Polarsirkelsenteret på Saltfjellet

Jeg var oppe i forholdvis rett tid og fikk tatt meg en dusj og spist frokost på Forsan i Steigen fredag morgen. Det var forøvrig en flott dag med veldig bra vær, og jeg tenkte å ta en lengre etappe sydover denne dagen, for å få litt kortere etapper lørdag og søndag. Jeg la derfor avgårde ved 10.20-tiden, så får man bare se hvor langt man kommer. På vei opp Saltfjellet fikk jeg meg dog en liten overraskelse. Jeg hadde ingen biler foran meg, men det kom et møtende vogntog, og det smalt til noe forferdelig i frontruta på bobilen. Jeg fikk en solid steinsprut. Litt irritert, men jeg håpte at det skulle være mulig å reparere den. Men den hadde i tillegg til selve “treffpunktet” i frontruta også begynt å sprekke opp litt til to sider. Så spørsmålet var om skaden allerede var for stor. Men uansett ikke stort å gjøre noe med her og nå. Litt overasket over at jeg fikk en steinsprut fra et møtende kjøretøy, det pleier som regel å være fra kjøretøy som ligger foran en.

Oppe på Saltfjellet passerte jeg Polarsirkelen igjen på vei sydover, og siden jeg ikke tok turen innom Polarsirkelsenteret når jeg var på vei nordover, svingte jeg innom denne gangen. Det var ganske mye folk, både biler og bobiler, så det er nok en ganske populær turistattraksjon på Saltfjellet! Her er det også mulig å overnatte med bobilen hvis man ønsker det. Nå er det i grunn veldig mange muligheter til å fricampe på Saltfjellet, da det er små asfalterte parkeringsplasser “overalt” der oppe. Men etter å bare kjørt i rundt 4 timer, syntes jeg det var altfor tidlig å parkere for kvelden. Klokka var jo heller ikke mer enn 14.30 når jeg svingte inn til Polarsirkelsenteret. Nord for Polarsirkelen kalles ofte for “Midnattssolas rike”, dette var mitt første besøk og mesteparten av ferien i Nord-Norge hadde jeg faktisk midnattssol. Sola gikk ned først den 23. og den 24. juli, avhengig av hvor man befinner seg. Jeg dro nordover den 5. juli og nå på fredag var det den 26. juli.

Litt om Polarsirkelen fra wikipedia:

Polarsirkel er betegnelsen på to breddesirkler rundt jordens poler som markerer grensen for det området som har mørketid og midnattssol. Polarsirklene er to av de fem viktige breddesirklene på jordens overflate. Disse er ekvator, vendekretsene og polarsirklene. Polar­sirklene ligger nærmere jordens poler enn bredde 66°33’42,5” (WGS 84).

Området, eller deler av området, nord for den nordlige polarsirkelen benevnes som Arktis (se kartet), og området syd for den sydlige polarsirkelen omtales som Antarktis.

Mellom omtrent 67°30′ og polpunktene vil det være mørketid under den stedlige vinteren. Såkalt polarnatt, har man ikke før et godt stykke nærmere polene, nærmere bestemt 72°34′, hvilket i Norge vil si på Bjørnøya eller Svalbard. I Bodø, som ligger godt nord for den nordlige polar­sirkelen, er dagens lengde ca. 50 minutter ved vinter­solverv. Årsaken til mangel av virkelig mørketid er lysets avbøyning i atmos­færen. Uten atmosfære ville det ha vært én dags mørketid ved polar­sirklene. Polpunktene opplever midnattssol omtrent halve året og mørketid resten av året.

Internasjonalt går den nordlige polarsirkelen østover fra nullmeridianen gjennom Norge, Sverige, Finland, Russland, USA (Alaska), Canada, Grønland og Island. I Norge krysser den fra kysten gjennom Nordland til svenskegrensen. På Saltfjellet (ca. 680 moh.) ligger Polarsirkelsenteret (66°33’08,67”N 15°19’22,10”Ø) med eget postkontor slik at besøkende kan sende postkort med et eget polarsirkelstempel på.

Den sydlige polar­sirkelen krysser Den antarktiske halvøy, ellers går den hoved­sakelig over hav eller nær bredden av det antarktiske kontinent. Dermed ligger meste­parten av det antarktiske kontinent syd for denne polar­sirkelen.

Polarsirklenes vandring

Hvor polar­sirkelene befinner seg, avhenger av jord­aksens helning i forhold til baneplanet (det planet som jordens bane i forhold til solen befinner seg i). Polar­sirklenes bredde kan derfor finnes ved å trekke jord­aksens helning fra 90 grader. I løpet av godt og vel 41 000 år vandrer polar­sirklene omtrent mellom breddegradene 65°30′ (jord­aksen mest på skrå) til 67°54′ (jord­aksen minst på skrå), en avstand på ca. 267 km (144 nm). I Norge tilsvarer det fra Brønnøy­sund i syd, til Hamarøy og Moskenesøya i Lofoten i nord.

For tiden beveger den nordlige og sydlige polar­sirkelen seg henholdsvis nord­over og sydover mot polene med ca. 0,46 breddesekund – tilsvarende rundt 14,25 m pr. år. Ifølge TV-programmet Norsk attraksjon, som ble sendt på NRK1 26. september 2009, lå polar­sirklene sommeren 2009 på bredde 66°33’42,5”. Det betyr at den sommeren lå den nordlige polar­sirkelen 1039 m nord for der den er markert i Polar­sirkel­senteret. Siste gang den lå ved Polar­sirkel­senteret, var i 1917.

For Islands del diskuteres det om den nordlige polar­sirkelen på grunn av den nevnte vandringen nord­over stadig går over land på Grímsey (Islands nord­ligste bebodde øy). Det gjør den: Målinger viser at omkring år 2040 har polar­sirkelen flyttet seg nok til at Grímsey i sin hel­het blir liggende syd for polarsirkelen. Island har i dag et vulkansk skjær, Kolbeinsey, nordvest for Grímsey, men is- og bølgeerosjonen her er så sterk at dette skjæret antakelig vil være borte innen polarsirkelen kommer nord for Grímsey.

Polarsirkelsenteret ble åpnet i 1990, og Polarsirkelens posisjon det året er markert utenfor inngangen til senteret. Litt nærmere E6 er det et Polarsirkelmonument i marmor fra 1937 som markerer hvor Polarsirkelen befant seg det året. På dette monumentet ble det også under krigen hugget inn 1940 med mellomrom mellom 19 og 40 og i mellomrommet var det et hakekors. Dette hakekorset ble fjernet like etter andre verdenskrig. Bildet som ligger på wikipedia av dette er fra 2003. Når jeg var ved Polarsirkelsenteret var derimot 19 40 også fjernet. Dermed er det bare 1937 som står igjen på Polarsirkelmonumentet. På den andre siden av E6 er det ytterligere minst to slike Polarsirkelmonumenter, men jeg vet ikke hvilke årstall disse markerer. Som nevnt i teksten ovenfor, befinner Polarsirkelen seg ganske mye lengre nord for Polarsirkelsenteret i dag. Men det vil vel ødelegge Polarsirkelsenteret som en turistattraksjon hvis man skal markere dagens Polarsirkel?

Men herregud så varmt det var her ved Polarsirkelsenteret oppe på Saltfjellet! Jeg hadde hatt mye mer behagelige temperaturer oppe i nord. På Forsan i Steigen var det behagelige 22 grader, men her på Saltfjellet var det 26-27 grader, så det var som å møte veggen når jeg gikk ut av bobilen. Og enda værre skulle det bli når jeg kom meg enda lengre syd. Det var en hetebølge over sør-Norge om dagen. Jeg ruslet litt rundt i området ved Polarsirkelsenteret, det er blant annet et monument som overlevende russere avduket i juni 1945 over falne russere under andre verdenskrig. Litt bortenfor på en høyde var det et enormt område med en masse små varder som besøkende har bygd. En kjempestor varde og en mengde mindre varder, og det blir vel bare flere og flere etterhvert som tiden går. Rett nord for dette området har også besøkende begynt å skrive ord/navn med steiner og danne hjerter og lignende.

Jeg tok også en liten tur inn i selve Polarsirkelsenteret, som i bunn og grunn er en restaurant og en gedigen suvenir-butikk. Her får man kjøpt alt fra troll til en masse Polarsirkeleffekter selvfølgelig. Jeg titta på litt forskjellige effekter, men klarte å komme meg ut av butikken uten å ha kjøpt noe. Det nærmeste jeg var å kjøpe var en nøkkelring. Etterpå ble det en tur bort i bobilen for å spise lunsj. Jeg benyttet anledningen til å gjøre det når jeg først hadde stoppet og parkert, men alt av vinduer og takluker måtte opp på vid gap, for her ble det jaggu fort varmt! Men det var jaggu godt med en matbit og ikke minst noe kaldt å drikke i varmen!

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

En natt og solnedgang ved Forsan i Steigen (08.08.19)
Med bobilen på ferga fra Lødingen til Bognes (07.08.19)
Andøya rundt med bobilen (06.08.19)
Andenes fyr på Andøya (05.08.19)
En natt ved Torvmyra på Andøya (04.08.19)
Fire netter og midnattssol i Laupsvika, Bleik på Andøya (03.08.19)
På vei til Andøya med bobilen (27.07.19)
På vei til Henningsvær i Lofoten (25.07.19)
En natt og midnattssol på Gimsøya i Lofoten (25.07.19)
Nusfjord i Lofoten (24.07.19)
En natt og midnattssol ved Selfjorden i Lofoten (23.07.19)
Reine i Lofoten (23.07.19)
Videre til Lofoten: Å i Lofoten (22.07.19)
En natt og midnattssol ved Nupen i Kåfjord (22.07.19)  
Trondenes fort i Harstad (22.07.19)
Med bobilen på ferga fra Bognes til Lødingen i Ofoten (19.07.19)
To netter og midnattssol ved Beinhusvika i Hamarøy (18.07.19)
Tranøy fyr i Hamarøy (18.07.19)
På vei til Hamarøy med bobilen (17.07.19)
Fantastiske Steigen – men nå går turen videre (16.07.19)
En natt i Nordskot i Steigen (16.07.19)
En natt ved Brennviksanden i Steigen (15.07.19)
Nordfold i Steigen (15.07.19)
Engeløya rundt i Steigen (15.07.19)
Bøsanden på Engeløya i Steigen (14.07.19)
To netter til på Engeløya i Steigen (12.07.19)
Idyllisk i Auvika i Steigen (12.07.19)
Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen (11.07.19)
Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/08/09/polarsirkelsenteret-pa-saltfjellet/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.