Lewis Hamilton vant Singapore Grand Prix

I forkant av årets Singapore Grand Prix har det vært ekstremt stort fokus på Formel 1-skandalen Renault stod bak under Singapore Grand Prix i fjor. Det var nylig sparkede Renault-fører Nelson Piquet som stod bak lekkasjen om denne skandalen. Renault har derfor vært i ekstremt hardt vært den senere tid. Renault ble kjent skyldig i løpsfiksing og har fått en 2 års utestengelse fra verdensmesterskapet. Men straffen er betinget. Det vil si at så lenge Renault ikke finner på noe mer tull, får det overhodet ingen konsekvenser for dem. Jeg for min del synes det var en veldig mild straff mot Renault, men de to personene som var «hjernen» bak løpsfiksingen har fått mye strengere straff. Nylig sparkede Flavio Briatore og Pat Symonds fikk utestengelse fra Formel 1 og all motorsportaktivitet som FIA holder på med i henholdsvis på livstid og 5 år. Pat Symonds slapp med andre ord forholdsvis billig unna. Flavio Briatore derimot er ferdig i Formel 1.

Gårsdagens kvalifisering ble litt annerledes enn man vanligvis ser, siden den ble rødflagget når det gjenstod ett halvt minutt av den tredje kvalifiseringen da Rubens Barrichello smalt i murveggen og stod havarert midt i idealsporet. Men under den første kvalifiseringen på 20 minutter var det Vitantonio Liuzzi, Romain Grosjean, Giancarlo Fisichella, Jaime Alguersuari og Adrian Sutil som gikk ut. Giancarlo Fisichella imponerer med andre ord ikke spesielt mye i Ferrari. Han har uttalt at han mangler litt av selvtillitten og det siste ekstra for å føle seg tilfreds eller trygg i Ferrari’en. I motsetning til i Force India-bilen hvor det bare var å sette seg inn i bilen og kjøre det remmer og tøyler tålte, er det en masse knapper og styr som man må sitte og trykke på for at bilen skal være optimal i de forskjellige svingene. Det er derfor mye å sette seg inn i og mye å holde styr på. På Monza opplevde Giancarlo Fisichella at det ble så mye å holde styr på at han glemte å gire og møtte turtallsperra flere ganger. Slikt taper man masse tid på. Spørs om Giancarlo Fisichella er noe særlig fornøyd med å ha gått over til Ferrari allikevel?

Under den andre kvalifiseringen på 15 minutter var det Jarno Trulli, Sebastien Buemi, Kimi Raikkonen, Jenson Button og Kazuki Nakajima. Her må man vel trygt si at det var overraskende at både Kimi Raikkonen og Jenson Button gikk ut allerede. I den tredje og siste kvalifiseringen som bare varer i 10 minutter, er det som regel i de siste få sekundene og på «overtid», det vil si at førerne har påbegynt en siste runde rett før tiden går ut, og da får de lov til å fullføre den runden, at de raskste rundetidene blir satt, ofte også pole position blir avgjort på «overtid». Men i dag ble dette brått og brutalt avbrutt av at Rubens Barrichello smalt i veggen og sørget for at kvalifiseringen ble rødflagget. Dermed fikk Lewis Hamilton pole position i «gavepakke» fra Rubens Barrichello. Den tredje og siste kvalifiseringen ble riktignok startet opp igjen, men det var ingen som valgte å kjøre ut på banen for å kjøre de siste 30 sekundene. Jeg skjønner egentlig heller ikke hvordan de skulle fått noe nyttig ut av de sekundene. Siden alle kjørte inn i depoet etter at kvalifiseringen ble rødflagget, klarer man jo ikke å komme seg frem til start/mål på utrunden før kvalifiseringen er over. Dermed får man heller ikke kjørt en eneste runde som blir «klokket».

Dermed var det Lewis Hamilton som sikret seg pole position med Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Mark Webber og Rubens Barrichello på de neste plassene. Hele startoppstillingen etter kvalifiseringen var som følger: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Mark Webber, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Timo Glock, Nick Heidfeld, Robert Kubica, Heikki Kovalainen, Kazuki Nakajima, Jenson Button, Kimi Raikkonen, Sebastien Buemi, Jarno Trulli, Adrian Sutil, Jaime Alguersuari, Giancarlo Fisichella, Romain Grosjean og Vitantonio Liuzzi. Etter kræsjen til Rubens Barrichello måtte de derimot skifte girkassa i hans Brawn GP og han ble flyttet 5 plasser nedover på startfeltet. Nick Heidfeld ble også flyttet nedover, dermed startet Rubens Barrichello fra 9. startposisjon. Nick Heidfeld valgte å starte fra depoet.

Starten tok Lewis Hamilton lett som ingenting, Nico Rosberg klarte å komme seg forbi Sebastian Vettel og det var faktisk ingen som kræsjet eller måtte bryte løpet på første runde. Ganske overraskende egentlig, det pleier alltid å være litt kontakt og action på første runde. Men Mark Webber kjempet mot Fernando Alonso og presterte å kjøre forbi i yttersving, hadde det bare vært på innsiden av baneoppmerkingen, hadde det vært en genial forbikjøring. Men begge befant seg faktisk på utsiden av baneoppmerkingen. Timo Glock klarte også å komme seg forbi Fernando Alonso i dette momentet. Mens vi satt og ventet på at Mark Webber skulle få en eller annen form for straff, fikk Mark Webber plutselig beskjed over teamradioen at han måtte slippe forbi både Fernando Alonso og Timo Glock? Hvorfor Glock?, spør Mark Webber umiddelbart. Men det var fordi han også hadde klart å komme seg forbi rett etterpå.

Romain Grosjean var førstemann ut i dag på den tredje runden med bremseproblemer. Mannefallet var mildt sagt stort i dag. Adrian Sutil hadde lenge ligget og prøvd å komme seg forbi en av Toro Rosso-bilene, og når han omsider prøve seg, var han tydeligvis ikke tøff nok og traff Toro Rosso-bilen og snurret. Idet han skulle prøve å snu bilen og komme seg videre var det ikke mange centimeterne han hadde flyttet på seg når Nick Heidfeld smalt inn i fronten på Adrian Sutil. Men Adrian Sutil klarte å komme seg videre og så bare ut til å ha mistet frontvingen og snutepartiet på sin Force India. Nick Heidfeld derimot måtte bryte og sikkerhetsbilen måtte ut for å få samlet feltet og slik at banemannskapet kunne rydde opp alle delene som hadde spredd seg utover. Adrian Sutil kjørte tilbake til depoet og fikk på en ny frontvinge og kjørte ut på banen igjen. Men bare 4 runder senere måtte han også bryte med skader påført i sammenstøtet med Nick Heidfeld. Hvilke skader det er snakk om vites ikke.

Men det var ikke bare Romain Grosjean som hadde problemer med bremsene sine i dag. Mark Webber hadde hatt ett veldig langt depotstopp mens de renset ut en kjølegang bak bremsene og de hadde undersøkt bremsene, men det tok ikke lang tid før bremsene hans gikk i stykker i en enorm støvsky av bremsestøv. Det resulterte i at han snurret av banen og smalt inn i en av «dekkbarrierene» baklengs. Man regnet med at det ville komme en ny runde med sikkerhetsbil, men ikke denne gangen. Sebastian Buemi og Jaime Alguersuari brøt bare 2 runder senere, vi regnet med at det var bremser igjen, Jaime Alguersuari brøt pga bremsene mens Sebastian Buemi måtte bryte pga problemer med girkassa.

Hvordan ville det gå med bremsene til Sebastian Vettel etter at 2 Red Bull-biler (en Red Bull og en Toro Rosso) allerede hadde måttet bryte pga problemene med bremsene? Etterhvert viste det seg at det ikke bare var Red Bull som hadde problemer med sine bremser. Det røyk noe fryktelig av bremsene til høyre framhjul på bilen til Jenson Button også. Når det gjenstod 3-4 runder fikk Jenson Button bare beskjed om å få bilen hel til mål og ikke risikere noe som helst. Rubens Barrichello lå 10 sekunde bak og fikk også beskjed om å være forsiktig med sine bremser, siden Jenson Button hadde så store problemer med sine bremser. Jenson Button hadde forøvrig egentlig lagt opp til en en-stopps-strategi i dag, men når sikkerhetsbilen etter kræsjen til Nick Heidfeld og Adrian Sutil kom ut, kjørte Jenson Button overraskende tidlig inn i depoet og endret tydeligvis også til en to-stopps-strategi. Jenson Button hadde i likhet med resten av feltet startet på prime-dekk og måtte ha lagt på option-dekk hvis han fortsatt var en på en-stopp. Men han fortsatte med prime og måtte derfor inn en gang til for å få lagt på option-dekk. Rubens Barrichello derimot var på en to-stopp hele tiden. Til syvende og sist hadde Jenson Button en bedre strategi enn Rubens Barrichello i dag og klarte å komme seg forbi Rubens Barrichello etter å ha startet to plasser bak.

Men det var to førere som fikk løpet sitt mer eller mindre helt ødelagt i dag. Nico Rosberg lå på en andre plass når han klarte å krysse den hvite linja på vei ut av pit lane etter sin første tur i depoet. Det var flere som sleit litt her i dag, så det var åpenbart både trangt, svingete og ikke minst glatt på vei ut av pit lane. Nico Rosberg fikk derfor en drive through-straff for denne overtredelsen. Ekstra uheldig var han at sikkerhetsbilen etter Heidfeld/Sutil-kræsjen kom ut før han rakk å gjøre unna sin straff. Siden det ikke er lov å gjøre unna en straff når sikkerhetsbilen er ute, måtte han vente til sikkerhetsbilen hadde forlatt Formel 1-banen igjen. Da hadde hele feltet blitt samlet sammen og han kom ut på en 14. plass etter å ha kjørt i fartsgrensen igjennom pit lane.

Den andre føreren som også fikk løpet sitt delvis spolert var Sebastian Vettel. Han kjørte for fort i pit lane og fikk også en drive through-straff for dette. Han lå på en andre plass og kom ut på en fjerde plass etter å ha vært innom pit lane for å ta sin straff. Lewis Hamilton var i grunn aldri spesielt truet, se bort fra en periode på noen runder hvor Sebastian Vettel presset han bakfra og kjørte helt på grensen av hva som var mulig på banen i Singapore. Sebastian Vettel var enkelte ganger så nærme murveggen at jeg var helt sikker på at det skulle gå galt. Men etter å ha kjørt for fort i pit lane og måtte kjøre igjennom pit lane en ekstra gang, var det Timo Glock som overtok andre plassen i dag. Men han lå så mange sekunder bak Lewis Hamilton at han overhodet ikke var noen trussel. Lewis Hamilton ledet derfor Singapore Grand Prix fra start til mål og tok derfor sin andre seier i år. Det var nok ett plaster på såret for at han klarte å kræsje ut fra en andre plass en halv runde før målgang på Monza for 2 uker siden!

Timo Glock sikret andre plassen 9.6 sekunder bak vinnende Lewis Hamilton. Det er det beste resultatet til Toyoa i år og han tangerte sin beste plassering siden andre plassen i Ungarn i fjor. Den siste pallplassen gikk til Fernando Alonso som dedikerte pallplassen til Flavio Briatore. Sebastian Vettel tok 4. plassen, Jenson Button tok 5. plassen og Rubens Barrichello tok 6. plassen. Sebastian Vettel tok derfor bare ett poeng innpå Jenson Button og Jenson Button økte forspranget til Rubens Barrichello med ett poeng. Jenson Button var rimelig fornøyd med at «skaden» ikke ble mer enn den gjorde i dag. Det så ikke spesielt lyst ut tidligere i løpet, og ikke minst etter kvalifiseringen. Brawn GP tok også flere poeng i konstruktørmesterskapet enn det Red Bull gjorde i dag.

Hele resultatlista ser slik ut: Lewis Hamilton, Timo Glock, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson Button, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen, Robert Kubica, Kazuki Nakajima, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella og Vitantonio Liuzzi. De som måtte bryte i dag var: Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Mark Webber, Adrian Sutil, Nick Heifeld og Romain Grosjean. I førermesterskapet leder fortsatt Jenson Button med 84 poeng, Rubens Barrichello ligger på 2. plass med 69 poeng, Sebastian Vettel ligger på 3. plass med 59 poeng, Mark Webber ligger på 4. plass med 51.5 poeng, Kimi Raikkonen ligger på 5. plass med 40 poeng og Lewis Hamilton ligger på 6. plass med 37 poeng. I konstruktørmesterskapet leder Brawn GP med 153 poeng, Red Bull Racing ligger på 2. plass med 110.5 poeng, Ferrari ligger på 3. plass med 62 poeng og McLaren ligger på 4. plass med 59 poeng. Nå er det bare 3 poeng opp til 3. plassen for McLaren! Hvis Ferrari fortsetter å gjøre det så begredelig dårlig, ryker nok 3. plassen allerede i Japan Grand Prix på Suzuka-banen om en uke!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/27/lewis-hamilton-vant-singapore-grand-prix/

2 kommentarer

  • mats28 september, 2009 kl 20:27

  veldig, egentlig litt kjedelig løp, men fortsatt god stemning å en flott bane, men det reddet seg jo litt på action bak i feltet, og litt artige utkjøringer.

  • kak28 september, 2009 kl 21:34
   Forfatter

  Jeg vet ikke om det er bare fordi vi er ganske langt ut i sesongen nå eller hva det er, men jeg synes i grunn at løpene nesten blir kjedeligere og kjedeligere. Men det var jo i grunn ikke stort som skjedde under dette løpet. Med unntak av de tingene jeg har trukket frem i oppsummeringen. Selv den første runden var jo gørr kjedelig, den pleier jo være full av action hver eneste gang!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.