Forsvarsbunker i Sandvik på Öland

Med nylig reparert belte var det ut på tur som aldri før på Öland! Langfredag gikk turen nordover på Öland, påskeaften gikk turen sydover på Öland. Nå var det første påskedag og planen var å dra innom alt det jeg ikke hadde rukket i løpet av de to første dagene. I tillegg hadde jeg ikke “funnet” denne forsvarsbunkeren enda når jeg var nordover på langfredag. Jeg var jo like i nærheten når jeg tok bilder av Sandviks kvarn. En liten original forsvarsbunker som den svenske forsvarsmakten bygde under andre verdenskrig etter hva jeg har forstått. Denne bunkeren ble brukt som kommandobunker for kystartilleriet på Öland. Bunkeren er bygget i betong som vanlig, men den er kledd i kalkstein for å sikkert prøve å kamuflere den på best mulig måte. Foran (mot vannet) har den to små vinduer, en som er vinklet sydover og en som er vinklet nordover.

Det ser idyllisk ut på bildene, det er vanskelig å se hvilken temperatur det er, men på bildene ser man at jeg har tatt bilder av is litt bortenfor. Ifølge yr var det +3 grader, men det føltes som –3 grader ifølge yr. Bilen mente det var +2 grader. Så det var alt annet enn varmt! Det var ganske mange turgåere i området! Denne bunkeren ble forsøkt solgt i fjor, men jeg vet ikke om den fikk ny eier eller ei. Inne i bunkeren er det et gulvareal på 15 meter. Men etter dagens regler for hvordan man regner boareal, så er jeg ganske sikker på at denne ikke kvalifiserer til noe areal i det hele tatt. Men jeg må si det hadde vært utrolig artig å hatt en slik bunker et eller annet sted. Helst i nærheten av hvor man bor selvfølgelig. Men å bo i akkurat denne bunkeren er vel ikke særlig sannsynlig at man kan eller får til. Men artig lita “sjøbu”, som uten tvil er veldig original! Det er ikke så mange som hadde hatt noe lignende for å si det sånn! Det ble lagt ut en artikkel på expressen.se når bunkeren ble forsøkt solgt!

Den ligger jo veldig idlyllisk til rett ved vannet kan du si! Jeg hadde noen veldig fine skyer og det var ganske fargerikt på himmelen også. Så jeg fikk noen ganske fine bilder, hvis jeg kan få lov til å si det selv! Men herregud jeg var kald på hendene når jeg kom meg tilbake til bilen igjen etter å ha tatt disse bildene! Bunkeren var selvfølgelig låst, men det hadde vært veldig interessant å sett hvordan den ser ut innvendig. Det er begrenset for hva man klarer å se inn de små vinduene kan du si! Men jeg synes dette var et veldig artig funn! Enda artigere enn forsvarsbunkeren i Grönhögen synes jeg! Selv om jeg gjerne tar turen innom alt slikt som jeg kommer over! Alt som er av militærhistorisk karakter er av interesse, spør du meg! Stort og smått!

                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/06/16/forsvarsbunker-i-sandvik-pa-oland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.