Rubens Barrichello vant Europa Grand Prix

Denne helgen skulle det være duket for Michael Schumacher sitt comeback, han testet også en del i Ferrari F2007 for å forberede seg til dette, men pga en nakkeskade han pådro seg i en velt på en motorsykkel i februar, ble han nødt til å trekke seg og la testfører Luca Badoer ta over isteden. I grunn utrolig kjipt, fordi det hadde vært utrolig morsomt å se hvordan Michael Schumacher gjøre det i den nye Ferrari F60 mot «unggutta» i dagens Formel 1. Ville han være helt der oppe med en gang, eller ville han rett og slett gjøre det begredelig dårlig? Jeg hadde tatt meg fri lørdag for å få med meg mest mulig av dette, men vi fikk dessverre ikke svaret på disse spørsmålene. Vi fikk derimot svaret på hvor dårlig Luca Badoer ville gjøre det i en Ferrari F60.

Under fredagens første trening var Rubens Barrichello raskest med Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton og Jenson Button bak seg. Under fredagens andre trening var Fernando Alonso raskest med Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Rosberg og Kazuki Nakajima bak seg. På lørdagens tredje og siste trening var overraskende Adrian Sutil i Force India raskest med Kazuki Nakajima, Robert Kubica, Heikki Kovalainen og Nico Rosberg bak seg. Disse treningene kan være en pekepinn på hvordan det ligger ann i terrenget, men det er ikke alltid en veldig god en. Under treningene konsentrerer man seg ikke alltid om en raskest mulig kvalifiseringsrunde, men på løpsoppsett og hvordan de forskjellige dekkene fungerer på bilen. Derfor er det ikke alltid de som er raskest under disse treningene som er på topp under kvalifiseringen.

Lørdagens kvalifisering til Europa Grand Prix i Valencia startet med at Luca Badoer var absolutt dårligst, ikke veldig overraskende etter at var bakerst på både den første og den tredje treningen. På den andre treningen var Jaime Alguersuari og Lewis Hamilton bak. Men Lewis Hamilton kjørte bare 3 runder på denne treningen. Den raskeste runden til Luca Badoer var hele 1.5 sekund dårligere enn Jaime Alguersuari som debuterte i Ungarn Grand Prix. I tillegg til disse to røk også Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima og Jarno Trulli ut etter den første kvalifiseringen. I den andre kvalifiseringen var det Sebastien Buemi, Romain Grosjean, Timo Glock, Adrian Sutil og Nick Heidfeld som røk ut. Romain Grosjean debuterte i sin Renault denne helgen. I grunn ikke halvgalt å debutere med å kvalifisere til en 14. startposisjon!

I den siste og avgjørende kvalifiseringen var det Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen som trakk det lengste trådet. Heikki Kovalainen lå ann til å sikre seg pole position på den siste runden på overtid, men han gjorde dessverre en miss i den siste svingen som kostet han dyrbar tyd. Han måtte derfor nøye seg med andre startposisjon bak pole-mannen Lewis Hamilton.  Hele startoppstillingen etter kvalifiseringen til Europa Grand Prix var: Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello, Sebastian Vettel, Jenson Button, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, Fernando Alonso, Mark Webber, Robert Kubica, Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Timo Glock, Romain Grosjean, Sebastien Buemi, Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima, Jarno Trulli, Jaime Alguersuari og Luca Badoer.

Toyota var nok ekstremt skuffet over å ikke klare å kvalifisere seg til bedre enn 13. og 18. startposisjon, etter at de hadde vært ute og sagt at Valencia-banen ville passe deres bil veldig godt. Da er jeg isåfall spent på hvordan de vil kvalifisere seg på baner som passer dem dårlig. Red Bull Racing var vel heller ikke spesielt hoppende glade for at Mark Webber bare klarte å kvalifisere seg til en 9. startposisjon. Sebastian Vettel derimot klarte å kvalifisere seg til en 4. startposisjon. Under kvalifiseringen var det stor forvirring om Sebastian Vettel ville bli flyttet ned 10 plasser eller ikke, etter at han hadde måttet bytte motor etter den tredje treningen. Men de ble vel til slutt enige om at så lenge det var under den tredje treningen og ikke etter den tredje treningen, så får man ikke en straff for det.

Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen hadde begge bra starter i dagens Europa Grand Prix. Det samme hadde Kimi Raikkonen fra sin 6. startposisjon. Jenson Button fra sin 5. startposisjon hadde en dårlig start og raste raskt nedover i feltet. Det er noe vi har sett i flere løp på rad nå. Jenson Button ser ut til å «safe» for mye og raser raskt nedover i feltet for å unngå sammenstøt i starten. Hvis han fortsetter med denne taktikken, blir forspranget han har i førermesterskapet raskt spist opp av konkurrentene. Han må tørre å satse og komme seg opp på seierspallen igjen!

I løpet av de første svingene var det mye kontakt mellom førerne og det flere frontvinger som måtte byttes og det var vel Timo Glock som måtte inn for å skifte dekk etter å ha tatt fronvingen til en Toro Rosso-fører. Romain Grosjean fikk vel også sitt løp ødelagt etter kontakt på den aller første runden. I løpet var det ikke veldig mye som skjedde egentlig, se bort fra at vi fikk se Luca Badoer i sin Ferrari gjorde den ene feilen etter den andre. En av dem var å vike for en annen fører i pit lane som resulterte i at han krysset hvitlinja både før og etter depotet. Jeg fatter rett og slett ikke hvorfor han skulle vike i pit lane og ikke vente med å slippe frem vedkommende etter at de hadde kommet ut på banen. Luca Badoer fikk en drive through straff for dette. Jeg håper for guds skyld at Luca Badoer ikke skal kjøre Felipe Massa sin Ferrari frem til han er tilbake, for det kommer til å bli utrolig flaut for Ferrari fremover.

Frem til de første depotstoppene startet var det Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen som lå i front, med Rubens Barrichello på heng bak. Men når Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen gikk inn til sine første depotstopp, hadde Rubens Barrichello fri banen og satte inn den ene raske rundetiden etter den andre. Når  Rubens Barrichello var inne til sitt første depotstopp og fikk overraskende lagt på primedekk igjen, kom han ut rett bak Lewis Hamilton. Han hadde da klart å kjøre inn såpass mange sekunder på de få rundene han kunne ligge lengre ute. Etter at Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen lå foran på de myke dekkene og det så ut til å fungere bra, var det ganske overraskende at Brawn GP valgte å fortsette med prime-dekk på begge sine biler. Men de visste nok noe som vi ikke hadde fått med oss.

Når andre runde med depotstopp skulle unnagjøres fikk vi se noe vi sjeldent ser i Formel , ihvertfall fra ett toppteam som McLaren. Når Lewis Hamilton kom inn for sitt planlagte depotstopp var ikke mekanikerne klare med nye dekk. Depotstoppet til Lewis Hamilton tok derfor 5-6 sekunder lengre tid enn planlagt. Dette var rett og slett en gedigen gavepakke til Rubens Barrichello som lå ute og la inn den ene raske rundetiden etter den andre for å spise opp forspranget til Lewis Hamilton på omlag 4 sekunder. Selv med denne missen fra McLaren-teamet, tror jeg at Rubens Barrichell fortsatt hadde klart å komme ut fremst. For på den første rundepasseringen etter depotstoppet var avstanden på hele 10 sekunder. Men hva var egentlig årsaken til denne gedigne brøleren? Hadde ikke mekanikerne fått beskjed om at Lewis Hamilton skulle komme inn, eller kom Lewis Hamilton inn en runde for tidlig? Begge dele høres egentlig for utrolig ut til å være sant.

Men de siste 17-18 rundene hadde Rubens Barrichello de myke dekkene på sin Brawn GP mens Lewis Hamilton måtte kjøre med prime-dekkene. På et tidspunkt klarte Lewis Hamilton å dra litt innpå Rubens Barrichello, men da fikk han raskt beskjed om å sette opp tempoet. Det var først på de to siste rundene at Lewis Hamilton klarte å dra noe særlig innpå Rubens Barrichello, men det var nok fordi Rubens Barrichello hadde satt ned tempoet og roet ned inn til målgang. Rubens Barrichello vant dagens Europa Grand Prix i Valencia, som er hans første seier siden Kina Grand Prix i 2004!

Det er lenge mellom hver gang vi ser førere bli så utrolig glade for en sier som Rubens Barrichello ble i dag! Han kjørte forøvrig med et bilde av hjelmen til Felipe Massa med en hilsen om at han håpet å se han på banen snart igjen! Når Rubens Barrichello kom ut av sin Brawn GP etter målgang var han raskt fremme med å vise frem hans hilsen til Felipe Massa og hoppet og spratt rundt i parc fermé! Det er heller ikke vi ser alle teamene stå og klappe og gratulere en sjåfør med seieren på vei inn i pit lane! Men Rubens Barrichello debuterte i Formel 1 i 1993 og har derfor vært med i over 16 år og kjenner og har arbeidet med mesteparten av de i Formel 1!

Lewis Hamilton kjøre inn til en 2. plass, 2.3 sekunder bak vinnende Rubens Barrichello! Kimi Raikkonen i sin Ferrari sikret seg den siste pallplassen! Ett ganske anonymt løp fra Kimi Raikkonen egentlig, men han hadde en utrolig god start og kjørte ett jevnt og godt løp og fikk derfor betalt med en fin 3. plass i Valencia! Hele resultatlisten fra Europa Grand Prix: Rubens Barrichello, Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Heikki Kovalainen, Nico Rosberg, Fernando Alonso, Jenson Button, Robert Kubica, Mark Webber, Adrian Sutil, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Timo Glock, Romain Grosjean, Jaime Alguersuari, Luca Badoer og Kazuki Nakajima. Sebastien Buemi og Sebastian Vettel måtte bryte dagens løp. Det er ikke ofte vi ser, men Sebastian Vettel klarte mesterstykket å blåse to Renault-motorer denne helgen. En helsvart helg for Sebastian Vettel og Red Bull Rcing etter at Mark Webber ikke klarte mer enn en 9. plass i dag. Jenson Button hadde heller ingen stor dag, men klarte å komme seg inn til en 7. plass og sikre 2 poeng i dag. Dermed øker han forspranget til Mark Webber og Sebastian Vettel med 2 poeng, mens Rubens Barrichello nærmet seg med 8 poeng.

I førermesterskapet leder fortsatt Jenson Button med 72 poeng, Rubens Barrichello er tilbake på 2. plass med 54 poeng, Mark Webber ligger på 3. plass med 51.5 poeng, Sebastian Vettel ligger på 4. plass med 47 poeng, Nico Rosberg ligger på 5. plass med 29.5 poeng og Lewis Hamilton ligger på 6. plass med 27 poeng. I konstruktørmesterskapet tok ikke Red Bull Racing ett eneste poeng idag, mens Brawn GP sikret seg 12 utrolig viktige poeng. Brawn GP leder fortsatt med 126 poeng, Red Bull Racing ligger på 2. plass med 98.5 poeng, Ferrari ligger på 3. plass med 46 poeng og McLaren ligger på 4. plass med 41 poeng. Neste løp er Belgia Grand Prix på Spa-Francorchamps allerede om en uke! Dette kom overraskende på meg, jeg hadde regnet med at det var 2 uker til neste Formel 1-løp. Det blir derfor ikke noen tur til Rudskogen som jeg tidligere har vurdert.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/08/23/rubens-barrichello-vant-europa-grand-prix/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.