Renault med ny Formel 1-skandale?

Akkurat som om vi ikke har hatt nok skandaler og utenomsportslig oppmerksomhet de siste årene. Nå er det Renault som blir kalt inn til en ekstraordinært høring i FIA’s World Motor Sport Council for å svare på anklagene om juks i forbindelse med Singapore Grand Prix i fjor. Det Renault har blitt beskyldt for denne gangen var å «fikse» resultatet under Singapore Grand Prix i fjor. FIA har tydeligvis klart å samle sammen såpass mye bevis mot Renault at Nelson Piquet’s kræsj under Singapore Grand Prix var alt annet enn tilfeldig. Det hevdes nå at dette var nøye planlagt rett etter at Fernando Alonso hadde foretatt sitt første (tidlige) depotstopp. Når alle stupte inn i depoet for å gjøre unna sine stopp mens sikkerhetsbilen var ute, resulterte dette i at Fernando Alonso endte opp først etter sikkerhetsbilen.

Det var Felipe Massa som hadde kvalifisert seg til pole position under Singapore Grand Prix i fjor, Fernando Alonso hadde bare kvalifisert seg til 15. startposisjon. Derfor var det unormalt mye «flaks» som gjorde at Fernando Alonso faktisk klart å vinne dette løpet. Men nå må altså Renault inn til en ekstraordinært høring i FIA’s World Motor Sport Council for å svare på anklagene om at de hadde planlagt Nelson Piquet sin kræsj på forhånd, for å hjelpe Fernando Alonso til ett bedre resultat. Høringen finner sted i Paris den 21. september.

FIAs undersøkelser har pågått i flere uker og det er mange som tror at det er Nelson Piquet som står bak avsløringen av denne historien. Hvis det er tilfelle, er dette en usedvanlig slem hevnaksjon mot Renault, Flavio Briatore og Fernando Alonso. Men hvis det faktisk stemmer at dette var nøye planlagt, er det selvfølgelig en skandale. Det er ikke tillatt med teamordre i Formel 1, det vil si at det ikke er tilatt å gi en fører beskjed om å slippe forbi en annen for å gi vedkommende en seier eller flere poeng. Slikt har forekommet tidligere for å sørge for at den føreren som har best sjanse til å vinne førermesterskapet flest poeng. Det er selvfølgelig mange måter å unngå denne regelen på, den mest brukte er vel å sørge for å bruke litt ekstra tid i pit for å sørge for at man får ut riktig fører fremst i feltet.

Men hvis det er tilfelle at Renault faktisk har bedt Nelson Piquet å kræsje ut av Singapore Grand Prix i fjor for å få Fernando Alonso fremst i feltet, synes jeg rett og slett dette tar kaka. En ting er å «jukse» med å somle litt i pit, men å be en fører om å kræsje ut av ett løp og risikere liv og helse? Jeg for min del håper at dette ene og alene er oppkok fra en utrolig bitter Nelson Piquet sin side. Hvis så er tilfelle, er det vel litsen sjanse for at noen vil ta til seg Nelson Piquet som racerfører med det første? Formel 1 er han uansett ferdig med.

Men hvis dette faktisk er tilfelle og Renault blir funnet skyldig i tiltalene FIA nå har kommet med, hva blir straffen for dette? McLaren ble jo straffet for «spionasje» for noen år tilbake og ble idømt en gedigen bot og fratatt alle konstruktørpoengene det året. For McLaren fikk dette store konsekvenser, men det vil kanskje ikke få like store konsekvenser for Renault? Ikke når det gjelder å eventuelt bli fratatt konstruktørpoengene ihvertfall. Men en gedigen bot er fortsatt en gedigen bot. Hvor mye var Fernando Alonso innblandet i dette? Var han klar over dette og med på det? Eller var dette noe Flavio Briatore og Nelson Piquet hadde kokt i hop? Siden Fernando Alonso var den som hadde mest å tjene på dette, må vel han også ha vært innblandet. Men som sagt, jeg håper at dette bare er resultatet av en utrolig bitter Nelson Piquet som fikk sparken i Renault.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/05/renault-med-ny-formel-1-skandale/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.