddagen i Malaysia på denne tiden av året. Alle regnet jo med at det kom til å regne under løpet, men Bernie Ecclestone hadde kanskje håpet på litt mindre regn? Neste løp er Kina Grand Prix om 2 uker den 19. april! Den første treningen sendes på Viasat Motor fredag 17. april kl 03:55, den andre treningen sendes på Viasat Motor fredag 17. april kl 7:55, den tredje treningen sendes på Viasat Motor lørdag 18. april kl 4:55, kvalifiseringen sendes på Viasat Motor lørdag 18. april kl 7:55 og Kina Grand Prix (løpet) sendes på Viasat Motor søndag 19. april kl 09:00. I tillegg kommer en rekke repriser på både Viasat Motor og Viasat Sport.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/04/05/jenson-button-vant-rodflagget-malaysia-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.