Jenson Button verdensmester i Formel 1 etter Brasil Grand Prix

Rubens Barrichello startet fra pole i dag og hadde derfor en gylden mulighet til å sikre seg sin første seier på hjemmebane. Han hadde også en gylden mulighet til å holde liv i tittelkampen i Formel 1 frem til neste løp i Adu Dabi, siden Jenson Button startet fra P14 og Sebastian Vettel startet fra P15. Sebastian Vettel hadde dog kvalifisert seg til P16, men etter at Vitantonio Liuzzi måtte bytte girkassa i sin Force India, rykket Sebastian Vettel en plass opp. Løpet i dag har uten tvil vært en av de mest spennende og actionfylte på veldig lenge. Vi håper alltid på masse action og underholdning i Formel 1, men i dag ble det kanskje litt i meste laget på de første rundene. Men vi tar i mot med åpne armer!

På den første runden var det i overkant mye action. Heikki Kovalainen snurrer og holder på å dra med seg Giancarlo Fisichella som heldigvis svinger ut til høyre og kjører på gresset for å unngå finnen. Neste storkrasj var Jarno Trulli som prøver å passere Adrian Sutil i ytterkant, kommer ut på gresset og snurrer og må bryte løpet. Det ser ut til at Adrian Sutil klarer seg, men på vei inn på banen igjen støter han sammen med Fernando Alonso og løpet er over for alle disse tre førerne. Det er jaggu lenge siden jeg har sett noe lignende, men Jarno Trulli kommer løpende mot Adrian Sutil og er fly forbanna over å ha blitt «presset ut» av banen. Jeg for min del, det samme gjør kommentator på Viasat Sport Atle Gulbrandsen, at dette ikke var Adrian Sutil sin skyld i det hele tatt. Dette var ene og alene en race incident som man kaller det på «nynorsk».

Sikkerhetsbilen blir sendt ut og Lewis Hamilton som startet fra P18 velger å stupe inn i depoet og legger om strategien med en gang. De hadde egentlig lagt opp til en to-stopp-strategi i dag, men tar av option-dekkene og legger på prime og fyller opp bilen for å kun stopp en gang til i dag. Lewis Hamilton spør over radioen hvorfor de gjorde om strategien og får raskt svar om at de hadde planer om å legge om strategien hvis det skjedde noe tidlig under løpet i dag. Dette viste seg å være ett lurt trekk fra McLaren-teamet.

Jenson Button viste seg fra en side vi ikke har sett på veldig, veldig lenge. Han var frampå og kjørte utrolig bra og gjorde den ene forbikjøringen etter den andre. Sebastian Vettel ser hva Jenson Button driver med «der fremme» og har ikke annet valg enn å gjøre det samme for å henge med i løpet. Store deler av andre halvdel av sesongen har Jenson Button vært «tannløs» og vi har sett utrolig lite spennende kjøring fra briten. Men i dag var han skikkelig på hugget og klatret oppover i feltet etter å ha startet fra P14. Det hjalp selvfølgelig også litt at ganske mange i feltet måtte bryte, måtte inn for å bytte frontvinger og lignende. Men Rubens Barrichello på sin side hadde ikke en god dag på jobben. Han tok starten og klarte å dra litt ifra Mark Webber som startet fra andre startspor, men han klarte ikke å opparbeide seg ett større forsprang enn 2 sekunder når første runde med depotstopp startet. Det var ikke nok til å kunne beholde ledelsen etter første runde med depotstopp. Mark Webber kom ut i ledelse etter sitt første depotstopp. Det var nok heller ikke særlig heldig for Rubens Barrichello at han kom ut i trafikk og sleit med å forsvare posisjonen sin med sin Brawn GP tanket full av bensin.

Det har skjedd såpass mye under løpet i dag at jeg har litt problemer med å huske om det var Heikki Kovalainens første eller andre ordinære depotstop som var i overkant «hot». Han klarte å kjøre avgårde før bensinpåfyllinga var ferdig og dro like godt med seg hele bensinslangen nedover pit lane. Kimi Raikkonen som lå rett bak fikk sin Ferrari full av bensin som tok fyr. Men det sluknet heldigvis fort. Heikki Kovalainen stoppet såpass langt oppe i pit lane at Brawn GP gjorde seg klare med brannslukkere i tilfelle noe skulle begynne å brenne. Men McLaren-mekanikerne fikk løsnet bensinslangen slik at Heikki Kovalainen kunne komme seg ut på banen igjen. Hvor ofte er det egentlig at Formel 1-førerne kjører avgårde før bensinfyllingen er ferdig? Det er ihverfall ikke første gang noen drar med seg hele bensinslangen. Som regel får sjåføren stoppet før det går så galt, men det er som regel flere mekanikere som blir meid ned av bensinslangen når dette skjer. Neste år skal det bli forbudt med bensinfylling, så da slipper vi dette problemet. Da er det kun dekkskift vi kommer til å se. Det blir vel like snodig som når vi for noen sesonger siden ikke hadde dekkskift under depotstoppene!

Rubens Barrichello hadde etter sine to depotstopp falt litt nedover i feltet, men det så fortsatt ut til at han kanskje kunne klare å holde liv i tittelkampen i årets Formel 1-sesong. Men når han etterhvert klager over en vibrasjon på høyre side av bilen, får han beskjed om å være snill mot dekkene sine og bare bringe bilen igjennom de 10 rundene som gjenstod av Brasil Grand Prix. Men det er ikke lenge etter dette at han får beskjed over radioen at han har en punktering bak på bilen. Det viser seg å være bak på venstre side. Dermed raser han enda lengre ned i feltet og klarer såvidt å sikre noen poeng fra dagens løp i det hele tatt. Med dette er det klart at Jenson Button er verdensmester i Formel 1 i år!

Mark Webber vinner overlegent Brasil Grand Prix, men han får ikke særlig mye oppmerksomhet siden Jenson Button i dag sikret verdensmestertittelen i Formel 1 i år med sin 5. plass! Robert Kubica har kjørt seg mesterlig opp fra P8 til å ta 2. plass i dag! Lewis Hamilton som startet fra P18 og endret sin strategi til en «en-stopp-strategi» etter at sikkerhetsbilen ble sendt ut klarte å kjøre seg opp til en utrolig flott 3. plass i dag! Men disse tre fikk ikke særlig mye oppmerksomhet, det var Jenson Button og Brawn GP alle ville snakke med og gratulere i dag! Derfor kom nok Mark Webber litt i skyggen av Jenson Button i dag, selv om det var han som vant Brasil Grand Prix. Men på pressekonferansen etter løpet var det bare Mark Webber, Robert Kubica og Lewis Hamilton som var tilstede selvfølgelig. Vi hadde nok håpet å få snakket litt med Jenson Button også, men da måtte han nok ha kommet seg på pallen. Men det var elleville jubelscener og en utrolig glad Jenson  Button vi så som gratulerte, klemte og hilste på alle og enhver både to, tre og fire ganger før han ga seg og gikk inn i depotbygningen! Jenson Button ble selvfølgelig også behørig gratulert av pappa John som alltid er tilstede under løpene til sønnen sin i den rosa vinnerskjorta! Det ble ikke en seier i dagens løp, men herregud så hærlig det må være å bli verdensmester i Formel 1 for aller første gang! Brawn GP sikret også konstruktørmesterskapet i dag og tok derfor begge verdensmestertitlene i sin første sesong i Formel 1!

En fører som overrasket stort i dag var japanske Kamui Kobayashi i Toyota. Han har kjørt istedenfor skadede Timo Glock i dag og makan til «respektløs» kjøring har vi ikke sett siden Takuma Sato herjet i Formel 1! Men i motsetning til Takuma Sato kom Kamui Kobayashi til mål uten å kræsje! Men han hadde en utrolig imponernede kjøring, uten respekt for de andre førerne, enten du heter Jenson Button eller Sebastian Vettel. Men Jenson Button klaget litt på at han skiftet spor litt mye, spesielt under nedbremsing inn i svingene. Men jeg synes dette var utrolig imponerende kjørt av Kamui Kobayashi og håper han får en sjanse til å kjøre Formel 1 neste år!

Hele resultatlista etter dagens Brasil Grand Prix er: Mark Webber, Robert Kubica, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button, Kimi Raikkonen, Sebastien Buemi, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen, Kamui Kobayashi, Giancarlo Fisichella, Vitantonio Liuzzi, Romain Grosjean og Jaime Alguersuari. De som måtte bryte i dag var Kazuki Nakajima, Nico Rosberg, Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Jarno Trulli og Fernando Alonso. I førermesterskapet har Jenson Button vunnet årets verdensmesterskap i Formel 1 med 89 poeng. Sebastian Vettel ligger på 2. plass med 74 poeng, Rubens Barrichello ligger på 3. plass med 72 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 61.5 poeng, Lewis Hamilton ligger på 5. plass med 49 poeng og Kimi Raikkonen ligger på 6. plass med 48 poeng. Det blir derfor en kamp mellom sølvplassen i sesongavslutningen på Abu Dabi om 2 uker!

I konstruktørmesterskapet har Brawn GP også vunnet årets verdensmesterskap i Formel 1 med 161 poeng. Red Bull Racing ligger på 2. plass med 135.5 poeng, McLaren-Mercedes ligger på 3. plass med 71 poeng, Ferrari ligger på 4. plass med 70 poeng, Toyota ligger på 5. plass med 54.5 poeng og Williams ligger på 6. plass med 34.5 poeng. Neste løp er som sagt i Abu Dabi om 2 uker den 1. november! Jenson Button kan nå senke skuldrene og fortjent slappe av og bare kose seg under neste løp. Kanskje vi ser han så avslappet og med så mye selvtillitt at vi ser han med gamle takter igjen? Det hadde ihvertfall vært en utrolig avslutningen på årets Formel 1-sesong for Jenson Button med en seier i det siste løpet!

  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/18/jenson-button-verdensmester-i-formel-1-etter-brasil-grand-prix/

7 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Robban18 oktober, 2009 kl 21:14

  Jeg sa det før løpet at jeg ønsket litt mer action enn i Japan sist gang. Og jammen fikk jeg det ikke. Om enn i litt store mengder i første runde. Kunne sprett seg litt mer utover i løpet.

  Først Heikkis ulykke (det var i hans første pit det ble litt i overkant «het» i pit lane), samtidig som Sutil, Trulli og Alonso ville undersøke hverandres biler litt nærmere.

  Ellers i løpet var det stort sett bare Button, Barrichello og Vettel produser konsentrerte seg om. Kanskje ikke så rart. Men Nakajima lagde jo litt action uti løpet han også da. Kanskje han ett lite sekund glemte at det var Formel 1 han kjørte og ikke rally?

  Jaja, alt i alt. Godt å ha Gulbrandsen og Schie tilbake som kommentatorer og ett spennende løp. Gleder meg til Abu Dahbi om to uker 😉

 1. Kobayashi imponert stort ja! Glimrende innsats av den karen! Heikki og Kimi-saken skjedde da de gikk i pit etter problemene på åpningsrunden.

  Nakajima sin avkjøring så også veldig skummel ut i den hastigheten, men heldigvis var det et godt stykke før han traff noe. Flaks at han ikke dro med seg Kobayashi.

  Ellers var det veldig synd med Sutil, og som vanlig så kjører Kimi på han (denne gang i første S). Den gutten har litt for mye uflaks, men imponerer til stadighet med resultatene sine. Regner med at de kan slåss høyt oppe til neste år!

  • kak19 oktober, 2009 kl 19:27
   Forfatter

  Nakajima var alt annet enn «herre i egen bil», den gikk rett og slett av seg selv etter sammenstøtet med Kobayashi. Jeg håper at vi kommer til å se mer til Kobayashi i Toyota eller en hvilken som helst Formel 1-bil fremover egentlig! Håper ihvertfall ikke dette er det siste vi ser til japaneren! Forløpig er han bare erstatter for Timo Glock, men hvem vet… er Timo Glock frisk nok til å kjøre om 2 uker? Neste år ryktes det jo at Jarno Trulli er på vei vekk fra Toyota.

  Må innrømme at det skjedde såpass mye under gårsdagens løp, spesielt på første runde, at det var litt vanskelig å huske alle detaljene i etterkant! Men greit å få litt hjelp til å få alle brikkene på plass! 🙂

  Jeg har forøvrig lagt ut noen nye bilder til dette innlegget, Brawn GP hadde ikke lagt ut noen ferske bilder når jeg skrev innlegget i går. Så de har jeg ikke fått lagt ut før nå i kveld! Tipper at dette vil gjøre underverker for psyken og roen til Jenson Button fremover! Verdensmestertittelen er i boks og han kan bare kose seg under sesongavslutningen i Abu Dabi! For ikke å snakke om at det er nok noe helt annet å ha en verdensmestertittel under beltet allerede og skulle forsvare den, enn å kjempe om den første tittelen! 🙂

  • kak19 oktober, 2009 kl 19:34
   Forfatter

  Jarno Trulli var som sagt fly forbanna på Adrian Sutil etter kræsjen på første runde og både kjeftet, smelte og dyttet gjentatte ganger på Adrian Sutil. Dommerne var ikke enig i Jarno Trulli og belønnet han i tillegg med 10.000 dollar i bot for usportslig oppførsel!

  Det måtte selvfølgelig bli en straff til McLaren og Heikki Kovalainen for å kjøre avgårde med bensinslangen så bensinen sprutet ned Kimi Raikkonen som lå bak så bilen hans antente i noe som kunne vært tatt rett ut fra en hvilken som helst actionfilm! Heikki Kovalainen fikk 25 sekunders straff og ble flyttet fra 9. til 12. plass. Fra 0 poeng til 0 poeng, kjempestraff gett. McLaren derimot fikk en straff på 50.000 dollar i bot for hendelsen!

 2. En ting jeg glemte å kommentere (og som jeg har kommet på et par ganger nå), det var Brawn-mekanikerene som dro av bensinslangen til Kovalainen.

  • kak20 oktober, 2009 kl 22:23
   Forfatter

  Steike, det fikk jeg ikke med meg. Det var jo utrolig snilt gjort av Brawn GP-mekanikerne da! McLaren-mekanikerne står vel nesten i den andre enden av pit lane, så det hadde vel tatt sin tid for dem å komme frem?

 3. Kan sees rundt 0:35 her, faktisk: http://www.youtube.com/watch?v=IF_C8sxbwfg

  Er en av gutta som kommer løpende ut av Brawn-garasjen som rydder opp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.