Folehavna fort

Jeg har vært flere ganger over fjorden i det siste og utforsket det ene fortet etter det andre. I påska var jeg og tok en nærmere titt på Folehavna fort som ligger på Vesterøya i Sandefjord. Tyskerne kalte dette fortet for HKB 5/980 Vesteröen under krigen. Folehavna var utstyrt med fire belgiske 12 cm K370(b ) feltkanoner med en skuddvidde på 15000 meter. Tilgangen til Folehavna fort er utmerket, dette er et fritidsområde som benyttes av veldig mange har jeg inntrykk av. Det kan derfor til tider være en utfordring å få tatt bilder av fortet uten at man får med en masse mennesker. Det som Folehavna fort dog bærer preg av, er at under sikringsarbeidet i 2009 ble veldig mye revet, fjernet og jevnet endret i forhold til hvordan fortet så ut under krigen og ikke minst etter at det norske forsvaret tok over.

Jeg har sett en del bilder fra før/etter denne sikringen, og det er utrolig kjipt å se hvor mye de faktisk har ødelagt av Folehavna fort. De som derimot ikke har vært på Folehavna fort før eller sett bilder fra før sikringen, vil kanskje ikke legge så godt merke til dette. Selv om enkelte ting er veldig tydelig er revet/jevnet med jorda. Men selv med dette i bakhodet når jeg besøkte Folehavna fort i påska, syntes jeg det var en veldig hyggelig opplevelse allikevel. Det var veldig fint vær, selv om det blåste noe forferdelig idèt vi kom til Folehavna fort, men det ga seg heldigvis etterhvert. I motsetning til veldig mange av de andre fortene jeg har besøkt, så var det litt lengre å gå fra parkeringsplassen til Folehavna fort. Det er ikke et så stort problem når man kommer dit, men etter å ha gått rundt hele fortet, så må jeg innrømme at jeg syntes at turen tilbake til parkeringsplassen var ekstra lang.

Mer om Folehavna fort fra wikipedia:

Folehavna fort er et ekstysk kystfort på den sydligste delen av Vesterøya i Sandefjord kommune. Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten den 8. mai 1941. Fortet, som ble kalt HKB 5/980 Vesterøen av okkupasjonsmakten, var ved krigens slutt bestykket med fire belgiske 12 cm K370(b) feltkanoner[1] med skuddvidde på 15 000 meter, samt flere luftvern- og panservernkanoner. Det meste av skytset var krigsbytte fra tyskernes invasjoner av andre land i Europa. Selve fortet ble opprettet i mai 1941 og fungerte fram til januar 1943 som skolebatteri for hærens kystartilleri, da denne funksjonen ble flyttet til Stavern.

Anlegget hadde ellers flere tunneler i fjellet, den lengste omtrent 120 meter lang. I tillegg kommer blant annet bunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lystkastere, piggtrådgjerde, nærforsvarstillinger, brystvern og minefelt. Fra fortet er det fri sikt over sjøen mot Onsøy og Hvaler i øst. Mot sør er det åpent hav, mens det i vest er sikt mot Svenner fyr og kyststrøkene av Telemark og Vestfold.

Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok i flere anledninger i beskytning av allierte fly. Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet, mens enkelte deler raskt ble frigitt. I 1957 ble Folehavna fort modernisert, og hovedskytset ble byttet ut med tre 10,5 cm kanoner montert i grube med paddeskjold. Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993.

Sikring av området

I begynnelsen av 2009 ble det kjent at Skifte Eiendom ønsker å gjøre ytterlige sikring av området. Denne sikringen innebærer fjerning av de fleste spor etter militær aktivitet på Vesterøya. Etter en langtrukket prosess med stort lokalt engasjement, endte det med at Skifte eiendom fikk tillatelse av Sandefjord kommune til å gjennomføre rivingen. Sikringen ble berammet til å starte 19. oktober 2009, og planlagt ferdig til 1. desember 2009.

Og det er vel derfor ikke nødvendig å si ta det ikke er noen kanoner eller lignende igjen ute på Folehavna fort. Det er kjedelig, for det er alltid ekstra morsomt når det fortsatt står igjen kanoner og slikt på fortene. Folehavna fort var også fra 1957 utstyrt med tre stykk 10,5 cm kanoner i paddeskjold. Dette er noe jeg forløpig ikke har fått tatt i nærmere øyesyn enda, men det dukker nok opp på et eller annet fort fremover, tipper jeg. Folehavna fort fremstår nok mer som en «militærhistorisk park» enn et fort i dag, dessverre. Legg også merke til at kartet over Folehavna fort er anno 1961. Det er derfor en masse som du ikke vil finne lengre, deriblant kommandobunkeren!

                                                                                                                                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/23/folehavna-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.