Minibussen på Hvaler er historie

Fredag kjørte jeg den siste turen med minibussen på Hvaler. Nå er den historie og stedt til hvile. ØKT (Østfold Kollektivtrafikk) har bestemt at minibussen på Hvaler skal legges ned. Det har derfor den senere tid vært veldig mye prat i minibussen om at tilbudet deres kom til å forsvinne til St. Hans. Denne uka har jeg kjørt minibussen hele uka, med unntak av på torsdag som minibussen ikke går. Alle passasjerene mine denne uka har vært fullt klar over at minibussen skal legges ned fra høsten. Om sommeren har ikke minibussen pleid å gå.

Men på siste tur på fredag var det faktisk en som ikke hadde fått det med seg enda. Han ble rimelig overrasket og ikke minst litt irritert over at busstilbudet på Hvaler ville bli enda dårligere fremover. Det vil gjøre det enda vanskeligere å klare seg uten bil på Hvaler. I hvertfall hvis man bor et stykke fra riksvei 108 eller Utgårdsveien. Busstilbudet vil bli vesentlig dårligere til Papperhavn, Bukta (Papper), Spjær og Sydengen. Heretter vil det ikke gå busser opp til Bernhardsmyra. Nå er det riktignok ikke så langt å gå ned til riksveien fra Bernhardsmyra. Fra Sydengen er det heller ikke fryktelig langt, men fra Spjær, Papperhavn og Bukta snakker vi om ganske mange kilometer.

De faste brukerne av minibussen på Hvaler er naturlig nok ganske fortvilet over at busstilbudet deres blir dårligere, og lurer på hvordan de skal komme seg rundt fra høsten av. For å ta ett eksempel. I dag går det buss fra Spjær kl 8:10, 10:00, 11:48, 12:40 og 13:15. I sommer blir det kun buss kl 12:40 og fra høsten blir det kun buss kl 8:10 og 12:40. Årsaken til at 8:10 ikke går i sommer er fordi det er en kombinert skolerute. Avgangene kl 10:00, 11:48 og 13:15 er det minibussen som kjører. Det sier seg derfor selv at det blir ganske vanskelig å klare seg uten bil når man bor på Spjær eller på vei ned til Spjær. Det blir ikke like få avganger fra Papperhavn og Bukta, men det forsvinner 3 daglige turer fra disse stedene også.

I tillegg til at mange passasjerer benytter minibussen til å komme seg mellom Hvaler-øyene, korresponderer den også til og fra Fredrikstad. Alle avgangene til minibussen fra Hvaler-øyene korresponderer med buss videre til  Fredrikstad i Bratte Bakke. I tillegg korresponderer den med buss fra Fredrikstad kl 12:10, 13:00 og 13:50 i Bratte Bakke. Men når minibussen nå har kjørt sin siste tur vil de som kommer med bussen fra Fredrikstad kl 11:50, 12:40 og 13:30 ikke komme seg videre til henholdsvis Vesterøy, Spjær/Sydengen og Vesterøy. Stor buss korresponderer videre til Spjær/Sydengen kl 12:10 og Vesterøy kl 13:00.

Utfordringen for passasjerene blir derfor å finne andre løsninger. I tillegg til det tilbudet som de aller fleste på Hvaler tydligvis benytter seg av, bil, går det også ann å benytte seg av skolerutene på Hvaler. Når man kommer med 13:30-bussen fra Fredrikstad kommer det en skolebuss til Bratte Bakke rett før kl 14 som kjører opp til Åttekanten skole. Denne bussen går tilbake til Bratte Bakke kl 14:15 og videre til Sydengen og Spjær. Hvis man skal videre inn på Vesterøy kan man hoppe over på den andre skolebussen som kjører fra Åttekanten kl 14:15. Den samme muligheten har man hvis man tar 14:35-bussen fra Fredrikstad. Når man ankommer Bratte Brakke kl 14:55 er det bare få minutter til det kommer en buss som skal videre inn på Vesterøy og en som skal videre til Spjær/Sydengen. Disse skolebussene kjører fra Hvaler Ungdomsskole på Rød, Asmaløy kl 15:00.

I en artikkel som ble trykket i Fredrikstad Blad forrige uke ble det uttalt at man vurderte ett drosje for buss-tilbud som en erstatning for at minibussen legges ned, ala den løsningen man har på Vesterøy på lørdager og Torsnes på søndager. På utvalgte avganger kan man forhåndsbestille en drosje som kjører en videre på busstrasèen fra Bratte Bakke. Ulempen for mange vil nok være at man må forhåndsbestille dette innen dagen før kl 14:00. Prisen for dette tilbudet er det samme som vanlig bussbillett. Men jeg vet ikke om det har blitt bestemt noe om dette enda, men regner med at det vil være på plass til 18. august, hvor vinterrutene starter opp igjen.

Jeg har ikke lest noen av dem, men har hørt at det har vært en del leserinnlegg med protester mot nedleggelsen av minibussen på Hvaler den senere tid. Problemet er at det ikke hjelper å klage nå som ØKT har bestemt seg for å legge ned minibussen. Det eneste som hadde hjulpet hadde vært om flere faktisk brukte tilbudet. Det er ikke noen stor hemmelighet at vi kjører veldig mye alene med minibussen og har veldig få passasjerer. Det er nok derfor ØKT nå har satt ned foten og sendt minibussen til de evige jaktmarker. Veldig synd for de få som brukte minibussen fast, det er også kjedelig for de sjåførene som likte minibusskjøringen, meg inkludert. Må innrømme at det har vært befriende å kun kjøre ute på Hvaler-øyene, langt ifra biltrafikk og kunne ta livet med ro. Man får også et helt annet forhold til passasjerene sine på en slik minibuss enn man er vant til de mer trafikkerte rutene i Fredrikstad.

Takk for den tiden vi fikk og lykke til videre, hva nå din fremtid bringer, minibuss med internnummer #150.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/22/minibussen-pa-hvaler-er-historie/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.