En dramatisk dag i Greåkers historie

Jeg har i dag som jeg ofte de siste dagene, vært ute og kjørt meg en tur. For å komme meg litt ut i varmen, for å ta noen bilder og ikke minst for å sette meg ned et eller annet sted for å høre på litt musikk.  Dagen i dag startet med at jeg var på Lefdal og hevet kjøpet på LG Optimus 4X HD mobiltelefonen jeg kjøpte på lørdag og jeg har sett litt på alternative telefoner. Jeg vender stadig tilbake til Samsung Galaxy S3. Det er en telefon som kom mer eller mindre samtidig med LG Optimus 4X HD forøvrig. Spesifikasjonene er ikke så ulike, men den har kostet en tusenlapp mer. Men denne uka selger Elkjøp Samsung Galaxy S3 for 2695 kroner, den har med andre ord blitt satt ned 300 kroner. Jeg har vært en tur innom Elkjøp for å «trøkke» litt på telefonen, og det ser i grunn veldig bra ut. Men jeg vet ikke om jeg kommer til å kjøpe meg en ny mobiltelefon, eller om jeg bare på trass kommer til å beholde min HTC Desire HD en stund til.

Jeg har også i anledning av at det var 2 år siden terrorangrepene i Norge den 22. juli vært en tur innom minnemonumentet i Lykkebergparken i Fredrikstad. Det hadde blitt lagt ned litt blomster på stedet og tent litt lys. Jeg benyttet anledningen til å sendte ut en bildemelding på Twitter med meldingen: «Varme tanker til alle som ble berørt av det grusomme som skjedde den 22. juli for 2 år siden!» Den 23. juli 2011 skrev jeg et innlegg om det uvirkelige og grusomme som hadde skjedd i uskyldige Norge dagen før og hadde en minnemarkering på bussen den 25. juli. Selv om det er nå to år siden det skjedde, husker man det som det var i går. Norge mistet uskylden sin den dagen.

Videre tenkte jeg å ta en tur til det gamle fergestedet på Lisleby. Fergetrafikken herfra over til Sellebakk har faktisk blitt satt i gang igjen. Og det er det nok veldig mange som setter pris på. Det værste er at Fredrikstad kommune ikke skal ha betalt for noen av fergene i distriktet lengre heller. Men på veien til fergeleiet snublet jeg over en brann i Lisleby allè. Og som en gammel pressefotograf klarte jeg ikke å la være å svippe bortom for å ta en titt. Det var et murhus og det veltet ut røyk av vinduene i 2. etasje og litt igjennom taket/taksteinene. Det skal vanskelig la seg gjøre at et murhus brenner ned til grunnen ihvertfall. Men spørsmålet er hvor mye brannen har gått ut over resten av huset selvfølgelig. Såvidt jeg forstod var ingen av de som hører hjemme i huset hjemme når brannen startet.

Men årsaken til tittelen på dette innlegget, «En dramatisk drag i Greåkers historie» er at jeg endte opp med å kjøre til gamle Rolvsøysund bro for å sette meg på en krakk ute på broa og høre på musikk. Og i den sammenheng endte jeg selvfølgelig opp med å ta noen bilder, det er praktisk umulig for meg å ikke ta bilder i ett sett, rett og slett. Jeg gikk også en tur over til Greåker-siden av brua, og da så jeg en skilt som var satt opp av Sarpsborg og Omegn Forsvarsforening. Og en dramatisk dag i Greåkers historie har selvfølgelig ingenting med min dag i går å gjøre, men derimot den 13. april i 1940. På dette skiltet står det som følger, synd at det er noen som har tagget ned skiltet, men det er allikevel mulig å lese følgende:

Gamle Rolvsøysund bro – En dramatisk dag i Greåkers historie

13. april 1940 kom den tyske okkupasjonsstyrken fra Gamlebyen i Fredrikstad på vei mot Sarpsborg og Halden.

Broen var sperret og idet tyskerne begynte ryddingen åpnet 85 norske soldater ild fra det nedlagte Greåker fort. Tyskerne besvarte ilden, og etter hvert ble fortet tatt under ild fra feltartilleri ved Rolvsøy kirke.

I kampens sluttfase krysset også en tysk støttetropp elven ved å bruke jernbanebroen, og soldatene rykket fram mot fortet.

Etter å ha skutt ca 6000 skudd, begynte det å minke på ammunisjonen, og fortets kommandant, major Arctander, fant det hensiktsløst å ofte norske liv.

Etter 2 timers ildkamp ble fortet overgitt. Det var ingen falne i den norske styrken, men to soldater ble lettere såret, og flere fikk granatsjokk. Det er kjent at tyskerne hadde falne.

Ytterligere dramatikk utspant seg da tyskerne mente seg beskutt fra ett av bolighusene på Greåker. De arresterte Karl Stang og Kristan Ryen, og tok dem med videre til Halden. Begge overlevde krigen.

På Rolvsøysiden ble 17 år gamle Lillian Andersen truffet. Prosjektilet gikk inn i hodet foran øret, ut gjennom kinnet på motsatt side, og i tillegg kuttet det av tre fingertupper på venstre hånd. Mirakuløst nok overlevde også hun.

Jeg vet ikke hvor lenge dette skiltet har stått ved Rolvsøysund bro, men jeg må si at det var utrolig artig og interessant å finne det og ikke minst fått lese om historien bak trefningene ved Greåker fort under krigen. Jeg har jo også skrevet litt om det i et tidligere innlegg om Greåker fort her på bloggen. Det er synd at noen har griset ned skiltet med tagging, men det er dessverre ingenting som får stå i fred i disse dager. Håper at de som har ansvar for skiltet prøver å få det vekk etterhvert. Slik at andre også kan ha glede av denne historien i fremtiden. Jeg har for min del har både bilder og fått gjengitt teksten her på bloggen!

Ellers har jeg vært en tur innom Dolly Dimples og spist middag i dag, spist en pizza som heter Thaisommer II. En utrolig god pizza! Dolly Dimples er forholdsvis dyre, men det er utrolig godt å kose seg innimellom! Men jeg må innrømme at jeg synes at tilbehøret er litt i dyreste laget når man betaler 29 kroner for en rømmesaus. Men innimellom gjør det vel ingenting. Den pizzaen jeg har spist mest på Dolly Dimples er uten tvil den som heter Sult. Jeg husker ikke nummeret på den, men det spiller ingen rolle så lenge jeg husker navnet. Det er uten tvil min favoritt, men Thaisommer II er slettest ikke dum den heller. Ifølge hjemmesidene til Dolly Dimples er Thaisommer II slik: «Smakfull marinert kylling, ananas, cashewnøtter, vårløk, jalapeños og søt chilisaus. Toppes med fersk koriander og limebåter.» Sult låter slik: «Saftig marinert biffkjøtt, pepperoni, skinke, bacon, kjøttdeig, løk og sjampinjong.»

Jeg har også vært en tur innom og matet og kost med en katt som heter Barnie i dag. En utrolig kosete og ikke minst pratete katt som er utrolig vanskelig å ta bilder av med mobiltelefonen! Med mindre han står eller ligger helt rolig, er det helt håpløst med mobiltelefonen, ihvertfall innendørs. Og siden det er en innekatt, er det jo nettopp innendørs man er. Jeg har allerede vært innom og gitt Barnie mat, vann og tømt doen hans to ganger hittil, men det blir noe noen dager til før matmor og matfar kommer hjem. I tillegg koser jeg selvfølgelig med Barnie, det måtte jeg love matmor på tro og ære at jeg ville gjøre. Akkurat som man må tvinge meg til å kose med en katt liksom. Og det er ekstra gøy når man finner katter som er såpass kosete som Barnie!

Jeg fortsatte forresten trenden med å velge et par Converse All Star i dag. Denne gangen litt mer leken enn de andre dagene kanskje. I dag har jeg nemlig hatt med meg tegneserien på beina og ikke i bladform! Artig variant av en sko som jeg aldri går lei av. Uansett farge og modell, jeg rett og slett bare digger dem! Og det er vel også årsaken til at jeg har ikke mindre enn 53 par av dem. Lave, høye, ekstra høye, stoff, skinn og som sagt utallige farger. Men jeg er ikke den eneste som liker Converse All Star kan du si. Det er utrolig mye å se av dem i sommervarmen om dagen! Men skal jeg gå mye, så er det helt andre sko som må til, da tar jeg aller helst frem joggeskoene fra Adidas.

Jeg avsluttet forøvrig kvelden hjemme hos foreldrene mine i kveld.

                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/07/23/en-dramatisk-dag-i-greakers-historie/

2 kommentarer

  • janne18 august, 2013 kl 23:44

  Lille Barnie gutten min 😉 flinke onkel ken som passet på <3 ble jo noen flotte bilder;)

  Janne

  • kak20 august, 2013 kl 20:42
   Forfatter

  Hehe, jeg fikk noen fine bilder av Barnie se! Men som jeg nevnte, han var ikke bare bare å ta bilder av med mobilen! Han ville jo aldri stå/ligge i ro! Og mobilen min er nok litt for treig til å ta bilder. Hadde jeg hatt med meg et hvilket som helst annet kamera, så hadde det vært mye enklere! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.