Hambåra torpedobatteri

Siste stopp på vei tilbake fra Ørlandet etter å ha besøkt Austrått fort, Austråttborgen og Agdenes fyr ble Hambåra torpedobatteri som er en del av Hambåra fort. Hambåra fort ble påbegynt allerede på 1890-tallet samtidig med Hysnes fort og Brettingen fort. Det var i løpet av andre verdenskrig at Hambåra fort ble utvidet med et torpedobatteri på Hambortåa. Fotomessig hadde jeg nok blandet Hambåra fort og Hambåra torpedobatteri litt, så jeg fant litt mindre enn jeg hadde håpet på. Resten ligger nok på selve Hambåra fort. Men det ligger litt kronglete til og det var ikke tid til å utforske dette denne gangen. Men jeg skal ta meg tid til det ved en senere anledning. Det samme gjelder Hysnes fort og Brettingen fort. Det er med andre ord mange gode grunner til å besøke Trondheim og Ørlandet på nytt.

Tyskerne kalte Hambåra fort for MKB 4/506 Selvenes og Hambåra torpedobatteri for MKB 5/506 Hambaara. MKB 5/506 var utstyrt med 4 stk 53 cm torpedorør. En typisk torpedo er på 53 cm i diameter, ca 7 meter lang og veier ca 1500 kg. Det er dessverre mye som har blitt fjernet fra Hambåra torpedobatteri i dag. Men det er fortsatt ganske mye betongrester igjen, som man ser på bildene mine. Men jeg var kanskje vel så opptatt av å ta «landskapsbilder» når jeg var på Hambortåa. Det kan fort bli sånn når lanskapet, lyset og skyene skaper en magisk stemning! Men jeg gleder meg til å se resten av Hambåra fort ved en senere anledning, for det er mer å ta bilder av der. Men da må jeg belage meg på litt «klatring» og sette av nok tid til dette.

Denne dagen ble den dagen med flest skritt hittil på Trondheimturen med 7.230 skritt. Ikke en gang i nærheten av alle skrittene jeg tilbakela i Danmark. Men jeg hadde bestemt meg for å ta det litt roligere den siste uka i ferien.

                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/27/hambara-torpedobatteri/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.