Austråttborgen – herregård med over 1000 års historie

Like i nærheten av Austrått fort finner vi Austråttborgen, en herregåd med over 1000 års historie.  Austråttborgen har tidligere også bare blitt kalt Austrått, tidligere skrevet Østråt, Østraat og Austråt. Når jeg først var på Austrått, måtte jeg selvfølgelig en tur bortom og se på denne eldgamle herregården også! Det var dessverre ingen mulighet til å komme på innsiden av muren denne dagen, men jeg har sett bilder fra både innsiden av muren og inne i selve bygningen, og det er et utrolig syn! Herregården har siden 1000-tallet vært kjent som sete for flere personer som har spilt en rolle i norsk historie. Borganleggets utforming har flere ganger blitt endret og tilpasset, og de vesentligste endringene ble gjort mens det ble eid av Ingerd Ottesdatter, kansler Ove Bjelke, lagmann Abraham Dreyer, slekten Holtermann og godseier Johannes Heftye. Borgen brant ned i 1916, men det ble startet en restaurering i 1920-årene og var ferdig i 1961.

Det er slik Austråttborgen fremstår i dag og den er åpen for omvisninger fra juni til august. Historien til Austråttborgen er lang, omfattende og detaljert, og hvis man er interessert i å både lese om historien og ikke minst se bilder fra innsiden av muren og inne i selve bygningen, vil jeg anbefale å ta en nærmere titt på disse sidene:

wikipedia.org
kunsthistorie.com
lokalhistoriewiki.no

                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/27/austrattborgen-herregard-med-over-1000-ars-historie/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.