Ferie og bunkertur til Blokhus i Danmark

Den andre uka i ferien ble tilbrakgt i Blokhus i Danmark sammen med familien. Det var kort tid før jeg startet ferien med en bunkertur til Kristiansand at jeg ble klar over at familien skulle en tur til Blokhus i Danmark samtidig som jeg hadde ferie. Og når jeg blir spurt om jeg kunne tenke meg å komme på besøk, så begynte mulighetene å strømme på oppi mitt hode. Det har ikke akkurat vært noen stor hemmelighet at jeg har vært litt opptatt av militærhistoriske anlegg de siste årene og har hittil publisert 88 artikler om nettopp det emnet her på websidene mine. Så etter å ha tenkt litt på det og sett på muligheter for litt fototurer på egenhånd mens jeg var i Danmark, så ble det til at jeg booket Stena Line-ferge tur/retur Gøteborg-Frederikshavn. Istedenfor å booke de aller billigste avgangene som ville resultert i at jeg måtte reist om natta, valgte jeg ferge i 16-tiden fra Gøteborg og retur fra Frederikshavn i 20-tiden på kvelden.

Jeg kunne selvfølgelig også bare ha sitti på med foreldrene mine nedover og spart pengene til ferga, men da hadde jeg ikke hatt den samme muligheten til å reise litt på egenhånd i Danmark for å ta bilder. Så det var liksom aldri noe tema. Det var min bror og hans tre barn som var vertskapet i Blokhus i Danmark, etter å ha feriert i området flere ganger. Jeg for min del hadde ikke vært på ferie på Jylland på over 20 år. De siste gangene jeg har vært i Danmark har jeg vært i København. Men hvis jeg vil se tyskernes Atlanterhavsvoll i Danmark, er det Jylland jeg må til. Jeg hadde derfor på forhånd gjort litt research i forhold til hvor jeg kunne finne ting som kunne være av interesse. Jeg lette primært etter militærhistoriske anlegg fra andre verdenskrig, men også et og annet fyr. Flere steder var det begge deler på samme sted eller i umiddelbar nærhet.

Turen til Gøteborg gikk smertefritt, jeg hadde beregnet meg god tid for å være på den sikre siden. Jeg liker overhodet ikke å stresse eller risikere å ikke komme frem i tide. Så da er det mye bedre å vente på kaia i Gøteborg i over en time. Det var ikke så veldig mange biler på plass enda når jeg ankom. Turen over fra Gøteborg til Frederikshavn var ombord i Stena Jutlandica. En litt snodig båt, for deler av bildekket er faktisk under åpen himmel. På overfarten kom jeg i prat med to damer som satt seg ved samme bord som meg. Det fikk tiden til å gå litt fortere når man hadde noen å prate med underveis. Jeg klarer ikke å huske hvor dem skulle hen i Danmark lengre, da det er 2,5 måned siden.

Når vi fikk lov til å gå ned på bildekk og få lempa inn det jeg hadde kjøpt i taxfree-butikken og ventet på å kjøre av ferga, var det bare å få i gang gps’en igjen og følge den til jeg var fremme i Blokhus. Jeg hadde lagt inn adressen til sommerhuset i Blokhus i Danmark allerede når jeg dro hjemmefra, med kaia i Gøteborg som et via-punkt. Bare for å være sikker på at gps’en ikke fant på noe «tull». Jeg fikk forøvrig utdelt et kart over Danmark i Gøteborg, det er jo alltid kjekt med et kart, men etter at jeg kjøpte meg min første gps, har det blitt utrolig lettvint å bare bruke den. Den finner den raskeste veien, informerer om ankomst-tid og ikke minst fartsgrenser underveis. Jeg var dog veldig usikker på hva som var fartsgrensa på vei ut fra Frederikshavn, så jeg kjørte nok litt sakte i starten. Men tok hintet etterhvert som jeg ble frakjørt av alle og enhver.

Når jeg kom til Blokhus for aller første gang, benyttet jeg anledningen til å kjøre en liten runde for å se hvordan det så ut. Jeg hadde også planlagt å kjøpe litt å drikke (les: øl) når jeg kom til Blokhus, men tenkte ikke helt på at butikkene stenger så tidlig i Danmark. Men fant heldigvis en butikk som var åpen. Dermed fikk jeg både kjøpt litt øl, litt frukt og juice som jeg tenkte å ha til frokost og noe snacks. Familien lurte nok litt på hvor jeg ble av etterhvert, da jeg både hadde brukt en del tid på å komme meg igjennom lyskryssene i Frederikshavn og den ekstra runden frem og tilbake i Blokhus for å titte litt og finne en åpen butikk. Men jeg svingte omsider inn på gårdsplassen til sommerhuset i Blokhus! Gps’en var spot on og det var overhodet ikke noe problem å finne frem! Ikke så vanskelig å kjenne igjen bilen til foreldrene mine og min bror heller.

Det var et kjempestort og fint sommerhus, mye finere og mer moderne enn hva jeg har vært borti tidligere. Forstod det også at dette var over pari i forhold til tidligere erfaringer. Sommerhuset var primært på ett plan, men det var to rom i «kjelleren» første etasje når man ser sommerhuset i front. Pappa var litt bekymret for at jeg ikke ville like soverommet nede i «kjelleren» da det luktet litt kjeller der nede. Men jeg for min del brydde meg ikke stort om det. Bare sørge for lufting når man var tilstede. I tillegg så jeg helt klart fordelen med å ha eget rom i etasjen under, det var også mye kjøligere der enn det var oppe i resten av sommerhuset. Og jeg er veldig glad i å ha det kjølig når jeg skal sove. I tillegg var rommet kjempestort i forhold til de andre soverommene. Jeg hadde også da mulighet til å låse meg inn/ut nede i «kjelleren». En ulempe var dog kanskje at jeg måtte ut og opp for å komme meg på toalett.

Selv om jeg hadde spist litt på veien og også kjøpt meg en liten matbit på butikken i Blokhus, var det utrolig digg å få seg litt mat som mamma varmet opp. Resten av familien hadde jo vært i sommerhuset en del timer allerede, så de var installert og husvarme allerede! Jeg skal love dere at det smakte utrolig godt med en øl eller tre etter å ha vært på veien (vei, båt, vei) i mange timer denne lørdagen! Vi hadde ikke snakket så mye om hva som var planene mine/våre i dagene fremover. Men jeg for min del syntes det ville være hyggelig å være litt sosial med resten av familien de første dagene, og ikke bare forsvinne for meg selv med en gang. I tillegg la jeg opp planene litt i forhold til hvordan værvarselet var fremover. Men de første dagene hadde jeg uansett bestemt meg for å være litt sosial sammen med de andre. Den første dagen med reisen ned til Danmark gikk jeg tilsammen 3020 skritt.

Uansett startet vi alltid dagene sammen med frokost og slik før vi reiste avgårde. Søndagen tok vi en tur ned til Blokhus sentrum og en tur på stranda for å se på livet. Jeg hadde selvfølgelig med meg kameraet i tilfelle det var noen motiver jeg kunne tenke meg å ta bilder av. Og jeg fikk tatt noen bilder nede på stranda, blant annet av det røde tårnet som er et gjenoppbygget sjømerke i Blokhus. Sjømerker er merker eller symboler som er satt opp for å veilede skipstrafikken. Dette tårnet fungerer i dag som et kjennemerke for byen Blokhus. Men det at vi var en tur på stranda betyr ikke at jeg tok en dukkert eller vasset for den saks skyld. Det har jeg ikke gjort på mange, mange år. Og det kommer nok ikke til å skje med det første heller. Jeg trives aller best på landejorda, med mindre man har en båt tilgjengelig.

Vi benyttet også anledningen til å spise på en av restaurantene i Blokhus. Vi avsluttet med en tur innom en isbar hvor jeg kjøpte meg en soft-is og en milkshake. Det smakte utrolig godt der vi satt i sola. Jeg hadde selvfølgelig med meg både caps (flere faktisk) og solkrem, men alt dette lå jo selvfølgelig i min egen bil. Og denne gangen så jeg ingen grunn til å kjøre en tredje bil, så jeg satt på med foreldrene mine. Dermed kan man trygt si at jeg fikk litt farge denne første dagen i Blokhus. Jeg fikk etterhvert litt solkrem av min bror for å ikke bli solbrent. Men litt rød må jeg innrømme at jeg ble. Men det er det det betyr å få farge i mitt tilfelle, jeg blir rød. Bare det ikke går så langt at man blir solbrent, så spiller det jo ingen rolle. Men jeg er vanligvis flink til å både smøre meg og bruke caps for å beskytte panna og ansiktet. I tillegg er det viktig å smøre armene når man går i kortermet.

Tilbake på sommerhuset skulle vi spille et utendørs spill som heter Kubb. Min bror hadde kjøpt dette nede i Blokhus. Jeg tror ikke han hadde spilt det før, men tydeligvis hørt om det tidligere. Kubb er et spill hvor man er alt fra to til tolv deltakere og spillet består av en konge, ti kubber, seks kastepinner og fire hjørnepinner. De fire hjørnepinnene settes opp i hvert sitt hjørne av banen man skal spille, fortrinnsvis gress. Så setter man opp fem kubber på bakerste linje for hvert av lagene. I midten av banen settes kongen opp. Poenget med hele spillet er at man skal rive kubbene til motstanderen og til slutt kongen som står i midten. Kongen i midten må på ingen måte rives før helt til slutt, da har man automatisk tapt spillet. Når man klarer å rive en av motstanderens kubber, så skal denne kastes over på den andre siden og stilles opp der den lander, så fremt den havner på motsatt side av kongen. Motstanderen må rive denne kubben før de kan fortsette å prøve å rive motstanderens kubber. I tillegg til at den som river kubben, så blir det også en ulempe for motstanderen som får en ekstra kubbe å rive. Og slik holder man på til ett av lagene har revet alle motstanderens kubber og til slutt kongen. Da har man kåret en vinner av spillet.

Vi hadde det utrolig gøy med Kubb denne kvelden ved sommerhuset i Blokhus! Pappa og jeg var på lag mens min bror og to av ungene utgjorde det andre laget. Og dette var nok den kvelden det gikk med mest øl. Det smakte utrolig godt ute i sola mens man spilte dette spillet. Og det skal være sagt at det var ikke akkurat lett å treffe disse kubbene på den andre siden av banen. Kastepinnene måtte kastes på en spesiell måte (loddrett, ikke vannrett) som gjorde de mindre treffsikre. Hadde man hatt mulighet til kaste de avgårde i vannrett posisjon, hadde det selvfølgelig vært mye enklere å treffe kubbene. Men jeg fikk etterhvert litt dreisen på dette, og pappa og jeg klarte å vinne første runde med ganske god margin. Og når ett av lagene hadde vunnet en gang, måtte selvfølgelig det andre laget få mulighet til å ta en revansj! Og andre runde gikk ikke helt i vår favør, så den tapte vi til slutt, men dette var en mye jevnere runde enn den første. Dermed var det uavgjort. Og det er jo ingen med litt konkurranseinstinkt ombord som klarer å si seg etter at det står uavgjort. Det ble derfor en tredje og siste runde og dertil flere øl selvfølgelig. Den siste og avgjørende runden klarte pappa og jeg og dra i land til slutt. Ingen premie til vinnerne, men ære og berømmelse selvfølgelig. Denne dagen ble det tilsammen 7035 skritt.

Mandag ble det som forventet regnvær i Blokhus og sikkert resten av Danmark også. Vi planla derfor å ta en liten shoppingtur til Aalborg, Danmarks fjerde største by. Jeg hadde med meg fotoryggsekken med fotoutstyret, men det ble ikke tatt noen bilder denne dagen. Det ble en del gåing inne på kjøpesenteret, jeg lekte også litt med yngstemann mens vi ventet på at de andre skulle bli ferdig inne i en skobutikk. Jeg for min del handlet ikke stort, men endte opp med å kjøpe meg noen dekkebrikker i en av butikkene. Jeg falt i utgangspunktet for noen knall grønne dekkebrikker, men endte opp til slutt med å kjøpe noen litt mer safe som var røde. Hvis man har vært her hjemme hos meg, så er det ikke noen tvil om at jeg like rødt. Middagen spiste vi på kjøpesenteret i Aalborg mens resten av kvelden ble tilbragt i sommerhuset. Jeg benyttet også anledningen til å gjøre litt mer research, legge litt planer for hva jeg skulle besøke når. Det første som var viktig å finne ut, var hva som var nordover og sydover, så man ikke klarte mesterstykket med å legge opp til å kjøre frem og tilbake.

Jeg la derfor opp til en rute som gikk sydover og en som gikk nordover. Så fikk man finne ut hva man rakk å gjøre underveis. Deretter kunne man bare fortsette der man glapp. Men jeg hadde ihvertfall lagt opp en rute sydover og en rute nordover som i teorien var mulig å kjøre. Spørsmålet var selvfølgelig hvor lang tid man ville bruke på hvert enkelt sted. Og av erfaring, så vet jeg at det innimellom kan gå med innmari mye tid enkelte steder. Selve kjøringen er jo rimelig bankers, det tar som regel den tiden det tar og ferdig med det. Ikke så veldig mye til eller fra. Men allerede etter denne planleggingen, så var det en del av stedene jeg hadde plukket ut sydover som jeg bare kunne glemme. Det ville bli for tidkrevende og lagt å kjøre. Ikke så mye gåing denne dagen, det ble bare 2463 skritt.

Tirsdag startet sammen som hver eneste dag, frokost og litt skravling. Ungene var litt skuffet over at jeg ikke skulle være med dem denne dagen, men det gikk heldigvis fort over. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg ikke skulle være med på turen til Fårup sommarland og slike ting. Da synes jeg det er mye mer gøy og interessant å kjøre meg en tur og ta bilder. Og muligheten til å både være sosial med familien og ha mulighet til å kjøre avgårde på egne turer var noe av det som gjorde denne turen genial! Så selv om jeg er alene på disse dagsturene, så er jeg ikke alene på ferie allikevel. Det er alltid hyggelig å pa noen å prate med, spise sammen med og ikke minst dele en øl med!

Når de andre skulle dra avgårde til Fårup, valgte jeg å dra på turen sydover denne dagen. Men turen startet med at jeg kjørte bort til Spar for å bunkre opp drikke og mat til turen. Da slipper man å bruke tid og energi på å finne slikt underveis mens man er på tur. Alltid genialt å møte ferdig bunkret opp når man skal ut på tur! Jeg hadde med meg rikelig med drikke, noe å spise deriblant frukt. Jeg hadde også med meg flere sett med batterier for å være på den sikre siden! Første stopp sydover var Hanstholm festning, et av de aller største anleggene jeg skulle besøke i ferien! Og det er et anlegg jeg har hatt lyst til å besøke ganske lenge, etter å ha besøkt Møvik fort tre ganger hittil! Det gikk faktisk bare fem dager fra mitt siste besøk på Møvik fort til jeg besøkte søsterbatteriet Hanstholm festning for aller første gang!

Men hvem skulle tro at jeg skulle bruke så mye tid til å komme over Hanstholm festning? Jeg har skrevet ganske mye om dette fra før, men det var et utrolig stort og imponerende militærhistorisk anlegg! Det er nord-europas største festningsanlegg fra andre verdenskrig! Det er absolutt et sted man burde besøke hvis man har et lite snev av interesse for militærhistoriske anlegg! Jeg brukte såpass mye tid på Hanstholm festning at det ikke ble tid til noe mer denne dagen! Jeg droppet til å med å ta turen innom Hanstholm fyr, selv om det ikke var lange omveien. Men jeg var såpass sliten og gåen i beina etter å ha gått 20424 skritt denne gagen. Jeg brukte også åtte timer på å utforske Hanstholm festning, inkludert Hanstholm I som ligger lengre syd for Hanstholm II eller hovedfestningen om du vil.

Hanstholm I var utstyrt med 17 cm kanoner mens Hanstholm II var utstyrt med 38 cm kanoner som hovedskyts. Det var i tillegg fire 10,5 cm antiluftskyts batterier med fire 10,5 cm SKC/32 kanoner strategisk plassert ut over området i tillegg. I utgangspunktet tror jeg at jeg ble ganske ferdig med Hanstholm festning, altså at jeg fikk med meg alt eller i det minste det meste av betydning på mitt første besøk. Derfor er det ikke noe umiddelbart behov for å besøke Hanstholm festning igjen, men skulle anledningen by seg, har jeg ingenting imot å se nord-europas største festningsanlegg fra andre verdenskrig igjen! Gjerne på tur sammen med noen, det er jo mange andre som interesserer seg for dette!

Jeg har nevnt det tidligere, men det har uten tvil vært en mye større utfordring å presentere historikken om disse militærhistoriske anleggene i Danmark enn hva jeg har vært vant til her hjemme i Norge. Her har så og si alle militærhistoriske anlegg en side på wikipeida med mer eller mindre ganske mye og nyttig informasjon. Men med anleggene i Danmark har det vært ganske mangelfult. Jeg har derfor måttet skrive dette selv på bakgrunn av flere kilder, enten på internett eller i bøker jeg har kjøpt meg. Jeg har derfor måttet bruke ganske mye mer tid enn hva jeg har vært vant til. Men samtidig fremstår det som enda mer «egenprodusert» enn om jeg bare siterer wikipedia selvfølgelig. Men sånn som f.eks artikkelen med bildene fra Hanstholm festning tok jeg 10-11 timer på å fullføre. Men det er alt annet enn uvanlig at jeg bruker mer tid på å redigere bildene og skrive artikkelen enn jeg brukte på å ta bildene i første omgang.

Hvis jeg ikke hadde hatt noen andre å ta hensyn til på turen til Danmark, kunne jeg selvfølgelig holdt på enda lengre om kveldene hvis jeg ønsket det. Men siden jeg var på tur sammen med foreldrene mine, min bror og ungene hans, syntes jeg at jeg burde være litt tilstede også de dagene jeg var på bunkertur alene. Derfor ønsket jeg å komme meg tilbake til sommerhuset for å være litt sosial før alle krøp til sengs. I tillegg er det alltid deilig å slappe av og roe ned litt før man hopper i bingen. Akkurat denne dagen hadde jeg også håpet å kunne være med på sankthansfeiringen på stranda i Blokhus. Alle de andre skulle ned for å se de tente opp bålet på stranda. Jeg for min del fikk det litt travelt og ville ikke være på plass ved sommerhuset før etter at de andre hadde gått ned mot stranda. Jeg ville helst slippe å kjøre ned, da jeg ville ha muligheten til å ta meg en øl eller to nede på stranda.

Derfor var det bare å komme seg til sommerhuset så fort som mulig, jeg rester av middagen som stod igjen til meg og så komme meg avgårde til fots mot stranda. Siden jeg ikke var lommekjent i området enda, var jeg ikke sikker på hva som ville være den korteste veien, men med så mange som kom gående en av sideveiene, så satset jeg på at det var en snarvei i retning sentrum og stranda. Men det betydde at jeg gikk «rundt» og igjennom sentrum for å komme meg ned til stranda. Men jeg rakk faktisk å komme meg ned på stranda og se at de tente opp bålet! Selv om jeg ikke var helt fremme ved folkemengden som hadde samlet seg enda.

Det var dog litt kranglete å finne resten av familien i denne folkemengden. Men etter å ha ringt og snakka med pappa, så fikk jeg lokalisert resten av gjengen. Men de var «fonøyd» allerede, så det ble bare til at pappa og jeg ble igjen litt på stranda og tok oss en øl. Jeg benyttet også anledningen til å ta noen flere bilder av bålbrenningen før vi også valgte å returnere til sommerhuset. Da gikk vi den korteste og sikkert den raskeste veien. Selv om det kanskje ikke var den letteste veien, for det betød at man måtte opp i skråningen med alt sandet. Det er vel unødvendig å si at jeg har hatt litt sand i skoa i løpet av denne turen? Vel tilbake til sommerhuset var det på tide å tømme kameraet for bilder og få dem over til bærbare pc’en. Det smaker selvfølgelig også ekstra godt med en øl eller to når man har vært på farta og gått tusenvis av skritt i løpet av dagen! Det var noen som ble litt imponert over at jeg hadde gått hele veien rundt og faktisk rukket frem til å få med meg båltenningen. For ikke å snakke om 20424 skritt iløpet av denne dagen!

Neste dag var planen å fortsette der jeg glapp dagen før. Men det hele startet med frokost med familien før jeg bunkret opp med mat og drikke på den lokale Spar. De hadde et ganske godt utvalg av påsmurt mat og andre spennende ting man kunne kjøpe med seg som niste. Her gikk det i kjøttkaker, pastaretter og baguetter. I tillegg var det viktig å ha med rikelig med drikke. Jeg pleide å kjøpe med meg sånn ca halvparten med vann og halvparten med brus. Og da gikk det som regel i Sprite. De hadde også tilbud på store flasker med Cocio (sjokolademelk) som det ble til at jeg kjøpte en del av når jeg var i Blokhus.

Det ble ganske mye kjøring før jeg var fremme ved første stopp på onsdag. Jeg hadde bestemt meg for å besøke Bovbjerg fyr og var fremme etter 2,5 time. Nå kunne man i utgangspunktet tatt ferge fra Agger til Thyborøn, men jeg valgte å kjøre rundt og over brua ved Oddesund. Der var det en del bunkere som jeg kunne tenke meg å ta bilder av på vei tilbake, men det betydde at jeg måtte komme meg over brua før de stengte kl 20 på kvelden. Det var ikke noe jeg visste på forhånd, det så jeg først når jeg nærmet meg Oddesund. Bovbjerg fyr var et utrolig fint fyr som det var lett å ta masse bilder av. Det kom også litt overraskende på meg, grunnet litt dårlig research, at det var spor etter tyskerne fra andre verdenskrig like i nærheten. Det var en radarstasjon og noen bunkere som fortsatt var å se. De tok jeg selvfølgelig også bilder av. Noe annet hadde vært merkelig. Jeg benyttet også anledningen til å ta turen opp i fyrtårnet til Bovbjerg fyr. Og hvis jeg syntes det blåste friskt nede på bakken, skal jeg love dere at det blåste noe jævlig oppe i fyrtårnet!

Like i nærheten fant jeg også Ferring kirke, en kirke bygget på 1100-tallet. Det startet egentlig med at jeg stoppet på parkeringsplassen ved kirken for å fylle spylervæske på bilen. Og når jeg først var der, ville det jo ha vært uhørt å ikke tatt noen bilder av kirken også. Jeg visste ikke på det tidspunktet at det var en såpass gammel kirke. Jeg fikk ingen mulighet til å komme inn og se hvordan kirken så ut innvendig, men hvis man klikker på linken til wikipedia, så ser man noen bilder der. Jeg er generelt sett interessert i arkitektur, og kirker er noe som også er utrolig fascinerende. Derfor har jeg tatt bilder av ganske mange bilder av kirker opp igjennom årene. Jo eldre, jo bedre som regel også! Stavkirker er uten tvil noe av det jeg synes er mest fascinerende når det kommer til kirkebygg!

Neste stopp var enda litt lengre nord langs den tynne «tarmen» som ligger helt ut mot vestkysten av Danmark, vest for Limfjorden. Nå befinner vi oss i Thyborøn, og på vei dit så jeg en utrolig merkelig vindmølle. De aller fleste vindmøllene har tre blader, men her var det en vindmølle med bare to blader. Det så mildt sagt utrolig merkelig ut! Jeg skulle besøke Thyborøn festning, et av de virkelig store festningsanleggene i Danmark! Jeg hadde sett ganske mye bilder fra Thyborøn festning på internett tidligere, og det så utrolig fascinerende og omfattende ut! Hele festningsanlegget ligger på tranden og er sakte men sikkert på vei ned i sanden. De største og mest interessante bunkerne er uten tvil Regelbau R636 kombinert observasjons- og kommandobunkeren og de fire R671 kanonbunkerne. De var hver og en utstyrt med en 10,5 cm K331 franske kanoner! Det er mer detaljer å lese i artikkelen om Thyborøn festning! Noe av det som er veldig spesielt med Thyborøn festning, var at bunkerne ble forsøkt kamuflert som danske bygninger med takstein, vinduer, piper og lignende! Til og med fuglereir!

Siste stopp på runden rundt Limfjorden var støttepunktet ved Oddesund. Det var veldig viktig at jeg rakk å komme meg over Oddesundbroen før de stengte den kl 20 den kvelden. Derfor ble turen rundt Limfjorden litt mer hektisk enn den burde ha vært. Men jeg rakk å ta en del bilder av bunkerne på «riktig» side av Oddesundbroen før jeg valgte å kjøre videre. Men optimalt sett hadde jeg selvfølgelig ønsket å hatt bilder av bunkerne som lå på den andre siden av Oddesundbroen også. Men det får jeg heller prøve å få med meg ved en senere anledning. Jeg har veldig lyst til å returnere til Danmark for å utforske enda mer av bunkerne som «ligger strødd» overalt i Danmark. Spesielt langs vestkysten selvfølgelig. Jeg kom faktisk enda litt senere tilbake til sommerhuset denne kvelden, men denne kvelden hadde jeg ikke en sakthansfeiring jeg skulle rekke, så da var det ikke like farlig. Men jeg rakk å være litt sosial sammen med familien og overføre bildene mine før det var på tide å krype til sengs igjen. Det ble 7155 skritt denne dagen. Mye mer kjøring og mindre gåing med andre ord.

Torsdag var planen å ta turen nordover i Danmark, foruten Bangsbo fort som jeg hadde tidlig planlagt at jeg skulle ta  på vei hjem. Jeg hadde bevisst bestilte ferge til Gøteborg i 20-tiden på kvelden for å få litt ekstra med tid i Frederikshavn for å besøke Bangsbo fort. Men det hele startet med frokost med familien og bunkring av mat og drikke på Spar. Jeg var spent på hvor mye av turen nordover jeg kom til å rekke denne dagen. Første stopp var Rubjerg Knude fyr som ligger mellom Lønstrup og Løkken. Når jeg gjorde litt research før turen for å finne interessante steder å besøke, så stakk dette fyret seg ut med at det var et nedlagt fyr pga stor sandflukt på stedet. Det vil si at store mengder med sand forflytter seg og danner sanddyner. Fyret og bygningene tilhørende fyret ble regelrett begravd i sanden og de valgte derfor i 1968 å legge ned driften ved fyret, etter at det hadde vært i drift siden 1900.

Men jeg hadde kanskje ikke regnet med at det skulle blåse såpass mye og med tilhørende sandflukt akkurat den dagen jeg skulle besøke fyret. Men såpass heldig var jeg, at det blåste som faen og det føltes rett og slett ut som en sandstorm. Teknisk sett var det ikke en sandstorm, da det kreves at mye mer sand forflytter seg og sikten er fryktelig mye dårligere. Men det føltes ihvertfall sånn ut. Det var et stykke å gå opp til fyret, og jo nærmere jeg kom, jo mer sand var det i lufta. Uansett hva jeg gjorde, så klarte jeg å få sand i munnen. Jeg prøvde å gå med munnen lukket en stund og prøve å bare puste igjennom nesa, men det er grenser for hvor lenge man klarer å bare puste igjennom nesa når man er ute og går tur. Jeg prøvde også å holde hånda foran munnen for å prøve å hindre noe av sandet, men hver eneste gang jeg trakk pusten og lukket igjen munnen, hørte jeg at det knaste i sand.

Det var også ganske slitsomt å gå opp til fyret, da det jo er sand overalt. Og sand er som regel ikke det letteste å gå i, ihvertfall ikke løs sand. Og når jeg omsider var fremme ved fyret, blåste det noe for jævlig med sand. Og man begynte å lure på hva i granskauen man egentlig driver på med. Det var egentlig veldig fristende å bare la kameraet ligge igjen i fotoryggsekken, men da ville jeg følt at turen opp til Rubjerg Knude fyr var helt bortkastet. Så jeg måtte få frem kameraet og få tatt noen bilder ihvertfall. Derfor gikk jeg inn i selve fyrbygningen og tok ut kameraet der. Så var det bare å få lukka sekken og prøve å få tatt noen bilder så fort som faen. Jeg har aldri noensinne brukt så lite tid på å ta bilder av et sted noensinne som jeg gjorde akkurat denne gangen.

Fra jeg tok første til siste bilde gikk det bare 13 minutter. Jeg knipset bilder så fort det lot seg gjøre og rømte vekk fra stedet så fort jeg kunne! Herregud for en opplevelse! Det er uten tvil en opplevelse jeg sent glemmer, men jeg kan vel ikke akkurat si at det var en hyggelig opplevelse. Men jeg fikk noen fine bilder, selv om jeg syntes oppelvelsen var pyton. Jeg kunne godt tenke meg å dra tilbake til Rubjerg Knude fyr, men det kommer ikke til å skje med mindre det er vindstille eller tilnærmet vindstille! For jeg kunne tenke meg å ta mye mer bilder av området enn hva jeg rakk å gjøre i løpet av disse 13 minuttene. Vel tilbake til bilen, så var det å prøve å bli kvitt så mye sand som overhodet mulig fra meg selv, kameraet og fotoryggsekken! Det var sand overalt!

Det var ikke så langt å kjøre til neste stopp, nemlig et støttepunkt ved Lønstrup. Her skulle det være noen bunkere på stranda. Men jeg husket ikke helt hvor mange der og da. Og jeg fant bare et par bunkere  delvis begravd i sanden på stranda i Lønstrup. Men jeg kunne ikke helt huske om det var noe meg jeg skulle finne i Lønstrup. Når man har gjort research på flere steder samtidig, så er det ikke alltid så lett å skille dem fra hverandre. Og i dette tilfelle, hadde jeg både research fra Kristiansandturen, hele Danmarkturen og ikke minst turen jeg skulle ha til Trondheim uka etter i bakhodet. Når jeg kom tilbake til sommerhuset senere den dagen, fant jeg raskt ut at jeg hadde gått glipp av den største og mest interessante bunkeren i Lønstrup, men det løste jeg med å ta en tur innom på vei til Frederikshavn når jeg skulle hjem. Jeg valgte å legge ut alle bildene samtidig selvfølgelig om støttepunktet ved Lønstrup. Jeg har i ettertid blitt anbefalt å ta en nærmere titt på Lønstrup. Det skal være en utrolig koselig liten by på vestkysten av Jylland. Denne gangen ble det bare til at jeg utforsket disse tre bunkerne!

Deretter gikk turen videre til Hirtshals. Ved Hirtshals fyr skulle det befinne seg en større festning fra andre verdenskrig! Jeg hadde på forhånd lest at man kunne gå og gå og stadig oppdage nye bunkere og stillinger ved Hirtshals fyr! Og det skal være sikkert og visst! Bunkermuseet ved Hirtshals fyr er Danmarks eneste utgravde komplette tyske forsvarsanlegg fra andre verdenskrig! Her er det masse å se på og ta bilder av! Deriblant Regelbau R636 ildledningsbunker, R671 kanonbunkere, L409a bunker for flak/antiluftskyts og åpne stillinger for 10,5 cm franske K331 feltkanoner før R671 kanonbunkerne ble bygget! Jeg hadde også et fantastisk vær denne dagen! Sola skinte og det var et utrolig fint sommervær! Ikke ekstremt varmt, men det ble varmt nok etterhvert som jeg gikk og gikk. Caps’en var på plass og jeg hadde selvfølgelig smurt meg med solkrem for ikke å bli solbrent. Jeg valgte dog å ikke gå opp i Hirtshals fyr, slik som jeg hadde gjort i Bovbjerg fyr, men det var rett og slett fordi det var en så forferdelig forblåst opplevelse i Bovbjerg fyr. Men jeg kunne nok sikkert fått noen fine oversiktsbilder fra fyrtårnet i Hirtshals.

Hirtshals fyr og festning er et sted jeg kunne tenke meg å besøke på nytt, nettopp fordi Hirtshals festning består av mye mer betong enn det jeg tok bilder av ved Hirtshals fyr. Det betyr bare at jeg har en god grunn til å besøke Hirtshals igjen! Nord i Hirtshals ligger det blant annet en R636 iledningsbunker som er bygget på bakkenivå. Det er ekstremt spesielt, for disse pleier å bli bygget ned i bakken, slik at bare deler av bunkeren stikker opp over bakken. Og da kan man virkelig få et inntrykk av dimensjonene av denne rimelig store ildledningsbunkeren! Ildledningsbunkeren ble valgt bygd på bakkenivå pga det lave grunnvannet i området. Hadde man valgt å grave bunkeren ned som man pleide å gjøre, så ville man ha en stor utfordring med å holde vannet ute av bunkeren.

Her går det virkelig unna på tur nordover i Danmark, neste var Skagen og Den Tilsandede Kirke. Det er en kirke som man valgte å gi opp og legge ned pga sandflukt. Hver gang man skulle ha gudstjeneste måtte man grave seg vei inn i kirken. Det er uten tvil et utrolig artig syn og funn i Danmark. Og det er enda et godt tegn på at sandflukt har og er fortsatt et problem i Danmark. Hvis man ikke «binder» sanden med å plante trær eller andre buskevekster, så vil til slutt sanden forflytte seg fra et sted til et annet. Nå tror man kanskje først at hele kirken ligger begravd under sanden i Skagen. Men når de valgte å gi opp kirken som egentlig heter Sct. Laurentii Kirke, rev de kirkeskipet og brukte materialene til andre byggeprosjekter. Men kirketårnet ble skånet og be brukt som sjømerke. Derfor er kirketårnet hvitkalket i dag.

Siste stopp nordover i Danmark var Skagen festning. Her har man en rekke bunkere på stranden på nordspissen av Danmark. Skagen festning består av flere festningsanlegg, det jeg primært har tatt bilder av er av sperrebatteriet som ligger mot øst. Det er noen enorme bunkere som ligger delvis veltet og begravd i sanden, deriblant M162a ildledningsbunker og M272 kanonbunkere! Jeg tok også bilder av Skagen fyr, ett av de tre fyrene som har vært opp igjennom tidene i Skagen. Det hele startet med vippefyret, som ble avløst av Det Hvide fyr som igjen ble avløst av det nåværende Skagen fyr som også kalles Det Grå fyr. Hødepunktene denne dagen nordover i Danmark var uten tvil Hirtshals fyr og festning og Skagen festning og fyr!

Utrolig gøy at jeg klarte å komme meg igjennom alle de stedene jeg ønsket å besøke nordover i Danmark! Det gikk 7,5 time fra første til siste bilde denne dagen og jeg gikk ikke mindre enn 15640 skritt i løpet av dagen! Men det var nok også mye mer realistisk å fullføre denne turen nordover enn med turen sydover i Danmark. Det var veldig optimistisk av meg å tro at jeg skulle kunne klare det jeg hadde lagt opp til sydover i løpet av en dag. Men jeg klarte det i løpet av to dager, så da var jeg fornøyd. Det er fortsatt flere steder sydover i Danmark som jeg har veldig lyst til å besøke, men det står på blokka for neste tur. Det er mye mye mer å utforske der ute! På vei nordover denne dagen vurderte jeg også å kjøre innom Løkken og ta en titt, jeg vet at det er en masse bunkere der også, men siden jeg ikke hadde gjort noe research på forhånd om hvor disse befant seg, så måtte jeg ha begynt å lete langs stranden. Da er det bedre å finne det nøyaktige stedet jeg vil besøke til neste gang jeg er i området!  Det skal også være ting av interesse i Blokhus, men jeg har foreløpig ikke prøvd å finne ut hvor dette måtte befinne seg. Når man ser på kartet over Danmark og hvor alle de tyske festningsanleggene befinner seg, så er det et hav av dem, mildt sagt!

Etter å ha kommet i mål i Skagen var det bare å be gps’en om å få meg raskeste vei tilbake til Blokhus. Og da var det motorveier med både 110 og 130 km/t som gjaldt. Ingen småveier langs kysten denne gangen. Det ganske fine dieselforbruket jeg hadde hatt hittil på turen i Danmark sprakk fort iløpet av denne raske turen tilbake til Blokhus. Jeg skal love dere at det smakte utrolig godt med en øl eller tre når jeg var tilbake i sommerhuset sammen med resten av familien! Jeg satte i gang overføringen av bildene til pc’en og var kommet i mål med det jeg realistisk håpet på å få til i løpet av disse dagene. Det var noen ting til jeg hadde hatt på blokka, men ble avskrevet allerede før jeg la opp planene for en tur sydover og en tur nordover. Selv om Danmark er et lite lang og man kjører fort igjennom hele landet på noen timer, så tar det ganske mye tid når man skal bruke flere timer på hvert sted man besøker. Og når man er på feire vil man jo ikke bare stresse rundt som en gærning heller.

Men jeg må innrømme at det ble veldig mye gåing i løpet av disse dagene, spesielt turen til Hanstholm på 20424 skritt og turen nordover på 15640 skritt. Jeg hadde gått på meg ei vannblemme underveis, bak en av tærne på venstre fot, men jeg ville ikke la dette ødelegge eller hindre meg i å gjøre det jeg hadde planlagt, så det var bare å bite tenna sammen og gå videre. Og det er utrolig hva man kan finne seg i av ubehag når man først bestemmer seg for å nå målene sine! Vannblemma hadde ingenting med at jeg bruke nye eller lite brukte sko eller noe, det hadde jeg aldri turt på en tur jeg visste at det kom til å bli mye gåing på. Jeg hadde med meg flere par sko som er godt brukt og brukte primært et par som er ekstremt gode å gå i på disse dagene jeg var ute på tur alene. De er godt inngått for å si det pent og jeg ville aldri fått noe gnagsår eller vannblemmer ene og alene pga skoa. Det er nok rett og slett fordi det ble MYE gåing.

Den siste hele dagen jeg skulle ha i Danmark, bestemte jeg meg for å være sosial sammen med familien igjen. På fredagen valgte vi derfor til å dra for å spille minigolf i Saltum. Jeg husker ikke helt hva stedet heter, men det spiller forsåvidt ingen rolle. Vi hadde ihvertfall lyst til å slappe av sammen og spille litt minigolf. Det var jaggu mange år siden sist jeg hadde gjort. Og noe flink kan jeg vel aldri påstå at jeg har vært i minigolf. Men vi staret på første bane og lot det stå til. Og jeg må innrømme at det ikke akkurat gikk bra ut fra første bane. Det gikk vel i grunn ganske dårlig.  Målet var å klare hver bane på seks slag, hvis man ikke klarte det på seks slag, ble man registrert med syv slag. Uansett hvor mange slag man måtte bruke til syvende og sist. Og når man først var i gang, så ville man jo helst ha ballen i hullet. Eller komme i mål da.

Resten av (mini)golfspillingen gikk vel sånn midt på treet. Jeg glimtet til innimellom og hadde noen gode slag, mens andre var helt bånn i bøtta. Og når man først gjorde det bra, så måtte man selvfølgelig leve litt på det der og da, ikke sant? Etter at vi hadde gått halve minigolfbanen så var det stemning for en pause og det var fler som hadde lyst på en is, en brus eller lignende. Vi regnet med at vi kunne gå inn og fullføre banen når vi hadde fått oss en liten pause. Men det var ikke så lett nei, vi fikk beskjed om at man bare kunne gå inn og spille en gang per kode (som man betalte for). Men det synes jeg rett og slett at de kunne ha informert oss om på forhånd. Kiosken med mulighet for å kjøpe seg en is, brus, kaffe eller lignende lå utenfor banen og det var derfor ingen mulighet til å kjøpe seg noe som helst uten å måtte forlate minigolfbanen (som var på et inngjerdet område).

Jeg var derfor ikke den eneste som ble «litt sur» over dette og var overhodet ikke noe interessert i å legge igjen mer penger på dette stedet. Vi valgte derfor å kjøre videre og heller kjøpe oss det vi ville ha et annet sted. Disse «dustene» som jeg syntes kunne ha informert oss om dette på forhånd, skulle ihvertfall ikke få noe mer penger av meg. Ungene var ikke helt med på denne «prinsippsaken» til oss voksne, men det gikk bedre når vi kom oss tilbake til Blokhus og fikk bestilte oss noe å spise og drikke! Dette var siste dag ute for å spise i Blokhus, så jeg slo litt på stortromma og bestilte noe skikkelig godt! Det var en tallerken med forskjellig typer grillet kjøtt med tilbehør! Og det skal jeg jaggu si dere smakte godt! Det var noen enorme porsjoner man fikk her, uansett hva man bestilte egentlig.

Vi avsluttet ettermiddagen og kvelden på sommerhuset, hvor vi slappet av og hadde det hyggelig sammen! Jeg benyttet også anledningen til å klargjøre litt av pakkingen, så det ville bli mindre å gjøre på lørdagen når vi skulle sjekke ut og reise hjemover. Opprinnelig hadde vi ikke bestilt utvask av sommerhuset på forhånd, men det valgte vi etter en veldig kort «diskusjon» å bestille. Utrolig deilig å bare pakke sammen og forlate sommerhuset nogenlunde ryddig bare. Mamma klarte riktignok ikke helt å la være å rydde og gjøre litt rent, det er nok bare sånn mamma er. Jeg for min del hadde ikke hatt noe problem å bare latt det være som det var. Denne dagen ble det ikke mer enn 2806 skritt.

Dagen etter prøvde jeg å stå opp ekstra tidlig for å være førstemann i dusjen, men det rakk jeg jaggu ikke. Det var nok flere som hadde tenkt den samme tanken. Og de andre hadde litt kortere vei til dusjen enn det jeg hadde som bodde i underetasjen. Men jeg fikk tatt meg en utrolig deilig dusj og fikk bært alle mine saker ut i bilen og var klar for hjemreisen før mange av de ander hadde rukkte å si B. Utrolig deilig å være foran skjema og bare ta det med ro inntil man skal starte på hjemreisen. Mens resten av familien skulle seile ut fra Frederikshavn i 16-tiden, skulle ikke jeg avgårde før i 20-tiden på kvelden. Jeg hadde derfor den tiden jeg trengte og ville ha til å utforske Bangsbo fort i Frederikshavn først. Men innen jeg kom meg dit, så var det en ny tur innom Spar for å bunkre opp med drikke og mat for hele dagen. For jeg ville ikke være hjemme før på natta. Jeg kjøpte derfor med meg ganske mye mat, deriblant en stor danske smørrebrød med navn Stjerneskud.

Stjerneskud er et dansk smørrebrød som består av fransbrød, salat, panert rødspettefilet, (hvitvins)dampet rødspettefilet og reker. Jeg kjøpte med meg mat så jeg hadde til flere måltider i løpet av dagen, og alt sammen kostet meg ikke mer enn 80 danske kroner. I tillegg kjøpte jeg med meg rikelig med drikke til turen hjem. Etter Spar dro vi «hvert til vårt», siden jeg skulle en tur innom Lønstrup for å ta bilde av den store bunkeren som ligger på stranden i støttepunktet ved Lønstrup som jeg hadde misset på første forsøk. Deretter var det videre til Frederikshavn for å ta en nærmere titt på Bangsbo fort! Bangsbo fort er et ganske stort fort som er en del av Frederikshavn festning eller Verteidigungsbereich Frederikshavn som tyskerne kalte det.

Jeg var på området til Bangsbo fort i 3 timer og 20 minutter og tok en rekke bilder. Både inne, ute, over og under bakken! Spesielt gøy med M270 kanonbunker med hver sin 15 cm Bofors Niels Juel kanon, M162a ildledningsbunker og M152 kommandobunkeren! M162a ildledningsbunkeren kom jeg dessverre ikke inn i på Bangsbo fort, men det er samme type ildlendingsbunker som jeg var inne i på Hanstholm festning. Fra å aldri sett en eneste M162a ildledningsbunker noen gang, så har jeg nå sett tre stykk på kort tid, på Hanstholm festning, Skagen festning og Bangsbo fort! Det vil si at jeg har sett halvparten av de seks eksemplarene som finnes av denne ildledningsbunkeren i Danmark!

Mens jeg var oppe på Bangsbo fort som ligger omkring 80 meter over havets overflate kunne jeg se Stena Jutlandica seile ut fra havn på vei til Gøteborg. Det var den fergen som resten av familien seilte med hjem igjen. Jeg for min den skulle seile med Stena Danica fire timer senere. Iløpet av den tiden jeg var på Bangsbo fort, hadde jeg en liten spisepause med en gang jeg kom til parkeringsplassen, og så en større spisepause når jeg var ferdig med å ta bildene mine. Det var da jeg koste meg med Stjerskuddet som jeg hadde kjøpt på Spar tidligere på dagen! Og herregud så godt det var, og ikke minst så mye mat det var! Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke hadde kjøpt flere av disse i løpet av uka! Det var skikkelig snadder, ikke var det dyrt heller!

Selv etter å ha brukt såpass god tid på Bangsbo fort, så hadde jeg fortsatt god tid før ferga til Gøtebort la fra kai. Men jeg hadde ikke planlagt noe spesielt mer denne dagen, så da var det bare å finne en bensinstasjon med en fornuftig (i Danmark, i forhold til norske priser er det jo fornuftige priser overalt) pris på diesel. Jeg må si at det var utrolig å kunne fylle diesel til under 9 kroner literen. Det blir riktignok litt mer i norske kroner, men allikevel. Det var en danske som kom bort til meg mens jeg stod og tanket diesel og mente jeg burde fylle opp hele bagasjerommet med diesel, fordi det var så innmari dyrt i Norge. Og på det tidspunktet koster det over 16 kroner literen for bensin i Norge. Noe han var klar over, så han hadde nok vært i Norge nylig. Med full tank på min Peugeot Partner kjørte jeg like godt ned til Stena Line på kaia i Frederikshavn og stilte meg i kø. Hvis jeg ikke husker helt feil, var jeg bil nummer 3 eller 4 i køen. Tidlig ute sa du?

Overfarten til Gøteborg gikk smertefritt, og denne gangen stod bilen under tak ombord i Stena Danica. Og det var først når jeg kom meg ombord på Stena Danica jeg innså hvilken liten båt Stena Jutlandica er. Spesielt når man kommer til taxfree-butikken! Taxfree-butikken ombord i Stena Danica er jo enorm i forhold til den lille butikken som var ombord i Jutlandica! Det var mye bedre utvalg av alt i grunn! Men jeg prøver å holde meg litt innenfor rimelighetens grenser for hva jeg kjøper og tar med meg over grensa til Norge. I tillegg til at jeg hadde kjøpt med meg noe på vei til Danmark, som jeg hadde mesteparten igjen av, så kjøpte jeg meg litt mer øl på vei hjem. Og ølet jeg kjøpte begge veier var Carlsberg sort gull. Jeg pleier vanligvis ikke å kjøpe noe særlig lyst øl, men dette er uten tvil et lyst øl som det er mye smak i! Og ikke minst ganske rimelig i forhold til hva jeg er vant til. I tillegg hadde jeg med meg noe jeg hadde kjøpt i Danmark.

Men makan til hamstring og kaos har jeg aldri sett noensinne! Det var et jubileum ombord i Stena Danica, og man solgte ut ølbrett for 50 kroner! Jeg har jo sett at folk har kommet med traller med x antall brett på før, men her kom det i ett sett passasjerer som hadde med seg alt fra 8-10 brett på hver sin tralle! Spesielt måtte jeg dra på smilebåndet når jeg så et (ekte)par kom med hver sin tralle med 10 brett på! Opprinnelig var kampanjen 50,- kroner for Spendrup 5.2%, men det hadde de tydeligvis gått om for, så nå gikk det i Småland 5.2% Det skal uansett utrolig mye til for at ikke et brett med 24 bokser øl på 5.2% ikke er verdt pengene når man bare betaler en 50-lapp for den! Og da snakker vi om 50 svenske, ikke 50 danske.

Selv om det hadde vært fristende å ta med seg noen brett, så lot jeg være. Jeg hadde allerede med meg mer enn nok øl. Jeg hadde også sikret meg noen få flasker og noen få bokser med favorittølet mitt i Danmark, Nr 16 Ale fra Fyn! Jeg skulle også bære opp alt dette til fjerde etasje hjemme i leiligheten! Jeg var hjemme natt til søndag, da hadde jeg bare søndagen hjemme før jeg dro avgårde til Trondheim mandag morgen! Noen som sa at jeg hadde en ganske aktiv ferie i år? Det ble 10.123 skritt den siste dagen av Danmarksferien.  Totalt kjørte jeg 1497 km med bilen på denne turen.

Mer om turen til Blokhus i Danmark her:

Bangsbo fort i Danmark (06.09.15)
Skagen festning og fyr i Danmark (30.08.15)
Den Tilsandede Kirke i Danmark (29.08.15)
Hirtshals fyr og festning i Danmark (29.08.15)
Støttepunkt ved Lønstrup i Danmark (25.08.15)
Rubjerg Knude fyr i Danmark (24.08.15)
Støttepunkt ved Oddesund i Danmark (23.08.15)
Thyborøn festning i Danmark (23.08.15)
Ferring kirke i Danmark (22.08.15)
Bovbjerg fyr i Danmark (22.08.15)
Hanstholm festning i Danmark (17.08.15)

                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/12/ferie-og-bunkertur-til-blokhus-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.