Rubens Barrichello sikret seg pole på hjemmebane

Jeg fikk ikke sett hele kvalifiseringen i går, men kom inn rett før Q2 ble startet opp igjen. Store deler av kvalifiseringen i går regnet faktisk bort. Giancarlo Fisichella kjørte ut i Q1 og Vitantonio Liuzzi kjørte ut i Q2. Det skal visstnok ha regnet noe helt forferdelig. Men det var større overraskelser enn som så under gårsdagens kvalifisering på Interlagos-banen i Brasil. Men den ene overraskelsen begynner vi kanskje å bli litt vant til nå? Jenson Button må slite med psyken eller noe slikt for tiden, for han får det jo rett og slett ikke til for tiden. Den siste halvdelen av årets Formel 1-sesong har han jo rett og slett ikke prestert i det hele tatt. Hva er det som foregår i hodet på Jenson Button egentlig? Rubens Barrichello gjør det jo veldig bra for tiden. I går sikret han seg også pole position foran dagens dagens Brasil Grand Prix!

Giancarlo Fisichella i Ferrari fikk bare kjørt 3 runder før han måtte bryte gårsdagens kvalifisering (Q1). De andre som gikk ut allerede etter den første kvalifiseringen var Nick Heidfeld, Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen og Sebastian Vettel. Her var det mildt sagt noen overraskelser! Sebastian Vettel ligger 16 poeng bak ledende Jenson Button i førermesterskapet og han hadde nok trengt en litt bedre startposisjon enn P16 for å ha gode sjanser for ett godt resultat i dag. Jeg fikk ikke sett denne delen av kvalifiseringen i går, så jeg vet ikke hva som egentlig skjedde med Sebastian Vettel. Men han var nok utrolig skuffet over å måtte starte fra P16 i dag.

Den andre kvalifiseringen ble også kjørt med ett voldsomt regnvær og ble avbrutt når det gjenstod omlag 12.5 minutter av de 15 minuttene denne kvalifiseringen skulle vare. Og det var fordi Vitantonio Liuzzi hadde kræsjet ut av kvalifiseringen. I tillegg til Vitantonio Liuzzi gikk også Jenson Button, Romain Grosjean, Jaime Alguersuari og Kamui Kobayashi ut av den andre kvalifiseringen. Hvis man ser bort fra Vitantonio Liuzzi som ikke noterte noen rundetid i den andre kvalifiseringen, så var Jenson Button faktisk den tregeste av dem alle. Han fikk det rett og slett ikke til under gårsdagens kvalifisering på Interlagos! Men det var flere som begynte å gå ut på intermediate-dekk i går mot slutten av dekke kvalifiseringen. Og de beste tidene ble også satt med intermediate-dekkene! Jenson Button og Rubens Barrichello kjørte begge med regnværsdekk. Når banen etterhvert begynner å tørke opp er det mer fart å hente i intermediate-dekkene. Men man må samtidig være utrolig forsiktig, for de drenerer mye mindre vann enn regnværsdekkene.

Den tredje og siste kvalifiseringen så gikk alle ut med intermediate-dekk og vi så at rundetidene ble raskere og raskere for hver eneste runde. Det var fordi banen tørket opp mer og mer, men det var fortsatt veldig mye vann ute på banen enkelte steder. Rett før Rubens Barrichello satt sin beste tid hadde Mark Webber også toppet resultatlista, men i motsetning til Rubens Barrichello hadde Mark Webber en mulighet til å fullføre en runde til (siden han passerte start/mål før tiden var ute), men av en eller annen merkelig grunn valgte Mark Webber å gjøre i pit. Hvorfor det? Atle Gulbrandsen, kommentatoren på Viasat Motor var helt overbevist om at Mark Webber kunne ha notert en enda bedre rundetid hvis han hadde fullført en runde til. Derfor ble rundetiden til Rubens Barrichello den raskeste i går og sikret han pole position på hjemmebane til Brasil Grand Prix! De to neste som også møtte til pressekonferansen etter kvalifiseringen var Mark Webber (P2) og Adrian Sutil (P3).

Hele startoppstillingen foran dagens Brasil Grand Prix er: Rubens Barrichello, Mark Webber, Adrian Sutil, Jarno Trulli, Kimi Raikkonen, Sebastien Buemi, Nico Rosberg, Robert Kubica, Kazuiki Nakajima, Fernando Alonso, Kamui Kobayashi, Jaime Alguersuari, Romain Grosjean, Jenson Button, Vitantonio Liuzzi, Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld og Giancarlo Fisichella. Det er åpenbart ikke lett å være «innbytter» i Ferrari. Giancarlo Fisichella har riktignok gjort det litt bedre enn Luca Badoer gjorde i de to løpene han stilte til start, men ærlig talt, backrunner er nok ikke særlig stas når man kjører en Ferrari. Da hadde det nok vært mer stas å gjøre det bra i en Force India, som virkelig har fått fart på bilen de siste løpene av årets sesong?

Nico Rosberg var nok skuffet over å ende på P7 til slutt i går, etter å ha toppet både Q1 og Q2. Men Nico Rosberg sleit med å få nok varme i intermediate-dekkene foran på sin Williams og måtte se seg slått på målstreken i den siste og avgjørende Q3 i går. Men som nevnt innledningsvis, det var mildt sagt noen overraskelser i går. Se bort fra at vi faktisk begynner å bli vant til at Jenson Button gjør en helt begredelig kvalifisering for tiden. Men de tre tittelkandidatene starter altså fra P1, P14 og P16 i dag. Rubens Barrichello i P1, Jenson Button i P14 og Sebastian Vettel i P16. Rubens Barrichello har derfor en gylden mulighet til å knappe stort innpå Jenson Button som leder med 14 poeng. Sebastian Vettel får nok en ganske stor utfordring med å knappe innpå de 16 poengene han ligger bak Jenson Button. Men, siden det er ventet regn under løpet i dag, er det aldri godt å vite hvordan det går. Det er førere som har startet bakerst som har vunnet et regnløp før!

De andre overraskelsene må nok være Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen helt bak på P17 og P18. Hva gjorde de galt i går? Ifølge Lewis Hamilton ble svakhetene på deres McLaren-Mercedes totalt avkledd under regnværet på Interlagos i går. Rubens Barrichello er forøvrig den letteste bilen i feltet, men det er ikke sikkert at det gjør noe hvis det blir regn som vi forventer i Brasil i dag! Gårsdagens kvalifisering er uten tvil den lengste kvalifiseringen jeg har vært borti noen gang. Den varte totalt i 3 timer. Normalt sett er en Formel 1-kvalifisering unnagjort på en time, men når det blir så mange og lange utsettelser, så går klokka fort. Heldigvis går Formel 1 på Viasat Motor og Sport i år, så de kan sende så lenge det er nødvendig å sende. Hadde Formel 1 gått på TV3 eller TV2 for den saks skyld, så hadde vi nok ikke fått sett noe særlig mer enn det oppsatte sendeskjemaet!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/18/rubens-barrichello-sikret-seg-pole-pa-hjemmebane/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.